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OPINION NO. 86-087 


Syllabus: 

1. 	 If the conditions set forth in R.C. 6117. Sl are 
satisfied. a board of county commissioners may. 
pursuant to that section. order an occupant of 

December 1986 



OAG 86-087 Attorney General 	 2-492 

premises within a sewer district in the county to 
connect the premises to the sewec. 

2. 	 Local officials may enforce the provisions of 4 
Ohio Admin. Code 370l-29-02(L) and (M), which 
require the connection of premises to an 
accessible sanitary sewerage system, as 
authorized by R.C. 3701.56. 

To: Stanley E. Flegm, Crawford County Prosecuting Attorner, Bucyrus, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney Geri,eral, November 19, 1986 

You have requested legal advice on the question whether a 
county can compel residents of a "sanitary sewer sub-district" 
to "tap in" to the sewer · system. I have been informed that 
your question concerns a situation in which houses in a 
subdivision were constructed with septic systems. A sewer 
district was later established and a sewer was constructed. 
Most of the homeowners bave tapped into the sewer, but a few 
have been reluctant to do so. I understand tbe term "sanitary 
sewer sub-district" to refer to a sewer district established 
under R.C. 6117.0l, and I further understand that the district 
consists of land outside of municipal corporations. see 
generally a.c. 6117 .03. I assume that tbera is no ,:onnection 
ban in effect under 4 Ohio Adain. Code Chapter 3745-ll tbat 
might interfere witb the proposed connection to the sewer. 

R.C. 6117.0l authorizes boards of county commissioners, by 
resolution, to "lay out, establish, and maintain one or more 
sewer districts within their respective counties, outside of 
municipal corporations." Tbe board of county commissioners may 
then: 

acquire, construct, maintain, and operate such main, 
branch, intercepting, or local sewer, or ditch, 
channel, or interceptor for the temporary retention of 
storm water, within any sucb district, dnd such outlet 
sewer and sewage treatment or disposal works within or 
without such district, as are necessary to care for 
and conduct the sewage or surface water from any part 
of such district to a proper outlet, so as to properly 
treat or dispose of same. 

R.C. 6117.0l. The board is further authorized to "adopt, 
publish, administer, and enforce rules for the construction, 
maintenance, protection, and use of sewers and sewer 
improvements in its county outside of municipal 
corporations ... including the establishment and use of 
connections," provided that the rules shall not be inconsistent 
with the laws of the State or the rules of the Director of 
Environmental Protection. R.C. 6117.0l. Otber provisions in 
R.C. Chapter 6117 authorize the board of county commissioners 
to take action to provide the sewer district witb appropriate 
services and facilities . .§.!.@., .!.:JL., R.C. 6117.06 (the board of 
county commissioners shall bave the county sanitary enginear 
prepare a general plan of sewerage and sewage disposal for a 
sewer district, and tben detailed plans and estimates of costs 
of an improvement, together with tentative assessments of 
property owners:· a bearing sball be held): R.C. 6117. 251 ( "the 
board of county commissioners may determine -by resolution tbat 
it is necessary to provide sewer and sewage disposal 
improvements and to maintain and operate the same within the 
sewer district .•. and that such sewer and sewage disposal 
improvements ... shall be constructed"): R.C. 6117.27 ("[a]fter 
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the issuance and sale of bonds or certificates. ot 
indebtedness ... the board of county commiaaionera shall enter 
into a written contract" for construction of the improvements):
R.C. 6117.38 (the board of county commiaaionera may purchase 
sewers to serve territory within a sewer district).
opportunities are provided for landowners to challenge such 
action. see, ~. R.C. 6117.09 (providinq for appeal to the 
probate court by an owner of property to be assessed or taxed 
for an improvement): R.C. 6117,11 (providinq for appeal when 
the petition for an impcovement is dismissed): R.C. 6117.19-.21. 

B.C. 6117.Sl sets forth specific circumstances in which a 
board of county comaissioners may require an occupant of 
pre•ises located in a sewer district to connect the premises to 
the sewer. B.C. 6117.Sl states: 

If the board of health of the health district. 
within which a new public sewer construction pro 1ect 
is proposed or located passes a resolution stating
that the reason for such project is to reduce or 
eliainate an existing health problea or a hazard of 
water pollution or, if the project is within a special
sanitary district designated under section 1541.21 of 
the Revised Code, if the director of environaental 
protection certifies that the reason for such project 
is to reduce or eliminate a11 existinq health proble• 
~r a hazard of water pollution, the board of county 
co..issioners of such county may. b re olution. order 
the owner of any premises located in a sewer district 
in the county. his agent. lessee, or tenant. or any
other occupant of the pre•ises. to connect the 
premises to the sewer for the purpose of discharging 
sewage or other waste that the board determinos is 
originating on the premises, to make use of the 
connection. and to cease the discharge of the sewage 
or other waste into a cesspool, ditch. private sewer. 
privy. septic tank. or other outlet if the board finds 
that the sewer is available for use and is accessible 
to the premises following a determination and 
certification to the board by a registered
professional engineer designated by it as to the 
availability and accessibility of the sewer. This 
section does not apply to: -­

(1-) Any dis-charge authorized by a permit issued 
under section 6111,03 of the Revised Code: 

(B) Wastes resulting from the keeping of animals: 
(C) Any premises in which the foundation wall of 

the structure fro• which sewage or other waste 
originates is more than two hundred feet fro• the 
nearest boundary of the right of way within which the 
sewer is locat~d. 

The board shall not direct an order under this 
section to a resident tenant unless it determines that 
the terms of the tenancy are such that the owner lacks 
sufficient rights of access to permit the owner to 
comply with the terms of the order. 

An owner, agent, lessee, tenant, or occupant
shall comply with the order of the board within ninety
days after the completion of s~rvice of the order upon
him as provided in this section. The board may, upon
written application filed prior to the expiration of 
the ninety-day period, waive compliance with any order 
either temporarily or permanently and conditionally or 
unconditionally.

In its resolution, the board dhall direct its 
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clerk, or his designee, to serve its order upon the 
owner, agent, lessee, tenant, or occupant. Service of 
the order shall be made personally, by leaving the 
order at the usual place of residence with some person
of suitable age and discretion then residing therein, 
or by certified mail addressed to the owner, agent,
lessee, tenant, or occupant at his last known address 
or to the address to which tax bills are sent. If it 
appears by the return of service or the return of the 
order forwarded by certified mail that the owner, 
agent, lessee, tenant, or occupant cannot be found, he 
shall be served by publication of the order once in a 
newspaper of general circulation ·Within the county, or 
if he refuses service, he shall be secved by ocdinacy 
mail addressed to him at his last known address or to 
the address to which tax bills are sent. The ceturn 
of the person serving the order or a certified copy of 
the return, oc a ceturned receipt for the ocdec 
forwacded by certified mail accepted by the addressee 
or anyone purporting to act foe him, is ptima-facie
evidence of the service of the order under this 
section. The return of the person attempting to serve 
the order, or the return to the sender of the order 
forwarded by certified mail with an indication of the 
return of the refusal of the adressee to accept
delivery, is ptima-facie evidence of the refusal of 
service. 

No owner, agent, lessee, tenant, or occupant 
shall violate an order issued under this section. 
Upon request of the board, the prosecuting attorney 
shall prosecute in a court of competent jurisdiction 
any owner, agent, lessee, tenant, ~r occupant who 
violates an order issued under this section. Each day 
that a violation continues after conviction for the 
violation of an order issued under this section and 
the final determination thereof is a separate 
offense. The court may, for good cause shown, grant a 
reasonable additional period of time for compliance
after conviction. · 

Any owner, agent, lessee, tenant, or occupant
violating an order issued under this section may also 
be enjoined from continuing in violation. Upon 
request of the board, the pcosecuting attocney shall 
bring an action in a court of competent jurisdiction 
for an injunction against the ownec, agent, lessee, 
tenant, oc occupant violating an order. 

The Ohio water development authority created 
under section 6121.02 of the Revised Code, in addition 
to its other powers, t.as the same powec and shall be 
governed by the same procedures in a waste water 
facilities service area or in any area adjacent to a 
public sewer operated by the authority, as a board of 
county commissioners in a county sewer district under 
this section, except that the authority shall act by 
order, and the attorney general, upon request of the 
authority, shall prosecute any person who violates an 
order of the authority issued under this section. 
(Emphasis added.) 

The situation with which you are concerned does not appear 
to involve a special sanitary district designated under R.C. 
1541.21. Therefore, the county commissioners may act under 
a.c. 6117.51 only if "the board of health of the health 
district within which a new public sewer construction project 
is proposed or located passes a resolution stating that the 
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reason for such project is to reduce or eliminate an existing 
health _problem or a hazard of water pollution." Further, the 
commissioners may order connection to the sewer under R.C. 
6117.51 only if they find, following a determination and 
certification by a registered professional engineer, that the· 
sewer "is available for use and is accessible to the 
premises." The commissioners may not, however, act under R.C. 
6117.51 in circumstances that come within the exceptions set 
forth in divisions (A), (B), and (C). X conclude, therefore, 
that, if the situation with which you are concerned satisfies 
the· conditions set forth .in R.C. 6117.51, the county 
commissioners may, pursuant to that provisio'n, require an 
occupant of premises within a sewer district in the county to 
connect the premises to the sewer. 

I note, however, that, even if all the ~o~ditions set forth 
in R.C. 6117.51 are not satisfied, it may be possible to compel 
connection with a sewage aystem. R.C. 3701.02 and R.C. 3701.33 
provide for the establishment of a Public Health Council within 
the Department of Health. R.C. 3701.34 authorizes the Council 
to adopt rules, as follows: "The public heal th council aha 11: 
(A) Adopt, and may amend or rescind, sanita.t-t rules to· be of 
gene.cal application throughout the state. The sanitary rules 
shall be known as the sanitary -code." Pursuant to this 
authority, the Public Health Council has adopted 4 Ohio Admin. 
Code 3701-29-02, which states, in part: 

(L) No household sewage disposal system shall be 
installed, maintained, or operated on property 
accessible to a sanitary sewerage system. 

(M) Whenever a sanitary sewerage system becomes 
accessible to the property, a household sewage 
disposal system shall be abandoned and the house sewer 
directly connectad to the sewerage system. 

R.C. 3701. 35 provides that "[e]very provision of the 
sanitary code shall apply to and be effective in all portions 
of the state." Pursuant to R.C. 3701.56, authority to enforce 
rule 3701-29-02 and related provisions is granted to various 
local officials: 

Boards of health of a general or city health 
district, health authorities and officials, officers 
of state institutions, police officers. sheriffs, 
constables, and other office.cs and employees of the 
state or any county, city, or township, shall enforce 
the quarantine and sanLtary rules and regulations 
adopted by the department of health. (Emphasis added.) 

see 1962 Op. Att•y Gen. No. 3343, p. 832 (syllabus) ("[a] 
health commissioner of a general health district ... is 
authorized by [R. c. 3701. 56] to enforce the sanitary rules and 
regulations adopted by the public health council under [R.C. 
3701.34], and may institute criminal proceedings for violations 
of such sanitary rules and regulations"): 1951 Op. Att'y Gen. 
No. 691, p. 412 at 414-15 ("the public health council has been 
empowered to adopt sanitary rules and regulations, which were 
formerly adopted by the state board of health, and ... a 
mandatory duty to enforce the sanitary rulee and regulations of 
the public ·health council is imposed upon the local 
authorities"): 1940 op. Att•y Gen. No. 1921, vol. I, p. 222 at 
231 ("[t]he carrying out and enforcement of such orders and 
regulations as may be made by the State Department of Health 
through any of its divislons or agencies is expressly charged 
by law to local officials ... "). The provisions of rule 
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3701-29-02{L) and (M) may, therefore, be enforced by local 
officials as authorized by R.C. 3701.56. see also 4 Ohio 
Admin. Code 3701-29-04(8) ("[n]o person shall maintain or 
operate a household sewage disposal system installed after the 
effective date of this rule without an operation permit
obtained from the ~oard of health"): 4 Ohio Admin. Code 
3701-29-20{D) ("[r]ules 3701-29-01 to 3701-29-21 of the Ohio 
Sanitary Code are minimum standards. A board of health may 
adopt more stringent standards when local conditions indicate 
such standards are necessary"). 

I note that DeMoise v. Dowell, 10 Ohio St. 3d 92, 461 
N.E.2d 1286 (1984), involved the enforcement of provisions that 
were virtually identical to rule 3701-29-02(L) and (M) and that 
had been adopted by a local board of health as its own 
regulations. The court considered arguments that the local 
board of health was not authorized to force citizens to connect 
to a sanitary sewer, and that its regulations "go beyond the 
mere protection of public heal th, prevention of disease. etc: 
that no determination of a nuisance has been made in this case: 
and that septic systems are a lawful method of sewage
disposal.." 10 Ohio St. 3d at 95, 461 N.!.2d at 1290. The 
court stated: 

The legislative delegation of authority, under 
the present scheme, does not bear out this 
contention. Instead, it reflects a broad-based policy
determination that individual household sewage
disposal systems are inherently more dangerous to the 
public health than sanitary sewerage systems and must 
be replaced when possible. It is not necessary that 
the board make a case-by-case evaluation of the 
efficiency of each septic system. The determination 
has already been made that septic systems pose a 
potential hazard to the public health, arid that they 
are a potential nuisance to be prevented when 
possible .... The court also found that there is less 
likelihood that a sanitary sewer~ will ripen into a 
health nuisance, through raw sewage escaping .,to the 
surface, than will a septic system. Moreover, the 
particular. soil conditions of the a.tea are conducive 
to the rapid failure of septic systems.

The fact that sep~ic systems are themselves 
lawful is immaterial. That fact merely reflects the 
realization that a septic· system is an appropriate 
means of sewage disposal so long as no sanitary 
sewerage system is available. (Emphasis added.) 

10 Ohio St. 3d at 94-95, 461 N.E.2d at 1290. The syllabus of 
DeMoise v. Dowell states: 

A local board of health possesses· the authority to 
require that whenever a sanitary sewerage system
becomes accessible to·a property, the household sewage
disposal system shall be abandoned and the house sewer 
directly connected to the sewerage system. This 
authority applies regardless of the manner by which 
the sanitary sewerage system was constructed. such a 
requirement bears a real and substantial relationship 
to the public health, is not unreasonable or 
arbitrary, and does not constitute a deprivation of 
due process of law. 

While this case does not directly address the authority of a 
county to enforce rule 3701-29-02(L) and (M). it does provide 
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support for the validity of the provisions set forth in that 
rule. · 

Based upon the foregoing. it is my opinion. and you are 
hereby advised. as follows: 

l. 	 If the conditions set forth in R.C. 6117.51 are 
satisHed. a board of county commissioners may. 
pursuant to that section. · order an occupant of 
premises within a sewer district in the county to 
connect the premises to the sewer. 

2. 	 Local officials may enforce the provisions of 4 
Ohio Admin. Code 3701-29-02(L) and CM). which 
require the connection of premises to an 
accessible sanitary sewerage system. as 
authorized by R.C. 3701.56. 
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