
ATTORNEY GENERAL 

1394 

1. VETERANS, WORLD WAR II-IMMEDIATE TEMPORARY 

EMERGENCY HOUSING-COUNTY COMMISSIONERS­

AUTHORIZED TO PURCHASE LAND OR BUILDINGS 

WITHOUT ADVERTISING OR OTHERWISE CALLING FOR 

BIDS-HOUSE BILL 508, g6 GENERAL ASSEMBLY. 

2. TO ALTER, ERECT OR REPAIR STRUCTURES, COUNTY 

COMMISSIONERS GOVERNED BY SECTION 2343 ET 

SEQ., G. C. 

3. SALE OF PROPERTY SO ACQUIRED-PROCEDURE-IN 

ACCORDANCE WITH SECTIONS 2447, 2447-1 G. C. 

4. PROPERTY ACQUIRED BY COUNTY COMMISSIONERS­

LEASEHOLD OR OUTRIGHT PURCHASE-COUNTY 

COMMISSIONERS OFFICIAL BODY OF COUNTY. 



OPINIONS 

SYLLABUS: 

1. Under the prov1s10ns of House -Bill No. 508 passed by the 96th General 
Assembly providing for immediate temporary emergency housing for veterans of 
World War II and their families, county commissioners are authorized to acquire by 
purchase, lease or. otherwise, improved or unimproved land and to erect thereon 
structures for the purpose of making such temporary emergency housing available 
and may purchase such land or buildings without advertising or otherwise calling 
for bids. 

2. County commissioners in erecting, altering or repairing structures for the 
purpose aforesaid are· governed by the provisions of Section 2343, et seq., relating to 
advertising for bids and letting contracts thereon for public buildings. 

3. In the sale of property so acquired county commissioners must proceed in 
accordance with the provisions of Sections 2447 and 2447-1 of the General Code. 

4. When property is acquired by the county commissioners of any county for 
the purposes of said act whether by way of leasehold or outright purchase, the lease 
or conveyance of the same is to be made to said county commissioners, as the official 
body of the county. 

Columbus, Ohio, November 26, 1946 

Honorable C. V/. Chorpening, Prosecuting Attorney 

Ashland, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"I am interested in procuring as soon as possible an opinion 
from you as to whether or not any provisions of the statute 
governing contracts with reference to public buildings and par­
ticularly as to advertising for bidders, are controlling on an 
action of the County Commissioners in entering into purchases 
or leases of real estate and the construction thereon of houses 
so as to provide emergency housing facilities for members of the 
armed forces under House Bill No. 508, and whether or not 
when it becomes necessary to sell the houses thus acquired under 
Section 9, they shall be sold only to the highest bidder. 

Also your opinion as to the meaning of the following lan­
guage contained in Section S : 

'The title to said property shall be in the County 
Commissioners of the County' 

particularly in view of the fact that the real estate may be 
leased." 

I. Purchase of lands and buildings. You raise the question whether 

in the purchase or lease of real estate for temporary housing purposes 
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under the provisions o"f House Bill No. 508, passed by the ¢th general 

assembly, it is necessary for the county commissioners to advertise for 

bids. This question may be disposed of rather summarily. The law 

relative to making of contracts by public bodies generally, including 

counties, undertakes to require competitive bidding in so far as practicable. 

See 33 0. Jur. p. 665. It is very clear that competitive bids would be 

wholly impracticable when a county or other public body seeks to pur­

chase or lease real estate for a specific public purpose. Normally a partic­

ular property or site would be desired. Manifestly nobody but the owner of 

the property could submit a bid. The statutes governing the conduct of 

county commissioners in acquiring real estate for public purposes contain 

no requirement looking to competitive bids in the purchase of buildings 

or sites for public buildings. Section 2433, General Code, provides in 

part as follows : 

"The taxing authority of any county in addition to other 
powers conferred by law shall have power to purchase, for cash 
or by installment payments, lease with option to purchase, lease, 
appropriate, construct, enlarge, improve, rebuild, equip and fur­
nish a court house, county offices, jail, county home, juvenile 
court building, detention home, public market houses, county 
children's home and other necessary buildings, and sites there­
for; * * *" (Emphasis supplied.) 

Here it will be seen there is no suggestion of competition either as 

to price or as to a choice between available sites or buildings. The 

selection of sites or choice of buildings for a particular purpose and 

negotiations looking to their acquisition are manifestly matters that must 

be left to the sound discretion of the commissioners. 

2. Construction of buildings. Section 5 of the act in question pro­

vides in part as follows: 

"The county commissioners of each county in order to pro­
vide housing facilities are hereby authorized to acquire by pur­
chase, lease, gift or otherwise improved or unimproved land, 
structures, materials, equipment, facilities and services and to 
erect structures for the purpose of making such temporary emer­
gency housing available. The title to said property shall be in 
the county commissioners of the county. * * *" 

The act contains no provision as to the procedure which the com­

missioners are to follow in erecting structures for the purposes contem-
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plated. Accordingly, we must look to the general law for the required 

steps. 

Sections 2343 to 2361, inclusive, of the General Code outline the 
steps required of county commissioners when it is proposed to erect a 

public building or an addition to or alteration thereof. Briefly stated, the 

commissioners are required to cause plans and specifications to be drawn 

and to advertise for bids for furnishing the materials and performing the 

work, and to let the contract to the lowest and best bidder. Section 2353, 

General Code, provides that when the estimated cost of the improvement 

does not exceed $1,000 the four weeks' publication in two newspapers 

required for larger contracts may be reduced to a notice posted for fifteen 

days, and Section 2354, General Code, provides that when the estimated 

cost does not exceed $200.00 the work may be let at private contract 

without publication or notice. 

Since the act under consideration contains no exemption from or 
modification of these requirements of the general law, it appears to me 
that the General Assembly must have intended that contracts for emer­

gency housing under the act should be let in the same manner required 

for other public buildings erected by the county. 

3. Sale of Properties. Section 9 of the act under consideration 

provides: 

"The county comm1ss10ners of any county which has ac­
quired property in accordance with provisions of this act may 
sell any or all of said property so acquired and deposit the pro­
ceeds of such sale in the general revenue fund of the county." 

It will be noted that the commissioners are authorized, but not re­

quired to sell such property. If they do deem it to the interest of the 

county to sell, they are governed by Section 2447 et seq., General Code. 
Section 2447 provides in part : 

"If, in their opinion, the interests of the county so require, 
the commissioners may sell any real estate belonging to the 
county, and not needed for public use, * * *." 

Section 2447-1, General Code, prescribes the procedure that must be 

followed in the disposal of real estate of the county. The pertinent por­

tion of that section reads as follows: 
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"No sale of such real estate shall be made unless authorized 
by a resolution adopted by a majority of such commissioners. 
When such sale is so authorized a deed therefor shall be made 
by such board of county commissioners and only to the highest 
responsible bidder, after advertisment once a week for four con­
secutive weeks in a newspaper of general circulation within such 
county. Such board of county commissioners may reject any or 
all bids and readvertise until all such real estate is sold. * * *" 

4. Title to property acquired. Your question implies that there 1s 

some inconsistency or at least doubt injected into the law by the use of 

the word "title," in connection with the authorizatiun to acquire property 

by way of leasehold. I have already quoted the first portion of Section 5 

of the act which authorizes the commissioners "to acquire by purchase,. 

lease, gift or otherwise improved or unimproved land." That quotation 

ends with these words : 

"The title to said property shall be 111 the county commis­
sioners of the county." 

The word "title" is generally used to indicate a complete ownership;: 

the ownership of the fee. However, when the manifest sense of a legal 

provision containing the word contemplates something less than complete 

ownership, the word takes on a different meaning. In the case of Lumber 

Company v. Board of Supervisors, 89 Miss. 448, 42 So. 290, it was held 

that when the word "title" is used in connection with a leasehold it signifies. 

only such rights as go with a leasehold estate. Likewise in the case of 

Snodgrass v. Copple, 203 Mo. 480, 101 S. W. 1091, it was said that the 

word "title" does not necessarily mean a fee interest but may refer to all 

lesser estates in lands. Used in the act in question the word appears to 

me to offer no possibility for doubt as to its meaning. Plainly, the gen­

eral assembly could not be accused of attempting to provide that the com­

missioners could procure a lease of property and at the same time must 

obtain an absolute conveyance of it. The only apparent intent was to 

provide that whatever interest in the property is acquired, whether by 

lease or outright purchase, it is to be taken in the name of the county 

commissioners of the county. As said by the Supreme Court in Carde·.:­

v. Commissioners, r6 0. S. 353, 369: 

"The board of county commissioners is the body-the quasi 
corporation-in whom is vested by law the title of all the prop­
erty of the county. In one sense they are the agents of the 
county, and in another sense they are the county itself." 
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Specifically answering your several questions, it is my opinion: 

1. Under the provisions of House Bill No. 5o8 passed by the 96th 

•General Assembly providing for immediate temporary emergency housing 

for veterans of World War II and their families, county commissioners 

.are authorized to acquire by purchase, lease or otherwise, improved or 

·unimproved land and to erect thereon structures for the purpose of mak­

ing such temporary emergency housing available and may purchase such 

·1and or buildings without advertising or otherwise calling for bids. 

2. County commissioners in erecting, altering or repairing structures 

for the purpose aforesaid are governed by the provisions of Section 2343, 

et seq., relating to advertising for bids and letting contracts thereon for 

·public buildings. 

3. In the sale of property so acquired county commissioners must 

proceed in accordance with the provisions of Sections 2447 and 2447-1 of 

·the General Code. 

4. When property is acquired by the county commissioners of any 

,county for the purposes of said act whether by way of leasehold or out­

right purchase, the lease or conveyance of the same is to be made to said 

,county commissioners, as the official body of the county. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




