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OPINION NO. 1305 

Syllabus: 

The office of county treasurer is incompatible with the 
office of treasurer of a community college district created 
by and operating under Chapter 3354, Revised Code, and the 
two positions may not be held by the same person at the same 
time. 

To: Clyde W. Osborne, Mahoning County Pros. Atty., Youngstown, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, August 19, 1964 

I have before me your letter which in essence asks for 
my opinion as to whether or not the county treasurer may also 
hold the office of the treasurer of a community college dis­
trict created under the authority of Section 3354.02, Revised 
Code. 

There is no general or specific statutory provision which 
expressly prohibits the county treasurer from holding the 
office of treasurer of a community college district. In the 
absence of such a statutory provision the common law test of 
incompatibility must be applied. That test is stated in 
State ex rel. Attorney General v. Gebert, 12 C. C. (N.S.), 274, 
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275, as follows: 

"Offices are considered incompatible when 
one is subordinate to, or in any way a check 
upon, the other; or when it is physically im­
possible for one person to discharge the duties 
of both." 

The offices in question, then, must be examined to de­
termine if one is superior to or in any way a check upon the 
other. 

As a result of the power to tax and to issue bonds con­
ferred upon a community college district by Sections 3354.12 
and 3354.11, Revised Code respectively, such district becomes 
a "taxing unit" as that term is defined in Section 5705.01, 
Revised Code. Briefly stated, Section 5705.28, Revised Code, 
provides that such taxing unit shall by July 15 of each year
adopt and submit to the county budget commission via the 
county auditor a tax budget for the following fiscal year.
The county treasurer is made a member of the budget commission 
by Section 5705.27, Revised Code. One of the duties of the 
county budget commission as dictated by Section 5705.31, Revised 
Code, is as follows: 

"* * * * * * * * * 
"The commission shall ascertain that 

the following levies are properly authorized 
and if so authorized, shall approve the fol­
lowing levies without modification: 

"(A) All levies in excess of the ten­
mill limitation; 

"* * * * * * ***II

In construing the meaning of the phrase "properly authorized", 
as employed in the above quoted section, the Ohio Supreme Court 
has held that: 

"* * * * * * * * * 
111 Properly authorized'*** means that 

such tax is one which the taxing authority
had the power to impose, either by its own 
action or by vote of the people, and that the 
enactment of the measure imposing the tax 
was in compliance with statutory requirements. 11 

State ex rel. Board of County Commissioners of 
Lucas County v. Austin, 158 Ohio St., 476, 480. 

As can be readily seen, the mandatory obligation of the 
county budget commission to approve tax levies outside the 
ten-mill limitation imposed by the community college district 
is conditioned upon the former's determination that such levy
is properly authorized in accordance with the statutory au­
thority and procedure contained in Section 3354.12, Revised 
Code. To this extent then, the county budget commission and 
the county treasurer as a member thereof performs a check upon
and is superior to the board of trustees of a community college
district. 
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Although the treasurer of the community college district 
may not be a member of its board of trustees (Section 3354.06, 
Revised Code} he most certainly would be intimately involved 
in and partly responsible for the preparation, submission, and 
support of such a budget as the district's treasurer and fis­
cal officer. Consequently, the county treasurer as a member 
of the county budget commission would be called upon to review 
and determine the validity of a tax levy, the proceeds of which 
would be administered by the treasurer of the community college
district and therefore would be performing a check upon and 
be superior to the treasurer of the community college district. 
Further, in reviewing the tax levy proposed by the community
college district, it would be incumbent upon the county 
treasurer to disapprove such a levy if it was not properly
authorized while at the same time he would be bound by loyalty 
to the board of trustees of the community college district as 
its treasurer and fiscal officer to support the tax levy. It 
is obvious that this is the kind of situation which the common 
law of incompatibility seeks to avoid. 

Therefore, it is my opinion and you are so advised that 
the office of county treasurer is incompatible with the office 
of treasurer of a community college district created by and 
operating under Chapter 3354, Revised Code, and the two po­
sitions may not be held by the same person at the same time. 




