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OPINION NO. 83-085 

Syllabus: 
1. 	 A charter city may, by charter provJS1on or by ordinance, 

establish a sick leave .>0licy for its employees, including 
employees of the police and fire departments, and thereby grant 
to such employees less sick leave than provided for by R.C. 
124.38. A noncharter city may enact an ordinance establishing a 
sick leave policy for its employees, including employees c,f the 
police and fire departments, and thereby grant such employees 
less sick leave than provided for in R.C. 124.38. (1963 Op. Att'y 
Gen. No. 500, p. 506, modified,) 

2. 	 A sick leave policy validly adopted by a charter or noncharter 
city may exclude overtime hours or straight time in excess of 
eighty hours per pay period from the hours for which its 
employees accumulate sick leave benefits. 

3. 	 The sick leave benefits of R.C. 124.38 extend to part-time 
municipal employe«;s in the absence of a municipal provision to 
the contrary. 

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, December 2, 1983 

I have before me your opinion request concerning sick leave benefits for city 
employees. You specffieally ask: 

1. 	 May a charter/noncharter city accumulate sick leave at a rate 
less than 4.6 hours of service for its police and fire department 
employees? 

2. 	 May a charter/noncharter city exclude overtime hours or straight 
time, in excess of 80 hours a pay period, from the accumulation 
of sick leave for its employees? 

3. 	 Does Section 124,38 of the Revised Code apply to part time 
employees of a charter/noncharter city? 

Your first question asks about the rate at which police and fire department 
employees of a charter or noncharter city are entitled to accumulate sick leave. 
R,C, 124.38, which establishes sick leave benefits for certain public employees, 
states, in part: 
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Each emplo1ee in the various offices of the county, municipal, 
and civil service ownsfop ~, each employee of any state college 
or university, and each employee of any board of education for whom 
sick leave is not provided by [R.C. 3319,141] , shall be entitled for each 
completed eighty h(!urS of service to sick leave of four and six-te.,ths 
hours with pay. (Emphasis added.) 

Thus, your first question appears to be whether R.C. 124.38 entitles employees of 
the police or fire departments of a charter or noncharter city to accumulate sick 
leave at the rate set forth in that statute or whether a municipality may establish 
its own policy pursuant to which such employees accumulate sick leave at a lesser 
rate. 

In Ebert v. Stark County Board of Mental Retardation, 63 Ohio St. 2d 31, 406 
N,E,2d 1098 (1980) (per curiam), the Supreme Court discussed the benefit conferred 
upon employees of a county board of mental retardation by R.C. 124,38. The court 
stated: "R.C. 124.38 neithtJr establishes nor limits the power of a political 
subdivision. Rather, it ensures that the employees of such offices will receive at 
least a minimum sick leave benefit or entitlement." 63 Ohio St. at 32, 406 N,E,2d 
at 1099-UOO. Although the facts in ~ involved only certain county employees, 
the court spoke in general terms and made no distinction between the possible 
application of R.C. 124,38 to employee, of municipalities and its application to 
employees of other political subdivisions. In fact, the court in Ebert cited the case 
of State ex rel. Randel v. Scott, 95 Ohio App. 197, ll8 N.E.2d 426 (Summit County 
1952), which concluded that a municipal police officer is entitled to the sick leave 
benefits provided by G.C. 486-17c (currently, in pertinent part, at R.C. 124.38) and 
that such sick leave benefits could not be reduced by the employing municipality. 
The Ebert court stated that the court in Randel "intimated the view that the 
statutory formula established a minimum benefit and did not constrain the 
employing unit from increasing its sick leave compensation." 63 Ohio St. 2d at 33, 
406 N.E.2d at UDO. Ebert does not, however, specifically address the application of 
R.C. 124,38 to municipal employees. Thus, the question remains as to the extent to 
which a municipality may vary the sick leave benefits conferred upon municipal 
employees by R.C. 124.38. 

In 1963 Op. Att'y Gen. No. 500, p. 506, one of my predecessors addressed the 
question of sick leave for municipal employees. The opinion cited R.C. 143.29 
(currently, in pertinent part, at R.C. 124.38), but questioned the applicability of 
that section in light of the home rule powers of municipalities. 196 3 Op. No. 500 
discussed the case of State ex rel, Canada v. Phillips, 168 Ohio St. 191, 151 N.E.2d 
722 (1958), which concerns the authority of a charter city to establish by charter 
certain requirements for the appointment of a city police officer where such 
requirements are in conflict with those of a state statute. The court concluded 
that the appointment of city police officers is a power of local self-government for 
purposes of Ohio Const. art. xvm, SS3 and 7, and that the charter provision, 
therefore, prevailed over the state statute. Based upon Canada, 1963 Op. No. 500 
concluded, at 509, that: "a city or village which has adopieciacharter may, by its 
charter or by ordinance pursuant to charter power, provide sick leave benefits 
either greater or less than those provided in [R.C. 143.2S] for all or any of its 
employees including policemen and firemen." 

1963 Op. No. 500 then discussed the authority of a noncharter city to vary the 
sick leave benefits established by R.C. 143.29 (currently, in pertinent part, at R.C. 
124.38) for its employees. The opinion cited State ex rel. Petit v. Wagner, 170 Ohio 
St. 297, 164 N.E.2d 574 (1960), which concluded that a noncharter city had no 
authority under Ohio Const. art. XVIlI, S3 to prescribe by ordinance a method for 
the selection of a chief of police which method is at variance with a state statute. 

At the time Ebert was decided, R.C. 124.38 provided sick leave benefits 
for, "[el ach employee, whose salary or wage is paid in whole or in part by the 
state, each employee in the various offices of the county, municipal, and civil 
service township service, and each employee of any board of education for 
whom sick leave is not provided by [R.C. 3319,141] ,11 1974 Ohio Laws 693 (Am. 
H.B. 513, eff. Aug. 9, 1974). 
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Relying on Petit, 1963 Op. No. 500 concluded, at 510, that, "a non-charter 
1municipality is•••without aathority to provide by ordinance for sick leave 

benefits for its employees which are at variance with the benefits provided in" R.C. 
143.29 (currently, in pertinent part, at R.C. 124.38). Thus, 1963 Op. No, 500 
concluded that although a charter city could, pursuant to Ohio Const. art. xvm, S7, 
vary the sick leave benefits conferred upon the city's employees, a noncharter city 
had no such authority. 

Recently, however, in the case of Northern Ohio Patrolmen's Benevolent 
Association v. City of Parma, 61 Ohio St. 2d 375, 402 N.E.2d 519 (1980), the Supreme 
Court addressed the powers of a noncharter city to compensate its employees. At 
issue in ~ was the authority of a noncharter city to enforce an ordinance 
which was in direct conflict with a state statute concerning the compensation of 
municipal employees while on military leave of absence. R.C. 5923.05 provided 
that the city pay each employee on military leave of absence his full salary for a 
certain number of days per year, regardless of the amount the military paid such 
employee. The ordinance, however, provided that the city would pay an employee 
on military leave of absence only the differenc,e between the employee's city salary 
and any monetary compensation from the military. 

Concerning the authority of a charter municipality, Parma states: ''It is 
axiomatic that an ordinance, similar to the one at bar, if enacte'.\ 'by a chartered 
municipality, would prevail over the state law irrespective of a,1y conflict." 61 
Ohio St. 2d at 378, 402 N.E.2d at 521-22, The court in Parma then concluded that a 
municipality's authority to enact an ordinance which is'""atvariance with state law 
in matters of substantive local self-government derives from Ohio Const. art. 
xvm, S3, and is not dependent upon the adoption of a charter under Ohio Const. 
art. xvm, S7. The court stated further that since compensation of municipal 
employees is a matter of substantive local self-government, the city had the 
authority to enact an ordinance providing less military leave compensation than 
provided for by statute. 

Like the payment to employees for military leaves of absence, the granting of 
sick leave benefits is a form of compensation. Ebert. Thus, although tho court in 
Ebert, after its decision in Parma, stated generally that R.C. 124.38 provides a 
imiiimum benefit for employees of various political subdivisions, I believe that 
Ebert must be read in conjunction with the principle set forth in Parma that, 
pursu!lilt to Ohio Const. art. xvm, §3, a noncharter city may enact an ordinance 
which is at variance with a state statute concerning the compensation of municipal 
employees. 

In answer to your first question, a charter city may, by charter provision or 
by ordinance, establish a sick leave policy for its employees, including employees of 
the police and fire departments, which policy grants less sick leave than provided 
for by R.C. 124.38. Similarly, a noncharter city may enact an ordinance 
establishing a sick leave policy for its employees, including employees of the police 
and fire departments, where such policy grants less sick leave than provided for by 
R.C. 124.38. 

Your second question asks whether a charter or noncharter city may exclude 
overtime hours or straight time in excess of eighty hours per pay period from the 
accumulation of sick leave for its employees. As stated in answer to your first 
question, the establishment of a sick leave pollcy for municipal employees is purely 
a matter of substantive local self-government, which a charter or noncharter city 
may establish in its discretion. I am aware of no reason why such policy could not 
exclude overtime hours or straight time in excess of eighty hours per pay period 
from the hours for which its employees may accumulate sick leave. 

Your final question asks whether R.C. 124.38 applies to part-time employees 
of a charter or noncharter city. R.C. 143,29 (currently, in pertinent part, at R.C. 
124.38) formerly provided sick leave benefits for, among others, "each full-time 
employee in the various offices of the. • .municipal service. • • " (emphasis 
added), 1965 Ohio Laws 129 (Am. H.B. 937, eff. July 22, 1965). This statute was, 
however, amended in 1967-1968 Ohio Laws, Part I, 164 (Am, Sub. H.B. 93, eff. May 
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17, 1967) to provide sick leave benefits for various public employees, including "each 
employee in the various offices of the •••municipal service." Since the General 
Assembly specifically deleted the qualification that an employee be "full-time" in 
order to qualify for the sick leave benefits of that statute, the legislature clearly 
demonstrated its intention that a municipal employee need not be full-time in order 
to qualify for sick leave benefits under that statute. Since the qualifying term, 
"full-time," does not currently modify the word "employee" in R.C. 124.38, I must 
conclude that no such limitation may be implied. See Dougherty v. Torrence, 2 
Ohio St. 3d 69, 442 N.E.2d 1295 (1982) (in interpreting1ne language of a statute, one 
should give effect to the words used and not insert words not used). Thus, in the 
absence of a municipal provision to the contrary, part-time municipal employees 
are entitled to the sick leave benefits of R.C. 124.38. 

It is, therefore, my opinion, and you are advised, that: 

l. 	 A charter city may, by charter provision or by ordinance, 
establish a sick leave policy for its employees, including 
employees of the police and fire departments, and thereby grant 
to such employees less sick leave than provided for by R.C. 
124.38. A noncharter city may enact an ordinance establishing a 
sick leave policy for its employees, including employees of the 
police and fire departments, and thereby grant such employees 
less sick leave than provided for by R.C. 124.38. (1963 Op. Att'y 
Gen. No. 500, p. 506, modified.) 

2. 	 A sick leave policy validly adopted by a charter or noncharter 
city may exclude overtime hours or straight time in excess of 
eighty hours per pay period from the hours for which its 
employees accumulate sick leave benefits. 

3. 	 The sick leave benefits of .R.C. 124.38 extend to part-time 
municipal employees in the absence of a municipal provision to 
the <!ontrary. 




