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OPINION NO. 85-075 

Syllabus: 

An employee who is accumulating sick leave benefits 
pu.r:suant to R.C. 124.382 may not. pu.r:suant to that 
statute. t.r:ansfe.r: to his cu.r:.r:ent employment c.r:edit fo.r: 
sick leave benefits that we.r:e accumulated in the 
se.r:vice of a public lib.r:a.r:y established unde.r: R.C. 
Chapte.r: 3375. 

To: Richard M. Cheski, State Librarian, The State Library of Ohio, Columbus, 
Ohio 

By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, November 7, 1985 

I have befo.r:e me you.r: .r:eguest fo.r: my opinion as to 
whethe.r: an employee of the State Lib.r:a.r:y of Ohio is 
entitled to c.r:edit fo.r: the unused balance of his sick 
leave accumulated du.r:ing employment with a public lib.r:a.r:y 
in Ohio. In 1971 Op. Att•y Gen. No. 71-055. my 
p.r:edecessor concluded that: "State Lib.r:a.r:y Boa.r:d employees 
who have accumulated sick leave as public lib.r:a.r:y boa.r:d 
employees. may not be c.r:edited with sick leave balances so 
accumulated when employed by the State Libra.r:y Soard." 
You have asked me to .r:eexamine this question. In so 
doing. I must begin with a .r:eview of R.C. 124.382 pursuant 
to which employees of the State Lib.r:ary of Ohio accumulate 
sick leave. 

R.C. 124.382 provides, in pa.r:t. fo.r: the accumulation 
of sick leave benefits by any employee whose salary or 
wage is paid di.r:ectly by warrant of the State Auditor. 
Concerning the t.r:ansfe.r: of credit for previously 
accumulated sick leave. R.C. 124.382(F) states: "An 
employee who transfers from one public aqe.!1£Y to another 
shall be credited with the unused balance of his 
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accumulated sick leave up to the maximum of the sick leave 
accumulation permitted in the public agency to which the 
employee transfers" (emphasis added). In order to be 
entitled to the transfer of credit for previously 
accumulated sick leave pursuant to R.C. l24.382(F), an 
employee's transfer of employment must be from one "public 
agency" to i1nothe.r. Thus, I must determine whether a 
public library is a "public agency" for purposes of a.c. 
l24.382(F). 

I am unaware of any judicial decisions or prior 
opinions of this office construing the term "public 
agency," as used in R.C. 124.382. I note, however, that 
prior to the enactment of Am. Sub. H.B. 694, ll4th Gen. A. 
(1981) (eff., in part, Nov. 15, 1981), employees currently 
receiving sick leave benefits pursuant to R.c. 124.382 
received such benefits under R.C. 124.38, which provided 
sick leave benefits for, "[e]ach employee, whose salary or 
wage is paid in whole or in part by the state, each 
employee in the various offices of the county, municipal, 
and civil service township service, and each employee of 
any board of education for whom sick leave is not provided 
by [R.c. 3319.Ul].• 1974 Ohio Laws 693 (All. H.B. 513, 
eff. Aug. 9, 1974). Before All. Sub. H.B. 694 was enacted, 
a.c. 124.38 also contained language identical to that 
currently found in R.C. 124.382 concerning the transfer of 
accumulated sick leave benefits, providing that an 
employee who transferred "from one public agency to 
another" was entitled to be credited with the accumulated 
balance of his unused sick leave. Id. The term "public 
agency,• as used in R.C. 124.38, was narrowly construed to 
refer to only those entities whose employees accumulated 
sick leave benefits under that statute. ~. !h!h., 1981 
Op. Att•y Gen. No. 81-062 (community or technical college 
districts are not public agencies for purposes of R.C. 
124.38); 1960 Op. Att'y Gen. No. 1302, p. 298 (syllabus, 
paragraph one) ("[t]he term •public agencies' as used in 
[R.C. l43.29 (predecessor of R.C. 124.38)] includes only 
the state, counties, municipal corporations and boards of 
education"). ~ also 1954 Op. Att•y Gen. No. 3643, p. 
128 (syllabus, paragraph one) ( " [ t]he words 'public 
agency• used in [R.C. 143.29 (predecessor of R.C. 124.38)) 
include the state. the several counties, all 
municipalities and all boards of education"). This narrow 
construction was adopted in Op. No. 71-055. 

In order to understand the interpretation of the term 
"public agency," as set forth above, it is useful to 
examine the legislative history of R.C. 124.38. In 1947 
Ohio Laws 368 (All. S.B. 52), the General Assembly enacted 
G.C. 486-17c which provided sick leave benefits for, 
"[e]ach full-time employee, whose salary or wage is paid 
in whole or in pa.rt by the state of Ohio." concerning the 
transfer of accumulated, unused sick leave, G.c. 486-17c 
stated: "An employee who transfers from one state agency 
to anothet state agency shall be ctedit.ed with the unused 
balance of his accumulated sick leave" ( emphasis added). 
In 1949-50 Ohio Laws 557 (Am. H.B, 109), the General 
Assembly amended G.C. 49fi-17c to prnvide sick leave not 
only for state emploY£'E·s, but also for "each full-time 
employee in the various oft'ices of the county service and 
municipal servic6·, c1nd each full-tim& employee of any 
boa.rd of education." At the same time, the transfer 
provision of G.C. 486-li·c was amended to read: "An 
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employee who transfers from one public agenc"{ to another 
public agency shall be credited with the unused balance of his 
accumulated sick leave." In interpreting the legislative 
intent of so amending G.C. 486-l7c, Op. No. 71-055 reascned 
that the fact that the legislature, in amending the transfer 
provision of G.C. 486-l7c, changed the ter11 "state agency" to 
"public agency" at the same time it broadened the entitlement 
to sick leave benefits to include not only full-time state 
employees, but also full-time county, municipal, and board of 
education employees, indicates that the legislature intended to 
encompass within the term •public agencies" those employers 
whose employees became entitled to receive sick leave benefits 
under: that section. Since thece is no indication that the 
legislature in so amending G.C. 486-l7c also intended to 
broaden the meaning of the term •public agency• to encompass 
agencies other than those whose employees accuaulate sick leave 
pursuant to that statute, I find the analysis of Op. No. 71-055 
to be persuasive. 

In light of the legislative history of R.C. 124.382, it 
appears that the term •public agency," as used in R.C. 124.382, 
has the same meaning as used in R.C. 124.38. As noted above, 
in 1981 the General Assembly again amended the statutory sick 
leave provisions. 1981-82 Ohio Laws, Part II, 3460 (Am. Sub. 
H.B. 694, eff., in part, Nov. 15, 1981). In this amendment the 
legislature, in describing the types of employees entitled to 
sick leave benefits under R.C. 124.38, removed the language an 
"employee, whose salary or wage is paid in whole or in pa.ct by 
the state,"· and added •each employee of any state college or 
university." At the same time, the legislature enacted R.C. 
124.382, providing sick leave benefits for "all employees whose 
salary or wage is paid directly by warrant of the auditor of 
state." Thus, upon the enactment of Am. Sub. H.B. 694, each 
"employee in the various offices of the county, municipal, and 
civil service township service, each employee of any state 
college or university, and each employee of any board of 
education for whoa sick leave is not provided by [R.c. 
3319.141)" accrued sick leave under R.C. 124.38: all "employees 
whose salary or wage is paid directly by warr:ant of the auditor: 
of state" accrued sick leave under R.C. 124.382. 

concerning the transfer of sick leave, R.C. 124.382(F), as 
enacted in Am. Sub. H.B. 694, stated: "An employee who 
transfers from one public agency to another shall be credited 
with the unused balance of his ~ccu.uulated sick leave up to the 
maximum of the sick leave ac:c'Jrnulat5.on permitted in the public 
agency to which the employee transfers," the same language used 
in R.C. 124.38.l Since the legislature amended R.C. 124.38 in 
the same Act in which it enacted R.C. 124.382, and used 
identical language in both statutes· concerning the transfer of 
unused sick leave from one public agency to another. it appears 
that the term "public agency" has the same meaning in both 
statutes. See Village of Elmwood Place v. Schanzle, 91 Ohio 
st. 354, 110 N.E. 922 (1915} (two statutes which were part of 
the same statute prior to recodification of the Revised 
statutes to the General Code were regarded as being in pari 
materia}. I conclude, therefore, that the term "public 
agency," as used in R.c. 124.382, refers to agencies of the 

la.c. 124.382, as enacted by Am. Sub. H.B. 694, became 
effective on the "first day of the pay period that includes the 
first day of December." 1981-82 Ohio Laws, Part II, 3460, 4259 
(Am. Sub. H.B. 694, eff., in part. Nov. 15, 1981} (uncodified 
section 150). 
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state, the counties, municipalities, civil f.i_ervice townships, 
and boards of education. Thus, in order for an employee to be 
entitled by a.c. 124.382 to receive credit for previously 
accumulated sick leave, such sick leave must have been 
accumulated in the service of the state, a county, a 
municipality, a civil service township. or a board of education. 

You specifically ask whether an employee of the State 
Library of Ohio is entitled to credit for sick leave 
accumulated while in the service of the various public 
libraries and library districts in the State. As set forth 
above, R.C. 124.382 entitles an employee to transfer to his 
present employment credit for previously accumulated sick leave 
only if such laave were accumulated in the service of the 
state, a county, a municipality, a civil service township, or a 
board of education.2 

R.C. Chapter 3375 provides for the organization and 
structure of different types of public libraries and library 
districts in Ohio, including county free public libraries, 
township lib~aries. municipal free public libraries and library 
districts, school district free public libraries, county 
library districts, and regional library districts. 

The statutes which govern each type of public library or 
library district are similar. For example, R.C. 3375.06 states 
that a county free public libra.cy "shall be under the control 
and management .of a boa.cd of library trustees." Boards of 
trustees of other libra.cies have similar authorii:y. See L!L_, 
R.C. 3375.10 (township library): R.C. 3375.12 (municipal fi:ee 
public library): R.c. 3375.15 (school district free public 
library): R.C. 3375.22 (free public library of county library 
district): R.C. 3375.30 (regional library district). Each 
board of library trustees is to organize in accordance with 
R.C. 3375.32 and -is governed by R.C. 3375.33-.41 in the control 
and management of the lib.cary. 

R.C. 3375.33 states: 

The boards ~f library trustees appointed pursuant 
to sections 3375.06, 3375.10, 3375.12, 3375.15. 
3375.22. and 3375.30 of the Revised Code are bodies 
politic and corporate, and as such are capable of 
suing and being sued, contracting, acquiring, holding. 
possessing, and diswosing of real and personal 
property, and of exercising such other powers and 
privileges as are conferred upon them by law. 

Among the powers conferred upon such boards of library trustees 
is the power to "[a]ppoint and fix the compensation of all of 

2a.c. Chapter 4117 establishes collective bargaining 
procedu.ces for, among others, the state and certain of its 
employees. See generally R.C. 4117.0l(B) (defining public 
employers as including the state) and R.C. 4117.0l(C) (defining 
public employees). Pursuant to R.C. 4117.10, the wages. hours, 
and terms and conditions of employment of state employees are 
governed by any agreement entered into pursuant to R.C. Chapter 
4117 between the state and an exclusive representative. See 
generally 1984 Op. Att'Y Gen. No. 84-092 (discussing R.C. 
Chapter 4117). Thus, the sick leave provisions of R.C. 124.382 
are subject to variance as part of an agreement entered into 
pursuant to R.C. Chapter 4117. 
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the employees of the free public library under its 
jurisdiction.u a.c. 3375.40(G). Thus, employees of free 
public libraries are employed by the boards of library trustees 
as described in R.C. 3375.33. 

The courts of this state have discussed the independent 
nature of boards of library tru.stees and public library 
districts. i!§. !..:..!L., Mathis v. Cleveland Public Library, 9 
Ohio St. 3d 199, 459 N.E.2d 877 (1984) (describing a public 
library as a political subdivision): Lorton v. Rossford Public 
Library, 69 Ohio App. 2d 82, 84, 430 N.!.2d 969, 971 (Wood 
County 1980} ( "the board of trustees of a public library, and 
the public library itself, are entities or bodies distinct and 
separ.ate from the school district where they are located" for 
purposes of R.c. 2743 .Ol(B)). In Miller v. Akron Public 
Library. 60 Ohio L. Abs. 364, 96 N.E.2d 795 (C.P. SuJDllit County 
1951}, the court discussed the legislature's 1947 
recodification of the laws concerning public libraries. The 
court stated that the legislature: 

made all the various library hc.ards bodies politic and 
corporate, and as such capable of suing and being 
sued, contracting and being contracted with, 
acquiring, holding, possessing and disposing of real 
and personal property, and of exercising such other 
powers and privileges as are conferred upon them by 
law. 

In the court's opinion this made them separate 
and distinct entities or bodies politic and corporate, 
separate and apart from the municipality, the county, 
the school board, etc., and not agents of said bodies 
politic. 

60 Ohio L. Abs. at 369, 96 N.E.2d at 798. 

As set fnrth above, pursuant to R. C. 3375. 33, boards of 
library trustees appointed pursuant to R.C. 3375.06, .10, .12, 
.15, .22, and .30 possess the same powers as did such boards at 
the time the Miller case was decided. It appears, therefore, 
that boards of libra.cy trustees operate independently of the 
political subdivisions in which they are located. ~ 1953 Op. 
Att'y Gen. No. 2994, p. 387. It is clear, therefore, that 
employees of the various boa.eds of library trustees set forth 
in R.C. Chapter 3375 are not employees in the offices of the 
county. municipal, o.c civil service township service, and are 
not employees of any state college or university for purposes 
of R.C. 124.38. Further, it is clear that such employees are 
not "employees whose salary or wage is paid directly by warrant 
of the auditor of state," for purposes of R.C. 124.382. 
Rather, such persons . are employees of . the boards of library 
trustees and the corresponding library districts. As such, the 
employees do not accumulate sick leave under either R.C. 124.38 
or R.C. 124.382.3 See 1961 Op. Att'Y Gen. No. 2038, p. 94 

3Although employees of the va.cious library boards 
mentioned in R.C. 3375.33 do not accumulate sick leave benefits 
pursuant to either R.C. 124.38 o.c R.C. 124.382, the boards may 
provide sick leave benefits for such employees as part of their 
compensation under R.C. 3375.40(G}. See Ebert v. Stark County 
Board of Mental Retardation, 63 Ohfo s't.'"" 2d 31, 406 N.. E.2d 1098 
( 1980) (sick leave benefits are part of compensation); 1950 Op.
Att'y Gen. No. 2077, p. 535 (syllabus, paragraph two). 
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(employees of board of trustees of county library district 
created under R.C. 3375.19 or .20 are not entitled to sick 
leave benefits under a.c. 143.29 (predecessor of R.C. 
124. 38)). Since a public library employee hired pursuant to 
R~C. 3375.40(G) is not entitled to accumulate sick leave 
benefits pursuant to either R.C. 124.38 or R.C. 124.382, R.c. 
124.382 does not entitle an employee currently receiving sick 
leave benefits pursuant to that section to transfer to his 
current employment credit for tick leave benefits previously 
accumulated in the service of a public library established 
under a.c. Chapter 3375. Since the sick leave benefits of an 
employee of the State Library of Ohio are governed by R.C. 
124.382, such an e11ployee is not entitled to credit for sick 
leave benefits previously accumulated in the service of another 
public library. Although the statutory scheme governing sick 
leave benefits for public employees has been significantly 
altered since the issuance of vp. No. 71-055, I concur in the 
reasoning of the opinion and have no basis for altering the 
conclusion set forth in the opinion. 

It is, therefore, my opinion, and you are advised, that an 
employee who is accumulating sick leave benefits pursuant to 
a.c. 124.382 may. not, pursuant to that statute, transfer to his 
current employment credit for sick leave benefits that were 
accumulated in the service of a public library established 
under R.C. Chapter 3375. 
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