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MOTOR VEHICLE-COUNTY COMMISSIONERS MAY PER­
MIT COUNTY CORONER TO USE MOTOR VEHICLE IN DIS­
CHARGE OF OFFICIAL DUTIES-MAY SUPPLY GASOLINE 
AND OIL-VEHICLE PURCHASED FOR USE OF ,COMMIS­
SIONERS-SECTION 2412-2, G. C. 

SYLLABUS: 

County commissioners may permit the county corner to use, in the discharge 
of his official duties, a motor vehicle purcihased by them for their own use under 
Sections 2412-1 and 2412-2, General Code, and also supply gasoline and oil therefor. 

Columbus, Ohio, August 31, 1945 

Hon. Frank W. Springer, Prosecuting Attorney 

r,isbon, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your letter relating to Amended 

Substitute Senate Bill No. 92 of the ¢th General Assembly, in which 

you inquire if county commissioners may make any provision after the 

law becomes effective for th~ traveling expenses of county coroners. 

Your inquiry is prompted by the fact that such Amended Substitute 

Senate Bill No. 92, effective October 12, 1945, repeals Section 2866, 

General Code, which allows coroners a fee of ten cents for each mile 

traveled in the performance of official duties, without making any new 

provision therefor. 

The bill in question is practically a complete revision of all the 

statutes relating to county coroners. In fact, the only sections not 

affected arc Section 2856-1, relating to county morgues; Section 2856-6 

penalizing coroners for failure to make reports and pay over moneys; 

Section 2858 relating to the issuance of coroner's writs an·d the duties of 

constables ; and Sections 2864 and 2865 relating to the disposition of 

property of deceased persons. 

As a result of this revision county coroners will receive no mileage 

or other fees for official services, but instead will receive salaries and 
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per capita compensation from the county treasury based upon the popula­

tion of their respective counties, pursuant to the provisions of new Section 

2855-3, General Code. 

Y:ou refer in your letter to Sections 2412-1 and 2412-2, General 

Code, which authorize the county commissioners to purchase motor ve­

hicles, and inquire if the commissioners are authorized· by these sections 

to permit the coroner to use a vehicle purchased by them for their own 

use. 

Sections 2412-1 and 2412-2, General Code, so far as pertinent to your 

n1qmry. read as follows: 

Section 2412-1. "* * * If the board of county commissioners 
deem it necessary to purchase a motor vehicle or vehicles for their 
use or for the use of any department under their direct control, 
application shall be made by them to a judge of the court of com­
mon pleas of said county, who, if upon the hearing thereof 
finds it necessary and expedient to purchase such vehicle or ve­
hicles shall so order, fixing the number and kind of such vehicles, 
and the amount to be expended for each." 

Section 2412-2. "When purchased, such vehicle or vehicles 
shall be for the use of the county commissioners, or other county 
officials, such use to be subject to the regulation of the county 
commissioners. Such vehicles shall be used by each such officials 
or said deputies and employes in lieu of hiring vehicles, in the 
manner otherwise provided by law unless the county vehicles 
are not available· for such use. When vehicles are so purchased, 
the county commissioners may purchase such supplies as may be 
necessary. Any vehicles heretofore acquired and now owned by 
the county shall be used as herein provided. All such vehicles 
shall be plainly and conspicuously lettered ·as the property of 
the county. No official or employe shall use or permit the use 
of any such vehicle or any supplies therefor, except in the transac­
tion of public business or work of such county." 

It will be noted that Section 2412-1, which refers primarily to the 

purchase of motor vehicles, authorizes purchases for the commissioners 

own use, or for the use of any department under their direct control, and 

that Section 2412-2, which deals with the use of the vehicles after pur­

chase, do not, in terms, confine their use to departments under the control 

of the commissioners, but permit their use by "other county officials," sub­

ject to the regulation of the commissioners. Accordingly, it is my view 
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that the words, "other county officials," are not limited to officials in the 

departments controlled by the commissioners, but also include elective 

county officials whose official duties require that they travel about the 

county, such as county coroners. 

It will also be noted that Section 2412-2 further provides that when 

motor vehicles are purchased, the commissioners may purchase such sup­

plies as may be necessary. In my opinion such supplies would indude 

gasoline and oil for operating the vehicles, and it was so decided in an 

opinion found in Vol. I, Page 45, of Opinions 'Of the Attorney General 

for 1933. 

You are therefore advised that the county commissioners may 

permit the county coroner to use, in the discharge of his official duties, 

a motor vehicle purchased by them for their own use under Sections 

2412-r and 2412-2, General Code, and also supply gasoline ancl oil 

therefor. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




