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A BUILDING AND LOAN ASSOCIATION MAY MAKE A LOAN 
TO BE USED FOR THE ACQUISITION OF UNDEVELOPED OR 
PARTIALLY DEVELOPED LAND AND MAY REQUIRE THAT 
THE LAND BE DEVELOPED IN ACCORDANCE WITH SEC­
TION 1151.298, R.C. EVEN THOUGH THE FUNDS ARE NOT TO 
BE USED FOR THE DEVELOPMENT OF THE PROPERTY­
§§1151.298, R.C., 1.02, R.C., OPINION 2996, OAG, 1962. 

SYLLABUS: 

Under Section 1151.298, Revised Code, a building and loan association may make 
a loan to be used for the acquisition of undeveloped or partially developed land, 
such loan being made with the requirement that the land will be developed as pro­
vided in that section ; and such loan may be made even though the proceeds of the 
same will not be used in the development of the property. 

Columbus, Ohio, June 29, 1962 

Mr. Andrew C. Putka, Superintendent 
Division of Building and Loan Associations 
407 Ohio Departments Building, Columbus 15, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Under the provisions of Section 1151.298 of the Revised 
Code, is a building and loan association authorized to make a loan 
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on real estate for the acquisition of undeveloped or partially 
developed land which is not to be developed with the proceeds 
of the loan ?" 

Section 1151.298, Revised Code, reads, in part, as follows: 

"A building and loan association may make loans to mem­
bers and others upon obligations secured by real estate for the 
acquisition of undeveloped or partially developed land and the 
development thereof for primarily residential use subject to the 
procedures of section 115.292 (1151.29.2) of the Revised Code 
except division (D) thereof, and subject to the following limita­
tions and procedures : 

"* * * * * * * * *" 
"(B) The amount loaned on any loan made under this 

section shall not exceed sixty-six and two-thirds per cent of the 
appraised value of the land prior to the commencement of the 
development contemplated by said loan and sixty-six and two­
thirds per cent of the cost as certified by a licensed engineer of 
installing the development contemplated by said loan. In no 
event shall the amount loaned exceed sixty-six and two-thirds per 
cent of the appraised value of the fully developed land. The ap­
praised value of such real estate security, both as of the comple­
tion of such development and at the time a loan is made and prior 
to the commencement of such development, shall be determined 
by the association before the making of the loan. 

"* * * * * * * * * 
"(D) The security instrument with respect to each such 

loan shall provide that development of said land shall commence 
not later than nine months after the date of such instrument and 
shall provide that if such development has not been commenced 
on or before the expiration of such nine-month period, the loan 
is in default. 

"* * * * * * * * * 
"(F) No association shall, before commencement of the 

development of said land, disburse from the proceeds of any loan 
made pursuant to the provisions of this section an amount in ex­
cess of sixty-six and two-thirds per cent of the appraised value 
of said land or its cost, if a portion of the proceeds of the loan is 
used to purchase the land, whichever is the lesser, prior to the 
commencement of the development thereof. 

" (G) In addition to the amount authorized to be dis­
bursed by division (F) hereof, no association shall disburse, 
during the period of development of said land, an amount in ex­
cess of sixty-six and two-thirds per cent of the actual cost of the 
developments to the date of such disbursement. * * * 



532 OPINIONS 

"For the purposes of this section, 'development' includes the 
survey and platting of such land, the laying out and improvement 
of streets, the installation of water lines and mains, sewers, side­
walks, curbs, and facilities for the disposal of sewage, and the in­
stallation of such other improvement as may be necessary or 
advisable to prepare such land for primarily residential use." 

Section 1151.298, supra, states at the outset that loans are made for 

the acquisition of undeveloped or partially developed land and the de­

velopment thereof. At first glance, therefore, it might appear that if the 

land is not to be developed with the proceeds of the loan, the loan may 

not be made. Reading all of the provisions of the section together, how­

ever, I am of the opinion that loans may be made either for the acquisition 

of the land or for the development of such land. 

Section 1.02, Revised Code, reads, in part, as follows : 

"As used in the Revised Code, unless the context otherwise 
requires: 

"* * * * * * * * * 
"'And' may be read 'or,' and 'or' may be read 'and' if the 

sense requires it. 

"* * * * * * * * *" 
There can be no doubt that under Section 1151.298, supra, a loan is 

made strictly on the basis that the land is undeveloped and will be developed. 

Division (D) of that section clearly requires that the land will be de­

veloped and that the development be commenced within a certain time. 

There also can be no doubt that any money loaned must be used in ac­

quiring or developing the land on which the loan is made. There is no 

requirement, however, that all of the costs of acquisition and development 

must be paid from the proceeds of the loan; and since only a certain per 

cent of appraised value, or· costs, may be loaned, it is obvious that the 

developer must use funds other than those realized on the loan to complete 

the development. 

In a particular instance, the developer may have sufficient funds to 

acquire the property but may request a loan to allow him to develop the 

property. In another case, the developer may need a loan both for the 

acquisition and the development of the property. In the present case, the 

developer desires a loan only for the acquisition of the property, it being 

assumed that once the property is acquired, the developer will have suf­

ficient funds to develop same. 
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Since division (F) of Section 1151.298, supra, uses the words "if a 

portion of the proceeds of the loan is used to purchase the land," there is 

clear implication that the proceeds of the loan need not be used in the 

acquisition of the land. And in this regard, I stated in the second para­

graph of my Opinion No. 2996, issued on May 15, 1962: 

"2. A building and loan association is authorized under 
the provisions of Section 1151.298, Revised Code, to make a loan 
on real estate which is already owned by the loan applicant but 
which is either undeveloped or partially developed for the purpose 
of the development of such for primarily residential use." 
In that opinion, I said : 

"* * * under the language of the statute a building and loan 
association is authorized to make loans for the acquisition of land 
and to make loans for the development of undeveloped or partially 
developed land. Thus, such an association may loan money on real 
estate which is owned by the loan applicant for the purpose of 
developing undeveloped or partially developed land." 

In turn, therefore, it follows that the pertinent language of the first 

paragraph of said Section 1151.298, supra, should be read to allow loans 

either for the acquisition of the land or for the development of the land, 

or for both purposes. 

In summary, threfore, it is my opm10n and you are advised that 

under Section 1151.298, Revised Code, a building and loan association 

may make a loan to be used for the acquisition of undeveloped or partially 

developed land, such land being made with the requirement that the land 

will be developed as provided in that section ; and such loan may be made 

even though the proceeds of the same will not be used in the development 

of the property. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




