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DRAFTSMEN-COUNTY ENGINEER MAY APPOINT SUCH 

NUMBER AS MAY BE NECESSARY TO MAKE, CORRECT AND 

KEEP UP TO DATE TAX MAPS-SALARIES OF ASSISTANTS 

-PAID OUT OF COUNTY TREASURY-APPROPRIATIONS 

MADE BY COUNTY COMMISSIONERS-SECTIONS 5551, 

5552 G. C. 

SYLLABUS: 

In accordance with the prov1s1ons of Section 5552, General Code, the county 
engineer, subject to the approval of the county commissioners, may appoint such 
number of draftsmen as may be necessary for making, correcting and keeping up to 
date the tax maps required by Section 5.."ll'il of the General Code, and the salaries of 
such assistants shall be paid out of the county treasury pursuant to appropriations 
made by the county commissioners. 

Columbus, Ohio, March 19, 1945 

Hon. Robert M. Betz, Prosecuting Attorney 
Gallipolis, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Sections 5549 and 5551 of the General Code of Ohio seem 
to indicate that the county commissioners may let a contq1ct for 
the making of the county tax maps or may appoint the county 
surveyor ( or engineer) to make such maps. Under the latter 
section the county engineer is authorized to employ not more than 
four assistants to aid in making, correcting and keeping such 
maps up to date. 

Section 7181 of the General Code of Ohio directs that 'The 
county engineer shall be the county tax map draftsman, but shall 
receive no additional compensation for performing the duties of 
such position.' This section seems to repeal, by implication at 
least, Sections 5549 and 5551. 

Inasmuch as there is a very active real estate market in this 
county, it seems to me that to keep these maps up to date and cor­
rected would require the full-time service of an expert draftsman. 
Therefore, my question is whether or not the county engineer 
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has any authority to employ an assistant or assistants for this 
work, and whether or not the county commissioners would be 
authorized to make an appropriation to pay such assistants." 

Sections 5549, 5551 and 5552, General Code, were originally known 
as Sections 2789, 278gt and 2789b, respectively, of the Revised Statutes. 

They form a part of the chapter providing the procedure for assessing 
real estate for taxation. 

Section 5549, General Code, authorizes the county commissioners of 

any county in the year 1913, and every fourth year thereafter, to advertise 

for sealed proposals for the making of the necessary maps and plats to 

enable the assessors in the county or any district thereof to correctly 
appraise real estate. 

As amended by the act of April 25, 1904 (97 0. L. p. 489), Sections 

2789a and 2789b read : 

Section 2789a: "The board of county comm1ss10ners may 
appoint the county surveyor, who shall employ such number of 
assistants as may be necessary, not exceeding four, to provide for 
making, correcting, and keeping up to date a complete set of tax 
maps of the county, and which maps shall show all original lots 
and parcels of land, and, also, all divisions, subdivisions and allot­
ments of the same, together with the name of the owner of each 
original lot or parcel and of each division, subdivision or lot in 
the same; also, all new divisions, subdivisions or allotments made 
in the county; all transfers of property showing the lot or parcel 
of land transferred, the name of the grantee, and the date of the 
transfer, so that such maps shall furnish the auditor, for enter­
ing on the tax duplicate a correct and proper description of each 
lot or parcel of land offered for transfer. Such maps shall be 
for the use of the board of equalization and the auditor, and shall 
be kept in the office of the county auditor." 

Section 2789b: "The board of cout1ty commissioners shall 
fix the salary of the draftsman at not to exceed $2,000.00 per 
year; they shall likewise fix the number of assistants not to 
exceed four, and fix the salary of such assistants at not to ex­
ceed $1,500.00 per year. The salaries of the draughtsman and 
assistants shall be paid out of the county treasury in the same 
manner as the salary of other county officers are paid." 

These sections were carried into the General Code without substan­

tial change. 
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In 1917 Section 7181, which was a part of a general highway law 
and which dealt with the compensation of the county surveyor, was 

amended ( 107 0. L. 69) by inserting the following provision : 

"The county engineer shall be the county tax map draftsman, 
but shall receive no additional compensation for performing the 
duties of such position." 

This, as will be noted, had the effect of rep~ling by implication _that 

portion of Section 5551 which authorized the county commissioners to 
appoint the county surveyor as tax map draftsman, since the legislature 

by this later enactment expressly made him such officer. But the enact­

ment of said Section 7181 did not have any other effect on Section 5551, 
General Code, and there was left with the county surveyor the duty to 

make and keep up the tax maps, and the authority to employ not to exceed 

four assistants for that purpose. Said Section 5551 has not been further 
amended. Section 5552, supra, also fixed the maximum compensation of 
the surveyor as such draftsman, and of his assistants, reiterating the 
limitation of the number of assistants to four. 

From the setting of these statutes as a part of the procedure for 
assessing taxes, it seems to me quite clear that the "assistants" referred 

to were the assistant draftsmen who were required in making and keep­
ing up the maps in question and that the term did not include the other 
clerks and assistants whom the county surveyor might be allowed by 
law for other departments of his office. Furthermore, the later amend­
ment, to which I will refer, did not, in my opinion, change the scope of 

the section in question. 

By an act passed February 4, 1920 (108 0. L. 1229), Section 5552 
was amended to its present reading, viz : 

"The county surveyor shall appoint such number of 
draughtsmen as may be necessary and fix the salary thereof, sub­
ject to the approval of the board of county commissioners. 

The salaries of the assistants shall be paid out of the county 
treasury in the manner as the salary of other county officers are 
paid." 

This amendment of Section 5552, supra, certainly had the effect of 
doing away with the limitation of the number of assistant draftsmen who 

may be appointed for the purpose set forth in Section 5551. Section 
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5552, General Code, would seem to be complete in itself, without any 

resort to Section 5551, so far as concerns the appointment and compensa­

tion of such assistants. It expressly authorizes "such number of draftsmen 

a;: may be necessary." It appears further that both the number and the 

salary of these assistants are subject to the approval of the county com­
missioners. 

We need only notice one other section of the General Code which 

may appear to have some bearing on the question submitted. Section 

2981, General Code, which is found in the chapter dealing with salaries 

of all county officers, including the county surveyor, reads in part as 
follows: 

"Such officers may appoint and employ necessary deputies, 
assistants, clerks, bookkeepers or other employes for their 
respective offices, fix their compensation, and discharge them, and 
shall file with the county auditor certificates of such action. Such 
compensation shall not exceed in the aggregate for each office 
the amount fixed by the commissioners for such office. When 
so fixed, the compensation of each duly appointed or employed 
deputy, assistant, bookkeeper, clerk and other employe shall be 
paid semi-monthly from the county treasury, upon the warrant of 
the county auditor. * * *" 

On February 4, 1920, that section was amended ( 1o8 0. L. 1203) 
to almost its precise present reading ( the only subsequent change in 

112 0. L. 107, being the change of the provision for payment of salaries 

from "semi-monthly" to "monthly"). By rather strange coincidence 

February 4, 1920, was the same day on which Section 5552, General 

Code, above quoted, was amended to its present reading. There is no 

conflict between the two sections. Both would apparently authorize the 

county surveyor (later known to the law as the county engineP-r) to 

appoint as many assistant draftsmen as he should find necessary, limited 

only by the amount of money made available by appropriation by the 

county commissioners. Section 5552, however, is special as relating to 

tax map draftsmen only, and, as already pointed out, these appointments 
and their salaries are subject to the approval of the county commis­

sioners. 

Sections 5551 and 5552, General Code, were under consideration by 
one of my predecessors, who held in an opinion found in 1917 Opinions 

of Attorney General, page 949: 
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"Under the new Highway Act, which becomes effective on 
June 28, 1917, the assistants to the county surveyor as tax map 
draftsmen must be furnished and paid under the provisions of 
Sections 5551 and 5552, G. C., the provisions of the new act 
having no effect upon this matter." 

This holding was reiterated in 1917 Opinions of Attorney General, 

page 1:264. In the course of the latter opinion it was said : 

"In so far as his deputies are concerned for this position 
the provisions of sections 5551 and 5552, G. C.. will control. 1f 
he needs a deputy in the performance of these duties, the ~ounty 
commissioners may fix the number and pay of the same, which 
is paid out of the county treasury, as other county officers are 
paid." 

These two opinions were quoted from at length with approval by a 

later Attorney General i~ 1919 Opinions of Attorney General, page 1283, 
who held: 

"Tax map assistants employed under authority of sections 
5551 and 5552, G. C., are not· assistants or deputies within the 
meaning of the provisions of section 2786, G. C., for the allow­
ance of expenses to assistants and deputies of the county sur­
veyor." 

It is true that the three optmons above referred to were rendered 

prior t_o the amendment of Section 5552, General Code, but, as already 

indicated, I am of the opinion that that section still relates as it had 

always done, solely to assistants engaged in making and keeping up the 

county tax maps. 

In specific answer, therefore, to your inquiry, it is my opinion that 

111 accordance with the provisions of Section 5552, General Code, the 
county engineer, subject to the approval of the county commissioners, 

may appoint such number of draftsmen as may be necessary for making, 

correcting and keeping up to date the tax maps required by Section 5551 

of the General Code, and the salaries of such assistants shall be paid 

out of the county treasury pursuant to appropriations made by the county 

commissioners. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 


