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OPINION NO. 69-076 

Syllabus: 

1. Section 5705.41, Revised Code, requires that before 
any contract involving the expenditure of money is entered in­
to by a county, the county auditor must certify that the amount 
required to meet the same has been lawfully appropriated for 
that purpose and is in the treasury or is in the process of 
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collection to the credit of the appropriate fund free from any
previous encumbrances, 

2, Section 319,19, Revised Code, prohibits the county 
auditor from making payments on contracts until five days 
after the Board of County Commissioners has approved such pay­
ments. 

To: Thomas C. Hanes, Darke County Pros. Atty., Greenville, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, July 2, 1969 

I have before me your request for my opinion on the 
correct procedure for the approval of contracts involving 
an expenditure of money by a county and for the subsequent 
payment of money in connection with such contracts, 

Section 5705,41, Revised Code, is concerned with cer­
tain restrictions upon the appropriation and expenditure 
of money, It reads, in pertinent part, as follows: 

"No subdivision or taxing unit shall: 

"* * * * * * 
11 (D) Make any contract or give any 


order involving the expenditure of money 

unless there is attached thereto acer­

tificate of the fiscal officer of the sub­

division that the amount required to meet 

the same*** has been lawfully appropriated 

for such purpose and is in the treasury or in 

process of collection to the credit of an ap­

propriate fund free from any previous encum­

brances, Every such contract made without 

such a certificate shall be void and no war­

rant shall be issued in payment of any amount 

due thereon. 


"* * * * * * * * *"
(Emphasis added) 

Section 5705,01 (A), Revised Code, defines "subdivision" 
and Section 5705,01 (D), supra, def'ines 11 f'iscal o.ff'ioer" as 
follows: 

"As used in sections 5705,01 to 5705,47, 

inclusive, of the Revised Code: 


"(A) 'Subdivision' means any county, mu­

nicipal corporation, township, township fire 

district, township waste disposal district, 

or school district, except the county school 

district. 


"* * * * * * * * *" 
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"(D) 'Fiscal officer' in the case of 

a county, means the county -auditor. 


"* * * * * * * * *" 

Thus, Section 5705.41, supra, requires that before any 

contract involving the expenditure of money is entered into 

by a county, the county auditor must certify that the amount 

required to meet the same has been lawfully appropriated for 

that purpose and is in the treasury or is in the process of 

collection to the credit of the appropriate fund free from 

any previous encumbrances. 


Payments of money in connection with such contract are 

to be made from the appropriate funds in the county treasury. 

These funds are controlled by the "taxing authority" of the 

county. Section 5705.01 (C), Revised Code, states the follow­

ing: 


"* * * * * * * * * 
11 (C) 'Taxing authority' * * * means, 


in the case of any county, the board of 

county commissioners. 


"* * * * * * * * *" 
Thus the Board of County Commissioners controls the funds 


in the county treasury. 


Section 319.19, Revised Code, reads as follows: 

"A bill or :voucher for payment of money 

from any fund controlled by the board of 

county commissioners must be filed with the 

county auditor and entered in a book for that 

purpose at least five days before its approval 

by the board. When approved, the date of a~­

proval shall be entered on such book opposite 

the claim, and payment of such claim shall 

not be made until after the expiration of 

five days after the approval has been so entered." 


This section requires the county auditor not to make pay­
ments until five days after the Board of County Commissioners 
has approved such payment. 

In conclusion, it is my opinion and you are hereby advised: 

1. Section 5705.41, Revised Code, requires that before 
any contract involving the expenditure of money is entered in­
to by a county, the county auditor must certify that the amount 
requ~red to meet the same has been lawfully appropriated for 
that purpose and is in the treasury or is in the process of 
collection to the credit of the appropriate fund free from any 
previous encumbrances. 

2. Section 319.19, Revised Code, prohibits the county 
auditor from making payments on contracts until five days 
after the Po.'.lrd of County Commissioners has approved such pay­
mP.ntc. 




