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2368. 

GUARD RAILS AT COUNTY BRIDGES AND APPROACHES­
COUNTY COMMISSIONERS REQUIRED TO ERECT AND 
MAINTAIN SAME-SECTION 7563 G. C.-ALSO REQUIRED 
AT ALL PERPENDICULAR WASHBANKS, EXCEEDING EIGHT 
FEET IN HEIGHT, IN IMMEDIATE CONNECTION WITH OR 
ADJACENT TO PUBLIC HIGHWAY OTHER THAN STATE 
HIGHWAY - "PUBLIC HIGHWAY" INCLUDES TOWNSHIP 
ROADS. 

SYLLABUS: 

1. The dutJ• of a board of county commissioners to erect and maintain 

guard rails at' bridges and bridge approaches is limited to county bridges and 

approaches thereto and then only under the conditions set f ort'h in Section 

7563, General Code, as folloivs: (a) at each end of a county bridge, via­

duct or culvert more than five feet high; and (b) on each side of every ap-
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proach to the county bridge, viaduct or culvert if the approach or embank­

ment is more than six feet high. 

2. By the express provisions of Section 7563, General Code, a board 

of county commissioners is required to protect by suitable guard rails all per­

pendicular icash banks more than eight feet in height, where such banks 

lzave an immediate connection with a public highway, other than state high­

ways, or are adjacent thereto, in an unprotected condition. The term "public 

highway" by definition (Section 7464, General Code) includes township 

roads. 

Columbus, Ohio, June 7, 1940. 

Hon. J. Ewi1~g Smith, Prosecuting Attorney, 
Bellefontaine, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion which 

reads as follows : 

"Is the Board of County Commissioners, under 0. G. C. 
7563, required to construct guard rails at bridges, approaches and 
along banks where improving a Township road under petition by 
the Board of Township Trustees?" 

Section 7563, General Code, with which your inquiry 1s concerned, 

provides as follows : 

"The board of county con11mss10ners shall erect or cause to 
be erected and maintained where not already done, one or more 
guard rails on each end of a county bridge, viaduct or culvert more 
than five feet high. They shall also erect or cause to be erected, 
where not already done (,) one or more guard rails, on each side 
of every approach to a county bridge, viaduct or culvert if the 
approach or embankment is more than six feet high. They shall 
also protect, by suitable guard rails, all perpendicular wash banks 
more than eight feet in height, where such banks have an immedi­
ate connection with a public highway, other than state highways, 
or are adjacent thereto, in an unprotected condition, but in such 
cities and villages as by law receive part of the bridge fund lev­
ied therein, such guard rails shall be erected by the municipality, 
and on state highways such guard rails shall be erected and main­
tained by the department of state highways." 

By virtue of that section the board of county commissioners is charged 

with the mandatory duty of erecting and maintaining guard rails at the 
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following places: ( l) at each end of a county bridge, viaduct or a culvert 

more than five feet high; (2) at each side of every approach to a county 

bridge, viaduct or culvert if the approach or embankment is more than six 

feet high; and (3) at perpendicular wash banks more than eight feet in 

height, where such banks have an immediate connection with a public high­

way, other than state highways, or are adjacent thereto, in an unprotected 

condition. 

It will be observed that I failed to limit the duty of the board of county 

commissioners as set forth in the statute as follows: 

" * * * but in such cities and villages as by law receive part 
of the bridge fund levied therein, such guard rails shall be erect­
ed by the municipality, * * * " 

Such omission is prompted by the observation of Marshall, C. J., in the case 

of The 'City of Youngstown vs. Sturgess, 102 0. S., 480, wherein speaking 

for the court he said at page 484 as follows: 

· "Neither of these two sections (Section 2421, General Code 
and Section 7557, General Code) can have any controlling force, 
because they only provide for the construction and repair of bridges 
without any mention being made of approaches or embankments, 
and for the further reason that there is no longer any provision 
whereby cities or villages may demand or receive any portion of the 
bridge fund created by county levy." 

( Parenthetical matter and underscoring mine.) 

It would appear, therefore, that the limitation in the statute above quoted, 

with respect to cities and villages receiving part of the bridge fund levied 

therein, is obsolete and of no force or effect. 

The duties of boards of county commissioners are statutory and unless 

some specific authority by way of legislative enactment can be found im­

posing a particular duty upon such boards, no such duty exists in law. The 

sole duty imposed upon boards of county commissioners to construct and 

maintain guard rails is contained in Section 7563, supra. Such boards owe 

no duty to erect guard rails in places other than those specified -in said Sec­

tion. ( See Opinion No. 461, Opinions of the Attorney General, 1927, Vol. 

I, p. 76.5). 

In support of the position taken in the instant op11110n, your attention 

1s directed to the case of The Board of County Commissioners of Franklin 
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County vs. Darst, 96 0. S., 163, the first branch of the syllabus of which 

reads as follO\n: 

"Section 7563, General Code, imposes an absolute duty upon 
the board of• county commissioners, requiring the erection of guard 
rails at the heights designated therein. When this duty has been 
performed there is no liability imposed upon the county under said 
section for negligence or for failure to use ordinary care in the erec­
tion of guard rails on other parts of an approach or embankment." 

At page 169 of the opinion in the Darst case, supra, Jones, J., said as 

follows: 

"It is evident from the whole scope of the statute ( Section 
7563, General Code) that the legislature intended to protect only 
those places designated by it peculiarly as points of danger. It re­
quired the erection of guard rails on county bridges, viaducts and 
culverts where the same were more than five feet high. It required 
suitable guard rails at all perpendicular wash-banks more than 
eight feet in height. And so when the statute imposed the duty 
upon the county commissioners to place guard rails on approaches 
or embankments more than six feet high, the legislature evidently 
had the intention to protect these fixed points of danger." 

( Parenthetical matter mine.) 

See also the case of The Board of County Commissioners of Wyandot 

County vs. Boucher, 98 0. S., 263, wherein at page 264 of the per cunam 

opm10n the court said as follows: 

"Section 7563, being in derogation of the common law, is not 
to be extended beyond the plain meaning of its terms." 

In addition to the mandatory duties imposed on boards of county com­

missioners by Section 7563, supra, said boards are also required to construct 

and keep in repair approaches· and ways to those bridges enumerated in 

Section 2421, General Code. The latter duty exists by force of Section 2422, 

General Code, which provides as follows: 

"Except as therein provided, the commissioners shall construct 
and keep in repair, approaches or ways to all bridges named in the 
preceding section. But when the cost ofo construction or repair of 
the approaches or ways to any such bridge does not exceed fifty 
dollars, such construction or repair shall be performed by the town­
ship trustees." 

There is no need to examine the types of bridges set forth in Section 

2421, General Code, for the reason that Section 2422, supra, does not re-
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quire the erection of guard rails. Suffice it to say, the provisions of Section 

2422, supra, do not alter the conclusion reached in the instant opinion. 

In view of' the foregoing and specifically answering your inquiry, it 1s 

my opinion that: 

1. The duty of a board of county commissioners to erect and mam­

tain guard rails at bridges and bridge approaches is limited to county bridges 

and approaches thereto and then only under the conditions set forth in Sec­

tion 7563, supra, as follows: (a) at each end of a county bridge, viaduct 

or culvert more than five feet high; and (b) on each side of every approach 

to the county bridge, viadcct or culvert if the approach or embankment is 

more than six feet high. 

2. By the express provisions of Section 7563, supra, a board of county 

connnissioners is required to protect by suitable guard rails all perpendicular 

wash .banks more than eight feet in height, where such banks have an im­

mediate connection with a public highway, other than state highways, or 

are adjacent thereto, in an unprotected condition. The term "public high­

way" by definition (Section 7464, General Code) includes township roads. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




