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OPINION NO. 91-023 

Syllabus: 

A county does not take title to the real property of a municipal 
hospital when the county and a municipal corporation enter into an 
agreement pursuant to R.C. 513.08. 

To: P. Randall Knece, Pickaway County Prosecuting Attorney, Clrclevllle, Ohio 
By: Lee Fisher, Attorney General, April 16, 1991 

I have before me your request for my predecessor's opinion with respect to 
the following questions: 1 

1) Does a county take title to the real property of a municipal 
hospital when the county and a municipal corporation enter into an 
agreement pursuant to R.C. 513.08? 

2) What entity conveys title to the real property of a municipal 
hospital in which a county parlicipates pursuant to R.C. 513.08 when 
such property is sold to a purchaser? 

Your letter of request indicated that in 1949 the City of Circleville and the Board of 
Commissioners of Pickaway County entered into a contract "pursuant to General 
Code Section 3414-1, the provisions of which are now contained in the Ohio Revised 
Code Sections 513.08, et seq. Further, the authority and duties of the Board of 
Hospital Commissioners, as set forth in this contract, were as allowed by General 
Code Sections 4026 to 4034, inclusive, which are now Ohio Revised Code Sections 
749.06 to 749.14."2 

As a preliminary matter, I note that the provisions of G.C. 3414-la, 1947 
Ohio Laws 411 (Am. S.B. 273, approved June 17, 1947), are substantially similar to 
those of R.C. 513.08, which provides, in pertinent part, as follows: 

[A] board of county commissioners may, in lieu of proL :eding to 
establish, construct, and maintain a ... county hospital, enter into an 

With your approval, I have reworded your questions for purposes of 
analysis. 

2 Since you have indicated that the arrangement between the county and 
the municipal corporation was entered into pursuant to G.C. 3414-1, the 
relevant provisions of which are contained in R.C. 513.08, I have limited my 
opinion to a discussion of R.C. 513.08. 
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agreement wilh a municipal corporation, which proposes to establish, 
or has established, a municipal hospital, for participation by 
such ... county in the erection or enlargement of such municipal 
hospital, or in its maintenance and operation, or both. Such agreement 
may provide for the amounts to be contributed by the ... county for such 
construction or enlargement and for maintenance and operation, the 
rights and privileges to be enjoyed by the ... county and its inhabitants 
by virtue of such contributions, and the rights or representation by 
the ... county upon the municipal corporation's board of hospital 
commissionus or board of governors, or both. 

Thus, purnuant to R.C. 513.08, a county may participate in the erection or 
enlargement, or in the maintenance and operation, or both, of a municipal hospital 
which a municipal corporation has established or proposes to establish. The hospital 
referred to in R.C. 513.08, therefore, is established b3 the municipal corporation, 
not jointly by the county and the municipal corporation. 

Turning now to your first question, I note that R.C. 513.08 does not expressly 
provide for the conveyance of title to real property to the county by the municipal 
corporation. The question, therefore, is whether title may be conveyed by means of 
the agreement entered into by the municipality and county pursuant to R.C. 513.08. 
The purpose of the agreement is to allow participation by the county in the erection, 
enlargement, maintenance and operation of the municipal hospital. The agreement 
may provide for the amount of contributions to be made by the county for such 
purposes. I note that the legislature did not specifically authorize contributions for 
the purchase of a municipal hospital. Therefore, applying the maxim, expressio 
unius est exclusio alterius, the naming of a specific class implies the exclusion of 
those not named, Krog?r v. Bowers, 3 Ohio St. 2d 76, 209 N.E.2d 209 (1965), I 
conclude that, pursuant to R.C. 513.08, the county is not authorized to contribute 
for the purchase of a municipal hospital. Furthermore, the rights and privileges to 
be granted are commensurate with the contributions. Thus, since the county is not 
authorized to contribute to the purchase of a municipal hospital, the rights and 
privileges granted to the county may. not include title to real property of the 
municipal hospital. 

This conclusion is additionally supported by :ipplication of the rules of 
statutory construction. The phrase "rights and privileges" is not defined for purposes 
of R.C. 513.08, and thus, the natural, literal, common or plain meaning must be 
used. R.C. 1.42; State v. Dorso, 4 Ohio St. 3d 60, 446 N.E.2d 449 (1983). "Right" 
is defined by the dictionary to include the following: lfSomething that is due to a 
person by law, tradition, or nature .... A just or legal claim or title." The A merica11 
Herita~e Dictio11ary 1062 (2d. college ed. 1985). Thus, broadly defined, the word 
"right" can be used to describe title to real property. "Privilege", however, is 
defined as "[aJ special advantage, immunity, permission, right, or benefit granted to 
or enjoyed by an individual, class, or caste .... Such a right or advantage held as a 
prerogative of status or rank, and exercised to the exclusion or detriment of 
others." Id. at 986. The word "privilege" is not used to describe a legal claim or 
title, but rather a special advantage or a benefit. According to a well-established 
rule of statutory construction known as 11oscitur a sociis, "the meaning of a word 
may be ascertained by reference to the meaning of words associated with it; and 
again, according to a similar rule, the coupling of words together shows that they are 
to be understood in the same sense." Myers v. Seaberger, 45 Ohio St. 232, 236, 12 
N.E. 796, 798 (1887). Thus, although in some instances it might be appropriate to 
read the word "right" as meaning legal title, I find that, with respect to R.C. 513.08, 
"right" must be understood in the sense of a privilege, that is, as a special advantage 
or a benefit. Accordingly, I determine that the authority of the county and the 
municipal corporation to determine the rights and privileges of the county with 
respect to the municipal hospital does not encompass the power of the municipal 
corporation to convey legal title in the real property of such hospital to the 

3 I note that where the General Assembly has intended to authorize the 
joint establishment of a hospital, it has done so in precise, unambiguous 
language. See, e.g., R.C. 513.07. See also R.C. Chapter 140. 
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county.4 See also 1951 Op. Att'y Gen. No. 341, p. 139, 145 ("[i]t was plainly the 
intention of the legislature that the hospital should be and remain a municipal 
hospital, the county ... being merely entitled to receive the benefit of the hospital in 
return for [its] contributions, and bei_ng entitled, to the extent of [its] agreement 
with the municipality, to participate in the management"j. Therefore, I conclude 
that the county is not authorized to take title to the real property of a municipal 
hospital when the county and a municipal corporation enter into an agreement 
pursuant to R.C. 513.08. 

Your second question asks what entity conveys title to the real property of a 
municipal hospital in which a county participates pursuant to R.C. 513.08. I have 
already determined that, in such an instance, the county is not empowered to take 
title to the real property of a municipal hospital. Since the county does not hold 
title to such property, the county has no authority with respect to the conveyance of 
such title. I note that the authority of the Attorney General to advise prosecuting 
attorneys extends only to matters "respecting their duties." R. C. 109.14. As the 
prosecuting attorney has no duty to represent municipal corporations or municipal 
hospitals, R.C. 309.09, the Attornej General has no authority to opine on the 
procedure J'or the conveyance of title to real property of a municipal hospital. 
However, I note generally that one must possess title to real property in order to 
convey such title. See Rife v. Lybarger, 49 Ohio St. 422, 31 N.E. 768 (1892). 
Thus, only the entity or entities which possess title to the real property of a 
municipal hospital may convey such title. "Municipal hospital" is not statutorily 
defined, and there are various methods by which a municipal corporation may 
establish a hospital, not all of which require the municipal corporation to hold title 
to real property. See, e.g., R.C. Chapter 140; R.C. 749.01; R.C. 749.02; R.C. 
749.04. Thus, the determination as to what entity may convey title to the real 
property of a municipal hospital to a purchaser is based upon the facts of each case. 

Based upon the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised, that 
a county does not take title to the real proputy oi a municipal hospital when the 
county and a municipal corporation enter into an agreement pursuant to R.C. 513.08. 

4 Although R.C. 513.08 does not authorize the conveyance of the real 
property of a municipal hospital to the county, I note that R.C. 721.27 
authorizes a municipal corporation to transfer, lease, or convey real 
property "upon which it has acquired, established, erected, or maintained a 
hospital ... to a board of county commissioners." 
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