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OPINION NO. 86-036 

Syll1bu1: 

l, 	 A board of county commissioners may not assign legal
counsel it has hired pursuant to R.C. 309.09(8) to act 
as the legal representative of the county children 
services board or any other county officer or board 
other than the board of county commissioners. 

2. 	 A board of county co1111iasionera may hire legal counsel 
other than the county prosecuting attorney to 
represent the county children services board only 
where the court of common pleas has approved a joint 
application submitted by the board of county 

. commissioners and the county prosecuting attorney 
pursuant to a.c. 305,14, 

3. 	 · Where the duty of the county prosecuting attorney to 
rer;,reaent a county officer or board and his duty t.o 
prosecute alleged wrongdoing subject the county 
prosecuting attorn.ey to a conflict of interest. the 
failure of the co~1nty prosecuting attorneiy to submit 
an application to the court of common pleas pursuant 
to R.C. 305.14 for the employment of other legal 
counsel to represent such officer or board will not 
deprive the court of common pleas of jurisdiction to 
authorize the board of county commissioners to employ 
other legal counsel when the cou.rt deems that such 
employment is in the beat interests of the county. 

To: Stephen M. Stem, Jefferson County Prosecuting Attorney, Steubenville, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, May 28, 1986 

I have before me your request for my opinion concerning the 
authority of the board of county commissioners to obtain legal
assistance other than that provided by the county prosecutor. 
Specifically. you have asked whether a board ·of county 
commissioners has the authority under R.C. 309.0,(B) "to hire 
an attorney to represent the board and then assign said 
attorney out to another county board or agency, and to further 
require that board or agency to pay the a•ounts charged by the 
attorney by deduction of that board or agency's budget?" 

Before I may respond to your precise questions, I must 
examine the statutory scheme governing the provision of legal 
assistance for the board of county co111111issioners and other 
county boards and officers. 

Pursuant to R.C. 309.09, the prosecuting attorney is legal 
counsel for the board of county comaissioners and all other 
county officers and boards. This section states in part, as 
follows: 

(A) The prosecuting attorney shall be the legal 
adviser of the board of county commissioners, board of 
elections. and all other county officers and boards. 
including all tax supported public libraries, and any 
of them aay require written opinions or instructions 
froa him in matters connected with their official 
duties. He shall prosecute and defend all suits and 
actions which any such officer or board directs or to 
which it is a party. and no county officer may employ 
any· other counsel or attorney at the expense of the 
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county, ,ucept as provided in section 305 .14 of the 
Revised Code, (Emphasis added.) 

The exception provided for in R.C. 309.09(A), R.C. 305.14, 
states: 

The court of common pleas, upon the application
of the prosecuting attorney and the board of county 
commissioners, may authorize the board to employ legal
counsel to assist the prosecuting attorney, the board, 
or any other county officer in any matter of public 
business coming before such board or officer, and in 
the prosecution or defense of any action or proceeding
in which such board or officer is a party or has an 
interest, in its official capacity.

The board of cpunty commissioners may also employ 
legal counsel, as provided in section 309.09 of the 
Revised Code, to represent it in any matter of public
business coming before such board, and in the 
prosecution or defense of any action or proceeding in 
which such board is a party or has an interest, in its 
official capacity. (Emphasis· added.) 

Pursuant to R.C. 309.09(8), a board of county commissioners 
may employ an attorney other than the prosecuting attorney
without court approval as is required by the method for hiring
legal counsel set forth in the first paragraph of R.C. 305.14. 
An attorney who is employed pursuant to R.C. 309.09(8) is 
limited, however, to representing and advising only the board 
of county commissioners. See 1983 Op. Att•y Gen. No. 83-078. 

Thus, the first procedure set forth above, whereby· a board 
of county commissioners may employ legal counsel, is 
established in R.C. 305 .14 and requires that a joint 
application from the board of county co1111issioners and the 
prosecuting attorney be approved by the court of common pleas
before the board of county commissioners may employ legal 
counsel other than tho prosecuting attorney to assist the board 
or any other county officer. see State ex rel. Corrigan v. 
Seminatore, 66 Ohio St. 2d 459, 423 N.E.2d 105 (198l)(syllabus, 
paragraph one) ("[a]pplication by both the prosecuting attorney 
and the board of county commissioners is a prerequisite to 
authorization by a court of co1111on pleas pursuant to R.C. 
305 .14 of appointment of other counsel to represent a county
officer"): 1980 Op. Att •y Gen. No. 80-076 at 2-304 (concluding
that "[t]he language of R.C. 305.14 states that the court may
authorize the employment of private legal counsel •upon the 
application• of the prosecuting attorney and the board of 
commissioners"): 1977 Op. Att•y Gen. No. 77-039 at 2-140 
(stating that "[u]nder the provisions of [R.c.· 305.14], the 
county prosecutor and the board of county commissioners must 
jointly decide to petition the court for authorization to 
employ legal counsel"). The second procedure whereby a board 
of county commissioners may obtain legal counsel is contained 
in R.C. 309.09(8), which provides that a board. of county
commissioners may employ an attorney other than the prosecuting 
attorney without the participation of the prosecuting attorney 
or the approval of the court of common pleas, but that such 
attorney may advise or represent only the board of county 
commissioners. See Op. No. 83-078 at 2-318 n. l. 

Your first concern is whether a board of county 
commissioners has the authority to employ legal counsel, 
without approval of the court of co11111on pleas, to represent the 
board of county co-issioners and then assign the attorney to 
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act ae the legal representative of the county children services 
board. You have inforaed ae that the board of county 
co~iaeioners involved eaployed an attorney to represent the 
board. as provided for in 309.09(8). and subsequently assigned 
the attorney to act as the legal representative of the 
Jetterson County Children Services Board wi tbout seeking the 
approval of the court of co1111on pleas. 

As set forth above. R.C. 309.09(8) authorizes a board of 
count'y co1111hsioners to hire legal counsel other than the 
prosecutin9 attorney without obtainin9 the approval of the 
court of conon pleas. but only to advise or represent the 
board itself. See Op. No. 83-078 .. Thus. since the board of 
county co..iasioners has hired le9al counsel pursuant to R.C. 
309.09(8). the board is without authority to assi9n such 
counsel to advise or represent any county board or officer. 
other than the board of county commissioners. 

I note that a county children· services board is created 
pursuant to R.C. 5153.07. and is a county board to which the 
provisions of R.C. 305.14 and R.C. 309.. 09 apply. .§.!!. 1968 Op. 
Att•y Gen. No. 68-036 (the county prosecutin9 attorney is 
required to represent the executiva secretary of the county 
child welfare board. except as provided in R.C. 305.14): 1963 
Op. Att•y Gen. No. 18. p. 94 (the county prosecuting attorney 
is the legal adviser of a child welfare board): 1959 Op. Att•y 
Gen. No. 172. p. 85 (syllabus. paragraph three)(stating that 
11 [111Jnder the provision of Section 309.09. Revised Code. the 
prosecutin9 attorney is required to act · as le9al counsel for 
the county child welfare board").l Thus. pursuant to R.C. 
309. 09. the county prosecutin9 attorney is the le9al adviser 
for a county children services board. The only instance in 
which an attorney other than the prosecuting attorney aay be 
employed as counsel to the children services board is pursuant 
to R.C. 305.14. 

You have indicated that you have not submitted an 
application with the board of county commissioners to the court 
of common pleas for approval of the employment of other legal 
counsel for the county children services board. It is clear 
from the foregoing that before other legal counsel may be 
employed to represent the county children services board. an 
application must be submitted to the court of common pleas by 
both the board of county commissioners and the county 
prosecutor. Therefore. although R.C. 309.09(8) permits the 
board of county co..issioners. without action by the 
prosecutin9 attorney or approval of the court of co..on pleas. 
to hire an attorney to advise and represent the board of county 
coamissioners. the board may not assi9n such attorney to act as 
the legal representative of the county children services 
board. such action would be a clear circuavention of. R.C. 
305.14. see City of Paraa Heights v. Schroeder. 26 Ohio op. 2d 
119. 122. 196 N.E.2d 813. 816 (C.P. cuyabo9a County l963}("one 
cannot do indirectly what he cannot lawfully do directly"). 
counsel other than the prosecuting attorney may be obtained for 
the county children services board only pursuant to R.C. 305.14. 

I note. however. that pursuant to a telephone conversation 
you bad with a meaber of •Y etaff. you have also expressed 

1 In 1969-1970 Ohio Laws. Part r. 72 (All. S.B. 49. eff. 
Au9. 13. 1969). the legislature changed the name of the 
county child welfare board to the county children services 
board. 
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concern that as ~he legal representative of the county children 
services board, you 11air be confronted with a conflict of 
interest. You have informed me that the county children 
services board la undergoing an investigation involving possible 
criminal violations. The potential conflict would arise if, as 
the county prosecutor. you were called upon to prosecute alleged 
criminal violations involving the county children services board 
~ursuant to R.C. 309.08 and at the same time you were required 
to represent the county children services board pursuant to R.C. 
309.09. You have indicated that as a result of this poaaible 
conflict of interest the board of county co11111issioners has 
submitted an application to the court of co1111on pleas requesting 
the court to authorize the employment of other legal counsel to 
represent the county children services board pursuant to R. c. 
305.14. You have also indicated that you did not, nor do you
intend, to join in such application to the court . .§.!.!. generally 
Op. No. 77-039 (prosecuting attorney should evaluate whether a 
public official made a well-intentioned attempt to perform his 
official duties before petitioning the court of couon pleas 
under R.C. 305.14 to have legal counsel appointed to defend such 
public official, even where the prosecutor is prosecuting an 
action against the public official): 1955 Op. Att•y Gen. No. 
5666, p. 366 (concluding that the prosecuting attorney does not 
have a mandatory duty to submit an application to the court of 
co111Don pleas for other legal assistance). 

In State ex rel. Corriq3n v. Seminftore, the Supreme Court 
of Ohio was faced with a situation where "the prosecuting 
attorney not only failed to :nake the application (to t.he court 
of common pleas] but vigorously opposed appointment of other 
counsel, although admitting a conflict of interest exists." 66 
Ohio St. 2d at 465-66, 423 N.E.2d at 110. The court stated that: 

Where the prosecuting attorney brings an action 
against [a] county board or officer in his official 
capacity, it is ordinarily in the best interests of 
the county that separate, independent counsel be 
appointed to defend such county officer or board in 
order to assure that there be no conflict of interests 
and that the county receive proper representation on 
~oth sides of the iaaue involved. 

66 Ohio St. 2d at 465, 423 N:"E: 2d at 110. The court went on to 
conclude that R.C. 305.14 does not "[confer] upon the 
prosecuting attorney the power to defeat the jurisdiction 
otherwise vested in the comaon pleas court to authorize 
appointment of counsel. 11 Id. Therefore, the failure of the 
prosecuting attorney to submit an application to the court of 
common pleas for other legal counsel pursuant to R.C. 305 .14 
will not deprive the court of common pleas from approving the 
employment of other legal counsel when the ,::ourt deems that 
such employment is in the best interest of the county. 
Consequently, if there appears to be a conflict of interest 
between the county prosecutor• s duty to represent the · county 
children services board and his duty to prosecute certain 
criminal violations, then other legal counsel may be employed 
to represent said board pursuant to R. c. 305 .14, even though
the prosecuting attorney does not join the county commissioners 
in submitting an application to the court of common pleas 
pursuant to that section. However, I note that "the final 
decision to authorize the eaployment of legal counsel rests 
with the discretion of the Court of co..on Pleas, which will so 
decide if it deems it for the best interest of the county." 
Op. No. 77-039 at 2-141. I!!, also State ex rel. Corrigan v. 
seminatore: 1955 Op. No. 5666. 
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The last part of your question concerns whether the board 
of county co11missione.r:13 may require. that a county board pay. 
fr9m its budget. th~ fees for an attorney whom the board of 
county couiaaioners has employed in the manner set forth in 
R.C. 309.09(8) and subsequently assigned to act as a legal
repreaentative of said county board. In light of my answer to 
the first part of your question. it is unnecessary for me to 
address this issue. 

It is. therefore. 11y opinion. and you are hereby advised, 
that: 

1. 	 A board of county commissioners may not assign 
legal counsel it has hiLed pursuant to R.C. 
309.09(8} to act as the legal representative of 
the county children services boa-rd or any other· 
county officer or board other than the board of 
county commissioners. 

2. 	 A boa.rd of county commissioners may hire legal
counsel ather than the county prosecuting 
attorney to represent the county children 
services boa.rd only where the court of couon 
pleas has approved a joint application submitted 
by the boa.rd of county coaaiaaionera and the 
county prosecuting attorney pursuant to a.c. 
305.U. 

3. 	 Where the duty of the county prosecuting attorney 
to represent a county officer or board and his 
duty to prosecute alleged wrongdoing subject the 
county prosecuting attorney to a conflict of 
interest. the failure of the coun;y prosecuting 
attorney to subait ·an application to the court of 
coaaon pleaG pursuant to R.c. 305.14 for the 
eaployaent of other legal counsel to represent 
such officer or boa.rd will not deprive the cou~t 
of co1U1on pleas of jurisdiction to authorize the 
boa.rd of county co1111iaaionera to employ other 
legal counsel when the court. deems that such 
employment is in the beat interests of the county. 
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