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REGIONAL PLANNING COMMISSION NOT A "COUNTY 

BOARD" AND NOT ELIGIBLE TO RECEIVE SERVICES OF 

COUNTY PROSECUTOR AS ITS LEGAL ADVISOR-§§713.21, 

309.09, R.C. 

SYLLABUS: 

A regional planning commission established pursuant to Section 713.21, Revised 
Code, is not a "county board" within the meaning of Section 309.09, Revised Code, 
and such commission, therefore, is not eligible to receive the services of the prose­
cuting attorney as its legal advisor. 

Columbus, Ohio, July 19, 1961 

Hon. Everett Burton, Prosecuting Attorney 

Scioto County, Portsmouth, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my op1111011 reads as follows: 

"In this area there has been established a Regional Planning 
Commission which is confined to the geographical area of Scioto 
County. The membership is composed of persons appointed by 
the Board of County Commissioners of Scioto County, Ohio, 
the City of Portsmouth, and other incorporated villages con­
tained in this county. 

"The City of Portsmouth and all other political subdivisions 
contributed to the budget of the commission, and the City of 
Portsmouth and the Village of South ,vebster each has its own 
city solicitor. vVe respectfully request your opinion on the fol­
lowing question : 

"Is such a regional planning co1111111ss1011 a county board 
which would be eligible to receive the services of the prosecuting 
attorney as its legal advisor? 

"We have before us an opinion of the Attorney General of 
September 15, 1958, being opinion No. 2736. In this opinion 
the Attorney General found that such a commission could not 
be classi,fied as "county officers," but did not resolve the question 
as to whether or not such a commission would be a "county 
board," within the meaning of Section 309.09 of the Ohio Revised 
Code." 
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Section 309.09, Revised Code, provides as follows: 

"The prosecuting attorney shall be the legal adviser of the 
board of county commissioners, board of elections, and all other 
county officers and boards, including all tax supported public 
libraries except those organized as a part of a city school district 
or of a municipal corporation, and any of them may require 
written opinions or instructions from him in matters connected 
with their official duties. He shall prosecute and defend all suits 
and actions which any such officer or board directs or to which 
it is a party, and no county officer may employ any other counsel 
or attorney at the expense of the county, except as provided in 
section 305.14 of the Revised Code. 

"Such prosecuting attorney shall be the legal adviser for all 
township officers, and no such officer may employ other counsel 
or attorney, except on the order of the board of township trustees, 
duly entered upon its journal, in which the compensation to be 
paid for such legal services shall be fixed. Such compensation 
shall be paid from the township fond." (Emphasis added) 

In Opinion No. 2736, Opinions of the Attorney General for 1958, 

page 567, referred to in your request, the syllabus reads as follows: 

"1. A regional planning commission, having more than 
one participating county, is not a 'county board,' nor its members 
'county officers,' within the meaning of Section 309.09, Revised 
Code, and such commission is not eligible to receive under this 
section the services of the prosecuting attorney of a member 
county as its legal advisor. 

"2. Section 713.21, Revised Code, authorizes a regional 
planning commission to employ counsel if such employment is 
necessary and if funds therefor are available within the amounts 
agreed upon and appropriated by the agencies participating in 
the creation and operation of such commission." 

( Emphasis added) 

My predecessor in Opinion No. 2736, supra, speci,fically left open 

the question whether a regional planning commission, having only one 

participating county, is a "county board" within the meaning of Section 

309.09, supra. This opinion, therefore will be directed to answering that 

specific question. 

Prosecuting attorneys have been held to be the legal advisors to the 

following boards and commissions : 

1. County child welfare board. Opinion No. 172, Opinions of 
the Attorney General for 1959, page 85. 
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2. Board of county hospital trustees. Opinion No. 1981, 
Opinions of the Attorney General for 1950, page 467. 

3. Soldiers' relief commission. Opinion No. 3133, Opinions of 
the Attorney General for 1940, page 1065. 

None of the foregoing opinions, however, have defined what constitutes a 

"county board," and I have been unable to fmd any statutory definition 

of the term. A possible clue, however, to what constitutes a "county 

board" is found in Opinion No. 1970, Opinions of the Attorney General 

for 1950, page 446. 

In Opinion No. 1970, supra, the question was whether the prosecuting 

attorney would be required to continue to serve the county library district 

as its legal advisor under the general provisions of Section 2917, General 

Code ( now ~ection 309.09 Revised Code) in view of the fact that the 

legislature had repealed a special provision, Section 7643-10 General 

Code, which had previously made the prosecuting attorney the legal advisor 

of such library district. After considering the status of county library 

districts, the then Attorney General concluded as follows: 

"All of these considerations, I think, pretty clearly indicate 
that such county library district is not essentially a subdivision of 
the county nor a subordinate department of the county. From this 
it would follow that the general provisions of Section 2917, 
General Code, would not be applicable so as to constitute the 
prosecuting attorney as the legal advisor of the board of trustees 
of such county library district." 

The status of a regional planning commission 1s set forth 111 Section 

713.21, Revised Code, reading as follows: 

"The planning commission of any municipal corporation or 
group of municipal corporations, and the board of county com­
missioners of any county in which such municipal corporation or 
group of municipal corporations is located or of any adjoining 
county may co-operate in the creation of a regional planning 
commission, for any region defined as agreed upon by the plan­
ning commissions and boards, exclusive of any territory within 
the limits of a municipal corporation not having a planning com-
1111ss1on. 

"The number of members of such regional planning com­
mission, their method of appointment, and the proportion of the 
costs of such regional planning to be borne respectively by the 
various municipal corporations and counties in the region shall 
be such as is determined by the planning commissions and boards. 
* * *" 
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It is thus apparent that a regional planning commission is a co-opera­

tive venture involving at least one municipal corporation and one county. 

Obviously, therefore, such a commission is not essentially a subdivision 

of the county or a subordinate department of the county. Following the 

reasoning in Opinion No. 1970, supra, I conclude that the general pro­

visions of Section 309.09, supra, are not applicable so as to constitute the 

prosecuting attorney as the legal advisor of a regional planning commission. 

My conclusion is further strengthened by the fact that the legislature 

could have enacted a special statute authorizing the prosecuting attorney 

to advise the commission, but this has not been clone. You will note that 

in the case of the county engineer the legislature has enacted a special 

statute authorizing him to assist the commission. Section 713.26, Revised 
Code. 

It 1s my opinion, therefore, and you are accordingly advised that a 

regional planning commission established pursuant to Section 713.21, 
Revised Code, is not a "county board" within the meaning of Section 

309.09, Revised Code, and such commission, therefore, is not eligible to 

receive the services of the prosecuting attorney as its legal advisor. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




