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CLASSIFIED CIVIL SERVICE, STATE OF OHIO- PERSONS EM­

PLOYED BY DIRECTOR OF HEALTH- PAID BY DEPARTMENT 

OF HEALTH WITH STATE FUNDS ORIGINATING IN FEDERAL 

GRANT UNDER TITLE VI, ,SOCIAL SECURITY ACT - ASSIGNED 

TO WORK IN LOCAL HEALTH DISTRICTS-WITHIN CLASSI­

FIED CIVIL SERVICE OF STATE . 

• 
SYLLABUS: 

Persons employed by the Director of Health of the State of Ohio 
and assigned to wo1 k in local health districts of this State and paid by the 
Department of Health with State funds originating in a Federal grant 
under Title VI of the Social Security Act, are within the classified civil 
service of the State of Ohio. 

Columbus, Ohio January 4, 1945 
Miss Gertrude Jones, Chairman, Civil Service Commission of Ohio 

Columbus, Ohio 

Dear Miss Jones: 

I have before me your letter in which you ask if certain per­

sons doing work for the various local health districts in the State of 

Ohio should be considered included within the classified civil service 

of the state. The facts upon which the opinion is asked are gathered in 

part from a communication to you from the acting director of health 

of the state, which you have attached to your letter, and in part from 

information furnished directly to this office by the same person. Those 

facts are briefly as follows: 

The government of the United States grants funds to the State of 

Ohio under Title VI of Act No. 271 of the 74th Congress, the Social 

Security Act. By the use of those funds the Director of Health of the 

State of Ohio appoints persons, such as nurses and sanitary engineers 

who are assigned to work with and to assist various local health dis­

tricts of the state. 

In making the appointments the Director of Health usually ap-
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points persons who are recommended by those in charge of the govern­

ment of the local health districts. The persons appointed are con­

trolled solely by the Director of Health and may be dismissed from 

service only by him. Such persons are paid for their services by warrants 

on the Treasurer of State, drawn by the Auditor of State in response 
to vouchers therefor issued by the Director of Health. In other words, 

these appointees are paid in exactly the same manner as all state em­

ployes. 

An examination of the portion of the Federal Social Security Act, 

properly designated as mentioned above, and codified as Title 42, 

Section 802 of the code of Laws of the United States, reveals that the 

grants to the states are made by authority of the following: 

"802. State and local Public Health Services. - (a) The 
Surgeon General of the Public Health Service, with the ap­
proval of the.Secretary of the Treasury, shall, at the beginning 
of each fiscal year, allot to the States the total of ( 1) the 
amount appropriated for such year pursuant to ~ction 301 
( §801 of this title) ; and ( 2) the amounts of U\e allotments 
under this section. for the preceding fiscal year remaining un­
paid to the States at the end of such fiscal year. The amounts 
of such allotments shall be determined on the basis of ( 1) the 
population; ( 2) the special health problems; and ( 3) the 
financial needs of the respective States. Upon making such 
allotments the Surgeon· General of the Public Health Service 
shall certify the amounts thereof to the Secretary of the Treas­
ury. 

(b) The amount of an allotment to any State under 
subsection (a) for any fiscal year, remaining unpaid at the end 
of such fiscal year, shall be available for allotment to States 
under subsection (a) for the succeeding fiscal year, in addi­
tion to the amount appropriated for such year. 

(c) Prior to the beginning of each quarter of the fiscal 
year, the Surgeon General of the Public Health Service shall, 
with the approval of the Secretary of the Treasury, determine 
in accordanc·e with rules and regulations previously prescribed 
by such -Surgeon General after consultation with a conference 
of the State and Territorial health authorities, the amount to 
be paid to each State for such quarter from the allotment to 
such State, and shall certify the amount so determined to the 
Secretary of the Treasury. Upon receipt of such certification, 
the Secretary of the Treasury shall, through the Division of 
Disbursement of the Treasury Department and prior to audit 
or settlement by the General Accounting Office, pay in ac­
cordance with such certification. 



738 OPINIONS 

(d) The moneys so paid to any State shall be expended 
solely in carrying out the purposes specified in section 601 
(§801 of this title), and in accordance with plans presented 
by the health authority of such State and approved by the 
Surgeon General of the Public Health Service, (Aug. 14, 1935, 
c. 531, Title VI, §602, 49 Stat, 634.)" 

The Appropriation Act of the 95th General Assembly, House Bill 

No. 227, contains the following item under the title Department of 

Health, designated therein as I Rotary-: 

"All moneys received from the United States government 
for maternal and child welfare and public health work under 
the terms and provisions of the social security act and paid 
into the state treasury are hereby appropriated to the State 
Department of Health for the purposes set forth in said social 
security act." 

In a publication of the United States Treasurr Department en­

titled "The Public Health Program, under Section 6 of the Social Secur­
ity Act", at page 5, I find the following: 

"The work to be done within the States under the public 
health title of the act is not to be performed directly by the 
Public Health Service, but is to be carried out by and ad­
ministered under the supervision of the State and local health 
authorities, under the authority of State and local laws and 
regulations, in the same manner as the regular activities of 
such authorities have been performed heretofore. All funds 
paid to the States become State funds just" as if they had been 
appropriated by the State legislatures. All persons employed on 
the work within the States and local communities are State 
or local employees, selected, appointed, and paid by the State 
or local authorities." 

The above expression of opinion is not of course conclusive, but it 

does serve to indicate in part the nature of the funds considered with 

which the employes concerned are paid, and taken together with the 

provisions of Title VI of the Social Security Act and the portion of 

House Bill No. 227 quoted above it does show that the funds are in 

fact state funds once the grant to the State is consummated. 

From all of the above, it is possible to conclude that the persons 

about whom you inquire are employes of the State. 
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Having so determined, it remains yet to be determined if as state 

employes those persons are within the classified or unclassified civil 

service. 

Section 486-8, General Code, defines the two branches of the civil 

service of the State. That section, after a preliminary statement to the 
effect that the civil service of the State shall be divided into the classi­

fied and unclassified service, states that the unclassified service "shall 

comprise the following positions:" There is then set out in detail the po­
sitions and employments which are in the unclassified service. The po­

sitions about which you inquire are not included. Subsection (b) of Section 
486-8 is in part as follows: 

"The classified service shall comprise all persons in the 
employ of the state, the several counties, cities and city school 
districts thereof, not specifi<;:ally included in the unclassified 
service, to be designated as the competitive class and the un­
skilled labor class." 

Since these positions are not specifically mentioned among those 

making up the unclassified service, it follows that they must fall within 

the classified service. It matters not that the method of appointment of 

such employes is unusual or that their employment is in aid of the pro­

gram of a local health district, or that they are paid from funds originat­
ing by Federal grant. It is only of consequence that such persons are in 

fact state employes not included among those in the unclassified serv­
ice. 

It is therefore my conclusion and opinion that the persons about 

whom you inquire are within the classified civil service of the State 
of Ohio. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General 


