
OPINIONS 

BIDS-WHERE ADVERTISEMENT FOR BIDS IS MADE FOR 
PURCHASE OF MATERIAL-SPECIFICATIONS PREPARED Ii.\J' 
ADVANCE ON WHICH BIDS ARE TO BE BASED-BID SET­
TING FORTH BASE PRICE WITH CLAUSE "PRICES IN 
EFFECT AT TIME OF SHIPMENT WILL BE APPLICABLE" IS 
NOT A COMPETITIVE BID-CONTRACT ENTERED INTO ON 
SUCH BASIS WOULD BE ILLEGAL. 

SYLLABUS: 

Where advertisement for bids is made for purchase of material, and specifications 
are prepared in advance on which the bids are to be based, a bid setting forth a base 
price with a clause "Prices in effect at time of shipment will be applicable" is not a 
competitive bid, and a contract entered into on that basis would be illegal. 

Columbus, Ohio, August 2, 1949 

Hon. T. J. Kauer, Director 

Department of Highways 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your communication requesting my opinion and 

reading as follows : 

"Bids for Bridge Steel were advertised by the State Highway 
Department and ten bids were received. 
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The low bid has attached to it the following clause: 'Prices 
in effect at time of shipment will be applicable'. 

Will you kindly advise if a contract may be awarded to the 
low bidder, with the above price clause as part of the contract to 
be entered into with the bidder. 

In 33 0. Jur., page 665, it is said: 

"In general, all public contracts of major importance are let 
upon competitive bidding if the nature of the contract reason­
ably permits of that procedure-plans, specifications, estimates of 
cost, profiles, drawings and bills of material, so far as appropriate, 
being prepared and filed in advance for the information of bidders 
and for use as a basis of competition. * * * Bids, usually sealed, 
are submitted in writing upon prescribed forms and in accord­
ance with such reasonable rules as are promulgated by the officers 
in charge, and they are without effect if they are submitted too 
late or do not fOmply with the mandatory provisions of statute 
or are irregular as to a matter of substance affecting competition. 
The general policy of the courts is to construe the statutes relating 
to competitive bidding with sole reference to the public interests 
and in such manner as to encourage competition, not only as to 
prices, but, in appropriate cases, as to materials, plans, machinery, 
etc." 

I am informed that in the instant case specifications were prepared 

in advance on which the bids were to be based, and that the form of bid­

ding proposal was prescribed in advance. This is the procedure generally 

followed and is proper. If there is to be an honest competition in bidding 

and in order that the director may be able to determine what is the lowe:;t 

and best bid, it is absolutely necessary that all bidders should be upon the 

same basis and pursuant to the same conditions whether contained in for­

mal specifications, or instructions to bidders, or both. 

The syllabus of Opinion No. 923, reported in Opinions of the Attoc­

ney General for 1946, page 294, reads as follows : 

"A contract may be awarded by the department of public 
works under Section 2319 of the General Code pursuant to bids 
received on forms prescribed which contain a stated price with 
provision for price adjustment based on d1anges in costs of labor 
and materials, up to a fixed maximum percentage." 

In the same volume of Opinions of the Attorney General, at page 276, 

being Opinion No. 879, the syllabus reads as follows: 

"Where a contract for an improvement contemplated by a 
board of education is required by Section 4834-18, General Code, 
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to be let pursuant to advertisement for bids, such board is not 
authorized to let such contract on the basis of cost plus an agreed 
percentage. However, it may receive bids and let such contract 
on the basis of bids of a definite sum with a stipulation that if 
the final ascertained cost plus a certain fixed percentage or fee, 
determined by the board in advance, is less than said definite sum, 
such lesser amount shall be paid and received as full compensation 
for such improvement." 

The Attorney General in the above two cited opinions arrived at his 

conclusions mainly on the proposition that there was a definite consider­

ation which could be arrived at and held that "a valid contract could ;~e 

entered into on the basis of such bids." However, in the same volume 

at page 631, Opinion No. n69, the then Attorney General held in the 

third branch of the syllabus thereof as follows: 

"A city is without legal authority of its own volition to pro­
vide in its conditions of contract an escalator clause whereby the 
city agrees to pay unit prices to be set by the contractor at the 
time of delivery or performance." 
And in the body of that opinion at page 637, it was stated: 

"In my opinion the contract entered into with the bidder sub­
ject to such increase of prices as he may find it necessary to exact 
at the time of shipment is wholly illegal and violates every prin­
ciple that underlies the idea of competitive bidding. If the city 
should accept such conditions in the contract it would plainly allow 
a bidder to bid a low figure for the purpose of winning the award 
and then avail himself of the privilege reserved to him to gain an 
arbitrary profit. Under that arrangement the sky would be the 
limit of cost, and the contractor would be the sole judge as to the 
amount for which he should render his bill. I am not intending 
to impugn the integrity or good faith of the contractor referred 
to in your letter but such procedure would certainly open the way 
for great abuse." 

in which statement I concur. 

In the case which you have submitted the facts are very similar to 
those dealt with in the opinion last quoted from, but I am inclined to go 

farther in my analysis. Let us for the purpose of argument assume that 

the bidder in the case under consideration had bid one dollar as the base 
bid and added the clause "Prices in effect at time of shipment will be 

applicable." Could it be determined at the time the contract is entered 

into what the ultimate price would be? I think not. Could it be deter­
mined if a contract was let based on such a bid whether the bidder in 
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question gave the lowest bid or not? I think not. The bid in question 

is not a competitive bid whatsoever. The bid can not be computed in an_v 

maximum amount, and it is not possible to determine whether it is low, 

or, on the other hand, whether it would be otherwise than the lowest bid. 

Therefore, I consider it no competitive bid at all, and any contract entered 

into based on such a bid would be illegal. 

Therefore, I am of the opinion that where advertisement for bids is 

made for purchase of material, and specifications are prepared in advance 

on which the bids are to be based, a bid setting forth a base price with a 

clause "Prices in effect at time of shipment will be applicable" is not a 

competitive bid, and a contract entered into on that basis would be illegai. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




