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1. VACANCY-OFFICE OF TOWNSHIP TRUSTEE-NOT 
CREATED WHEN INCUMBENT MOVES TO AN ADJOIN­
ING TOWNSHIP-PURPOSE TEMPORARY WITH INTENT 
TO RETURN TO TOWNSHIP OF LEGAL RESIDENCE 
WHERE HE IS AN OFFICE HOLDER. 

2. VACANCY-OFFICE OF TOWNSHIP TRUSTEE-CREATED 
WHEN INCUMBENT REMOVES HIMSELF FROM TOWN­
SHIP WHERE HE IS AN OFFICE HOLDER WITH INTEN­
TION OF REMAINING AWAY AND OF MAKING AN­
OTHER TOWNSHIP HIS LEGAL RESIDENCE. 

SYLLABUS: 

1. A vacancy in the office of township trustee is not created when the incumbent 
of that office moves to an adjoining township for temporary purposes only with the 
intention of returning to the township of which he is a legal resident and an office 
holder. 

2. A vacancy in the office of township trustee is created when the holder of that 
office removes himself from the township in which he is an office holde11 with the in­
tention of remaining away from said township and of making some other town­
ship his legal residence. 

Columbus, Ohio, February 28, 1946 

Hon. Robert M. Betz, Prosecuting Attorney 

Gallipolis, Ohio 

Dear Sir: 

I am in receipt of your letter which reads as follows: 

"Will you please give me your opinion as to whether or not 
the removal of a township trustee from the township of which 
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he is an officer creates a vacancy in that board of trustees? Also, 
would the character of the removal affect the result, that is, if the 
trustee removed to an adjoining township with the intention of 
returning at a later date, would the answer be the same as if he 
sold out his holdings and left with the intention of remaining 
away, having in mind in both instances, of course, that the re­
moval would not affect his ability to carry on his duties as such 
officer. 

l can find no requirement, statutory or constitutional, which 
requires a trustee to be a resident of the township, the only quali­
fication seemingly imposed being that he be an 'elector'." 

Section 3262, General Code, provides : 

"When for any cause a township is without a board of 
trustees or there is a vacancy in such board, the justice of the 
peace of such township holding the oldest commission, or in case 
the commission of two or more of such justices bear even elate, 
the justice oldest in years shall appoint a suitable person or per­
sons, having the qualifications of electors in the township to fill 
such vacancy or vacancies for the unexpired term. Wherever in 
any township a municipal court shall replace and supersede the 
justices of the peace, the municipal judge or the presiding 
municipal judge if there be more than one, shall have power to 
fill vacancies on the board of trustees. In those townships 
wherein there are no justices of the peace or municipal judges the 
probate judge shall have the power to fill vacancies on the board 
of trustees." (Emphasis added.) 

In so far as is pertinent to your inquiry, this section is substantially 

unchanged since its original enactment in 1877 (see 74 0. L. 16). Prior 

ro this time vacancies in all township offices, including trustees, were filled 

under the provisions of Section 326!, General Code, as it then existed. 

S:iid section now reads: 

"If by reason of non-acceptance, death, or removal of a per­
son chosen to an office in any township, except trustees, at the 
regular election, or upon the removal of the assessor from the 
precinct or township for which he was elected, or there is a 
vacancy from any other cause, the trustees shall appoint a person 
having the qualifications of an elector to fill such vacancy for the 
unexpired term." (Emphasis added.) 

The words "except trustees" first appeared in this section in an 

amendment of the law passed March 26, 1890, found in 87 0. L r r8. 
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Tracing this section back to its original enactment in 1804 (2 0. L. roo), 

I find no change in this language which affects your question. Therefore, 

prior to 1877 a vacancy in the office of a township trustee, as in the case 

of a vacancy in other township offices, could occur "by reason of non­

existence, death or removal" of such trustees. 

In Opinion No. 1867, appearing in 1921 Opinions of Attorney Gen­

eral, page 159, the then attorney general stated that there were two possible 

meanings that could be attributed to the use of the phrase "or removal of" 

in this law. One would be a "removal" in the sense of removal of one's 

person from the territorial jurisdiction (that is, change of residence,) and 

the other "removal" in the sense of removal from ofiice as for mis­

feasance, malfeasance or nonfeasance. He then points out that when this 

t<:rm was first used by the General Assembly in enacting this law in 1804, 

there was no provision in the statutes for the "removal" of a township 

officer for misfeasance, malfeasance or nonfeasance, and he argues that 

therefore the only possible meaning of the term "removal," as then used, 

was removal from the territorial jurisdiction of the township. It was there­

fore his opinion, as disclosed by the syllabus, that: 

"The permanent removal from the township of the town­
ship treasurer creates a vacancy in the office of the township treas­
urer, which vacancy it is the duty of the township trustees, pur­
suant to the provisions of section 3261 G. C., to fill." 

This opinion was quoted and followed in Opinion No. 581, 1939 

Opinions of Attorney General, page 729, the first branch of the syllabus 

nf which reads: 

"The permanent removal from the township of a township 
clerk creates a vacancy in the office of township clerk, which office 
must be filled by the township trustees in accordance with the 
provisions of section 3261, General Code." 

Since "removal of," as used in Section 3261, General Code, supra, 

is construed to mean removal from the territory of the township, I can 

arrive at no other conclusion but that the General Assembly, in using 

the phrase "for any caitse" in Section 3262, General Code, intended such a 

removal to be one of the causes of a vacancy in the office of township 

trustee. 

In determining whether a "removal" 1s such as to create a vacancy, 
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reference to the laws concerning electors will be helpful. Section --1-. Article 

XV, Constitution of Ohio, provides in part: 

"No person shall be elected or appointed to any office in 
this s tat e unless possessed of the qualifications of an 
elector; * * *." 

Under the provisions of Section 3268, General Code, township 

trustees are elected officers. 

Section I of Article V of the Ohio Constitution, and Sections 4785-29 

to 4785-33a, inclusive, General Code, provide the qualifications of electors. 

That part of Section --1-785-3 1 concerning the determination of the residence 

of an elector, reads as follows: 

"All registrars and judges of elections, in determining the 
residence of a person offering to register or vote, shall be governed 
by the following rules, so far as they may be applicable: 

a. That place shall be considered the residence of a person 
in which his habitation is fixed, and to which, whenever he is 
absent, he has the intention of returning. 

b. A person shall not be considered to have lost his resi­
dence who leaves his home and goes into another state or county 
of this state, for temporary purposes only, with the intention 
of returning." 

In consideration of the foregoing, it is my opinion that a "removal" 

of a township trustee, of such a nature that he is no longer an elector of 

that township, creates a vacancy in that office. 

The precise questions which you ask have twice before been the sub­

ject of opinions of the attorney general. The first of these opinions is 

found in 192--1- Opinions of Attorney General page 525. The syllabus 

thereof reads: 

"I. Upon a township trustee changing his residence from 
the township in which he was elected to another, a vacancy in 
such office is created, to be filled in the manner provided by 
section 3262. 

2. ·whether or not there has been such a change of residence 
is a question of fact to be determined by ascertaining the intent 
of such person. If he removes with the intent of establishing 
a fixed habitation elsewhere and does not intend to return to his 
former home, a change of residence is effected; or, in the event 
that after a temporary removal he should decide to permanently 
remain away from his original habitation, this would likewise 
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constitute a change of residence. Circumstances surrounding the 
acts of such a party may be considered for the purpose of deter­
mining what his real intentions are." 

In the body of the opinion it is said: 

"Section 4 of Article XV of the Constitution provides that 
no person shall be elected or· appointed to any office in this state 
unless possessed of the qualifications of an elector. It has 
frequently been held that if the status of an official is changed 
after his election or appointment so that he no longer is an elector 
for the district in which he was appointed or elected the office is 
forfeited. It will be observed that one of the qualifications of an 
elector is that he reside in the district for which he is elected, 
and a change of his residence in this respect would forfeit the 
office thereby creating a vacancy." 

In Opinion No. 820, 1939 Opinions Attorney General, page 1048, 

the questions which you ask are again discussed. The syllabus of the 

opinion is as follows: 

"In the case of a removal from the township of a person 
holding the office of trustee in said township, the question of 
whether or not such office shall be declared vacant depends en­
tirely upon whether such removal was temporary or permanent. 
Whether or not such removal constitutes a change of residence is 
a question of fact which may only be determined by all the 
circumstances surrounding the removal of such trustee, and from 
which circumstances the true intention of such trustee must be 
ascertained." 

In specific answer to your questions, it is therefore my opinion: 

I. A vacancy in the office of township trustee is not created when 

rhe incumbent of that office moves to an adjoining township for temporary 

purposes only, with the intention of returning to the township of which 

he is a legal resident and an office holder. 

2. A vacancy in the office of township trustee is created when the 

holder of that office removes himself from the township in which he is an 

office holder with the intention of remaining away from said township 

and of making some other township his legal residence. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




