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OPINION NO. 87·049 

Syll1bu1: 

l. 	 Pursuant to R.C. 135,0i, the br;ard of trustees of 
a joint ambulance district created under R.C. 
505.~l is the governing board of the district and 
is authorized to deposit or invest the moneys of 
the district in accordance with the applicable
provisions of R.C. Chapter 135. 

2, 	 Pursuant to R.C. 135,14, the board of trustees of 
a joint ambulance distric:t may invest or deposit
the interim moneys of the district in any of the 
classifications of obligations named in that 
section, subject to the limitations contained 
therein. 

To: Dennis E. Barr, Hardin County Prosecuting Attorney, Kenton, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, July 10, 1987 

I have before me your request for an opinion concerning the 
investment of funds by the board of trustees of a joint
ambulance district. Your letter states, in part: 

I have researched the area and have concluded 
that the board of trustees of the ambulance district, 
if they do not have a treasurer, would be responsible
for determining the investments pursuant to the 
definition of "governing board" in O.R.c. 5135.0l(D). 

Pursuant to this I have concluded that they could 
then invest their interim moneys in any of the 
investments named in O.R.C. 5135.14. 
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You have asked whether this analysis is correct. I concur in 
your analysis and conclusions. 

R.C. 505.71 authorizes the creation of a joint ambulance 
district, as follows: 

The boards of township trustees of one or more 
townships and the legislative authorities of any one 
or more municipal corporations within or adjoining 
such townships, or the boards of township trustees of 
two or more townships, or the legislative authority of 
two or more municipal rorporations, may, by adoption 
of a joint resolution by a majority of the members of 
each board of township trustees and by a majority of 
the members of the legislative authority of each 
municipal corporation, create a joint ambulance 
district comprising the municipal corporations and all 
or any portions of the townships ~s are mutually 
agreed upon .. A district so created shall be given a 
name different from the name of any participating 
township or municipal corporation. 

The governing body of a district shall be a board 
of trustees, which shall include one representative 
appointed by each board of township· trustees and one 
representative appointed by the legislative authority 
of each municipal corporation in the district .... The 
board shall employ a clerk ..•. 

To provide the services and equipment it 
considers necessary for the district, the board may 
levy taxes, subject to Chapter 5705. of the Revised 
Code, and issue bonds and other evidences of 
indebtedness, subject to Chapter 133. of the Revised 
Code, after submitting the question of such issuance 
·to the electors of the district in the manner provided 
by Chapter 133. of ~he Revised Code. The district may
purchase, lease, maintain, and use all materials, 
equipment, vehicles, buildings, and land necessary to 
perform its duties. 

A joint ambulance district is, thus, an entity created by two 
or more political subdivisions. see 1979 Op. Att•y Gen. No. 
79-039; 1977 Op. Att'y Gen. No. 77-066. It is governed by a 
board of tru~tees, which has authority to levy taxes and issue 
bonds. R.r.:. sos. 71 provides that the board of trustees shall 
employ a clerk, and R;c. 505.72 authorizes the board of 
trusu-es to hire other: employees. See R.C. 505.72 {"[t]he 
board of trustees of a joint ambulance district shall provide 
for the employment of such employees as it considers 
best ... "). R.C. 9.60 and R.C. 505.72 authorize the board of 
trustees to enter into contracts to obtain or furnish ambulance 
or emergency medical services. The statutes directed 
specifically to joint ambulance districts do not, however, 
address the issue of how moneys of such a district are to be 
invested. 

R.C. Chapter 135, known as the Uniform Depository Act, 
contains general provisions relating to the deposit and 
investment of public moneys of the state and its political 
subdivisions. R.C. 135.01 includes the following definitions: 
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sections 

135.01 to 135.21 of the Revised Code: 

(D) "Governing board" means, in the case of the 
state, the state board of deposit: in the case of all 
school districts including county school districts 
except as otherwise provided in this section, the 
board of education, and when the case so requires, the 
board of commissioners of the sinking fund: in the 
case of a municipal corporation, the legislative 
authority, and when the case so requires, the board of 
trustees of the sinking fund: in the case of a 
township, the board of township trustees: in the case 
of a union or joint institution or enterprise of two 
or more subdivisions not having a treasurer, the board 
of directors or trustees thereof: and in the case of 
any other subdivision electing or appointing a 
treasurer, the directors, trustees, or other similar 
officers of such subdivision. The governing board of 
a subdivision electing or appointing a treasurer shall 
be the governing board of all other subdivisions for 
which such treasurer is authorized by law to act. A 
county school district shall operate as a governing 
board unless it adopts a resolution designating the 
board of county commissioners as the governing board 
for the county school district. 

(K) "Public moneys" means all moneys in the 
treasury of the state or any subdivision of the state, 
or moneys coming lawfully into the possession or 
custody of the treasurer of. state or of the treasurer 
of any subdivision. "Public moneys of the state" 
includes all such moneys coming lawfully into the 
possession of the treasurer of state: and "public 
moneys of a subdivision" includes all such moneys 
coming lawfully i~to the possession of the treasurer 
of the subdivision. 

(L) "Subdivision" means any municipal 
corporation, except one which has adopted a charter 
under Article XVII I, Ohio cons ti tut ion, and the 
charter or ordinances of the chartered municipal 
corporation set forth special prov1s1ons respecting 
the deposit or investment of its public moneys, or any 
school district, including a county school district, 
township, municipal or school district sinking fund, 
special taxing or assessment district, or other 
district or local authority electing or appointing a 
treasurer, except a county. In the case of a school 
district, special taxing or assessmen·t district, or 
other local authority for which a treasurer, elected 
or appointed primarily as the treasurer of a 
subdivision, is authorized or required by law to act 
as ex officio treasurer, the subdivision for which 
such a treasurer has been primarily elected or 
appointed shall be considered to be the 
"subdivision." The term also includes a union or 

R.C. 135.181 contains pledging requirements that may 
be followed, in lieu of those prescribed in R.C. 135.18 and 
R.C. 135.37, to provide security for the repayment of 
moneys held in public depositories. 

l 
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joint institution or enterprise of two or more 
subdivisions, that is not authorized to elect or 
appoint a treasurer. and for which no ex officio 
treasurer is provided by law. 

(M) "Treasurer" means, in the case of the state, 
the treasurer of state and in the case of any 
subdivision, the treasurer,· or officer exercising the 
functions of a treasurer, of such subdivision. In the 
case of a board of: trustees of the sinking fund of a 
municipal corporation, the board of commissioners of 
the sinking fund of a school district, or a board of 
directors or trustees of any. union or joint 
institution or enterprise of two or more subdivisions 
not having a treasurer, such term means such board of 
trustees of the sinking fund, board of commissioners 
of the sinking fund, or board of directors or 
trustees. (Emphasis and footnote added.) 

As noted above, a joint ambulance district is a union or 
joint institution or enterprise of two or more subdivisions. 
Although such a district may hire employees, including a clerk, 
it is not authorized' by statute to elect or appoint a 
treasurer, and no public official is designated as its 
treasurer. Thus, it appears that a joint ambulanca district 
is, under R.C. 135.0l(L), "a union or joint institution or 
enterprise of two or more subdivisions, that is not authorized 
to elect or appoint a treasurer, and for which no ex officio 
treasurer is provided by law." A joint ambulance district is, 
therefore, a "subdivision" as that teru is defined in R.C. 
135.0l(L). The governing board of the district, for purposes 
of R.C. 135.01-.21, is its board of trustees. See R.C. 
135.0l(D) (defining "governing board" to mean "in the case of a 
union or joint institution · or enterprise of two or more 
subdivisions not having a treasurer, the board of directors or 
truste~s thereof"),2 · 

The· board of trustees of the joint ambulance district acts 
AB treasurer of the district under R.C. 135.0l(M), and has the 

2 The definition:il scheme contained in R.C. 135.01 is 
somewhat circular, in that R.C. 135.0l(D) defines the 
governing board of a union or joint institution or 
enterprise of two or more subdivisions not having a 
treasurer as the board of directors or trustees of the 
joint entity, while R.C. 135.0l(M) defines "treasurer" to 
mean, "[i]n the case of ... a board ot directors or trustees 
of any union or joint institution or enterprise of two or 
more subdivisions not having a treasurer, ... such ... board of 
directors or trustees." R.C. 135.0l(M) thus defines the 
"treasurer" of a union or joint institution or enterprise 
that has no treasurer. It might be argued that, if the 
definition appearing in R.C. 135.0l(M) were applied 
literally to R. C. 135. 01 (D), there would be no "union or 
joint institution or enterprise of two or more subdivisions 
not having a treasurer." See generally 1983 Op. Att•y Gen. 
No. 83-055. It is, however, the clear intent of R.C. 
135.0l(L) to include as a "subdivision" a union or joint 
institution or enterprise of two or more subdivisions "that 
is not authorized to elect or appoint a treasurer, and for 
whom no ex officio treasurer is provided by law, 11 

notwithstanding that the board of directors or trustees of 
such an entity is, pursuant to R. c. 135. 01 (M), considered 
to be its treasurer for purposes of R.C. 135.01-,21. 
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powers and duties set forth in the applicable provisions of 
R.C. Chapter 135 with respect to the deposit or investment of 
district moneys. ~ R.C .. 135.0l(K). Cf. 1973 Op. Att•y Gen. 
No. 73-119 at 2-457 ("the funds of [a] regional tax collection 
agency [formed as a regional council of governments under R.C. 
Chapter 167] ... , which is a joint enterprise of numerous 
municipalities, are to be deposited or invested in accordance 
with the Uniform Depository Act [R.C. Chapter 135]. Since the 
agency has no treasurer, its 'governing board', as defined in 
the Act, is its Board of Trust;ees"), See generally 1973 Op. 
Att'y Gen. No. 73-111, 

In the absence of provisions granting tha board of trustees 
of a joint ambulance district authority to make other deposits 
or investments, it must be concluded that the board may deposit 
and invest moneys of the district only as authorized by R.C. 
Chapter 135. See generally, .!h.5L..,, 1979 Op. Att•y Gen. No. 
79-048 at 2-152 (" [a]bsent specific statutory authorization, 
public moneys cannot be loaned or invested by the officers in 
charge thereof" (citations omitted)); 1966 Op. Att•y Gen. No. 
66-067;3 1957 Op. Att'y Gen. No. 1439, p.758 at 764 (pursuant 
to R.C. Chapter 135, "a joint township hospital district is a 
subdivision and the funds derived from a special operating levy 
and which are held by the joint township district hospital 
board are public moneys to be deposited or invested in 
compliance, with the provisions of that chapter"): 1956 op. 
Att'y Gen. No. 7398, p. 765 (syllabus) ("Section 6101.51, 
Revised Code, making special provision as to the powers of a 
conservancy district to invest and deposit its funds. is an 
exception to the general provisions of the uniform depository 
act. Chapter 135.. Revised Code, relative to the deposit of 
inactive funds of the state and of the several subdivisions of 
the state"): 1950 Op. Att•y Gen. No. 1644. p. 195; 1937 Op. 
Att•y Gen. No. 995, vol. II. i>, 1738 at 1739 (G.C. 2296-15a 
[now R.C. 135.18], a portion of the Uniform Depository Act, 
"deals with the safety of public moneys, must be strictly 
construed and its provisions are mandatory. unless it is 
clearly manifest that they are reclaratory [sic] or 
directory"). R.C. 135.01 contains definitions of "active;" 
"inactive," and "interim" deposits, see R.C. 135.0l(A), (E), 
(F), and various provision;; of R.C. Chapter 135 govern those 
types of deposits. Se~• .!h.5L..,, R.C. 135.04; R.C. 135.05; R.C. 
135.07 (award of in2.ctive deposits): R.C. 135.09 (award of 
interim deposits): a.c. 135.13; R,C. 135.14 (investment of 
interim moneys): R.r.. 135.45, 

3 1966 Op. Att•y Gen. No. 66-067 states. in the syllabus: 

A joint township district hospital board 
may, pursuant to Section 513.15, Revised Code, 
accept and hold a gift or bequest of stocks or 
bonds. but in the absence of a power specifically 
granted in the terms of the gift or bequest. 
funds derived fro11.1 the sale of such stocks or 
bonds may be invested by the said board only as 
authorized by Chapter 135, Revised Code .. 

I am not. in this opinion. considering gifts or bequests 
that purport to authorize the board of trustees of a jcint 
ambulance district to make deposits or investments otner 
than those authorized by R.C. Chapter 135. 
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You have inquired specifically about the deposit of 
"interim moneys." R.C. 135.0l(F) defines that term as follows: 

"Interim moneys" means public moneys in the treasury 
of the state or any subdivision after the award of 
inactive deposits has been made in acccordance with 
section 135. 07 of the Revised Code, which moneys are 
in excess of the aggregate amount ot the inactive 
deposits as estimated by the governing board prior to 
the period of designation and which the treasurer or 
governing board finds should not be deposited as 
active or inactive deposits for the reason that such 
moneys will not be needed for immediate use but will 
be needed before the end of the period of designation. 

As your letter indicates, R.C. 135.144 authorizes the 
governi~g board of a subdivision to invest or deposit interim 
moneys 1n the various classifications of obligations listed in 
that section, subject to the limitations contained therein. In 
addition, R.C. 135.04 and R.C. 135.09 authorize the deposit of 
interim moneys in certain banks and building and loan 
associations. ~ R.C. 135.03; R.C. 135.08. See also R.C. 
135.45 (authorizing the governing board of a subdivision to pay 
public moneys of the subdivision into the Ohio Subdivision's 
Fund, which may be established in the custody of the Treasurer 
of State and invested by the Treasurer, with certain 
exceptions, as interim moneys of the state are invested). The 
board of trustees of a joint ambulance district, as the 
governing board .of the district under R.C. Chapter 135, may 
invest or deposit moneys of the district as provided in those 
sections or in other applicable provisions of R.C. Chapter 135. 

It is, therefore, my. opinion, and you are hereby advised, 
as follows: 

1. 	 Pursuant to R.C. 135.01, the board of trustees of 
a joint ambulance district created under R.C. 
505.71 is the governing board of the district and 
is authorized to deposit or invest the moneys of 
the district in accordance with the applicable 
provisions of R.C. Chapter 135. 

2. 	 Pursuant to R.C. 135.14, the board of trustees of a 
joint ambulance district may invest or deposit the 
interim moneys of the district in any of the 
classifications of obligations named in that section, 
subject to the limitations contained therein. 

4 R.C. 	 135.14 states, in part: 

The treasurer or governing board may invest 
or deposit any part ot ~11 of the interim moneys, 
provided that such investments will mature or are 
redeemable within two years from the date of 
purchase, except as otherwise limited in this 
section. The following classifi~ations of 
obligations shall be eligible for such investment 
or deposit .... 
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