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OPINION NO. 85-037 

Syllabus: 

A Public Employees Retirement System retirant who is re-employed 
pursuant to R.C. 145.382 may not continue to receive a retirement 
allowance during such re-employment. 

To: M. L. McGee, ~hairman, Ohio Board of Building Appeals, Department of 
Industrial Relations, Columbus, Ohio 

By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, July 11, 1985 

I have before me your request for my opinion as to whether a retirant under 
the Public Employees Retirement System (hereinafter PERS) who receives an age 
and service allowance may, upon his appointment to the Ohio Board of Building 
Appeals, continue to receive his retirement benefits while so employed. 

The Board of Building Appeals is established by R.C. 3781.19. It consists of 
three members who are appointed by the Governor with the advice and consent of 
the Senate. Each member is paid a per diem A.mount fixed pursuant to Chapter 124 
of the Revised Code. R.C. 3781.19. You have indicated thctt the Board currently 
meets approximately o~e hundred days per year. 

PERS is created and governed by R.C. Chapter 145. With certain exceptions 
not herein applicable, membership in PERS is compulsory for public employees. 
R.C. 145.03. 

R.C. 145.0l(A) defines "public employee'' to mean: 

Any person holding an office, not elective, under the state or 
any county, municipal corporation, park district, conservancy district, 
sanitary district, health district, township, metropolitan housing 
authority, state retirement board, Ohio historical society, public 
library, county law library, union c1::metery, joint hospital, 
institutional commissary, state university, or board, bureau, 
commission, council, committee, authority, or administrative body as 
the same are, or have been, created by action of the general assembly 
or by the legislative authority of any of the units of local government 
named in this division, or employed and paid in whole or in part by the 
state. 

R.C. 145.0l(B) defines "member" as, "any person included in the membership of the 
public employees retirement system." Pursuant to the terms of R.C. 145.01, 
members of the Board of Building Appeals are public employees and, therefore, are 
members of PERS. 

R.C. 145.32 provides for voluntary and compulsory retirement of PERS 
members and, in pertinent part, states that: 

Service retirement shall be effective on the first day of the 
month immediately following the later of: 

(A) The last day for which compensation was paid; 
(B) The attainment of minimum age or service credit 

eligibility provided under this section • 
• • • Any member who accepts an allowance under Chapter 145. 

of the Revised Code, or who. . .is compelled to retire and who 
!!!Y.tdraws his accumulated contributions in lieu of accepting a 
retL-ement allowance is ineligible for regular re-employment in any 
ca acit which comes within Cha ter 145. of the Revised Code. 
Emphasis added. 

R.C. 145.32 thus prohibits an individual from simultaneously receivin?: a retirement 
allowance and being regularly re-employed in a position which falls within the 
scope of R.C. Chapter 145. 
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R.C. 145.32 is limited, however, by other provisions of R.C. Chapter 145 
which expressly address the re-employment rights of PERS retirants other than 
disability retirants. R.C. 145.38l(A) is concerned specifically with a retirant who is 
elected to an office of the state or any political subdivision of the state, and, thus, 
has no application to the situation about which you ask. The remainder of R.C. 
145.381 pertains to employment of retirants other than as elected officials and 
provides, in part: 

(8) A retirant may be employed in a temporary capacity, not 
to exceed fifty-nine work days, or four hundred seventy-two hours, 
whichever is the lesser, within any calendar year, provided: 

(1) The retirant has received a retirement allowance for at 
least two months. 

(2) When employment does not exceed the limits of this 
division, there shall be no suspension or forfeiture of the allowance. 

(3) Membership in the retirement system shall not be allowed 
a retirant employed under this division. 

(C) A retirant may be regularly employed in full-time 
employment covered by this system provided he has received his 
retirement allowance for at least eighteen months. When a retirant 
is so employed: 

(1) The employer shall notify the retirement board of such 
employment before the end of the month then current and any 
overpayment of allowance resulting from lack of notice shall be 
charged to the employer; 

(2) The pension portion of the retirement allowance shall 
cease on the first day of the month following the date of such 
employment and shall thereafter be forfeited until the first day of 
the month following the termination of such employment; 

(3) The annuity portion of the retirement allowance shall be 
suspended on the first day of the month following such employment, 
and thereafter shall accumulate to the credit of the retirant to be 
paid in one sum after his employment is terminated; 

(4) Such an employee shall become a new member with all 
privileges and obligations of such membership, except that such new 
membership beginning on or after July 1, 1955, shall not include the 
survivor benefit rights provided by section 145.45 of the Revised 
Code. 

(5) Upon service termination, a retirant may receive a refund 
of retirement deductions taken from his compensation during his re­
employment, or he may receive a supplemental retirement allowance, 
based on contributions and service credit accrued subsequent to his 
termination of benefits. 

Thus, R.C. 145.381(8) permits a retirant to retain his retirement allowance while re­
employed in a temporary capacity, even though such employment falls within R.C. 
Chapter 145. A retirant so employed is not permitted, however, to re-establish 
membership in PERS. R.C. 145.381(8)(3). So long as the retirant is employed in a 
temporary capacity not exceeding fifty-nine work days or 472 hours, there is no 
suspension or forfeiture of his retirement allowance. R.C. 145.381(8)(2). When a 

suspension or forfeiture of retirement benefits during such regular re-employment, 
retirant engages in regular full-time employment, R.C. 145.38l(C) provides for th1 
ana PERS membership is re-established during such re-employment. Upon 
termination of the retirant's service, he may r·Meive a refund of the retirement 
contributions deducted during his re-employment or he may receive a supplemental 
retirement allowance. No provision of R.C. 145.381 would enable a member of the 
Ohio Board of Building Appeals to exceed part-time employment, R.C. 145.381(8), 
and continue to receive a retirement allowance under PERS. 

Regular re-employment has been administratively defined as "re­
employment of a retirant when expected tenure is for a period of more than 
fifty-nine days or 472 hours (whichever is reached first, depending on basis 
o,f pay) within a calendar year, provided the retirant has received his benefit 
for at least eighteen months." l Ohio Admin. Code 145-19-lO(A)(3). 
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You have asked whether "R.c. 145.382 may be construed to permit a member 
of the Ohio Board of Building Appeals who has been receiving retirement benefits 
pursuant to R.C. Chapter 145 to serve on the Board more than fifty-nine working 
days during each year, and continue to receive retirement benefits. R.C. 145.382 
provides as follows: 

(A) A former member receivlr1g a retirement allowance, other 
than a disability allowance, from the public employees retirement 
system, and hereafter referred to as a retirant, may be employed, 
notwithstanding sections 145.381 and 145.46 of the Revised Code, if his 
later employment has been in a position described in any of the 
followin~ categories: 

ti A position authorized by section 101.31, 121.03, or 121.04 of 
the Revised Code; 

(2) A position to which appointment is made by the governor 
with the advice and consent of the senate; 

(3) The head of a division of a state department. 
A retirant employed in such a category is entitled to a 

retirement allowance based on his total contributions and service 
credit accrued during all service as a public employee. 

(B) Upon his later retirement the retirant may elect to 
receive retirement benefits based upon his original service and his 
service after re-entering public service by selecting any of the 
optional benefit plans specified in section 145.46 of the Revised Code. 
(Emphasis added.) 

R.C. 3781,19 provides that members of the Board of Building Appeals are appointed 
by the Governor with the advice and consent of the Senate. Thus, a member of the 
Board of Building Appeals falls within the purview of R.C. l45.382(A)(2). It is, 
however, necessary to ascertain the rights conferred upon a retirant pursuant to 
R.C. 145,382. 

As aforementioned, R.C. 145.32 proscribes regular re-employment once 
retirement benefits have been accepted. R.C. 145.381 is an express exception to 
R.C. 145,32. Temporary re-employment is permitted under R.C. 145.381(8) if the 
retirant has received a retirement allowance for at least two months. Regular re­
employment is permitted under R.C. 145.38l(C) provided that the retirant to be re­
employed has received his retirement allowance for at least eighteen months. R.C. 
145.382 provides that retirants may be employed in one of the specified categories 
notwithstanding R.C. 145.381. Thus, R.C. 145.382 enables retirants to accept 
regular or temporary re-employment in any of the three specified categories of 
positions, irrespective of the requirements for re~mployment imposed by R.C. 
145.381, i.e., the individual need not have received retirement benefits for two 
months before temporary re-employment, see R.C. 145.38I(B)(l), nor for eighteen 
months prior to regular re-employment, ~ R.C. 145.38l(C). 

R.C. 145.382 confers certain rights upon individuals who qualify for re­
employment under its provisions. Such retirants are entitled to a retirement 
allowance based upon contributions and credits accrued during all public service. 
The retirement allowance is re~alculated based upon the combination of original 
service and service after re~ntering public employment. R.C. 145.382(8). Further, 
because employment is permitted notwithstanding R.C. 145.46, such individuals may 
elect anew from the optional benefit plans of R.C. 145.46. The terminology of R.C. 
145.382, however, is permissive; it is conceivable that a retirant may qualify for re­
employment under R.C. 145.382 and either R.C. 145.381(8) or R.C. 145.38l(C). In 
such a situation, the retirant would be able to elect the re-employment provision 
most advantageous to his individual position. 

Although R.C. 145.382 addresses the allowance and benefits to which a 
person who is re~mployE:'d under that statute is entitled, R.C. 145.382 is silent as to 
whether a retirant who is r~mployed may continue to receive his retirement 
allowance. I believe however, that by construing various provisions of R.C. 
Chapter 145, it may be ascertained that a retirant may not, under R.C. 145.382, 
continue to receive his retirement allowance. See generally State ex rel. Pratt v. 

Scptcmhcr 1%5 



OAG 85-037 Attorney General 2-132 

Weygandt, 164 OMo St. 463, 132 N.E.2d 191 (1956) (statutes rel.cl.ting to the same 
subject matter are in ari materia and should be read together to ascertain and 
effectuate legislative intent ; Yolan v. Keller, 20 Ohio App. 2d 204, 253 N.E.2d 309 
(.'.<1fferson County 1969). 

When an individual qualifies for re-employment pursuant to R.C. 145.382, the 
statute provides that he shall be "entitled to a retirement allowance based on his 
total contributions and service credit accrued during all service as a public 
employee." (Emphasis udded.) Becaus·e the retirement allowance is to be based 
upon total contributions ac~r·.1ed durini?; all public service, it is implicit that, upon 
re-emplnyment within R,C, 145,382, contributions to PERS are intended to resume. 
Re-establishment of membership within PERS is a necessary antecedent to the re­
calcull.\tion of benefits pursuant to R.C. 145.382. Thv.s, once a retirant becomes re­
empbyed pursuant to R.C. 145.382, the statute, in effect, provides for renewed 
membership in PERS and there is no provision within ti.C. Chapter 145 for members 
of PERS to receive a retirement allowance. See R.C. 145,41 (membership in PERS 
ceases upon retirement). This ren,'wed membership within °ERS, L.erefore, causes 
the cessation of the member's retirement allowance. Cf, R.C. 145.381(8) (a retirant 
who is re-employed on a temporary basis may continue to receive a retirement 
allowance but may not re-establisi1 membership in PERS); R.C. 145.38l(C) (upon 
regular re-employment, contributioru. to PERS resume rnd the retirement 
allowance is ~uspended or forfeited). Receipt of !l retirement allowance and 
contributing PERS membership based on re-employment within R.C. Chapter 145 
are mutually exclusive. 3ee R.C. 145.41, 

As a function of R.C. 145.382, indiuiduals employed pursuant thereto resume 
contributions and re-establish membership i.11 PERS, This membership precludes 
receipt of a retirement allowance during such periods of employment, regardless of 
the nature of that re-employment, See generally R.C. 145.32; R.C. i4:i.4i., 
Although this result may seern harsh to individuals employed in less than a full-time 
capacity, it is a necessary adjunct to ~he advantages of re-calculated benefits upon 
re-retirement, and is somewhat ameliorated by the nbility of individuals who fall 
within the terms of R.C. 145.381(8) or (C), a,- well as R.C. 145.382, to elect 
temporary or regular re-employment, with the concomitant effects upon 
retirement benefits, pursuant to either statute, 

The foregoing conclusion is supported by reference to the analysis of Am, 
Sub. H.B. 225, 131st Gen, A, (1965) (eff, Nov. 13, 1965) provided by the Legislative 
Service Commission to legislators during consideratior, of the enactment of R.C. 
145.382. See R.C. l.49(C) (if a statute is ambiguous, the court may consider the 
legislative history); Meeks v. Papadopulos, 62 Ohio St, 2d 187, 404 N.E.2d 159 (1980) 
(while not determinative of legislative i.ntent, such analyses are one of the factors 
which a court may consider when construing a statute). The analysis of Am, Sub. 
H.B. 225 preparec by the Legislative Service Commission, indicates that the 
purpose of R.C. 145.382 is to allow "a retirant who is re-employed or elected to a 
position covered by PERS,. ••to have his original retirement allowance re­
calculated on the basis of his original and new public service combined, with the 
right to select a new payment plan." The analysis further expresses the change 
which was to be effected by this statute as follows: 

Present law provides that a recirant while re-employed may 
qualify for a new retirement allowance based upon such em[>loyment. 
U[>on the second retirement of the member he may receive a new 
benefit based U[)on the additional service. He is entitled to two 
retirement allowances, P 0 ch independent of the other. This [)revision 
would allow certain retirants upon their second retirement to add 
their additional service to their original service and to have benefits 
recalculated on the basis of the new and additional service and salary. 

Legislative Service Commission analysis of Am, Sub. H.B. 225. It is apparent, 
therefore, that the legislature's intent in enacting R.C. 145.382 was to provide for 
the re-calculation of a retirant's original retirement allowance and to [)ermit a 
retirant to choose a new benefit plan, There is no indication that the legislature 
intended to vary the general prohibition against an individual who is employed in a 
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position covered by R.C. Chapter 145 and making contributions to PERS from 
receiving a retirement allowance pursuant to that chapter. 

Thus, R.C. 145.382 enables a retirant who f8.lls within its terms to be re­
employed in a position subject to R.C. Chapter 145 and, upon later retirement, to 
have his retirement benefits re-calculated based upon contributions and service 
credits Ii<'•;>! ;ed during all service as a public employee. Further, such a retirant 
may elec, ,-.:;ew from the benefit options provided under R.C. 145.46. A regularly 
employed tetirant, because of his renewed membership in PERS, may not, however, 
continae to receive a retirement allowance during the period of regular 
employment. 

It is, therefore, my opm1on, and you are hereby advised, that a Public 
Employees Retirement System retirant who is re-employed pursuant to R.C. 
145.382 may not continue to receive a retirement allowance during such re­
employment. 




