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TEACHERS' TENURE ACT-TEACHER EMPLOYED UNDER 

LIMITED CONTRA.CT FOR SCHOOL YE AR 1951-1952-
DEEMED TO BE REEMPLOYED FOR SCHOOL YEAR 1952-

1953-ALLEGED FAILURE OF BOARD TO GIVE WRITTEN 
NOTICE OF REEMPLOYMENT-TIME DETERMINED 

' 

'BY 
' 

PROVISIONS, SECTION 4842-8 G. C., EFFECTIVE A:UGUST 24, 
1951 AND NOT BY PROVISIONS OF STATUTE IN FORCE AND 

EFFECT AT TIME OF· CREATION OF CONTRACT 1951-1952. 

SYLLABUS: 

In determining the question of whether a teacher, employed under a limited 
contract for the school year 1951-1952, in accordance with the statutes of the 
·Teachers' Tenure Act, has been deemed re-employed for the school year '1952-1953 
. by reason of the alleged failure of the board of education to give written notice of 
its intention not to re-employ her within the time prescribed by Section 4842-8, 
General Code; such time is determined by the provisi~ns of such statute in force and 
effect since its last amendment, effective August 24, 1951, and not by the provisions 
of such statute in force and effect at the time of the creation of such 1951-1952 
contract. 

Columbus, Ohio, July 29, 1952 

Hon. John Rossetti, Prosecuting Attorney 
Stark County, Canton, Ohio 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request for my opinion as to whether or not 

. a teacher employed under a limited contract is deemed to be re-employed 
where the board of education gave her written notice on April 15, 1952 

of its intention not to re-employ her and the teacher's school year ended 

J.une 6, 1952. Specifically you inquire as to whether such notice was re­
quired to be given on or before March 31, 1952. 

Section 4842-8, General Code, in pertinent part, reads as follows : 

"* * * Any teacher employed under a limited contract shall 
at the expiration of such limited contract be deemed re-employed 
under the provisions of this act at the same salary plus any 
increment provided by the salary schedule unless the employing 
board shall give such teacher written notice of its intention not 
to re-employ him or her on or before the thirtieth day of April or 
thirty days prior to the termination of such teacher's school 
year, whiche_ver date occurs the earlier. * *' *" (Emphasis added.) 
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This section was amended by Amended Senate Bill No. 29, passed 

by the 99th General Assembly May 18, 1951, effective August 24, 1951. 

Prior to such amendment this section provided for the giving of such 

notice "on or before the thirty-first day of March." 

It is obvious that the notice of April 15, 1952 was given within the 

time prescribed for such notice ·by Section 4842-8, General Code, as 

amended August 24, 1951. Your request for my opinion, however, raises 

the question of whether the language of the former statute is governing 

in view of the fact that such former language was in force and effect at 

the time of the execution of the 1951-1952 contract with the teacher in 

question. You have informed me that the 1951-1952 contract with such 

teacher made no mention as to the date of notification of intention not 

to re-employ. However, it appears that the teacher in question is contend­

ing that the law, as it then read, became a part of her 1951-1952 con­

tract and that under such law any notice :by the lboard of its intention not 

to te-employ her, given after March 31, 1952, would ibe of no force and 

effect. 

In construing a contract, it is a well-recognized principle that to the 

extent that the law of the time and place of the making of such contract 

affects its validity, construction, discharge or enforcement, such law 

enters into and becomes a part of such contract. 9 Ohio Jurisprudence, 

414; 12 American Jurisprudence, 769; Banks v. DeWitt, 42 Ohio St., 263; 

Holbrook v. Ives, 44 Ohio St. 516; Palmer & Crawford v. Tingle, 55 Ohio 

St. 423. This principle h:ts been followed universally at least since the 

announcement of such princ;ple by Mr. Justice vVashington of the United 

States Supreme Court in the case of Ogden v. Saunders, 12 vVheat. 213, 

6 L. Eel. 606, in the year 1b27. Such law does not affect contracts there­

after entered into, how·ever. I quote from the opinion of Mr. Justice 

Washington : 

"Again, it is insistf.!d that if the law of the contract forms a 
part of it, the law itself cannot be repealed without impairing the 
obligation of the contract. This proposition I must be permitted 
to deny. It may be repealed at any time at the will of the 
legislature, and then it ceases to form any part of those contracts 
which may afterwards be entered into. The repeal is no more 
void than a new law would be which operates upon contracts 
to affect their validity, construction, or duration. * * *" 
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Since particularly as it relates to the construction of a contract as 

opposed to its validity, the above principle has ordinarily been applied -as 

the basis of determining the intention of the parties, the application of 

such rule, in construing an existing teacher's "contract," would seem 

doubtful in view of the fact that the construction of such "contract" is 

predicated entirely on the terms of the statutes of the Teachers' Tenure 

Act, regardless of the actual intention of the parties. 

In the case of State, ex rel. Gordon v. Barthalow, 150 Ohio St., 499, 

the Supreme Court held that public officers and. public general employes 

served ex tege .and not ex-contractu. The first paragraph of the syllabus 

of this case reads as follows : 

"A public officer or public general employee· holds his position· 
neither by grant nor contract, nor has any such officer or employee 
a vested interest or private right of property in his office or em­
ployment. (The holding in the case of City of Cleveland v. 
Luttner, 92 Ohio St., 493, to the effect that there is a contract 
between a public officer and the public he serves, overruled.)" · 

While the term "contract" is used both as to "continuing contracts" 

and "limited contracts" in the Teachers' Tenure Act, I believe it clear that 

such term is used in its generic sense and that the status of teachers is 

governed not by the terms of the "contract," but by ,the specific provisions 

of the law defining and protecting such status. As stated in the opinion 

in the case of State, ex rel. Bishop v. Board of Education, 139 Ohio St., 

437, 438, the Teachers' Tenure Act "bears a resemblance to the older civil 

service laws." 

In the case of Jacot v. Secrest, et al, 153 Ohio St., 553, however, the 

Supreme Court applied such principle in determining the existence or 
validity of a teacher's contract, holding as indicated in the syllabus: 

"1. The laws which subsist at the time and place the making 
of a contract and when and where it is to be performed enter into 
and form a part of the contract, whether such laws affect its 
validi,ty, construction, discharge, or enforcement. 

"2. The provisions of Section 4842-8, General Code, with 
reference to the re-employment of a teacher under a limited con­
tract are limited by and subject to the provisions of Section 
7896-34, General Code, with reference to the retirement of teach­
ers 70 years of age." 
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The Jacot case involved a situation where a teacher o_ver seventy 

years of age had not been given notice by the board of education on or 

before March 31, 1946 of its intention not to re-employ him. Section 

7896-34, General Code, however, provided that the Teachers' Retirement 

Board should retire all teachers at the end of the school year in which the 

age of· seventy was attained, provided the consent of the employer was 

secured. For the purposes of the Teachers' Retirement Act, the school 

year ended August 31, 1946. On May 14, 1946, the board of education 

· ·consented to the compulsory retirement ·of such teacher. The teacher 

claimed that since he had not been notified by the board on or before 

March 31, 1946 of its intention not to re-employ him he was automatically 

deemed employed under the provisions of Section 4842-8. The court 

pointed out that under the terms of Section 4842-8 no completed contract 

of employment was effected until June 1, 1946 since the teacher had until 

such- date to assent to such re-employment, and held that the intervening 

event of May 14, 1946, when the ,board consented to his retirement, pre­

cluded his automatic re-employment, even though the board had failed 

to notify him on or before March 31, 1946 of its intention not to re­

employ him. 

It does not appear that any question was raised in the Jacot case as 

to whether, under the Teachers' Tenure Act, an ex lege, instead of an 

·ex contractu status was involved. Instead, both sides assumed that the 

solution. to the question there presented had its answer in the law of 

contracts. That the Jacot case is not authority for the proposition that an 

es lege status exists is clear from the first paragraph of the syllabus in 

the recent case of The State, ex rel. Gordon v. Rhodes, 158 Ohio St., 129, 

which reads : 

"A reported decision, although in a case where the question 
mig\lt have been raised, is entitled to no consideration whatever. 
as settling, by judicial determination, a q~estion not passed upon. 
or .raised at the time of the adjudication." 

· Had this issue been raised in the Jacot case, I believe that the Supreme 

Court, in accordance with its holding in the Barthalow case, would have 

held that an ex lege status is created by the Teachers' Tenure Act. This, 

of course, irould not have changed its conclusion since the sa;ne statutes 

upon which the decision was based would have been considered in examin­

ing into the extent of the status created by operation of law. 
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• Furthermore, it does not appear that the jssue in the Jacot case, as 

contrasted with the issue here, involved the. construction of an existing 

"contract." The sole issue was whether a valid "contract" for the school 

year 1946-1947 was created by operation of law under the statutes then 

in force and effect. In determining the validity of such alleged contract, 

the court applied the laws which subsisted at t~e time of the alleged crea­

tion of such contract._ By applying this same test to the issue under con­

sideration, I think it clear th2t the question as to whether a valid ".contract" 

has been created for the school year 1952-1953 must be determined by 

the statutes in effect at the time of the alleged creation of such contract 

and not by the statutes in effect at the time of the creation of the 1951-1952 

contract. 

Section. 4842-8 does not provide that a teacher employed under a 

limited contract shall be deemed re-employed unless the employing board 

shall give .su.ch teacher written notice of its intention not to re-employ 

her on or -before· the time provided in such limited contract for the giving 

pf such. notice.. The pertinent language of. Section 484-2-8, General Code, 

provides within itself the method or procedure, by which a board of edu­

cation is presumed to have offered employment to a teacher and by which 

such teacher is presumed to have accepted such employment. Such language, 

as it existed at the time the 1951-1952 contract was -~ntered into, affected 
the validity of that contract. When this statute was later amended such 

amendment in no way affected the validity, construction, discharge or 

enforcement of the 1951-1952· contract. By the notice of April 15, 1952, 

the board of education, in compliance with the law in effect at such time, 

gave the required notice of its intention not to re-employ the teacher for 

the school year 1952-1953. In other words, such notice having been given, 

no presumption arose, as a matter of law, that the board had offered the 

teacher a new contract for the year 1952-1953. Just the reverse is true. 

No such contract was offered. 

Regardless of whether the status of the school teacher under the 

limited contract of 1951-1952 was ex lege or ex contractu, it is my opinion 

that her right to re-employment for the school year 1952-1953 is not 

governed in any way by the terms, or possible implied terms, of her 1951-

1952 contract, but, instead, by the pertinent language of the Teachers' 

Tenure Act contained in Section 4842-8, General Code. Under the terms 

of such statute, any teacher in the status of employment under any limited 
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contract is re-employed or not re-employed in accordance with the require­

ment of such statute as to notice of intention not to re-employ, without 
regard to the terms of the limited contract then in effect. 

When the teacher in question accepted her 1951-1952 contract, she 
did so with full knowledge that the statutory procedure to be followed in 

case of re-employment the next year was subject 1:o change by the General 

Assembly. Her 1951-1952 contract made no reference to any right of 
re-employment in case she ,vas not notified on or before March 31, 1952 

by the board of its intention not to re-employ her; nor could any such 

provision, had it been written into the contract, preclude an amendment 

of the pertinent language of Section 4842-8, General Code. 

In specific answer to your question, it is my opinion that in determin­

ing the question of whether a teacher, employed under a limited contract 

for the school year 1951-1952, in accordance with the statutes of the 

Teachers' Tenure Act, has been deemed re-employed for the school year 

1952-1953 by reason of the alleged failure of the board of education to 
give written notice of its intention not to re-employ her within the time 

prescribed by Section 4842-8, General Code, such time is determined by 

the provisions of such statute in force and effect since its last amendment, 
effective August 24, 1951, and not by the provisions of such statute in force 

and effect at the time of the creation of such 1951-1952 contract. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




