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EDUCATION, BOARD OF-MAY AUTHORIZE SCHOOL BUSES 
TO LEAVE PUBLIC HIGHWAY AND ENTER PRIVATELY 
OWNED ROAD-PURPOSE, TO TRANSPORT SCHOOL CHIL­
DREN WHO RESIDE IN HOMES ABUTTING HIGHWAY-SEC­

TION 4855 G. C. 

SYLLABUS: 

A hoard of education may, pursuant to Section 4855, General Code, authorize 
its school :buses to leave a public highway and enter a privately owned road for the 
purpose of transporting school children who reside in homes abutting same. 
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Columbus, Ohio, January 24, 1950 

Hon. Harold K. Bostwick, Prosecuting Attorney 

Geauga County, Chardon, Ohio 

Dear Sir: 

Your letter requesting my opinion reads as follows : 

"The question has been asked of me by two of our local 
school districts if a school bus would have a right to leave a 
public highway and enter a community which has only private 
roads to pick up school children. 

"Section 4855 is the section of the Code having to do with 
transportation of pupils and, of course, it does not state that the 
bus must be operated only on the public highways. In fact, it 
mentions nothing regarding whether the bus shall be operated 
on public highways only or public and private highways. 

"The Board felt that if they operated on privately owned 
roads they might become liable in case of an accident. 

"Will you therefore kindly advise me if a Board of Educa­
tion of a local school district has authority under Section 4855 
to have their school bus proceed off from a public highway and 
on to a privately owned road to pick up elementary pupils resid­
ing on a privately owned road." 

I must assume that when you say "community which has only pri­

vate roads" you mean roads not open to the general public within the 

meaning of the highway system of Ohio and that such roads are for 

the use of abutting property owners. I must further assume that those 

entitled to transportation in school buses live in property located upon 

said road. 

In Ohio J ur., Vol. r 5, at page 78, it is said: 

"The owners of subdivision of land to which an easement 
of way is appurtenant may use the right of way. Both the owner 
of the easement and those lawfully visiting his premises have a 
right of ingress and egress over the way. It has been suggested 
that an easement of way may be used by members of the family 
of the owner thereof, and by tradesmen supplying his family's 
wants and necessities." 

Section 4855, General Code, reads as follows: 

"In all city, exempted village and local school districts where 
resident elementary school pupils live more than two miles from 
the school to which they are assigned the board of education shall 
provide transportation for such pupils to and from school except 



54 OPINIONS 

when in the judgment of such board of education, confirmed, in 
the case of a local school district, by the county board of educa­
tion, or, in the case of a city or exempted village school district, 
by the judge of the probate court, that such transportation is 
unnecessary. 

"In all city, exempted village and local school districts the 
board of education may provide transportation for resident high 
school pupils to the high school to which they are assigned. 

"In all city, exempted village and local school districts the 
board of education shall provide transportation for all children 
who are so crippled that they are unable to walk to the school 
to which they are assigned. In case of dispute whether the child is 
able to walk to the school or not, the district health commis­
sioner shall be judge of such ability. 

"When transportation of pupils is provided the conveyance 
shall be run on a time schedule that shall be adopted and put in 
force by the board of education not later than ten days after the 
beginning of tlze school term." (Emphasis added.) 

In Opinion No. 7368, Opinions of Attorney General for 1944, page 

745, the then Attorney General held: 

"Under the provisions of Section 4855, General Code, the 
local board of education or the county board of education, when 
it is concerned, has discretionary power to determine how near 
a bus transporting pupils may pass the residence or private drive­
way of such pupil. Such board, when transportation is provided, 
in making its decision, must employ a rule of reason commensu­
rate with the circumstances." 

In so far as any liability of the board growing out of an accident on 

such privately owned roads, your attention is directed to the case of Shaw 

v. Board of Education, 17 0. L. A. 588, in which the court held in the 

6th branch of the syllabus: 

"A board of education cannot be sued in a tort action, in the 
absence of statutory authority." 

In view of the foregoing, you are therefore advised that a board of 

education may, pursuant to Section 4855, General Code, authorize its 

school buses to leave a public highway and enter a privately owned road 

for the purpose of transporting school children who reside in homes 

abutting same. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




