
OAG 84-089 ATTORNEY GENERAL 2-304 

OPINION NO. 84-089 

Syllabus: 

l. 	 Interest earned on moneys which are derived from a special tax 
levied pursuant to R.C. 5705.19(L) and which have been 
transferred to a permanent improvement fund established 
pursuant to R.C. 5705.12 must be credited to the general fund of 
the county. 

2. 	 Interest which is earned on moneys included in a permanent 
improvement fund and which is credited to the general fund of 
the county may, pursuant to R.C. 5705.14(F), be transferred to 
the permanent improvement fund. 

To: Robert B. Hines, Holmes County Prosecuting Attorney, Millersburg, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, December 21, 1984 

I have before me your request for my opinion concerning the allocation of 
interest earned on moneys in a permanent improvement fund established by the 
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county on behalf of the county board of mental retardation and developmental 
disabilities (county board). You state in your letter of request: 

The Holmes County Board of Mental Retardation and 
Developmental Disabilities has had an operating levy since 1976. Due 
to the fact that there were surplus funds in this account, a separate 
Permanent Improvement Fund was established pursuant to Section 
5705.09 and 5705.12 Ohio Revised Code. With the approval of the 
Department of Taxation money was transferred to this Permanent 
Improvement Fund. The interest from this fund has been going to the 
Holmes County Gene,·al Fund. 

You wish to know whether the interest has properly been credited to the general 
fund or whether such interest should be credited to the permanent improvement 
fund. 

R.C. 5705.19(1) authorizes a board of county commissioners to submit before 
the voters a tax levy in excess of the ten mill limitation "[f] or community mental 
retardation and developmental disabilities programs and services pursuant to 
Chapter 5126. of the Revised Code." Funds derived from a tax levied pursuant to 
R.C. 5705.19(1) are placed in a special fund to be used for the purpose for which 
the tax was levied. See R.C. 5705.0!1(D); R.C. 5705.10. See also Ohio Const. art. 
XIl, §5; 1969 Op. Att'yGen. No. 69-013. In tl1e situation youpresent, surplus funds 
accumulated in this special fund, and pursuant to R.C. 5705.12, a permanent 
improvement fund was established, to which the surplus moneys in the special fund 
were transferred pursuant to R.C. 5705.15 and R.C. 5705.16. See R.C. 5705.01(2) 
(defining "permanent improvement" to mean "any property, asset, or improvement 
with an estimated life or usefulness of five years or more, including land and 
interests therein, and reconstructions, enlargements, and extensions thereof having 
an estimated life or usefulness of five years or more"). 

R.C. 135.351(A) provides: "Except as provided in section 15-15.22 of the 
Revised Code, all interest earned on money included within the county treasury 
shall be credited to the general fund of the county." The· funds received by a 
county board of mental retardation and developmental disabilities which are 
derived from a tdx levied pursuant to R.C. 5705.19(1) are clearly moneys within the 
county treasury, regardless of the particular fund to which they are credited; 
further, the moneys of the county board ary held within the county treasury as 
county moneys rather than as custodial funds. See R.C. 5126.05; R.C. 5705.09; Op. 
No. 69-015; 1968 Op. Att'y Gen. No. 68-093. Thus, pursuant to R.C. 135.351(A), 
interest earned on moneys included in a pe~manent improvement fund which has 
been established by the county on behalf of a county board of mental retardation 
and developmental disabilities must be credited to the general fund of the county. 

This conclusion comports with the provisions of R.C. 5705.10, which reads: 

All revenue derived from the general levy for current expense 
within ·the ten-mill limitation, from any general levy for current 
expense authorized by vote in excess of the ten-mill limitation, and 
from sources othei' than the general property tax, unless its use for a 
particular purpose is prescribed by law, shall be paid into the general 
fund. 

Moneys which belong to another political subdivision, taxing district or 
special district, but which are held by the county in a custodial account are 
not part of the county treasury or available for use by the county itself. See 
1982 Op. Att'y Gen. No. 82-082; 197-4 Op. Att'y Gen. No. 74-102. See also R.C. 
135.31(E). Arguably, the interest earned on custodial funds must, under some 
circumstances, be credited to the other political subdivision, taxing district 
or special district for which the funds are held, rather than to the county 
general fund. See R.C .. 135.351(8). See also section 32 (uncodified) of Am. 
Sub. S.B. 550, 114th Gen. A. (1982) (eff. Nov. 26, 1982); 1983 Op..\tt'y Gen. No. 
83-025. 

December 1984 
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All revenue derived from general or special levies for debt 
charges, whether within or in excess of the ten-mill limitation, which 
is levied for the debt charges on serial bonds, notes, or certificates of 
indebtedness having a life less than five years, shall be paid into the 
bond retirement fund; and all such re,;enue which is levied for the 
debt charges on all other bonds, notes, or certificates of indebtedness 
shall be paid into the sinking fund. 

All revenue derived from a special levy shall be credited to a 
special fund for the purpose for which the levy was made. 

All revenue derived from a source other than the general 
propel'ty tax and which the law prescribes shall be used for a 
particular purpose, shall be paid into a special fund for such purpose. 
All revenue derived from a source other than the general property 
tax, for which the law does not prescribe use for a particular purpose, 
including interest e!lrned on the principal of any special fund, 
regardless of the source or purpose of the principal, shall be paid into 
the general fund. 

All proceeds from the sale of a bond, note, or certificate of 
indebtedness issue, except premium and accrued interest, shall be 
paid into a special fund for the purpose of such issue, and any interest 
earned on money in such special fund shall be used for the purposes 
for which the indebtedness was authorized. The premium and accrued 
interest received from such sale shall be paid into the sinking fund or 
the bond retirement fund of the subdivision. 

If a permanent improvement of the subdivision is sold, the 
amount received for the same shall be ;,aid into the sinking fund, the 
bond retirement fund, or into a spe.:iial fund for the construction or 
acquisition of permanent improvements; provided that the proceeds 
from the sale of a public utility shall be paid into the sinking fund or 
bond retirement fund to the extent necessary to provide for the 
retirement of the outstanding indebtedness incurred in the 
construction or acquisition of such utility. Proceeds from the sale of 
property other than a permanent improvement shall be paid into the 
fund from which such property was acquired or is maintained, or if 
there is no such fund, into the general fund. 

Money paid into any fund shall be used only for the purposes for 
which such fund is established. (Emphasis added.) 

Interest earned on the deposit or investment of the principal in a fund is considered 
to be revenue derived from that source. See 1982 Op. A tt'y Gen. No. 82-031; 1980 
Op. A tt'y Gen. No. 80-003. Interest earned on the moneys derived from a special 
tax levied pursuant to R.C. 5705.19(L) and transferred to a permanent improvement 
fund is revenue derived from a source other than the general property tax. 
Further, the law does not address the purpose for which the interest earned on 
moneys derived from a special tax levy and included within a permanent 
improvement fund must be used. Thus, R.C. 5705.10 clearly provides that the 
interest earned on moneys derived from a special tax levy and included within a 
permanent ~mprovement fund of the county must be credited to the general fund of 
the county. 

In conclusion, both R.C. 135.35l(A) and R.C. 5705.10 require that interest 
earned on moneys derived from a special tax levy and included within a permanent 
improvement fund must be credited to the general fund of the county. I note, 
however, that R.C. 5705.14(F) provides that, "[ml oney appropriated for the general 
fund may be transferred from such fund to a fund authorized by section 5705.12 or 
5705.13 of the Revised Code or to the proper fund of a district authority." Thus, 

2 I note that pursuant to R.C. 57C,5.10, the proceeds from the sale of 
bonds must be paid into a special fund established for the purpose of the bond 
issue, and any interest earned on such moneys must be used for the purpose 
for which the bonds were issued. Thus, if the moneys in a permanent 
improvement fund are derived from the sale of bonds, the interest earned on 
such moneys must be used for the purposes of the bond issue. 
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the county l!ommissioners may, if they wish, transfer the interest earned on the 
moneys in the permanent improvement fund (a fund authorized by R.C. 5705.12), 
which has been credited to the general fund, back to the permanent improvement 
fund. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that: 

l. 	 Interest earned on moneys which are derived from a special tax 
levied pursuant to R.C. 5705.19(L) and which have been 
transferred to a permanent improvement fund established 
pursuant to R.c. 5705,12 must be credited to the general fund of 
the county •. 

2. 	 Interest which is earned on moneys included in a permanent 
improvement fund and which is credited to the general fund of 
the county may, pursuant to R.C. 5705.14(F), be transferred to 
the permanent improvement fund. 

lJecernhet I 'IS~ 




