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OPINION NO. 83-016 

Syllabus: 

If it is physically possible for one person to hold both positions and if 
the holding of both positions is not prohibited by local law, the 
positions of township trustee and member of a county board of 
education are compatible. (1933 Op. Att'y Gen. No. 1926, vol. m, p. 
1817, and 1931 Op. Att'y Gen. No. 2896, vol. I, p. 145, approved and 
followed.) 

To: Roger L. Kline, Pickaway County Prosecuting Attorney, Clrclevllle, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, March 25, 1983 

I have before me your request for my opinion concerning the compatibility of 
the position of township trustee and the position of county board of education 
member. This precise question has previously been addressed on two separate 
occasions. See 1933 Op. Att'y Gen. No. )926, vol. III, p. 1817; 1931 Op. Att'y Gen. 
No. 2896, vol. I, p. 145. In both instances it was concluded that the two positions 
were compatible. In 1931 Op. No. 2896 (which was approved and followed in 1933 
Op. No. 1926), one of my predecessors reasoned ;that since there were no statutory 
inhibitions against one person both holding ,the office of township trustee and 
serving as a member of a county board of education, and since the two positions 
were not incompatible under the· common law test set forth in State ex rel. 
Attorney General v. Gebert, 12 Ohio C.C. (n.s.) 274 (Cir. Ct. Franklin County 1909), 
it was permissible for one inclividual to hold both positions. 

In 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-lll, however, a somewhat more elaborate seven­
question analysis was set forth for determining the compatibility of different public 
positions. In light of this more recent compatibility analysis, a reevaluation of the 
compatibility of the positions of township trustee and county board of education 
member is appropriate. In order to conclusively determine that two positions are 
compatible, it is necessary to consider the following seven questions: 

1. 	 Is either of the positions a classified employment within the 
terms of R.C. 124.57? 

2. 	 Do the empowering statutes of either position limit the outside 
employment permissible? 

3. 	 Is one office subordinate to, or in any way a check upon, the 
other? 

4. 	 Is it physically possible for one person to discharge the duties of 
both positions? 

5. 	 Is there a conflict of interest between the two positions? 

6. 	 Are there local charter provisions or ordinances which are 
controlling? 

7. 	 Is there a federal, state, or local departmental regulation 
applicable? 

R.C. 124.57 does not apply to either of the positions at issue since neither 
position is a classified employment. 

The second question concerns the limiting effect of the empowering statutes 
governing either position. Neither the statutes governing a board of education 
member nor those governing a township trustee limit the scope of permissible 
outside employment in such a manner as to prevent one person from serving both as 
a member of a county board of education and as a township trustee. See, ~· R.C. 
505.0ll (permitting township trustee to serve as volunteer fireman); R.C. 3313.13. 
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("[n] o prosecuting attorney, city director of l&w, or other official acting in a 
similar capacity shall be a member of a board of education"). 

The third question asks whether one position is subordinate to or a check upon 
the other. I have been unable to ascertai.'1 any way in which a member of a county 
board of education would be either subordinate to or a check upon a township 
trustee. See generally R.C. Chapter 505; R.C. Chapter 3313. A county board of 
education operates independently of the supervision of a township and its trustees. 
In like manner, a township trustee performs his powers and duties free from the 
authority of a cou.,ty board of education. I conclude, therefore, that neither 
position is subordinate to or a check upon the other. 

The fifth question deals with the possibility of a conflict of interest between 
the two positions. A resolution of this question involves an examination of the 
duties required to be performed in each capacity. The duties of township trustees 
are prescribed in R.C. Chapter 505 and related previsions. A township is, under 
R.C. 503.01, a body politic and corporate. Township trustees are vested by statute 
with various powers a'.ld duties related to the government of the township. ~. 
R.C. 505.26 (may provide office space, township hall, parks); R.C. 505.27 (may 
contract for garbage disposal); R.C. 505,37 (may provide for fire protection); R.C. 
505.72 (may adopt building code). In contrast, a county board of education has 
supervisory powers over the local school districts within the county school district. 
See R.C. 33ll.05 (county school district excludes territory in city or exempted 
vfifage scnool district); R.C. 3311.08-.10. See generally R.C. Chaper 3313. 

I have been unable to locate any area in which the duties and interests of both 
a township trustee and a member of a county board of education would be involved. 
As previously discussed in 1931 Op. No. 2896, at p. 146, a "county board of education 
is not a tax levying body and do~s not receive funds for its purpose from the budget 
commission," as is the case with regard to a township. See, ~. R.C. 3317 .11 
(county board of education submits its budget to state board meducation and 
obtains funds from the state and from the various school districts within the county 
school district); R.C. 5705.0l(A) ("subdivision" includes all school districts except 
county school districts); R.C. 5705.28-.32. Thus, there is no possibility of disputes 
arising as to the disposition of public moneys between a county school district and a 
township which would place the two in the position of adversaries. Compare 1966 
Op. Att'y Gen. No. 66-060 (finding the positions of township trustee and member of 
the board of education of a local school district incompatible because the two 
bodies may be in competition for available funds). 

Questions four and six, concerning physical impossibility and local charter and 
ordinance provisions, are issues which have traditionally been left to the dis;cretion 
of local officials in the belief that these individuals are more familiar with the 
subject matter and, therefore, better equipped to resolve these issues. Th1Js, I am 
assuming· for the purpose of this opinion that questions four and six will, after 
consideration by your office, be found to raise no issues of incompatibility. 

Question seven concerns the effect of federal, state and local departmental 
regulations. I am not aware of any such regulations which would prevent one 
individual from serving as both township trustee and member of a county board of 
education. 

As the above analysis indicates, examination of the seven questions has 
revealed no situation where the positions in question would be incompatible. 
Therefore, it is my opinion, and you are advised, that if it is physically possible for 
one person to hold both positions and if the holding of both positions is not 
prohibited by local law, the positions of township trustee and member of a county 
board of education are compatible. (1933 Op. Att'y Gen. No. 1926, vol. III, p. 1817, 
and 1931 Op. Att'y Gen. No. 2896, vol. I, p. 145, approved and followed.) 

March 1983 
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