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206 OPINIONS 

SYLLABUS: 

A president of a board of education, who is also an officer and director of a 
bank, may not vote on a resolution authorizing the borrowing of money from 
such bank. 

Columbus, Ohio, April 2, 1963 

Hon. Lynn B. Griffith, Jr. 
Prosecuting Attorney 
Trumbull County 
Warren, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my ·opinion which reads 
as follows: 

"The President of the school board of the Girard 
City School District is the president, a director, and a 
shareholder, owning not more than 5 % of the stock of 
the First National Bank, the only commercial bank in the 
city from which the school board has been borrowing 
substantial sums of money on short-term notes in antici­
pation of tax collections. At the last board meeting where 
a resolution was presented to borrow $90,000.00 from the 
bank, a 2-2 vote resulted and the president in question 
voted in favor of the resolution to borrow from his bank. 
An objection to the vote was then made by the minority. 

"Ohio Revised Code Section 3313.33 would clearly 
prohibit borrowing activity with the commercial bank 
because of the School Board President's connection there­
with. However, reference to Revised Code Section 133.38 
would indicate that the prohibition would no longer apply 
in this particular situation. 

"The question therefore to be answered is : 
"Does R.C. Section 133.38 remove the prohibition 

contained in R.C. Section 3313.33, or is R.C. Section 
3313.33 the controlling law on the activity of a member 
of the Board of Education? " 
Section 133.38, Revised Code, reads as follows: 

"An officer, director, stockholder, employee, or owner 
of any interest in a state or national bank or other finan­
cial institution purchasing notes or other obligations 
lawfully issued and sold at private or public sale by any 
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taxing or bond-issuing authority shall not be deemed to be 
interested, either directly or indirectly, as a result of such 
relationship, in the sale and purchase of such notes or 
other obligations, or in the contract evidenced thereby, 
for the purpose of any law of this state prohibiting an 
officer of such taxing or bond-issuing authority from 
being so interested in any contract of such taxing or bond­
issuing authority." 

Section 3313.33, Revised Code, reads as follows: 

"Conveyances made by a board of education shall be 
executed by the president and clerk thereof. No member 
of the board shall have, directly or indirectly, any pecu­
niary interest in any contract of the board or be employed 
in any manner for compensation by the board of which 
he is a member except as clerk. No contract shall be 
binding upon any board unless it is made or authorized at 
a regular or special meeting of such board. 

"This action does not apply where a member of the 
board, being a shareholder of a corporation but not being 
an officer or director thereof, owns not in excess of five 
per cent of the stock of such corporation. If a stockholder 
desires to avail himself of the exception, before entering 
upon such contract such person shall first file with the 
clerk an affidavit stating his exact status and connection 
with said corporation." 

The pertinent language of Section 133.38, Revised Code, is 
"notes or other obligations lawfully issued and sold at private or 
public sale." This expression is in the past tense and seemingly 
reaches only securities which have been once sold at public or 
private sale or at least securities to be sold at public sale or at pri­
vate sale under Section 133.35, Revised Code. It does not, in 
my opinion, effect proceedings prior to the issuance of securities. 
Specifically it does not authorize direct participation in the nego­
tiation of loans by a taxing authority under Section 133.30, Revised 
Code, where such participation is prescribed under any other 
section of the Revised Code. I find such a proscription in the instant 
case in Section 3313.33, Revised Code, quoted above and in Section 
3319.21, Revised Code, which is as follows: 

"Whenever a local director or member of a board of 
education votes for or participates in the making of a 
contract with a person as a teacher or instructor in a 
public school to whom he is related as father, brother, 
mother, or sister, or acts in any matter in which he is 
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pecuniarily interested, such contract, or such act in such 
matter, is void. 

"This section does not apply where a director or a 
member of such board, being a shareholder of a corpora­
tion but not being an officer or director thereof, owns not 
in excess of five per cent of the stock of such corporation 
and the value of the stock so owned does not exceed five 
hundred dollars. If a stockhloder desires to avail himself 
of the exception provided in this section, before entering 
upon such contract such person shall first file with the 
clerk of the board an affidavit stating his exact status and 
connection with said corporation." 

In answer to your question, a president of a board of educa­
tion, who is also an officer and director of a bank, may not vote 
on a resolution authorizing the borrowing of money from such 
bank. 

Respectfully, 

WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




