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OPINION NO. 81-080 

Syllabu1: 

1, 	 The provisions of R.C. Chapter 4733 are applicable to employees 
of the State of Ohio. Employees of the Ohio Department of 
Transportation may, however, be exempt under R.C. 4733.lS(C) 
from the provisions of R.C. 4733.01 to R.C. 4733.23, inclusive, as 
employees of a person holding a certificate of registration, 
provided that their training does not include responsible charge 
of design or supervision. 

2. 	 The word "engineer" may be used in a job classification title 
established for the purposes of R.C. 124.14 and 1 Ohio Admin. 
Code 123:1-7-03, even though some of the employees in the 
positions so classified are not registered professional engineers 
and ere not exempt from the registration requirement, since such 
classifications are established for the internal administrative and 
fiscal purposes of the state. (1962 Op. Att'y Gen. No. 3000, p. 
356, approved and followed.) 

3. 	 An employee of the State of Ohio who is in an "engineer" 
classification and who is exempt under R.C. 4733.lS(C) from R.C. 
4733.01 to R.C. 4733.23 may use a job title that contains the 
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word "engineer" in correspondence sent by hlm in connection 
with such position. (1962 Op. Att•y Gen. No. 3000, p. 356, 
distinguished.) 

4, 	 The word "engineer" may be used in a job classification title 
established for the purposes of R.C. 124,14 and l Ohio Admin. 
Code 123:1-7-03 even though the job duties and specifications for 
that classification include all, some, or none of the duties listed 
within the definition of "the practice of engineering." 

To: Richard W. Slehl, Chairman, State Employee Compenaatlon Board, Columbus, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, December 4, 1981 

I have before me your predecessor's request for my opinion concerning the 
classification of engineers employed by the State of Ohio. Your specific questions 
may be summarized as follows: 

l. Are the provisions of R.C. Chapter 4733, particularly R.C. 
4733.17 and R.C. 4733.18, applicable to employees of the Ohio 
Department of Transportation? 

2. May the word "engineer" be used in a classification title where 
the job duties and specifications for the classification do not include 
all of the duties outlined in Chapter 4733 in the definition of the 
profession of engineering? 

3. May the word "engineer" be used in a classification title for a 
group of positions in which some of the employees in those positions 
are not registered professional engineers? 

R.C. Chapter 4733 regulates th~ practice of engineering in this state. For 
the purpose of R.C. Chapter 4733, the practice of engineering is defined in R.C. 
4733,0l(B) as follows: 

"The practice of engineering" includes any professional service, 
such as consultation, investigation, evaluation, planning, design, or 
inspection of construction or operation, for the purpose of assuring 
compliance with drawings or specifications in connection with any 
public or privately owned public utilities, structures, buildings, 
machines, equipment, processes, works, or projects in the proper 
rendering of wnich the qualifications of section 4733.11 of the Revised 
Code are required to protect the public welfare or to safeguard life, 
health, or property. 

The provisions of R.C. Chapter 4·i'33 generally restrict or limit persons. For 
example, R.C. 4733.02 provides that "[al ny person practici ,_ · or offering to 
practice the professions of engineering or of surveying, shall submit evidence that 
he is qualified to practice and shall be registered." It further provides that: 

No person shall practice or offer to practice the professions of 
engineering or of surveying..•or use in connection with his name or 
otherwise, assume, use, or advertise any title or description tending 
to convey the impression that he is an engineer or a surveyor, unless 
such person has been registered or exempted under sections 4733.01 to 
4733.23, inclusive, of the Revised Code. 

Similarly, R.C. 4733,22 states that "[n] o person shall practice, or offer to practice, 
the profession of engineering or surveying without being registered or exempted in 
accordance with sections 4733.01 to 4733.23, inclusive, of the Revised Code ...." 
Thus, R.C. Chapter 4733 applies to all persons regardless of the status of a 
particular person's employer or client. 
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I am aware of no common law immunity that would automatically exempt 
employees of the State of Ohio from the provisions of R,C. Chapter 4733. Had the 
General Assembly intended to exempt employees of the State of Ohio from the 
registration requirements contained in R.C. Chapter 4733, it would have had to 
have done so expressly. See, ~· R.C. 4733.18(D) (officers and employees of the 
United States governmerrtare exempt from registration while engaged in the 
practice of the profession of engineering for the federal government). See~ 1981 
Op. Att'y Gen. No. 81-055 (county hospital employees who "engage in the sale of, 
practice of dealing in, or fitting" of hearing aids must comply with the licensing 
provisions of R.C. Chapter 4747, unless such employees are exempt from licensure 
under R.C. 4747.15). 

Your first question inquires about employees of the Ohio Department of 
Transportation. With respect to this question, you have asked me to consider the 
provisions of R.C. Chapter 5501, particularly R.C. 5501.12, R.C. 5501.13, R.C. 
5501.14 and R.C. 5501.17. 

R.C. 5501,12 authorizes the Director of Transportation to appoint a chief 
engineer in the division of highways, and requires the appointee to be a registered 
professional engineer. R.C. 5501.13 and R.C. 5501.14, respectively, contain a similar 
authorization and requirement for the appointment of assistant deputy directors 
and district deputy directors. R.C. 5501.17 generally empowers the Director of 
Transportation to employ such assistants, clerks, stenographers, engineers, 
inspectors, technicians and other employees as are necessary to carry out his 
duties. 

In my opinion, the application of R.C. Chapter 4733 to employees of the Ohio 
Department of Transportation is not incompatible with the provisions of the 
aforementioned statutes. The fact that certain employees of the Department are 
required to be registered professional engineers does not necessarily imply that no 
other employee need be similarly registered. Nor does the fact that R.C. 5501.17 
uses the term "engineers" instead of "registered professional engineers" exempt 
persons employed by the Department from registration, if such persons are engaged 
in "the practice of engineering" as defined in R.C. 4733.0l(B). 

Accordingly, it is my opinion that the provisions of R.C. Chapter 4733 are 
applicable to persons employed by the State of Ohio, including those employed by 
the Ohio Department of Transportation. 

I note, however, that among the provisions set forth in R.C. Chapter 4733 is 
R.C. 4733.18, which provides: 

The following persons shall be exempt from sections 4733.01 to 
4733,23, inclusive, of the Revised Code: 

(C) An employee or a subordinate of a person holding a 
certificate of registration or an employee of a person exempted from 
registration by divisions (A) and (B) of this section; provided his 
training does not include responsible charge of design or 
supervision. . . . 

Thus, since each employee of the Department of Transportation is an employee or a 
subordinate of the Director of Transportation and one of the various assistant 
deputy directors or district deputy directors, all of whom are required to hold a 
certificate of registration, an employee of the Department may be exempt from 
R.C. 4733.01 to R.C. 4733.23, inclusive, provided his training does not include 
responsible charge of design or supervision. 

Your next two questions concern the circumstances under which the word 
"engineer" may be used in a classification title. I assume that by using the term 
"classification title" your predecessor intended to reference the state's job 
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classification plan established pursuant to R.C. 124,14 and l Ohio Admin, Code 123:1­
7-03. 

In 19.62 Op. Att'y Gen, No. 3000, p. 356, one of my predecessors had occasion 
to consider whether a person employed by a municipality could be given a title 
which included the word "engineer" even though the employee was not registered 
under R.C. Chapter 4733, My predecessor opined, at 359, that: 

As to the use of the term, Civil Engineer, by the municipality to 
designate a position and wage classification, I have been unable to 
find any statute or court determination that would expressly preclude 
the use of such classification. It would appear that the use of such 
phrase by the public officer charged with the making of 
classifications would not in and of itself be a violation of Section 
4733.02, supra, since it is likely that such use by such officer is not to 
give the impression that he is an engineer, but is for internal 
administrative and fiscal purposes of the municipality. Therefore, it 
is my opinion that while such designation tends toward confusion, its 
use by the municipality is not illegal. 

I concur in my predecessor's analysis. In response to your third question, it is, 
therefore, my opii1ion that the word "engineer" may be used in a job classification 
title established for the purposes of R.C. 124,14 and 1 Ohio Admin. Code 123:1-7-03, 
even though some of the employees in the positions so classified are not registered 
professional engineers and are not exempt from the registration requirement, since 
such classifications are establisned for the internal administrative and fiscal 
purposes of the state. 

With respect to your second question, it is my opinion that it is immaterial 
whether the job duties and specifications for an "engineer" classification include 
all, some, or none of the duties listed within the definition of the "practice of 
engineering," again because such classification is being used solely for the internal 
administrative and fiscal purposes of the state. Of course, any employee who is 
actually engaging in the practice of engineering must be either registered as a 
professional engineer or exempt from such registration. 

Having adopted a portion of the reasoning set forth in 1962 Op. No. 3000, I 
should reconcile the main conclusion set forth therein with my response to your 
first question. 1962 Op. No. 3000 concludes, at 360, that: 

[Al municipal employee who is not registered under Chapter 4733., 
Revised Code, and who was hired by the municipality under a position 
and wage classification designated, "Civil Engineer," violates the 
provisions of Section 4733.02, Revised Code, when he uses such 
designation after his name in correspondence sent by him in 
connection with such position, and such individual may be charged 
with a misdemeanor under the provisions of Section 4733.22, Revised 
Code, and if found guilty, would be subject to the penalty found in 
Section 4733.99, Revised Code. (Opinion No. 6467, Opinions of the 
Attorney General for 1936, page 1706, approved and followed.) 

In reaching this conclusion my predecessor presumed "that the persons in question 
are not exempt from the provisions of Chapter 4733., Revised Code." 

In response to your first question, I concluded that state employees may be 
exempt from the provisions of R,C, Chapter 4733 and R.C. 4733.lS(C). If such 
exemption applies and the employee's classification title contains the word 
"engineer," there is no l?rohibition against the em1?loyee using such title in 
correspondence sent by him in connection with such position. 
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Accordingly, in specific response to your questions, it is my opinion, and you 
are advised, that: 

l. 	 The provisions of R,C. Chapter 4733 are applicable to employees 
of the State of Ohio. Employees of the Ohio Department of 
Transportation may, however, be exempt under R.C. 4733.lS(C) 
from the provisions of R.C. 4733.01 to R.C. 4733.23, inclusive, as 
employees of a person holding a certificate of registration, 
provided that their training does not include responsible charge 
of design or supervision. 

2. 	 The word "engineer" may be used in a job classification title 
established for the purposes of R.C. 124.14 and l Ohio Admin. 
Code 123:1-7-03, even though some of the employees in the 
positions so classified are not registered professional engineers 
and are not exempt from the registration requirement, since such 
classifications are established for the internal administrative and 
fiscal purposes of the state. (1962 Op. Att'y Gen. No. 3000, p. 
356, approved and followed.) 

3. 	 An employee of the State of Ohio who is in an "engineer" 
classification and who is exempt under R.C. 4733.lS(C) from R.C. 
4733.01 to R.C. 4733.23 may use a job title that contains the 
word "engineer" in correspondence sent by him in connection 
with such position. (1962 Op. Att'y Gen. No. 3000, p. 356, 
distinguished.) 

4. 	 The word "engineer" may be used in a job classification title 
established for the purposes of R.C. 124,14 and l Ohio Admin. 
Code 123:1-7-03 even though the job duties and specifications for 
that classification include all, some, or none of the duties listed 
within the definition of "the practice of engineering." 
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