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OPINIONS 

1. BOND RETIREMENT FUND OF TAXING DISTRICT-SEC­

TIONS 5625-13, 5625-r3a G. C.-MONIES ARISING FROM 

COLLECTION OF TAXES, LEVIED TO PAY PRINCIPAL 

AND INTEREST-MAY NOT BE TRANSFERRED TO GEN­

ERAL FUND WITH OR WITHOUT ORDER OF COMMON 

PLEAS COURT. 

2. BOARD OF EDUCATION-SUBMISSION OF PROPOSED 

BOND ISSUE-FAVORABLE VOTE-TAX LEVIED AND 

COLLECTED-DOUBT AS TO VALIDITY-RESUBMIS­

SION TO VOTE OF ELECTORS-APPROVED-MONIES 

PAID FROM GENERAL FUND OF DISTRICT MAY NOT BE 

TRANSFERRED FROM BOND RETIREMENT FUND TO 

REIMBURSE GENERAL FUND-SECTIONS 5625-13, 2293-

19 G. C. 

3. PORTION OF PROPOSED IMPROVEMENT CON­

STRUCTED PENDING RESUBMISSION TO VOTERS IN­

CLUDED IN ORIGINAL PLAN-GENERAL FUND MAY BE 

REIMBURSED FROM PROCEEDS OF BOND ISSUE. 

SYLLABUS: 

1. Under the provisions of Sections 5625-13 and 5625-13a, General Code, monies 
in the bond retirement fund of a taxing district arising from the collection of taxes 
levied to pay the principal and interest of a proposed bond issue, may not be trans­
ferred to the general fund either with or without the order of the Court of Common 
Pleas. 

2. When a proposed bond issue has been submitted by a board of education to 
the electors of its district, pursuant to Section 2293-19, General Code, and following 
a favorable vote thereon, a tax has been levied to meet the principal and interest of 
such bonds, and certain monies have been collected from such tax levy and placed in 
the bond retirement fund, and thereafter, by reason of doubt of the validity of such 
submission, the proposition is resubmitted and again approved by the electors, monies 
paid in the meantime from the general fund of the district for the construction of a 
part of the proposed improvement, may not, under the provisions of Sections 5625-13 
and 5625-13a be transferred from said bond retirement fund to reimburse the general 
fund for the sum so expended. 

3. In such case, if the portion of the proposed improvement which was con­
structed pending the resubmission was included in the original plan for such im­
provement, the general fund may be reimbursed from the proceeds of such bond issue. 
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Columbus, Ohio, November 16, 1951 

Hon. Harry C. Johnson, Prosecuting Attorney 

Guernsey County, Cambridge, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion, reading as follows: 

"The Board of Education of Senecaville-Richland School 
District has asked me to ask your opinion on the following set 
of facts. 

"At the primary election in April, 1948, they voted a bond 
issue for the purpose of selling bonds to use the money for build­
ing an addition to their present school building. These bonds 
were never sold for the reason that no approving opinion could be 
obtained because of certain errors which appeared in the tran­
script. The county auditor, upon the passing of said bond issue, 
placed the levy on the tax duplicate and there was approxi­
mately $8400.00 collected from the taxpayers in this district. 

"Immediately after this, the board constructed rest rooms 
and toilet facilities as an addition to this present building, for 
which the bond issue was to build an addition thereto. This 
cost approximately $13,000.00 and came largely from rehabilita­
tion funds from the Department of Education. However, the 
local board contributed $3000.00 of this amount and it was taken 
from the General Fund. 

"At the general election in 1950, the bond issue was resub­
mitted to the voters and passed. The bonds have been sold, and 
the remaining part of the addition to this building will be con­
structed when steel is available. Because of this depletion from 
the General Fund of $3000.00 mentioned, the board finds that they 
will be unable to pay their teachers before January I, 1952. 

r- "The question is, may they take the $3000.00 from the 
$8400.00 which was collected at the time the first bond issue was 
voted and place it back in the General Fund?" 

Section I I of Article XII of the Ohio Constitution, reads as follows: 

"No bonded indebtedness of the state, or any political sub­
division thereof, shall be incurred or renewed, unless, in the legis­
lation under which such indebtedness is incurred or renewed, 
provision is made for levying and collecting annually by taxation 
an amount sufficient to pay the interest on said bonds, and to 
provide a sinking fund for their final redemption at maturity." 

Section 2293-36, General Code, is evidently designed to put this con-

stitutional provision into effect. It reads as follows: 
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"After the issue of any notes or bonds, the taxing authority 
shall annally include in its budget a sufficient amount to pay the 
interest on and to retire at maturity such bonds or notes; and 
shall levy a tax therefor." 

It will be noted that the constitutional provision requires provision for 

levying and collecting such taxes to be included in the legislation under 

which the bonds are authorized. Where the proposed bond issue is to be 

authorized by a vote of the electors, it is required by Section 2293-19, 

General Code, that the resolution of the taxing authority shall declare the 

necessity of a tax levy outside of the one per cent limitation, and thereupon 

the county audittJr shall calculate and certify to the taxing authority the 

amount of the average levy during the life of the bonds, and this, in turn, 

is certified to the board of elections. In the case which you present, the 

bonds proposed to be issued could not ·be said to have been duly authorized 

until the board of education had by resolution declared the necessity of 

such bond issue as required by Section 2293-19 and submitted it to a vote 

of the electors and they had approved it. Of course, if there was some 

vital defect in the proceedings which prevented the issuance of these bonds 

it could hardly be said that they were duly authorized. 

Section 2293-23a, General Code, requires the board of elections to 

certify the result of the election to the county auditor, and requires that 

the tax levy be placed on the tax lists. It appears from your Jetter that 

the county auditor, doubtless relying upon the result of the vote so certified, 

placed the required levy on the tax duplicate and that there was collected 

thereon the sum of $8,400.00. It does not, however, appear that the action 

of the auditor was contrary to law. On the other hand, it has been held 

that the provision of Section II of Article XII of the Constitution, above 

quoted, does not require that the issuance of the bonds shall precede the 

legislation for the tax levy. State v. Zangerle, 95 Ohio St., 58. In this 

case legislation had been passed authorizing the issuance of bonds of the 

City of Cleveland, for sewage disposal and prevention of river pollution 

and ordering the submission of the proposition of issuing such bonds to a 

vote of the electors, and such submission had been had and approved by 

the electors. The case arose out of the refusal of the county auditor to 

place the required tax on the duplicate, such refusal being based on his 

contention that the bonds must first be issued. The court granted the writ 

of mandamus, saying in the course of the opinion: 

"There is in this provision of the constitution no requirement 

https://8,400.00
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that the bonds shall have been first issued before the legislation 
providing for the levy of taxes for the purposes stated shall be 
passed. That is a matter that is left to the wisdom and discretion 
of the legislative body having authority to act for the munici­
pality. That the bonds had not actually been issued is no reason 
why legislation to provide money to meet them when issued and 
matured could not be adopted. It is the duty of the council to 
safeguard the interest of the municipality, and in doing so to 
strictly conform to the constitutional and legislative requirements 
under which the council acts. This power and this duty of 
council continue throughout. If from change in the public under­
taking, or in the plans or arrangement, the ·bonds should not be 
issued ; or if it should develop that a less amount was needed, or 
that there was no necessity for a levy, it would be the duty of 
the city authorities to reduce or omit entirely the levy in accord­
ance with the circumstances." 

Section 5625-9, General Code, provides in part as follows: 

"Each subdivision shall establish the following funds: 

" (a) General fund. 

"(b) Sinking fund whenever the subdivision has outstand­
ing bonds other than serial bonds. 

" (c) Bond retirement fund, for the retirement of serial 
bonds, or of notes or certificates of indebtedness. * * *" 

Accordingly, the monies collected from the tax levy in question, 

should have been paid and doubtless were paid into the bond retirement 

fund. It appears that at the general election in 1950, the bond issue in 

question was resubmitted to the voters and passed, and the bonds were 

then sold. Your letter does not state the facts which gave rise to the 

unfavorable opinion as to the validity of the original submission, and I can 

only assume that the proposition was resubmitted in order to allay any 

doubt that might interfere with the sale of the bonds. Considering the 

identity of purpose between the two submissions and the reasons therefor, 

I would regard the second submission merely as a continuation of the 

original procedure and would consider that the money collected from taxes 

to meet such bonds, and now in the bond retirement fund would be appli­

cable to the bonds issued pursuant to the second vote of the electors. 

\Ve have then to consider only the possibility of transferring from 

the bond retirement fund a portion of the taxes thus collected, to reimburse 

the general fund for an expenditure which has been made from it in ,carry-
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ing out a portion of the proposed improvement. The only authority for 

such transfers is to be fonnd in Section 5625-13 and 5625-13a, of the 

General Code. Section 5625-13 provides in part, as follows: 

"No transfer shall be made from one fund of a subdivision 
to any other fund, by order of the court or otherwise, except as 
hereinafter provided: 

a. The unexpended balance in a bond fund that is no 
longer needed for the purpose for which such fund was created 
shall be transferred to the sinking fund or bond retirement fund 
from which such bonds are payable. 

"b. The unexpended balance in any specific permanent im­
provement fund other than a bond fund, after the payment of all 
obligations incurred in the acquisition of such improvement, shall 
be transferred to the sinking fund or bond retirement fund of the 
subdivision; provided that if such money is not required to meet 
the obligations payable from such funds, it may be transferred to 
a special fund for the acquisition of a permanent improvement or 
improvements or, with the approval of the court of common pleas 
of the county wherein such subdivision is located, to the general 
fund of the subdivision. 

c. The unexpended balance in the sinking fund or bond 
retirement fund of a subdivision, after all indebtedness, interest 
and other obligations for the payment of which such fund exists 
have been paid and retired, shall be transferred in the case of the 
sinking fund to the ·bond retirement fund and in the case of the 
bond retirement fund to the sinking fund; provided that if such 
transfer is impossible by reason of the non-existence of the fund 
herein designated to receive the transfer, such unexpended bal­
ance, with the approval of the court of common pleas of the 
county wherein such subdivision is located, may be transferred to 
any other fund of the subdivision. * * *" (Emphasis added.) 

I cannot think that the condition set forth in the above statute can be 

met in your case, in view of the fact, as your letter states, that the school 

district in question has issued and sold the bonds pursuant to the second 

submission to the electors and the bond retirement fund clearly has an 

obligation to meet. 

Section 5625-r3a provides as follows: 

"In addition to the transfers authorized in section 5625-13, 
the taxing authority of any political subdivision may, in the man­
ner hereinafter provided, transfer from one fund to another any 
public funds under its supervision except the proceeds or balances 
of loans, bond issues, or special levies for the payment thereof, 
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and except the proceeds or balances of funds derived from any 
excise tax levied by law for a specified purpose or purposes, and 
except the proceeds or balances of any license fees imposed by 
law for a specified purpose or purposes." (Emphasis added.) 

Here it will be noted that the authority of the Common Pleas Court 

to act under this section is expressly limited in that there may not be 

transferred the proceeds of bond issues or of special levies for the payment 

thereof. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that the Senecaville­

Richland School District having paid from the general fund of the district 

the sum of $3,000 toward the cost of certain improvements to school prop­

erty it cannot reimburse such general fund out of the taxes levied and 

collected to meet the principal and interest on bonds issued for the purpose 

of completing such improvement. 

The conclusion here stated may seem to be out of accord with my 

opinion No. 859 issued October 25, 1951, where it was held that under the 

provisions of Section 6600 et seq. General Code, relating to cotmty garbage 

disposal districts, the proceeds of revenue bonds issued to pay the cost of 

establishing such district, may be applied in part to reimburse the general 

fund of the county for expenditures from such fund in making the pre­

liminary plans and surveys therefor. That opinion was grounded on the 

provisions of the statute indicating that such preliminary posts were a 

specific part of the cost to be paid out of the proceeds of such bonds, and 

that the proposed reimbursement did not amount to a transfer of money 

from a fund in which it had been placed, but was rather the direct appli­

cation of a portion of the proceeds of the bond issue to the payment of 

necessary expense incurred prior to the issuance of bonds. In the present 

case, by contrast, we are dealing with the proceeds of a collected tax which 

under the law have been paid into the bond retirement fund, which fund 

under the circumstances stated, is not subject to transfer. 

Since the above opinion was prepared, I have received your supple­

mental letter requesting my opinion on an additional phase of the same 

matter. Your communication reads in part, as follows: 

"Assuming that your answer to my original request of Octo­
ber 3, 1951, should be in the negative, would it be possible to 
take the $3,000.00 which was taken from the general fund and 
used together with $rn,ooo.oo which was supplied as rehabilita­
tion funds from the Department of Education of Ohio, and was 

https://rn,ooo.oo
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used to construct rest rooms and toilet facilities as an addition to 
the present building and is a permanent fixture and will not have 
to be reconstructed in the building of the addition, which the pres­
ent bond issue was voted for from the money derived from the 
sale of the lxmds and placed in the general fund of the school 
district?" 

You do not state whether the rest rooms and toilet facilities were 

included in the plans for the addition to the school building, for the con­

struction of which the bonds were intended to be issued under the sub­

mission had in I948 and resubmitted in 1950. For the purpose of my 

answer to the question which you are now submitting, I will assume that 

they were so included. 

If such be the case, then the principle of the opinion to which I have 

referred, to wit, No. 959 issued October 25, r95r, would appear to apply. 

The use of a portion of the proceeds of the bonds to pay the cost of con­

structing a portion of the yery improvement for which the bonds were 

issued, to wit, the rest rooms and toilet facilities would certainly be a 

proper application of such proceeds. Furthermore, where general funds 

had been advanced for that purpose, I am of the opinion that the general 

fund could properly be reimbursed out of such bond proceeds. The situa­

tion here differs only from the factual situation involved in the opinion 

referred to in that the advance from the general fund in that case was for 

necessary preliminary expense, while in your case it was for carrying out 

what was considered an essential part of the proposed improvement, the 

full construction of which had to await the resubmission of the .bond issue. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


