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SEWER RENTAL CHARGES, DELINQUENT- WHERE CITY 

CERTIFIED SAME TO COUNTY AUDITOR FOR COLLECTION, 

ITEM ERRONEOUSLY INCLUDED, NO AUTHORITY TO STRIKE 

SUCH ITEM FROM GENERAL TAX LIST AND DUPLICATE -

SECTION 3891-1 G.C. - CORRECTIONS OF CLERICAL ERRORS 

-AFTER ENTRY ON GENERAL TAX LIST AND DUPLICATE 

FOR COLLECTION - MADE BY COUNTY AUDITOR, SECTION 

2589 G.C. 

sYiLABUS: 

After delinquent sewer rental charges have been certified by a city 

to the county auditor for collection _under authority of Section 3891-1, 

General Code, there is no authority for the city through its council or 

any of its other officials to order the county auditor to strike an item 

thereof from the general tax list and duplicate for the reason that such 

item has been erroneously included therein. After delinquent sewer rentals 

have been entered on the general tax list and duplicate for collection, cor­

rections of clerical errors therein may be made by the county auditor as 

provided in Section 2589, General Code. 

Columbus, Ohio, March 24, 1941. 

Hon. John B. ~ill, Prosecuting Attorney, 

Washington C. H., Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of a request from your predecessor 

which reads as follows: 

"On June 19, 193 7, T. purchased a house and lot in this city. 
At that time said property had no sewer connections although a 
new city sewer was in process of construction that would give 
this property an outlet. On July I, 1937, a sewer connection was 
actually made with this property. On September 13, 1937, the 
city auditor certified as delinquent a sewer rental charge against 
said property covering the period. from July 1, 1936, to July 1, 
193 7. Apparently this assessment was erroneous. 

Question: When a sewer rental charge has been assessed 
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against property and certified by the city auditor to the county 
treasurer for collection does the city council have authority to 
cancel said assessment, certify its proceedings accordingly and 
demand that the county treasurer expunge said assessment from 
the duplicate, when ~aid city council determines that such 
assessment was erroneously assessed against said property?" 

Council is expressly empowered to establish charges for the use of 

the city sewers by Section 3891-1, General Code. This section further 

provides that the rentals made thereunder shall constitute liens on the 

property and if not paid when due shall be collected in the same manner 

as other city taxes. So far as applicable, Section 3891-1, General Code, 

reads as follows: 

"The council of any city or village which has installed or 
is installing sewerage, a system of sewerage, sewage pumping 
works or sewage treatment, or disposal works for public use, 
may by ordinance establish just and equitable rates or charges 
of rents to be paid to such city or village for the use of such sew­
erage, a system of sewerage, sewage pumping works or sewage 
treatment or disposal works by every person, firm or corporation 
whose premises are served by a connection to such sewerage, sys­
tem of sewerage, sewage pumping works or sewage treatment or 
disposal works. Such charges shall constitute a lien upon the 
property served by such connection and if not paid when due 
shall be collected in the same manner as other city and village 
taxes. The council may change such rates or charges from time 
to time as may be deemed advisable. * * * " 

In the cities the Director of Public Safety is required by Section 

3891-2, General Code, to collect sewer rentals, with authority to appoint 

necessary officers and agents therefor. If he is unable to make collec­

tions and the rentals become delinquent, Section 3891-1, supra, provides 

that they shall be collected in the same manner as other city taxes. 

Strictly speaking, sewer rentals or charges are neither taxes nor assess­

ments. This was held in Grim v. Village of Louisville, 54 0. App., 270, 

wherein the third branch of the syllabus reads: 

"An ordinance passed by the council of a municipal corpora­
tion pr.oviding for such charges is not a levy of a tax, assessment, 
or special assessment for improvements, but the exercise of a 
statutory right to collect such rent." 

But Section 3891-1, supra, provides that if such rentals or charges are 

not paid when due, they shall be collected in the same manner as other 

city taxes. I assume the word "taxes" is there used in a broad sense and 

actually refers to special assessments· which are assessed against specific 
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parcels of property and not against the tax duplicate generally. It there­

fore follows that delinquent sewer rentals may be collected in the same 

manner as special assessments. Provisions for the collection of special 

assessments are found in Section 3892, General Code, which is in part as 

follows: 

"When any special assessment is made, has been confirmed 
by council, and bonds, notes or certificates of indebtedness of 
the corporation are issued in anticipation of the collection there­
of, the clerk of the council, on or before the second Monday in 
September; each year, shall certify such assessment to the 
county auditor, stating the amounts and the time of payment. 
The county auditor shall place the assesssment upon the tax 
list in accordance therewith and the county treasurer shall collect 
it in the same manner and at the same time as other taxes are 
collected, and when collected, pay such assessment together with 
interest and penalty, if any, to the treasurer of the corporation, 
to be by him applied to the payment of such bonds, notes or 
certificates of indebtedness and interest thereon, and for no 
other purpose. For the purpose of enforcing such collection, 
the county treasurer shall have the same power and authority as 
allowed by law for the collection of state and county taxes. * * *" 

From the foregoing _it appears that council has the duty of determin­

ing whether sewer rentals should be charged and, if so, of setting the rate. 

At that point the duties of council appear to end. I am unable to find 

any authority for the making of any corrections by the council other 

than its right to change the rates or charges from time to time as it deems 

advisable. There is no authority for the consideration of individual cases. 

The rates or charges determined by the council must have uniform 

application so as to apply with equal force to all persons similarly 

situated. 

In the case your predecessor outlined it is apparent. that an error 

has been made. It is not an error that arose through the erroneous or 

faulty judg~ent of any official or board, but is obviously a clerical 

error. In cities where council has established a schedule of rates or 

charges of rents for the use of the sewerage system, Section 3891-2, General 

Code, furnishes authority for the collection of such rentals by the Direct­

or of Public Service _and he is authorized to appoint the necessary officers 

and agents for such purpose. Having such express powers, I assume it 

may be fairly implied· that the Director shall keep records thereof, 

including charges and receipts. When an error, such as your predecessor 
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has described, is discovered, it seems obvious that he has implied author­

ity to correct the city records. The delinquent rentals, including the 

erroneous charge, having been certified to the county auditor and by 

him entered on the general tax list and duplicate, it appears that in the 

absence of statutory authority to the contrary all corrections of the 

general tax list and duplicate must be made by the auditor. The authority 

of the county auditor to correct erroneous assessments resulting from 

clerical errors after entry on the general tax list and duplicate is found 

in Section 2589, General Code, which reads in part: 

"After having delivered a duplicate to the county treasurer 
for collection, if the auditor is satisfied that any tax or assess­
ment thereon or any part thereof has been erroneously charged, 
he may give the person so charged a certificate to that effect to 
be presented to the treasurer, who shall deduct the amount from 
such tax or assessment. * * *" 

While the city authorities have no right to compel the correction of 

county records after certification, it is apparent that they may from the 

city records furnish the evidence required to satisfy the county auditor 

that a clerical error has been made and thereby secure for the property 

owner the auditor's certificate requiring the county treasurer to deduct 

the erroneous charge from the duplicate. 

Answering the question of your predecessor specifically, it is my 

opinion that after delinquent sewer rental charges have been certified by 

a city to the county auditor for collection under authority of Section 

3891-1, General Code, there is no authority for the city through its 

council or any of its other officials to order the county auditor to strike 

an item thereof from the general tax list and duplicate for the reason 

that such item has been erroneously included therein. After delinquent 

sewer rentals have been entered on the general tax list and duplicate for 

collection, corrections of clerical errors therein may be made by the county 

auditor as provided in Section 2589, General Code. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 


