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1. LIGHTil\'G SYSTE:VI - WHEN BOARD OF TOWNSHIP 
TRUSTEES DETERMINES PC"BLIC SAFETY AND WEL­
FARE REQUIRE HIGHWAY WITHIN TOWNSHIP TO BE 

LIGHTED BY ARTIFICIAL LIGHTil\'G, COST TO CON­
STRUCT AND OPERATE SUCH SYSTEM MUST BE PAID 
FROM TOWNSHIP GENERAL FUND - MAY NOT BE 
ASSESSED AGAINST ABUTTING PROPERTY OWNERS. 

2. WHEN COST AND OPERATION OF SUCH SYSTEM PAID 
FROM TOWNSHIP GENERAL FUND, TRUSTEES NOT 
AUTHORIZED TO LEVY S PE CI AL ASSESSMENTS 
AGAINST ABUTTING PROPERTY OWNERS TO RE­
PLENISH GENERAL FUND TO EXTENT SO DEPLETED­
SECTION 3440-1 G. C. 

SYLLABUS: 

1. When a board of township trustees under authority of Section 

3440-1, General Code, has determined that public safety and welfare require 

a highway within the township to be light~d by artificial lighting, and con­

st-ruct a lighting system, the cost of constructing such system and its operation 

must be paid from the general fund of the township and may not be assessed 

against abutting property owners. 

2. lFhen such artificial lighting system has been constructed under 

authority of Section 3440-1, Generol Code, and the cost thereof and its 

operation paid thereof from the general fund, the township trustees are not 

authorized to levy special assessments against abutting property owners to 

replenish the general fund to the extent so depleted. 

Columbus, Ohio, December 24, 1940. 

Hon. Ross :Michener, Prosecuting Attorney, 
St. Clairsville, Ohio. 
Dear Sir: 

I am in receipt of your request for my opinion reading: 

"We have been requested to obtain an opinion from you by the 
Pease Township Board of Trustees, Belmont County, in the follow­
ing matter: 
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The Trustees of Pease Township, Belmont County, desire to 
provide artificial lights by contract, for certain roads, highways, 
public places and territory under their supervision and control, and 
outside the boundaries of any municipal corporation, and to pay for 
the same out of the general fund by authority of Section 3440-1 of 
the General Code. They further desire, if it can be legally done, 
to reimburse the general fund by levying special assessments against 
the real estate directly benefited, to cover the cost of said lighting. 

Do the trustees have the power to levy said special assessments 
against the real estate directly benefited by said lights to reimburse 
the general fund for the cost of said lights? 

Mr. Thomas Jones, Attorney at Law, Bridgeport, Ohio, is 
taking this letter to you, and will be in position to give you any 
further information that you may desire to know on this question." 

The board of township trustees being a public office has such powers 

and such only as have been granted it ·by statute. It is, therefore, necessary 

that we consult the statutes in order to determine the powers, if any, of 

such board to furnish artificial lighting facilities outside of the municipalities 

within such township, and if power is therein granted, the limitations, if any, 

on the use of such powers. 

Sections 3428 to 3440, both inclusive, of the General Code, provide 

that when the owners of more than one half of the feet front of lands in an 

unincorporated district in such township file a petition, with the township 

clerk, for artificial lighting of the streets and public ways in such district, 

during the night season, (Section 3428, General Code) the board of town­

ship trustees shall determine the necessity therefor and the extent thereof and 

create a lighting district. (Section 3433, General Code.) Section 3435, Gen­

eral Code, then directs that the contract' for such improvement shall be let by 

competitive bidding. Section 3436, General Code, provides the methods of 

paying the cost of such improvement. Such section reads: 

"On accepting such bid and bond, the trustees shall enter into 
a contract with the successful bidder for the furnishing of such 
lights according to specifications. The contract shall not be for a 
longer term than ten years. The cost and expenses of furnishing 
and maintaining such lights and of the proceedings in relation there­
to, shall be paid from a fund raised by special assessments against 
the lots and lands in the district which are benefited by such light­
ing, and such assessments against any lot or parcel of land shall not 
be in excess of the special benefits resulting thereto from such light­
ing and such assessments shall be paid and collected in equal semi­
annual installments equal in number to twice the number of years 
for which the contract is made, and shall be paid and collected in 
the same manner and times as taxes are paid and collected; provided, 
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however, that any such assessment in the amount of five dollars or 
less, or whenever the unpaid balance of any such assessment is five 
dollars or less, the same shall be paid in full, and not in installments, 
at the time when the first or next installment would otherwise be­
come due and payable; and such assessments may be made and levied 
by any one of the following methods: 

First: By a percentage of the tax value of the property assessed. 

Second: In proportion to the :benefits which may result from 
the lighting. 

Third: By the foot frontage of the property bounding and 
abutting upon the street or streets, or public way or ways so 
lighted." 

It is to be noted that under authority of such section the cost of the 

improvement is to be paid by special assessment against benefited property 

within the district so created. Such assessment according to benefits may be 

made in any one of the three methods therein enumerated and then is paya1ble 

either in a lump sum or installments. We find no language in such section 

which vvould authorize thP board of township trustees to pay the cost of such 

improvement from the general fund of the township. Such section authorizes 

the improvement but not at public expense. 

In 1921 the legislature supplemented the method of providing such 

artificial lighting facilities by the enactment of Section 3440-1, General Code 

( 109 0. L. 69), by providing that the board of township trustees might 

provide such facilities, when necessary for public convenience and welfare, 

without having received the petition mentioned in Section 3428, General 

Code, but specifically provided the cost of the improvement shall be paid 
from the general fund of the township. Such section was amended in other 

respects in 113 0. L. 53, and now reads: 

"The township trustees of any township shall also have power 
to provide artificial lights for any road, highway, public place or 
building under their supervision or control, or territory within 
such township and outside the boundaries of any municipal cor­
poration, when such township trustees determine that the public 
safety or welfare requires that such road, highway, public place or 
building or territory be lighted. Such lighting may be procured 
either by installing a lighting system or by contracting with any 
person or corporation to furnish lights. 

In case such lights be furnished under contract such contract 
may provide that the equipment employed in supplying same may be 
owned either by the township or by the person or corporation supply­
ing same. 
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If the township trustees determine to procure said lighting by 
contract, they shall prepare plans and specifications therefore and 
shall advertise for bids for furnishing the same, for a period of two 
weeks, either by posting said advertisement in three conspicuous 
places in said township, or by publication thereof once a week for 
two consecutive ,veeks in a newspaper of general circulation in the 
township. 

The contract for such lighting shall be made with the lowest 
and best bidder and no such contract shall be made to cover a period 
of more than ten years. The cost of installing and operating any 
such lighting system, or of any such light furnished under contract, 
shall be paid from the general fund of the township treasury." 

In the Opinions of the Attorney General for the year 1921, Vol. II, 

page 1075, the then attorney general ruled as stated in the syllabus: 

"Except as provided by section 3428 et seq. and 3440-1 of the 
General Code, township trustees are unauthorized to provide for 
the lighting of unincorporated areas of the township, and the ex­
penditure of township funds for such purposes, otherwise than pro­
vided by such sections is illegal." 

See also Opinions of the Attorney General for the year 1928, Vol. III, 

page 1909. 

In Opinions of the Attorney General for the year 1931, Vol. I, page 

181, the then attorney general again ruled that if the improvement is con­

structed under authority of Section 3440-1, General Code, the cost must be 

paid from the general fund of the township. 

You will note that Section 3440-1, General Code, does not authorize 

the board of township trustees to construct such lighting system until it has 

determined "that the public safety and welfare requires that such road, high­

way, public place or building or territory be lighted"; while the preceding 

sections, which authorize the construction of the improvement upon filing 

of a petition of benefited property owners, does not require any such de­

termination. From an examination of such statutes it would appear that if 

the improvement is constructed under authority of Sections 3428 to 3439, 

et seq., General Code, it is for the benefit of the abutting property owners 

and at their instigation; while that authorized to be constructed under 

authority of Section 3440-1, General Code, is for the public welfare and 

safety. 

I assume from the statements contained in your letter that no pet1t10n 

of property owners of abutting property has been filed with the board of 

township trustees and that the proposed improvement is instigated by the 
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board itself. Your inquiry is whether when the improvement is so made and 

the cost paid from the general fund, the general fund can be reimbursed by 

means of the levy and collection of special assessments. 

As was held in 'Curry v. Lybarger, 133 0. S. 55, the authority of the 

board of township trustees to levy special assessments for local improvements, 

if it exists must have been conferred by statute and the legal validity of the 

assessments when made is conditioned upon the requirements of such statutes 

having been complied with. If no statute exists granting the power to the 

board of' township trustees, then the purported assessments are void. If the 

statute grants the power to make the assessments and prescribes certain steps 

to ·be taken in the levy of the assessments, and these steps have not been fol­

lowed, the assessments are void and of no effect. (See also Johnson v. N"ew 

Concord, 39 0. App. 9). If any doubt is present as to the existence of the 

power to make the assessment it must be resolved in favor of the taxpayer 

and as against the existence of the power. Mallo v. Dover, 36 0. App. 84; 

Bising v. Cincinnati, 126 0. S. 218. 

When we apply such reasoning to the facts contained in your letter, we 

necessarily come to the conclusion the only authority possessed by a board of 

township trustees to levy special assessments for such purpose is that con­

tained in Section 3436, General Code, which by it terms is limited to making 

the improvement after the filing of a petition therefor by the property owners 

sought to be benefited by the improvement. Section 3439, General Code, 

then provides that: 

"Said assessments when collected shall go into the township 
treasury and shall be used by the trustees only for the purpose for 
which they were levied and collected." 

It would thus appear that there is: First, no authority in the board of 

township trustees to levy any special assessments unless a petition has been 

filed by the owners of more than fifty percent of the feet frontage of property 

sought to be benefited by the lighting, and then only after proceedings have 

been had as specified in Sections 3430 to 3436, both inclusive, of the General 

Code; second, no authority of statute to use such special assessments for any 

purpose other than for the payment of the cost of the lighting and lighting 

facilities; and, third, if the improvement is constructed under authority of 

Section 34-1-0-1, General Code, "the cost of installing and operating any such 

lighting system, or of light furnished under contract, shall be paid from the 

qeneral fund of the towns/zip treasury". 
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To state the proposition m a different manner, the General Assembly 

has authorized the township trustees to construct highway lighting facilities, 

in certain instances, for. the benefit of property owners as provided in Sections 

3428 to 3438, General Code, both inclusive, and to pay the cost thereof 

by means of special assessment; but, if the improvement is made for the 

benefit of public safety and welfare the cost is to be paid from the general 

fund of the township. Such is the plain and unambiguous meaning of the 

language. 

However, if we were to assume that such were not the plain and un­

ambiguous meaning of the statute we would be faced with more serious con­

siderations. Thus, Section 5625-1, General Code, defines the taxing unit for 

which the township trustees may levy taxes as the township and not a part 

thereof. Section 2 of Article XII requires all property of the state to be 

taxed by uniform rule. Section 5625-10, General Code, defines the general 

fund of a taxing subdivision or unit and the moneys that must be placed 

therein. It is highly probable that a court would hold that by reason of 

such provision, constitutional and stautory, the township trustees could not 

levy a tax or assessment for the benefit of the general fund of' the township 

upon any quantum of property or taxpayers within the township unless it in­

cluded all within the geographical limits of the township. However, inasmuch 

as the statutes in question do not purport to authorize special assessments 

to replenish the general fund of the township to the extent depleted by ex­

penditures made by authority of Section 3440-1, General Code, it is un­

necessary to consider such propositions. 

Specifically answering you inquiry, 1t 1s my op1111on that: 

1. When a board of township trustees under authority of Section 

3440-1, General Code, has determined that public safety and welfare re­

quire a highway within the township to be lighted by artificial lighting, and 

construct a lighting system, the cost of constructing such system and its 

operation must be paid from the general fund of the township and may not 

be assessed against abutting property owners. 

2. When such artifical lighting system has been constructed under au­

thority of Section 3440-1, General Code, and the cost thereof and its opera­

tion paid thereof from the general fund, the township trustees are not au­

thorized to levy special assessments against abutting property owners to re­

plenish the general fund to the extent so depleted. 

Respectfully, 

THOMAS ]. HERBERT' 

Attorney General. 


