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OPINION NO. 79-006 

Syllabus: 

The term ''budget" as used in R.C. 505.24 refers to 
appropriations and supplemental appropriations, adopted 
by a board of township trustees pursuant to R.C. 
5705.38 and based upon the certificate of estimated 
resources, and any amended certificates, received from 
the county budget commission. If, during a current 
fiscal year, a township's budget increases so as to bring 
it within the next increment under R.C. 505.24, then 
per diem compensation of trustees may be increased for 
the balance of the fiscal year but may not be applied to 
days already served. 

To: Roger R. Ingraham, Medina County Pros. Atty., Medina, Ohio 
By: Wiiiiam J. Brown, Attorney General, March 12, 1979 

I have before me your ~equest for my opinion which reads as follows: 

Ohio Revised Code Section 505.24 provides for the 
compensation of township trustees. The compensation 
is based upon the township budget. My question 
concerns the determination of what is a township 
budget. The township adopts a budget which they 
submit to the Budget Commission for purposes of 
obtaining a certificate of estimated resources. This 
budget is usually inflated and often has no real bearing 
on what the township expects to obtain. Subsequently, 
the Budget Commission issues a certificate of 
estimated resources. The township may then adopt an 
&ppropriation based on that certificate. Is the 
certificate of estimated resource really the budget for 
purposes of Ohio Revised Code Section 505.24 and is 
that so-called budget subject to amendment by 
subsequent amended certificates of estimated 
resources? 

In order to answer your question it is necessary to first examine R.C. 505.24. 
It provides, in part, as follows: 
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Each township trustee is entitled to compensation as 
follows: 

(A) Twelve dollars for each dav of service in the 
relation to partition fences, to. be paid in equal 
proportions by the parties. 
(B) An amount for each day of service in the 
business of the township, to be paid from the 
township treasury as follows: 
(1) In townships having a budget of less 
then ten thousand dollars, twelve dollars 
per day for not more than one hundred 
days; 
(2) In townships having a budget of from 
ten thousand to twenty thousand dollars, 
twelve dollars per day for not more than 
one hundred thirty days; 

(6) In townships having a budget of 
three hundred fifty thousand dollars or 
over, twenty-two dollars per day for not 
more than two hundred days. 

Each trustee shall present an itemized statement of his 
account for such per diem and service, which shall be 
filed with the township clerk and preserved for 
inspection by any persons interested. 

(Emphasis added.) 

There i8, unfortunately, no indication in R.C. Chapter 505 as to how the township's 
budget is to be determined for purpose of R.C. 505.24. 

The 	most analagous provisions are set forth in Chapter 5705-specifically, 
R.C. 5705.28 and 5705.29. R.C. 5705.28 provides that prior to July 15th of each 
year"· •• the taxing authority o!; each subdivision or other taxing unit shall adopt a 
tax budget for the next succeeding fiscal year." The section applies specifically to 
townships. R.C. 5705,0l(A) and (C). The contents of the "tax budget" are 
delineated in R.C. 5705.29 as follows: 

The tax budget shall present the following information 
in such detail as is prescribed by the bureau of 
supervision and inspection of public offices: 
(A)(l) A statement of the necessary current operating 

expenses for the ensuring fiscal year for each 
department and division of the subdivision, 
classified as to personal services and other 
expenses, and the fund from which such 
expenditures are to be made •••• ; 

(2) 	 A statement of the expenditures for the ensuing 
fiscal year necessary for permanent 
improvements ••. ; 

(3) 	 The amounts required for the payment of final 
judgments; 

(4) 	 A statement. of expenditures for the ensuing fiscal 
year necessary for any purpose which a special 
levy is authorized, and the fund from which such 
expenditures are to be made; 

(5) 	 Comparative statements•.•of corresponding 
items of expenditur~s for the current year and the 
two proceeding years. 

(B)(l) 	An estimate of receipts from other sources than 
the general property tax during ensuing fiscal 
year, which shall include an estimate of 
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unencumbered balances at the end of the current 
year, •••; 

(2) 	 The amount each fund requires from the general 
property tax •••; 

(3) 	 Comparative statements ••• of taxes and other 
revenue for the current year and the two 
proceeding years. 

(C)(l) The amount required for debt charges; 
(2) 	 The estimated receipt from sources other than the 

tax levy for payment of such debt charges ••• ; 
(3) 	 The net amount for which a tax levy shall be 

made, classified as to bonds authorized ••• , and 
as to what portion of the levy will be within and 
what in excess of the ten-mill limitation. 

(D) 	 An estimate of amounts from taxes authorized to 
be levied in excess of the ten-mill limitation on 
the tax rate, and the fund to which such amounts 
will be credited. 

As noted, R.C. 505.24 does not indicate just how the township's budget is to 
be determined. However, R.C. 1.42 provides that: 

Words and phrases shall be read in context and 
construed according to the rules of grammar and 
common usage •••• 

The word "budget" is defined as: 

••• a statement of the financial position of a soviergn 
body for a definite period of time based upon detailed 
estimates of planned or expected expenditures during 
the period and proposals for financing them. Webster's 
Third New International Dictionary (1961). 

Under this definition and the common usage of the term "budget" it might appear 
that the budget of the township may be fairly said to be the total amount of 
projected expenditures set forth in R.C. 5705,29, supra. However, as further 
discussed, infra, the tax budget prepared under R.C. 5705.29 is subject to 
amendment prior to, and even during, the township's fiscal year. 

Once the township prepares its tax budget it is sent to the county auditor. 
R.C. 5705.30. The county auditor, in turn, transmits the budget to the county 
budget commission along with an estimate of available revenues. R.C. 5705.31. 
The budget commission examines the budget as submitted to determine, inter alia, 
whether the tax levies proposed are "· •• clearly required by the taxing d1str1ct or 
political subdivision •••• " R,C, 5705.341. The revised budget is returned to the 
township, pursuant to R.C. 5705,36, along with the budget commission's certificate 
of estimated resources. The township trustees must then levy taxes accordingly. 
Prior to commencement of the fiscal year, each township must present to the 
county auditor a statement of unexpended monies remaining in each fund. Also 
included is the revised tax budget. The auditor thereupon transmits the statement 
and tax budget to the budget commission, which issues an amended certificate of 
estimated resources. R.C. 5705.36. Under R.C. 5705.36: 

• • • The total appropriations made during the fiscal 
year from any fund shall not exceed the amount set 
forth as available for expenditure from such fund in the 
official certificate of estimated resources or any 
amendment thereof, certified prior to the making of the 
a ro riation or su lemental a ro riation..•• 
Emphasis added.) 
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Under this section it is clear that that actual expenditures which a township may 
properly make can exceed the amount originally budgeted, provided that the budget 
commission certifies that additional revenues are available, 

These fluctuations in the amount which a township may properly spend during 
the course of a fiscal year are the source of your problem. In order to better 
understand the term "budget" in R.C. 505.24, it is first necessary to consider the 
intent of the General Assembly in establishing the sliding-scale of per diem 
allowances set forth in that section. By allowing the trustees of the townships with 
larger "budgets" to receive a greater compensation the General Assembly seems to 
be recognizing that as township expenditures increase, the time and effort required 
of the trustees increase as well. Thus, I conclude that when R,C, 505.24 refers to a 
"budget" it refers to the amount of money which the township is authorized to 
appropriate, under R.C. 5705.36, pursuant to the county budget commission's 
certificate of estimated resources and amendments thereto. 

It is my understanding that the Bureau of Supervision and Inspection of Public 
Offices has adopted a similar policy on this matter. They will allow a trustee to 
reci.,ive compensation under R.C. 505.24 based upon appropriation measures as 
determined by the budget commission's certificate of resources and any 
amendments so certified. If, during a fiscal year, appropriations inc~ease 
sufficiently to bring a township into a higher budget classification under R.C. 
505.24, the bureau will allow the trustees to rec.Jive the higher per diem rate for 
the balance of the fiscal year. However, the increase is not retroactively applied 
to days already served. While the bureau's policy is not specifically mandated by 
any section of the Revised Code, it is a reasonable interpretation of the term 
''budget" as used in R.C. 505.24. 

An issue related to your questions, and to the practice of the Bureau of 
Supervision and Inspection of Public Offices outlined above, is whether an increase 
in per diem compensation during a fiscal year violates Ohio Const., Art II, S20. 
That section of the State Constitution provides: 

The general assembly, in cases not provided for in this 
constitution, shall fix the term of office and the 
cor:ipensation of officers, but no change therein shall 
affect the salary of any officer during his existing term, 
unless the office be abolished. 

It could be argued that an increase in per diem compensation for township trustee 
during a fiscal year contravenes this provision. In 1977 Op. Att'y Gen. No. 77-083, 
I had occasion to discuss this issue in greater detail. The syllabus to that opinion 
stated in part: 

Pursuant to R.C. 505.24, a township trustee is 
permitted to receive an increase in per diem 
compensation as the township budget increases ••• 

My conclusion in the opinion was based, in part, upon State, ex rel, Ma.ck v. 
Guckenberger, 139 Ohio St. 273 0942) and State, ex rel. Edgecomb v. Rosen, 29 
Ohio St. 2d 114 (1972). It is unnecessary to restate that opinion here, except to say 
that allowing an increase in per diem compensation to township trustee during the 
course of a fiscal year does not, in my opinion, violate Ohio Const., Art. II, §20. 

Ace,ordingly, it is my opinion, and you are advised that: 

The term ''budget" as used in R.C. 505.24 refers to 
appropriations and supplemental appropriations, adopted 
by a board of to\vnship trustees pursuant to R.C. 
5705.38 and based upon the certificate of estimated 
resources, and any amended certificates, received from 
the county budget commission. If, during a current 
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fiscal year, a township's budget increases so as to bring 
it within the next inc!'ement under R,C, 505.24, then 
per diem compensation of trustees may be increased for 
the balance of the fiscal year but may not be applied to 
days already served. 

April 1979 Adv. Sheets 




