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BOND-COUNTY COMMISSIONERS-WITHOUT AUTHORITY 
TO REQUIRE DEDICATOR OF PLATTED LAND TO POST 
BOND AS GUARANTEE OF FULL PERFORMANCE OF RE­
QUIREMENTS SET UP BY COMMISSIONERS-SECTION 

3583-1 G. C. 

SYLLABUS: 

County commissioners are without authority pursuant to Section 3583-1, G!neral 
Code, to require a dedicator of platted land to post I.and as a guarantee of full 
performance of requirements set up by the county commissioners. 
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Columbus, Ohio, January 16, 1950 

Hon. George R. Smith, Prosecuting Attorney 

Greene County, Xenia, Ohio 

Dear Sir: 

Your letter requesting my opinion reads as follows: 

"On behalf of the Greene County Commissioners, I request 
your opinion on the following matter relating to the platting of 
land in unincorporated sections of this county, and the dedica­
tion of streets and alleys therein to the public use. 

"This county has no Planning Commission. In the past, when 
the owner of a certain parcel of land desired to plat same and 
dedicate certain portions to said plat for street and alley purposes, 
the County Commissioners, as a condition to their approval and 
acceptance of said plat and dedication, required that the person 
platting said area agree, in writing, to meet the Commissioners' 
requirements ( whatever they might be) regarding the condition, 
location, manner of construction, etc., of said streets and alleys 
and that the •owner comply with the commissioners' recommenda­
tions in reference to proper drainage of the platted area. Upon 
the owner's written agreement ( usually contained in the dedica­
tion), to comply with said specifications, the commissioners have 
approved and accepted said plat and dedication. In many in­
stances, the lots contained within said plat were quickly sold and 
the owner of the original plat departed with his profits having 
failed to comply with the aforementioned conditions and recom­
mendations relating to the dedication of the streets and alleys. 

"In most instances, the county and the lot owners have been 
without a practicable remedy to enforce said conditions. In order 
to remedy this condition to a certain extent, the County Commis­
sioners desire to set up as one of their rules and regulations 
the provisions that before a plat and dedication of streets and 
alleys as aforementioned be accepted and approved, that the ap­
plicant post a bond as a guarantee to full and complete perform­
ance that the specifications and requirements of the Commission­
ers regarding streets and alleys and drainage as agreed to by the 
platter of the land in the dedication as aforesaid. 

"I can find no direct authority granting this right to the 
County Commissioners; nor do I find authority prohibiting it. 
G. C. Section 3583-1 provides in part as follows: 'County com­
missioners may adopt general rules and regulations governing 
plats and subdivisions of land falling within their jurisdiction, 
to secure and provide the coordination of the streets within the 
subdivision with existing streets and roads, or with existing 
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county highways, for the proper amount of open spaces for traffic, 
circulation and utilities, and for the avoidance of future conges­
tion of the population detrimental to the public safety, health and 
welfare.' 

"Our specific question is, then do the county commissioners 
have authority to require, as a condition to their acceptance and 
approval of a plat and dedication of streets and alleys therein 
that the owner of the platted land post a bond as a guarantee to 
full performance of the specifications and requirements of the 
commissioners as aforesaid?" 

County commissioners have only such powers as are expressly 

conferred upon them by statute and such implied powers as are necessary 

to carry into effect the powers expressly granted. See Elder v. Smith, 103 

0. S. 369, 133 N. E. 791; Gorman v. Heuck, 41 0. App. 453, 180 X. E. 67. 

What are the powers granted to the county commissioners so far as 

same relate to plats of land lying outside of the municipality? Section 

3583 of the General Code provides in part : 

"After the plat or map is completed, it shall be certified by 
the surveyor, and acknowledged by the owner or owners before 
an officer authorized to take the acknowledgment of deeds, who 
shall certify his official act on the plat or map. * * * Such plat 
or map * * * shall thereupon be recorded in the office of the 
county recorder. Provided, however, that no plat or map cer­
tifying lands outside of a municipal corporation, wherein the pro­
prietor shall dedicate public highways, shall be entitled to be 
recorded without the approval thereon of the county commission­
ers of the county wherein such lands are situated, * * *." 

(Emphasis added.) 

Section 3583-1 of the General Code provides that: 

"Upon the submission of a plat for approval, in accordance 
with the provisions of the preceding section, the county commis­
sioners shall certify thereon the date of such submission, and the 
approval of the county commissioners required by the preceding 
section or the refusal to approve shall take place within 30 days 
thereafter; otherwise such plat shall be deemed to have been 
approved and shall thereafter be entitled to be recorded as if 
bearing such approval. The county commissioners may adopt 
general rules and regulations governing plats and subdivisions of 
land falling within their jurisdiction, to secure and provide for 
the coordination of the streets within the subdivision with exist­
ing streets and roads or with existing county highways, for the 
proper amount of open spaces for traffic, circulation and utilities, 



34 OPINIONS 

and for the avoidance of future congestion of population detri­
mental to the public health, safety or welfare; but such rules and 
regulations shall not require the dedication to the general public 
of open grounds or spaces other than streets and ways, nor 
impose a greater minimum lot area than three thousand five hun­
dred (3,500) square feet, nor any requirement as to the minimum 
percentage of lot occupancy, nor as to the height, bulk, location or 
use of buildings; and minor streets shall not be required to be 
wider than fifty ( 50) feet. The ground of refusal to approve 
any plat submitted in accordance with the provisions of the pre­
ceding section shall be stated upon the record of the county 
commissioners and within sixty (60) days thereafter the person 
submitting any plat which the county commissioners have refused 
to approve may file a petition in the court of common pleas of 
the county wherein the land described in said plat is situated to 
review the action of the county commissioners." 

Your attention is directed to the definition of a plat, found in Words 

and Phrases, Vol. 32, p. 630: 

"A plat is a subdivision of land into lots, streets and alleys, 
marked upon the earth, and represented on paper; and hence the 
making and platting of it implies that the land had been surveyed, 
and that such survey was marked on the ground, so that the 
streets, blocks, and lots could be identified." 

It is clear from the above quoted statutes that no duty arises on the 

part of the county commissioners until such time as a plat is submitted; 

that thereafter it becomes the duty of the county commissioners to note 

thereon the elate of submission. Are they required to take any further 

action? Must they approve or refuse to approve said plat? The answer 

is found in that part of Section 3583-1, supra, as follows: 

"and the approval of the county commissioners required by the 
preceding section or the refusal to approve shall take place within 
30 days thereafter; otherwise such plat shall be deemed to have 
been approved and shall thereafter be entitled to be recorded as if 
bearing such approval." 

At this point it should be said that the express power granted to the 

board are those powers of approving, refusing to approve, or taking no 

action whatsoever on the plat submitted. The statute further discloses 

that the county commissioners may adopt general rules and regulations 

governing plats and subdivisions of land falling within their jurisdiction. 
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In Bouvier's Law Dictionary (Student's edition,) 1934, at page 465, 

"General Rule" is defined as : 

"Standing orders of a court for the regulation of its practice. 

See General Orders." 

It is further said in Bouvier, supra, at page 465, that General 

Orders are: 

"Orders or rules of court, entered for the guidance of prac­
titioners and the general regulation of procedure, or in some 
branch of its general jurisdiction; as opposed to a rule or an 
order made in a particular case. The rules of court." 

It has been noted that the above definition relates to courts, however, 

for the purposes of the instant question, such definition may well apply to 

the general rules of the county commissioners adopted for the purpose of 

governing plats. 

In a recent opinion of mine, Opinions of the Attorney General No. 

1209, rendered November 16, 1949, in the second branch of the syllabus 

I held: 

"The duty of maintenance of improved roads or streets in 
platted territory outside of municipalities rests with the trustees 
of the township in which such roads or streets are located." 

Since there is no statutory duty on the part of the county commis­

sioners to maintain streets and alleys within the subdivision after the 

acceptance of such plat, I must conclude that any rules and regulations 

adopted can only be those that would aid the dedicator in preparing such 

a plat and also to assist the county commissioners in making a final deter­

mination as to whether such plats would be approved or rejected, that is, 

all rules would be conditions precedent to an approval or refusal of same. 

Precedent conditions are defined in Bouvier's Law Dictionary, supra, 

at page 203: 

"* * * those which are to be performed before the estate or 
the obligation commences, or the bequest takes effect. * * *" 

It is true that the statute says that the county commissioners may 

secure and provide for the coordination of streets and alleys with existing 
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county roads and highways, however, in view of what has previously been 

said, such provision should be complied with before accepting such plat. 

If such is not done, there is no doubt that such failure on the part of the 

dedicator could be grounds for refusal to approve by the county commis­

sioners. The word "secure," as used in the statute, can only be given the 

following meaning as defined in Webster's Unabridged Dictionary: 

"To make sure or certain, to put beyond doubt or hazard." 

In view of the foregoing, you are therefore advised that county com­

missioners are without authority, pursuant to Section 3583-1, General 

Code, to require a dedicator of platted lands to post bond as a guarantee 

of full performance of requirements set up by the county commissioners. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




