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BOARD OF EDUCATION CAN ACCEPT BUILDING FOR 

SCHOOL ROOM USE FOR A LIMITED PERIOD OF TIME, AND 

MAY SPEND MONEY NECESSARY TO MAKE BUILDINGS 

SUITABLE FOR SUCH USE. §§ 3313.36, 3313.37, R.C. 

SYLLABUS: 

Under authority of Sections 3313.36 and 3313.37, Revised Code, the board o[ 
education of a local school district is authorized to accept a gift of the use of build­
ings for school rooms on a loan free basis for a limited period of time, and may 
spend funds to temporarily repair and convert the buildings when the expenditure 
is necessary to put the buildings into a condition suitable for use as school rooms. 

Columbus, Ohio, November 30, 1961 

Hon. Dennis J. Callahan, Prosecuting Attorney 

Lawrence County, Ironton, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads : 
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"Re : Emergency class rooms 

Fairland Local School District 

"I am in receipt of request from the executive head of the 
Fairland Local School District, for an opinion as to the legality 
of said school district using two buildings owned by the Federal 
Government situated on an abandoned lock and dam site, within 
the Fairland Local School District. The Federal Government 
will allow the school district to use the buildings on a free loan 
basis for twenty months, or two school years, and the only require­
ment being made by the Federal Government is that the School 
District maintain the buildings. It will be necessary to remove 
partitions and convert the furnaces or heating equipment to gas, 
and to install temporary chalk boards, all of same to be paid for 
when the repairs are completed. 

"I would appreciate your advising me as to whether or not 
this School District may legally expend funds for such temporary 
repairs and/or conversion, and further, if there are any reasons 
why the School District should not use these buildings, as there is 
a serious shortage of space within said School District." 

Section 3313.17, Revised Code, makes it clear that any board of edu­

cation may acquire and hold real property or take and hold any grant of 

land. Section 3313.36, Revised Code, which is more closely on point, reads: 

"By the adoption of a resolution, a board of education may 
accept any bequest made to it by will or may accept any gift or 
endowment from any person or corporation upon the conditions 
and stipulations contained in the will or connected with the gift or 
endowment. For the purpose of enabling the board to carry out 
the conditions and limitations upon which a bequest, gift, or 
endowment is made, it may make all rules and regulations re­
quired to fully carry them into effect. No such bequest, gift, or 
endowment shall be accepted by the board if the conditions 
thereof remove any portion of the public schools from the control 
of such board." 

It is my opinion that the offer by the federal government to lend 

buildings rent free is a gift which the board may accept pursuant to Sec­

tion 3313.36, Revised Code. Furthermore, the requirement that the board 

maintain the buildings during the period of the loan is a "condition * * * 
connected with the gift" and is expressly authorized by the section. 

The question that arises next concerns the permissibility of spending 

funds for temporary repairs and conversions. Authority for this is implicit 

in Section 3313.37, Revised Code, reading in part: 
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''The board of education of any school district, except a 
county school district, may build, enlarge, repair, and furnish the 
necessary schoolhouses, purchase or lease sites therefor, or rights 
of way thereto, or purchase or lease real estate to be used as play­
grounds for children or rent suitable schoolrooms, either within 
or without the district, and provide the necessary apparatus and 
make all other necessary provisions for the schools under its 
control. 

* * *"* * * 
( Emphasis added) 

Here the authority to lease sites and to rent school rooms is authority 

to acquire and hold property for a limited period of time. In such cases 

all expenses incurred in getting the property into a condition suitable for 

use result in spending funds for temporary repairs and conversions. Au­

thority to make such expenses is necessarily implied in the authority, which 

is specifically granted, to acquire the temporary site that is the occasion 

for the temporary repair or conversion. 

The actual decision to do what it 1s authorized to do can be made 

only by the board of education. This should be made after weighing such 

factors as availability of funds, permanence of the need for additional space, 

cost of the temporary conversions, and other factors more easily identified 

by the local board of education. 

In answer to your specific question, therefore, it is my op1111on and 

you are advised that under authority of Sections 3313.36 and 3313.37, 

Revised Code, the board of education of a local school district is author­

ized to accept a gift of the use of buildings for school rooms on a loan 

free basis for a limited period of time, and may spend funds to temporarily 

repair and convert the buildings when the expenditure is necessary to put 

the buildings into a condition suitable for use as school rooms. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




