
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1984 Op. Att’y Gen. No. 84-061 was qualified by  
1990 Op. Att’y Gen. No. 90-074. 
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OPINION NO. 84-061 

Syllabus: 

Whether or not the board of county commissioners has acted pursuant 
to R,C, 124.39(C) to vary the policy set forth in R.C. 124.39(8) for the 
payment of accumulated, unused sick leave, a county appointing 
authority, such as the county auditor or county treasurer, may adopt 
a sick leave payment policy for his employees, provided that the 
policy affords his employees benefits equal to or greater than any 
sick leave payment benefits to which such employees are entitled by 
R.C. 124.39(8) or by action or the county commissioners, pursuant to 
R,C, 124,39(C), 

To: Keith A. Shearer, Wayne County Prosecuting Attorney, Wooster, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, October 18, 1984 

I have before me your opinion request In which you ask whether a county 
omcer, such as the county auditor or county treasurer, may adopt his own policy 
with regard to payment of accrued but unused sick leave, allowing payment to an 
employee upon termin1ttlon of employment other than retirement, even though the 
board of county commissioners has adopted a sick leave payment policy in 
accordance with R.C. 124.39(C). 

In order to answer your question it Is first necessary to examine the statutory 
powers or the officers about whom you ask. R.C. 325.17 authorizes various 
ofClcers, including the county auditor and county treasurer, to appoint and employ 
necessary deputies, assistants, clerks, bookkeepers, or other employees and to fix 
such employees' compensation. As part of a county officer's power to compensate 
his employees, he may grant his employees various fringe benefits. Ebert v. Stark 
Countv Board of Mental Retardatio!!, 63 Ohio St. 2d 31, 406 N.E,2d 1098 (1980). See 
~enerally State ex rel Parsons v. Ferguson, 46 Ohio St, 2d 389, 348 N.E,2d 692 
1976) {Cor purposes of Ohio Const. art, D, S20, Cringe benefits, although not strictly 

a part of salary, are part of compensation). An appointing authority's power to fix 
his employees' compensation is, however, subject to any statutory restrictions upon 
such power. See generally 1981 Op, Att'y Gen. No. 81-052. 

You specifically ask about the adoption of a sick leave payment policy by 
individual county appointing authorities, As noted in your letter, R.C. 124.39 
provides an accrued sick leave payment policy tor, among others, county 
employees. R.C. 124.39 states, in pertinent part: 

As used in this section, "retirement" means disability or service 
retirement under any state or municipal retirement system in this 
state. 

(B) Except as provided in division (C) of this section, an 
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employee of a political subdivision covered by section 124,38ttj or 
3319.141 ot the Rev!$ed Code may elect, at the time of retirement 
from active service with the political subdivision, and with ten or 
more years of service with the ~'tate, any political subdivisions, or any 
combination thereof, to be paid In cash for one-fourth the value of his 
accrued but unused sick leave credit. The payment shall be based on 
the employee's rate of pay at the time of retirement and ellminlltes 
all sick leave credit accrued but unused by the employee at the time 
payment Is made. An employee may receive one or more payments 
under this division, but the aggregate value of accrued but unused 
sick leave credit that Is paid shall not exceed, for all payments, the 
value of thirty days ot accrued but unused sick leave. 

(C) A political subdivision may adopt a policy allowing an 
employee to receive payment for more than one-fourth the value of 
his unused sick leave or for more than the aggregate value of thirty 
days of his unused sick leave, or allowing the number of years of 
service to be less than ten. The political subdivision may also adopt a 
policy permitting an employee to receive payment upon a termination 
of employment other than retirement or permitting more than one 
payment to any employee. 

A political subdivision may adopt policies similar to the 
provisions contained In sections 124.382 to 124.386 of the Revised 
Code. (Footnote added.) 

As employees of a political subdivision covered by R.C. 124.38, county employees 
with the requisite service time may elect to be paid for their aceumulated, unused 
sick leave upon retirement In accordance with the provisions of R.C. 124.39(8), 
R,C. l24.39(C) also authorizes a board of county commissioners to vary the sick 
leave payment policy set forth in division (B) of that section in the manner set 
forth In R.C. 124.39(C). 1978 Op. Att'y Gen. No. 78-057 (syllabus, paragraph two). 
~ 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-073. 

You question whether the fact that the legislature has specifically 
authorized a county to vary the statutory method contained in R.C. 124,39(8) for 
the payment of accumulated, unused sick leave constricts the power of individual 
county appointing authorities also to vary the payment policy set forth in R.C. 
124.39(8), For the reasons set forth below, however, I believe that R.C. 124.39(C) 
does not restrict the powgr of an individual county otficer to provide, as part of ~is 
employees' compensation, a sick leave payment policy which is more liberal than 
the policies set forth in R.C. 124.39(8) and (C). 

Concerning the extent to which an appointing authority may compensate its 
employees, Op. No. 81-052 states at 2-202: 

Once the requisite authority to compensate has been established, any 
statutory provisions pertinent to the provision of the particular fringe 
benefit in issue by the public employer to its employees must be 
Identified•.••[I] f the particular fringe benefit is the subject of any 
statutory provision applicable to the public employer or its 
employees, further consideration is required. If an applicable statute 
constitutes a minimum statutory entitlement to a particular benefit, 
the public employer may, pursuant to its power to compensate and in 
the absence of any statute constricting its action in the particular 
case, choose to provide such benefit in excess of the minimum 
statutory entitlement. If an applicable statute limits the general 
authority ot the public employer to compensate its employees with 
the particular Cringe benefit in question, it must, of course, be vieweq 
as a restriction uFon the employer's authority to grant the particular 
benefit. (Emphasis added.) 

1 R.C. 124.38 provides sick leave benefits for each employee "in the 
various offices of the county, municipal, and civil service township service, 
each employee of any state college or university, and each employee of any 
board of education for who,;, sick leave is not provided by [R.C, 3319.141] ." 
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As set forth above, the fringe benefit about which you ask, the payment of 
accumulated, unused sick leave, ts provided for by statute in R.C. 124.39. Further, 
pursuant to R.C. 124,39(C), a county may vary the payment policy established by 
R,C, 124.39(8), Since R.C. 124.39(C) authorizes political subdivisions to enlarge the 
benefit set forth In R.C. 124.39(8), It Is clear that the sick leave payment policy set 
forth In R.C. 124.39(8) Is merely a minimum benefit, 1981 Op. Att'y Gen. No; 81­
015, It Is, therefore, necessary to determine the manner In which the provisions of 
R.C. 124.39(8) may be varied. 

First I turn to the scope of the county commissioners' authority to act 
pursuant to R.C. 124.39(C). Pursuant to R.C. l24.39(C), a board of county 
commissioners may adopt a policy v&rylng the policy set forth In R.C. 124.39(8), 
but the scope of the board's authority Is limited to the variations set forth In that 
division. See generally State ex rel. Shriver v. Board of Commissioners, 148 Ohio 
St. 277, 74 N,E,2d 248 (1947) (county commissioners have only those powers 
expressly granted by statute or necessarily Implied therefrom). R.C. 124.39(C) does 
not, however, authorize the county commissioners to set a maximum sick leave 
payment policy applicable to all county employees. Rather, as concluded in Op. 
No. 81-015, footnote six, "any policy adopted pursuant to the provisions of R.C. 
124.39(C) for employees in the various ottices of the county service sets minimum 
benefits to which employees of a county board of elections are entitled as 
employees In the county service." Op. No. 81-015 then concluded at 2-59, that 
although R.C. l24.39(C) authorizes a county to vary the policy set forth In R.C. 
124.39(8), a policy so adopted by the county does not limit the authority or a county 
appointing authority to adopt its own policy concerning the payment for 
accumulated, unused sick leave, "provided that the••• policy [so established] 
provides benefits at least as great as any benefits to which such employees may 
otherwise be entitled either by statute or by action of the county commissioners." 
(Footnote omitted.) Accord Op. No. 83-073. I concur with the conclusion reached 
by my predecessor. 

It is, therefore, my opinion, and you are advised, that whether or not the 
board of county commissioners has acted pursuant to R.c. l24.39(C) to vary the 
policy set forth in R.C. 124.39(8) for the payment of accumulated, unused sick 
leave, a county appointing authority, such as the county auditor or county 
treasurer, may adopt a sick leave payment policy for his employees, provided that 
the policy affords his employees benefits equal to or greater than any sick leave 
payment benefits to which such employees are entlUed by R.C. 124.39(8) or by 
action of the county commissioners, pursuant to R.C. l24.39(C). 
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