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A JUVENILE JUDGE OF A COUNTY ADVISES AND RECOM­
MENDS ESTABLISHMENT OF A JUVENILE DETENTION 
HOME TO THE BOARD OF COUNTY COJVIMISSIONERS, THE 
BOARD HAS A MANDATORY DUTY TO PROVIDE SUCH 

HOME BUT IS NOT REQUIRED TO FOLLOW SPECIFIC REC­
OMMENDATIONS OF THE JUDGE AS TO LOCATION -
§2151.34, R.C. 

SYLLABUS: 

1. Under the prov1s10ns of present Section 2151.34, Revised Code, where the 
juvenile judge of a county advises and recommends the establishment of a juvenile 
detention home to the board of county commissioners, the board has a mandatory 
duty to provide such a home within a convenient distance of the juvenile court, but 
is not required to follow the specific recommendations of the judge as to location 
of the home. 

2. Where, under Section 2151.34, Revised Code, a juvenile judge of a county, 
on January 6, 1959, advised and recommended that a detention home be provided 
at a certain location, and the board has taken no action in this regard for two years, 
the advice and recommendation for the establishment of a detention home are still 
in effect, and the board, while not being required to follow the specific recommenda­
tions as to location, has a mandatory duty to proYide a detention home within a con­
venient distance of the juvenile court. 

3. In case a juvenile detention home is established, it is under the supervision 
of the juvenile judge who also has the sole authority to appoint necessary employees 
for such home; and the county, through the board of county commissioners, has a duty 
to provide sufficient funds for the operation of the home. 

Columbus, Ohio, March 7, 1961 

Hon. John G. Peterson, Prosecuting Attorney 
Greene County, Xenia, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my op1111on 111 which you submit a question 

posed by the judge of the juvenile court and reading: 

"I respectfully request you to obtain from the Attorney Gen­
eral of Ohio his formal opinion concerning the following situa­
tion: 

"Early in 1950 this Court submitted to the County Com­
mission<:!rs iidvi<;:e and recommendation concerning the need for 



76 OPINIONS 

a Detention Home where neglected, dependent, and delinquent 
children could be detained until final disposition by this Court. 
This advice and recommendation, being both oral and written, 
resulted in a Bond Issue in the sum of $60,000, being submitted 
to a vote of the people in the Nov. election of 1950. The purpose 
of the bond resolution as adopted by the Commissioners stated 
that 'for the purpose of constructing a fireproof, addition to the 
present County Children's Home to provide facilities for the care 
of neglected, dependent, and delinquent children-' The notice 
of election published by the Board of Elections also stated this 
identical purpose. The official ballot voted by the people stated 
'for the purpose of construction an addition to the Children's 
Home'. 

"Although the bond issue passed, the lowest bids received 
after two separate offerings were about $12,000, in excess of the 
Bond Issue. Upon further advice and recommendation from this 
Court to the County Commissioners, they provided the funds 
necessary to acid to the Bond Issue and accepted the lowest bid. 
The new building was intentionally planned to be built at the 
Children's Home, because the ground was available, and all 
facilities already in use at the 'old building' could be used to 
service the 'new building·, particularly food and laundry services. 
The building was erected and upon completion this Court began 
using part of said building as a Detention Home from on or about 
March of 1953. During such time the Child \Velfare Board fur­
nished services to such children detained in said Detention Home 
awaiting disposition by this Court. 

"On April 15, 1958, the Child Welfare Board by its Executive 
Secretary notified this Court that as of July 1, 1958, it was taking 
over the space occupied by the Greene County Detention Home. 
In spite of such notice this Court continued using such Detention 
Home until Dec. 4, 1958. On Jan. 6, 1959, this Court submitted 
the following advice and recommendation to the County Com­
m1ss10ners: 

"'In accordance with RC. 2151.34 I submit the following 
advice and recommendation to the County Commissioners so that 
they shall provide a place to be known as a detention home : 

"l. That the County Commissioners shall forthwith desig­
nate the 'new building' at the County Children's Home as a de­
tention home. The term 'new building' means the one constructed 
by funds from the 1950 bond issue and supplemented by funds 
provided by the County Commissioners, all upon the advice 
and recommendation of the unclersignecl, at that time, and which 
has been used by this Court as a detention home since March of 
1953. 

"2. That the County Commissioners shall forthwith provide 
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for the operation of said detention home as an agency of this Court 
and under the sole and exclusive jurisdiction of this Court, subj_ect 
only to the duty of the County Commissioners to provide funds for 
the complete operation of the same as an agency of this Court. 

"3. That the County Commissioners shall forthwith appro­
priate funds to equip, to staff, and to operate the entire 'new 
building' as a detention home and as an agency of this Court. 

"This advice and recommendation shall be placed upon the 
Journal of this Court, and a copy shall be furnished to the County 
Commissioners, and the Child Welfare Board. 

"* * * * * * * * * 
"The two questions I would like answered are as follows : 

"l. As provided by R.C. 2151.34 do the County Commis­
sioners have a mandatory duty to comply with the specific advice 
and recommendation of the Judge, or do they have the sole dis­
cretion as to what is provided as a Detention Home and where it 
is located ? 

"2. Pursuant to the advice and recommendation submitted 
to the Greene County Commissioners on Jan. 6, 1959, as herein 
set forth, and also on the basis of the facts as set forth herein, do 
such Commissioners have the mandatory duty to comply there­
with?" 

In 1950, when the first advice and recommendation of the juvenile 

judge was made, Section 1639-22, General Code (now Section 2151.34, 

Revised Code), provided : 

"* * * * * * * * * 
"Upon the advice and recommendation of the judge of the 

court exercising the powers and jurisdiction conferred in this 
chapter, the county commissioners shall provide, by purchase or 
lease or otherwise, a place to be known as a detention home within 
the convenient distance of the court, not used for the confinement 
of adult persons charged with criminal offenses, where delinquent, 
dependent or neglected children may be detained until final dis­
position, which home shall be maintained as provided in this act, 
or shall provide funds for the boarding of such children temporarily 
in private homes. ,:, * *" (Emphasis added) 

The juvenile judge having advised and recommended that a deten­

tion home be provided, the board of county commissioners had a clear 

mandatory duty to provide such a home "within a convenient distance of 

the court." Apparently, the board started to comply with this duty but did 

not complete the job. Although charges of the juvenile court were held 
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in the "new building" from March, 1953, to December, 1958, it appears 

that the juvenile court did not supervise the care of these children. I 

reach this conclusion from the statement that the child welfare board 

furnished services to the children detained in the home. Under the clear 

provisions of Section 1639.22, supra, the juvenile court had the duty of 

operating a detention home, said section providing: 

"In case a detention home is established as an agency of the 
court it shall be furnished and carried on, as far as possible, as a 
family home in charge of a superintendent or matron. The judge 
may appoint a superintendent, a matron, and other necessary em­
ployees for such home in the same manner as is provided for the 
appointment of other employees of the court, their salaries to be 
fixed and paid in the same manner as the salaries of other em­
ployees. The necessary expenses incurred 111 maintaining such 
detention home shall be paid by the county. 

"* * * * * * * * *" 
The facts as given do not state whether a superintendent or matron 

was appointed to supervise the children placed in the "new building." It 

is certain that a juvenile detention home could not and should not have 

been maintained without such supervision ( Opinion No. 2804, Opinions 

of the Attorney General for 1938, page 1525, at 1528). In any event, the 

fact that the children were provided services by the child welfare board 

clearly shows that the statute, as to operation of a juvenile detention home, 

was not complied with. 

If a detention home had been established and operated according to 

law, then the child welfare board would certainly have been powerless to 

furnish services to inmates, and later to appropriate the home to its own 

use. In view of the failure to comply with the terms of the statute, however, 

I am constrained to conclude that a juvenile detention home was not pro­

vided by the board of county commissioners in accordance with the 1950 

advice and recommendation. 

In support of the above conclusion is the fact that, after December 4, 

1958, the building in question was not used by the juvenile court, and that 

the juvenile judge saw fit to submit a second advice and recommendation 

on January 6, 1959. With this in mind, I will consider the specific questions 

asked. 

The language of former Section 1639-22, General Code, referred to 

earlier in this opinion, was changed in the code revision of 1953 to read: 

"* * * * * * 
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''Upon the advice and recommendation of the judge, the 
county commissioners shall provide, by purchase, or lease, or 
otherwise, a place to be known as a detention home within a con­
venient distance of the juvenile court, not used for the confinement 
of adult persons charged with criminal offenses, where delinquent, 
dependent, or neglected children may be detained until final dis­
position. Such home shall be maintained as provided in sections 
2151.01 to 2151.54, inclusive, of the Revised Code, or shall pro­
vide funds for the boarding of such children temporarily in private 
homes. * * *" (Emphasis added) 

In the 1953 code revision the section was changed to Section 2151.34, 

Revised Code. The section remained as amended in 1953 until November 

2, 1959, when the pertinent language was changed to read: 

"* * * * * * * * * 
"Upon the advice and recommendation of the judge, the board 

of county commissioners shall provide, by purchase, lease, con­
struction, or otherwise, a place to be known as a detention home, 
which shall be within a convenient distance of the juvenile court, 
and not used for the confinement of adult persons charged with 
criminal offenses, where delinquent, dependent, neglected children, 
or juvenile traffic offenders may be detained until final disposition. 
* * *" (Emphasis added) 

Thus, as of January 6, 1959, upon the advice and recommendation of 

the judge, the board of county commissioners had a mandatory duty to 

provide a detention home. I believe it is clear that, in view of the use of 

the word "shall," this was a mandatory duty (See Opinion No. 2803, 

Opinions of the Attorney General for 1938, page 1515; Opinion No. 2804, 

Opinions of the Attorney General for 1938, page 1525; Opinion No. 1231, 

Opinions of the Attorney General for 1949, page 855). I believe it equally 

clear that if the board of county commissioners determined to provide a 

detention home, it was not required to follow the specific recommendation 

of the judge as to location, the statute requiring only that the home be 
located "within a convenient distance of the juvenile court." It appears, 

however, that, to date, the board of county commissioners has not complied 

with the January 6, 1959 recommendation. 

As I see the present situation, therefore, the 1959 recommendation for 

a detention home is still pending and Section 2151.34, Revised Code, as 

amended effective November 2, 1959, governs the duty of the board of 

county commisisoners. Under the existing pertinent provision, set forth 

above, the board of county commisisoners, upon the advice and recom-
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mendation of the juvenile judge, is required to provide a detention home, 

"which shall be within a convenient distance of the juvenile court." Thus, 

while the board may consider the recommendations of the juvenile judge in 

providing a home, it is under no duty to comply with the specific recom­

mendation as to location. 

Once the juvenile detention home is established, however, its opera­

tion is strictly under the control of the juvenile court and the necessary 

expenses incident thereto must be paid by the county. In this regard, 

Section 2151.34, Revised Code, provides: 

"* * * * * * * * * 

"In case a detention home is established as an agency of the 
court, or a district detention home is established by the courts of 
several counties as hereinbefore proviclec\, it shall be furnished 
and carried on, as far as possible, as a family home in charge of a 
superintendent or matron in a non-punitive neutral atmosphere. 
The judge, or the directing board of a district detention home, 
may appoint a snperintendent, a matron, a,nd other necessary 
employees for such home and fix their salaries. During the school 
year, when possible, a comparable educational program with 
competent and trained staff shall be provided for those children of 
school age. A sufficient number of trainee\ recreational personnel 
shall be included among the staff to assure wholesome and a 
profitable leisure-time activities. Medical and mental health serv­
ices shall be made available to insure the courts all possible treat­
ment facilities shall be given to those children placed under their 
care. In the case of a county detention home, such salaries shall be 
paid in the same manner as is provided by section 2151.13 of the 
Revised Code for other employees of the court, and the necessary 
expenses incurred in maintaining such detention home shall be 
paid by the county. * * *" (Emphasis added) 

Referring to employees of the juvenile court, Section 2151.13, Revised 

Code, provides : 

"* * * * * * * * * 
"The compensation and expenses of all employees and the 

salary and expenses of the judge shall be paid in semimonthly in­
stallments by the county treasurer from the money appropriated 
for the operation of the court, upon the warrant of the county 
auditor, certified to by the judge . 

."* * * * * * * * *" 

As the taxing authority of the county the board of county commi~sion­

ers is required to pass an annual appropriation measure and must provide 
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funds necessary to operate the various functions of government. ( Section 

5705.38, Revised Code.) Since Section 2151.34, supra, very clearly provides 

that necessary expenses incident to the operation of a detention home shall 

be paid by the county, the board of county commissioners has a duty to 

appropriate the necessary funds. 

Coming to your specific questions, therefore, it is my opinion and you 

are advised: 

1. Under the provisions of present section 2151.34, Revised Code, 

where the juvenile judge of a county advises and recommends the estab­

lishment of a juvenile detention home to the board of county commission­

ers, the board has a mandatory duty to provide such a home within a 

convenient distance of the juvenile court, but is not required to follow the 

specific recommendations of the judge as to location of the home. 

2. Where, under Section 2151.34, Revised Code, a juvenile judge 

of a county, on January 6, 1959, advised and recommended that a detention 

home be provided at a certain location, and the board has taken no action 

in this regard for two years, the advice and recommendation for the estab­

lishment of a detention home are still in effect, and the board, while not 

being required to follow the specific recommendations as to location, has 

a mandatory duty to provide a detention home within a convenient dis­

tance of the juvenile court. 

3. In case a juvenile detention home is established, it is under the 

supervision of the juvenile judge who also has the sole authority to appoint 

necessary employees for such home; and the county, through the board of 

county commissioners, has a duty to provide sufficient funds for the opera­

tion of the home. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 


