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LAW LIBRARY ASSOCIATION - FUXDS - REALIZED FROM 
FINES A~D PENALTIES-SE-CTIOl\' 3056 ET SEQ.. GENERAL 
CODE-MAY NOT BE EXPENDED TO BUY BINDING, AND TO 
PRESERVE COUNTY MAPS A);D PLATS-USE, TITLE EXA:\I­
INATIO); WORK. 

SYLLABUS: 

Funds oi a law library assoc1at10n that are realized from certain fines and 
penalties pursuant to Section 3056, ct seq., General Code, may not be expended 
for buying, binding and preserving county maps and plats which arc to be kept 
in such library for the use of persons engaged in title examination work. 

Columbus, Ohio, March 20, 1943. 

Hon. Forrest E. Sidener, Jr., Prosecuting Attorney, 
London, Ohio. 

Dear Sir: 

Receipt is acknowledged of your request for my opinion, which reads: 

''The Madison County, Ohio Law Library Association has 
requested that I seek your opinion relative to the power of said 
association to expend a part of its funds for buying, binding 
and preserving maps and plats of Madison County for use in the 
Law Library to aid in title work and to furnish a repository for 
all such maps and plats." 

In considering your inquiry, I am assuming that you have in mind 
Sections 3056, 3056-1, 3056-2 and 3056-3, General Code, by virtue of 
which moneys collected from certain fines and penalties shall be paid to 
the trustees of law library associations. I do not consider it necessary 
to elaborate upon the provisions of the foregoing sections. However, I 
quote Section 3056-4, General Code, relating to the purpose for which 
such moneys shall be disbursed. It provides: 

"The money so paid under the foregoing sections of the stat­
ute shall be expended in the purchase of law books and i11 111ai11-
tenance of such law library associations." (Emphasis mine.) 

Your inquiry apparently involves the question whether or not maps 
and plats can be considered "law books". The wording of the afore­
mentioned statute is clear. There is, therefore, no need to go beyond its 
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language to determine its meaning. Strictly speaking. Section 3056-4, 
supra, should be interpreted rather than construed. The word "law" 
appearing therein is definitiYe and is intended to characterize the type or 
kind of book that shall be purchased. Its meaning is well understood. 
And it would seem unnecessary to set forth herein any definition of it 
u, of the word "book". 

:\Ianifestly, texts and other publications deYoted essentially to those 
subjects which enable lawyers to advise their clients concerning their 
rights and responsibilities, and that aid courts in passing upon legal 
questions, come within the meaning of the term "law books'". It would 
be impossible to adopt any arbitrary definition by which a hook could or 
cquld not be considered a "law book". The line of demarcation is obvi­
ously so fine that fair-minded individuals might readily differ. Howeyer, 
it should be reinembered that by virtue of Section 3056-4, supra, the 
General Assembly has confided in law library associations the right to 
expend public funds for a specific purpose. It is a well established rule 
that public funds can he disbursed only by clear authority of law and 
upon compliance with statutory provisions relative thereto. State, ex rel. 
v. Bentley & Son, 96 0. S., 44; State, ex rel. v. Maharrr, 97 0. S., 272. 
In the last mentioned case, the first paragraph of the syllabus reads: 

"All public property and public moneys, whether in the cus­
tody of public officers or otherwise, constitute a public trust 
fund, and all persons, public or private, are charged by law with 
the knowledge of that fact. Said trust fund can be disbursed 
only by clear authority of law." 

Can it be said that maps and plats are "law books"? The word 
"map" is defined in \\'ebster's )Jew International Dictionary as: 

"A representation ( usually on a flat surface) of the surface 
of the earth, or of some portion of it, showing the relative size 
and position, according to some given scale 'or projection of the 
parts represented; also, such representation of the celestial sphere, 
or some part of it." 

A "plat" is therein defined as : 

"A plan, map, or chart; esp., a plan of a town site or the 
like." (Emphasis mine.) 

Since your inquiry concerns maps and plats of :\-Iadison County, the 
above two words might be said to have an interchangeable meaning. :\laps 
or plats are frequently fastened together under one coyer or hinder for 
their better preseryation and conyenient use. Xumhers are sometimes as-
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signed to each book and page and reference then made thereto, for example, 
Plat Book 1, page 1. But it does not follow that because such procedure 
is adopted, and the plats in question are used by lawyers in connection 
with title examination work, they thereupon become law books. 

I note particularly from your letter it is intended the law library shall 
become a repository for certain maps and plats of Madison County for 
use in title examination work. However, it would seem the General 
Assembly has afforded a means whereby records such as you mention 
may be made available for a person engaged in such pursuit. I call your 
attention to Section 2766-1, General Code, which reads: 

"VVhenever the county recorder, county auditor and county 
treasurer or a majority of them, determine to provide, for the 
convenience of the various county officials and the more efficient 
performance of their duties, including the duties prescribed by 
Section 8572-1 to Section 8572-118, General Code of Ohio, plats, 
records, abstracts, books, copies of records, abstracts of rec­
ords, existing or destroyed by fire or otherwise, or other docu­
ments or instruments affecting the title of any lands, tenements 
or hereditaments within the county, they may acquire the same 
by purchase, lease or rental; when so acquired, the same shall 
be kept up and maintained in the office of the county recorder or 
county auditor, as said officials shall determine, and the same shall 
be at all times subject to the use, examination, and inspection of 
the public and all officials of the county and the municipalities 
therein, and of their subordinates." 

Title examiners are required to make extensive use of the records 
ia the office of the county recorder and county auditor. And it is in one 
of these offices, rather than in a law library. that a person so engaged 
would normally expect to find maps and plats. 

Your inquiry also concerns the right to expend funds for the binding 
and preserving of maps and plats. The words, "in maintenance of such 
law library associations", as used in Section 3056-4, supra, certainly com­
prehend the expenditure of funds for keeping law books, whether pres­
ently owned or subsequently acquired, in a proper state of preservation. 
Binding is, of course, one of the means of preserving a book. It would, 
therefore, probably not be disputed that the cost of binding a law book 
is a proper expenditure under this last mentioned section. However, your 
inquiry seems to contemplate the expenditure of money at some future 
date and after the acquisition of the maps and plats mentioned therein. 
Having reached the conclusion that the law library association is without 
authority to buy such maps and plats, it follows that the question of a 
future expenditure for their preservation need not be further considered. 
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In specific answer to your question, it is, therefore, my opm1on that 
funds of a law library association that are realized from certain fines 
and penalties pursuant to Section 3056, et seq., General Code, may not 
be expended for buying, binding and preserving county maps and plats 
which are to be kept in such library for the use of persons engaged in 
title examination work. 

Respectfully, 

THO:\IAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




