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OPINION NO. 83-017 

Syllt1bus: 

Pursuant to R.C. 4753.12(B), persons who hold an appropriate 
certificate from the State Board of Education and who contract with 
a board of education to render speech pathology or audiology services 
on either a part-time or a full-time basis are not subject to the 
jurisdiction of the State Board of Speech Pathology and Audiology 
unless they also offer to render speech pathology or audiology 
services to the general public; if they do offer services to the general . 
public, such persons are subject to licensure and regulation by both 
the State Board of Education and the State Board of Speech 
Pathology and Audiology. 

·ro: Chester E. Gallant, Executive Secretary, Board of Speech Patholog~ and Audiology, 
Columbus, Ohio 

By: Anthony J. Celebrezze, Jr., A\torney General, Aprl! 18, 1983 

I have before me the request from the Board of Speech Pathology and 
. Audiology for J.n opinion concerning the authority of the Board to license and 
'regulate the practice of speech pathology and audiology by persons who serve under 
contract with a board of education. 

As you note in your letter, the Board is empowered pursuant to R.C. Chapter 
4753 to regulate the practice of speech pathology and audiology in Ohio. As a 
general matter, no person may practice either of these professions in this state 
unless licensed by the Board. R.C. 4753.02. See R.C. 4753.07. However, R.C. 
4753.12 restricts the licensure and regulatory functions of the Board in certain 
instances. This provision reads in part: 

Nothing in this chapter shall be construed to: 

(B) Prevent or restrict the practice of speech and hearing 
therapy or the use of the official title of such practice 2La person 
who holds a valid and current license or certificate as a speech and 
hearing therapist issued by the state board of education, to prevent or 
restrict the establishment of standards and courses of study pursuant 
to Chapter 3319. of the Revised Code, to prevent or restrict the 
certification of teachers ursuant to Cha ter 3319. of the Revised 
~. or prevent any person assigned by or under the control o the 
superintendent of or board of education of the public schools of a 
county, city, local, or exempted village school district from 
identification screening of speech or hearing impairments of pupils 
enrolled in the district. Provided such persons are performing 
activities within the scope of their employment and do not offer to 
render speech pathology or audiology services to the general public 
outside of the institutions or or anizations in which the are 
employed. Emphasis added. 

R.C. 4753.12 thus establishes limitations on the Board's authority to regulate the 
practice of speech pathology and audiology by persons licensed or certificated by 
the State Board of Education. 

The State Department of Education has promulgated rules governing speech 
and hearing services in the schools as part of its body of rules for the education of 
handicapped students. (1981-1982 Monthly Supp.] Ohio Admin. Code 3301-51-05(E) at 
222 provides for audiological services for children, and division (E)(3) sets out the 
qualifications for a school audiologist as follows: 

OAG 

(a) The 
certificate. 

school audiologist shall hold an Ohio teacher's 
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(b) The school audiologist shall possess at least a master's 
degree in audiology or its equivalent from an accredited institution. 

(c) The school audiologist shall hold an Ohio special education 
teacher's certificate for a school audiologist if such a certificate is 
established by the state board of education. 

Rule 3301-5l-05(N) ut 225 provides ior speech and language services and division 
(N)(5) states at 226 that, "[t) he speech-language pathologist shall hold an Ohio 
special education teacher's certificate for speech and hearing ther.•apy." See 2 Ohio 
Admin. Code 3301-21-28 (setting- rrnt the requirements for ,iach gr"iae of a 
certificate for speech and hearing the1·apy). ~ !\er,,:rall;t R.G. 3319.22 (setting 
forth the different grades and types of teaching certificates which the State Board 
of Education may issue); R.C. 3319.30 (prohibiting the compensation of any person 
for teitching in a school supported in whole or in part by state or federal funds if he 
does not have a certificate for the position he holds); R.C. 3319.31 (concerning the 
revocation of teaching certificate~. 

You note that, in light of R.C. 4753.12, the Board has maintained that speech 
pathologists and audiologists who are employed on a full-time basis by a board of 
education are exempt from licensur1-J by the Board. The Board has left licensure of 
such employees to the State Board of Education. ~ ~enerallv R.C. 3319.22. You 
further explain that, "the Board has taken a different view of those individuals who 
have contracted to provide the services of a speech pathologist and/or audiologist 
to a school system. The Board has consistently required these individuals be 
licensed by the Board. . . ." (Emphasis by the Board.) Pursuant to R.C. 3319.08, a 
boar<l of education contracts with all of its te~chers. It is my understanding that 
you are concerned with persons who contract with a board of education to provide 
speech pathology and/or audiology services to a school system for only a few hours 
a week. The question of the Board is whether the State Board of Education has 
exclusiv,e jurisdiction over the licensure of speech pathologists and audiologists who 
are hired by a board of education on a part-time basis to provide professional 
services to a school system, or whether the State Board of Education and the State 
Board of Speech Pathology and Audiology both have jurisdiction over the licensure 
of such persons. 

The terms of rule 3301-51-05, set forth above, require all persons who provit:le 
audiological or speech pathology services pursuant to contract with a board of 
education to hole an appropriate certificate from the State Board of Education. No 
exception is explicitly made for persons who provide services on a part-time basis, 
nor can one be r1:asonably implied. R.C. 4753.12(8) prohibits the Board of Speech 
Pathology and Audiology from licensing or otherwise regulating persons who have 
an appropriate certificate issued by the State Board of Education, and who are 
rendering spee.!h pathology and audiology services pursuant to a contract with a 
board of edu.!ation. Again, I can find no language in R.C. 4753.12(8) which 
indicates that an exception exis'.s as to persons rendering such services on a part­
time basis. 

The last sentence of R.C. 4753.12(8), however, does provide that in order to 
be exempt from the Board's jurisdiction, such persons named in that section must 
be "performing activities within the scope of their employment and [must) not 
offer to render speech pathology or audiology services to the general public outside 
of the institutians or organizations in which they are employed." Thus, if a person 
who provides speech pathology or audiology services to a school system also 
providP,s or offers to provide such services to the general public, he is subject to 
licensL.ll"e and regulation by the Board of Speech Pathology and Audiology, as well as 
to certification and regulation by the State Board of Education. Pursuant to R.C. 
4753.12(8), however, the Board of Speech Pathology and Audiology may not assume 
jurisdiction over the activities which such person performs pursuant to a contract 
with a board of education. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that pursuant to R.C. 
4753,12(B), persons who hold an appropriate certificate from the State Board of 
Education and who contract with a board of education to render speech pathology 
or audiology services on either a part-time or a full-time basis are not subject to 
the jurisdiction of the State Board of Speech Pathology and Audiology unless they 
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also offer to render speech pathology or audiology services to the general public; if 
they do offer services to the general public, such persons are subject to licensure 
and regulation by both the State Board of Education and the State Board of 
Pathology and Audiology. 
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