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LIBRARY, PUBLIC SCHOOL- BOARD OF TRUSTEES - RE­

QUIRED TO DEPOSIT ALL FUNDS, BEQUESTS OR OTHER­
WISE, IN ACCORDANCE WITH UNIFORM DEPOSITORY ACT 
-MAY INVEST FUNDS, BEQUEATHED, IN SECURITIES TO 
COMPLY WITH TERMS OF BEQUEST- SECTION 2296-1 ET. 
SEQ., G.C. 

SYLLABUS: 

The Board of Library Trustees of a public school library is re­
quired to deposit all funds coming into its hands, whether from be­
quests or otherwise, in accordance with the Uniform Depository Act, 
Section 2296-1 et seq., G. C., unless by the terms of the bequest said 
board is authorized to invest the same, in which case it may invest the 
funds so bequeathed in such securities as are authorized by the terms of 
the bequest. 
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Columbus, Ohio, September 3, 1942. 

Hon. l\Tilliam G. Batchelder, Jr., Prosecuting Attorney, 

Medina, Ohio. 

Dear Sir: 

I have your request for opinion which reads as follows: 

"The Board of Library Trustees of the Medina Village 
School District Public Library have approximately $19,000.00 
on deposit pursuant to the Uniform Depository Act - Sec. 
2296-1 O.G.C. et seq. This sum of money represents divers 
bequests to said library some of which sum was bequeathed in 
trust to invest the Corpus, the income to be used for library 
purposes. The remainder of the aforesaid sum of money was 
bequeathed outright without restrictions as to the spending of 
corpus. 

The Library Board wishes to invest the total amount in 
United States Defense Bonds - series F and G. Is the intend­
ed investment lawful or do Sections 2296-1 O.G.C., et seq., ap­
ply and especially 2296-22 O.G.C., which reads as follows: 

'The provisions of this act shall supersede those of any 
and all p'rior acts relative to the deposit of public moneys as 
herein defined, the payment of interest thereon or the giving of 
security therefor. All public moneys shall be deposited pur-' 
suant to the provisions of this act and not otherwise, anything 
to the contrary in such other prior laws notwithstanding.' 

I will appreciate your early opinion in the foregoing matter.'' 

I note the provisions of the General Code relating to the organiza­

tion and management of public school libraries, found in Section 7635, 

et. seq., of the General Code. 

Section 7635 provides for the establishment and control of such 

library and reads as follows'. 

"The board of education of any city, village or rural school 
district, by resolution, may provide for the establishment, con­
trol and maintenance in such district, of a public library, free 
to all the inhabitants thereof. It shall provide for the manage­
ment and control of such library by a board of trustees to be 
elected by it as herein provided, which board shall hold title 
to all such library property. 

Such boards of education shall also have the power for such 
purpose or purposes to purchase, erect, construct, enlarge, ex­
tend or improve a building or buildings for library purposes, in­
cluding a site or sites therefor, and equipping and furnishing 
the same.'' 
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Section 763 7 reads: 

"In its own name, such library board shall hold the title 
to and have the custody, and control of all libraries, branches, 
stations, reading rooms, of all library property, real and per­
sonal, of such school district, and of the expenditure of all 
moneys collected or received from any source for library pur­
poses for such district. It may employ a librarian and assist­
ant, but previous to such employment their compensation shall 
be fixed." 

Section 7638 outlines the powers of the library board, including 

the right to purchase or appropriate land and dispose of the same when 

no longer needed, and this section provides further as follows: 

" * * * It may accept any gift, devise or bequest for the 
benefit of such library. * * * " 

Section 7638-1 provides for the election by the board of officers, 

including the treasurer, who is required to give bond in such amount 

and form as the library trustees may prescribe. The pertinent part of 

this section reads as follows: 

"For the transaction of its business the board of library 
trustees sha"ll elect a president, vice-president, secretary and 
treasurer, and such other officers as shall be deemed expedient 
or necessary, and with the exception of the offices of president 
and vice-president, may repose the duties of such officers, who 
need not be members or member of the board, in one person, 
provided, however, that the treasurer of said library board shall 
be required to give bond in such amount and form as the library 
trustees may prescribe, to secure such funds in his custody, 
as may not be otherwise prescribed by law. * * * " 

(Emphasis mine.) 

Section 7639 provides for a tax levy by the board of education for 

the support of the library, based upon a requisition by the board of li­

brary trustees. This levy is to be in addition to all of the levies by law 

and subject to no limitations upon the tax rates "except as herein pro­

vided". 

Section 7 640 reads as follows: 

"The proceeds of the tax levy for school district public 
library purposes shall be paid over by the county treasurer 
when collected by him as provided by law, to the treasurer of 
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the board of library trustees, or other officer designated by 
such board to receive such funds, and shall constitute a fund to 
be known and designated as the library fund. Payments there­
from shall be made only upon the warrant of the library board 
of trustees, when signed by the president and secretary there­
of and issued for lawful purposes." 

It would appear from the above quoted sections of the General 

Code that the board of library trustees is endowed with very com­

plete control of the public school library, including its buildings, pro­

perty and funds, and that the treasurer is the custodian of all moneys 

received by the board, from whatever source they come. I call especial 

attention to the provisions of Section 7638, authorizing the library board 

to accept gifts, devises and bequests. This provision is quite similar 

to that contained in Section 18, General Code, relative to other public 

bodies, including the state, counties, townships and municipal corpor­

ations, and "educational, penal or reformatory institutions" under the 

control of the state. It is provided in that section that these public 

bodies "may receive by gift, devise or bequest, moneys, lands or other 

properties, for their benefit or the benefit of any of those under their 

charge, and hold and apply the same according to the terms and con­

ditions of the gift, devise or bequest." 

The language of Section 7638, above quoted, is not so explicit as 

Section 18, General Code, above referred to, in regard to the admin­

istration of money or property given or bequeathed. It is my opinion, 

however, that it would be within the implied power and also the duty 

of the trustees of the public library to so administer a bequest so as to 

carry out the express conditions or purposes attached thereto by the 

donor, as long as they are not unlawful. 

In Rockwell v. Blaney, 9 N.P. (N.S.) 495, it was held: 

"A bequest to a board of. education for school purposes 
is a trust for charity, and should be liberally construed to the 
end that the intention of the donor may be carried out." 

To like effect, see Christy v. Commissioners, 41 O.S. 711. 

The fact that the library board is given broad powers and full 

control of the property and funds in its hands does not relieve it from 

obligations imposed by the statutes as to the handling and safe-keep­

ing of public moneys which come into its possession. 
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This brings us to a consideration of the so-called "Uniform De­

pository Act", found in Sections 2296-1 to 2296-24 of the General 

Code. Section 2296-1 defines public moneys as follows: 

" 'Public moneys' means all moneys in the treasury of the 
state, or any subdivisions thereof, or coming lawfully into the 
possession or custody of the treasurer of state, or of the treas­
urer of any such subdivision. 'Public moneys of the state' in­
cludes all such moneys coming lawfully into the possession of 
the treasurer of state; and 'public moneys of a subdivision' in­
cludes all such moneys coming lawfully into the possession of 
the treasurer of the subdivision." 

The word "subdivision", as used in this act, is defined in the same 

section as follows: 

" 'Subdivision' means any county, school district, muni­
cipal corporation * * * or other district or local authority elect­
ing or appointing a treasurer in this state." 

The board of library trustees plainly falls within the class de­

scribed as "other district or local authority electing a treasurer in 

this state", and with the possible exception which I will later discuss, 

the moneys in its hands are certainly "public moneys" as defined in 

the act. 

Section 2296-15 provides: 

"Each treasurer may at all times keep in the vaults of his 
office such amount, as a cash reserve, as may be prescribed by 
the proper governing board, which such amount shall not be 
required to be deposited pursuant to the provisions of this act. 
Each treasurer shall deposit all the remaining public moneys in 
his possession at the commencement of each period of award 
in the public depository or depositories designated by the pro­
per governing board, excepting to the extent that provision has 
been lawfully made for the investment of such public moneys 
in lieu of their being deposited in a depository or depositories." 

(Emphasis mine.) 

Section 2296-16 requires all moneys subsequently received to be 

deposited in like manner. 

Section 2296-22 reads as follows: 

"The provisions of this act shall supersede those of any 
and all prior acts relative to the deposits of public moneys as 
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herein defined, the payment of interest thereon or the g1vmg 
of security therefor. All public moneys shall be deposited 
pursuant to the provisions of this act and not otherwise, any­
thing to the contrary in any such prior laws notwithstanding." 

The language of the sections above quoted as contained in the 

"Uniform Depository Act" seems to leave no doubt that every public 

agency in Ohio coming within its terms and into whose possession "pub­

lic moneys" come, are to keep such moneys on deposit in a depository 

selected in accordance with the provisions of said act, unless provisions 

are made by the law for their investment or other disposition. The 

language of the sections above quoted gives the act a strictly manda­

tory character. Even if the subdivision in question is authorized by 

statute to invest such funds, nevertheless their custody should be in 

the public depository chosen in accordance with said act until the time 

comes for proper investment. 

In an opinion rendered by one of my predecessors in 193 7, Opin­

ions Attorney General, p. 1378, it was held: "The Uniform Depository 

Act has to do with the safeguarding of public moneys and must be 

construed strictly." 

It will be observed that the depository act makes proV1s10n (Sec. 

2296-15) that the treasurer may keep in the vaults of his office such 

amount of cash reserve as may be prescribed by the proper governing 

board. With that exception, he is required to deposit all of the remain­

mg public moneys in his possession. 

In view of the many provisions of the statutes authorizing certain 

funds in the hands of public bodies to be invested, and of the explicit 

provisions as to securities in which they may be invested, it would seem 

beyond question that no implied power can be found for the invest­

ment of any public funds not so authorized. Instances of the express 

authority given by the statutes for the investment of funds may be 

found in the laws relating to the investment of funds by the Industrial 

Commission (G.C. Sec. 1465-58), the Teachers Retirement System (G.C. 

Sec. 7896-16a) and the Public Employees Retirement System (G.C. 

Sec. 486-41); also in the statutes relating to the investment of moneys 

coming into the various sinking funds. 

It follows conclusively that lacking explicit statutory authority 
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to invest funds in the hands of the board of library trustees, the board 

would have no such authority but would be obliged to deposit them 

under the provisions of the Uniform Depository Act regardless of wheth­

er such funds were received from taxation or by gift or bequest, unless 

the terms of a given bequest or gift expressly authorize or require the 

board to invest such funds in a stipulated manner, in which case the 

gift or bequest is in the nature of a trust, and it would be the right 

and duty of the board to carry out the wishes of the donor, provided 

the purposes of the donor are in no way illegal. 

Specifically answering your question, it is my opm1on that the 

Board of Library Trustees of the Medina Village School District Public 

Library is required to deposit, in accordance with the Uniform De­

pository Act, Section 2296-1, et seq., General Code, all moneys that 

come into its hands, but that it may withdraw from such deposit and 

invest any moneys that have come to it by bequest, where the terms 

of such bequest specifically authorize or require such investment, and 

may invest the same in United States Defense Bonds, provided the 

terms of such bequest, either expressly or by inclusive terms, authorize 

such investment. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General. 




