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HEALTH, BOARD OF-GENERAL HEALTH DISTRICT-MEM­

BER-THE OFFICE AND MEMBER OF COUNTY BOARD OF 
ELECTIONS NOT INCOMPATIBLE-SUBMISSION TO ELEC­
TORS QUESTION OF TAX LEVY TO RAISE FUNDS TO MEET 
EXPENSES OF GENERAL HEALTH DISTRICT-SECTIONS 

1261-18, 1261-4oa, 4785-8 G. C. 

SYLLABUS: 

The offices of member of a board of health of a general health district, appointed 
under the provisions of Section 1261-18, General Code, and member of a county 
board of elections, appointed under the provisions of Section 4785-8, General Code, 
are not made incompatible merely by reason of the provision in Section 1261-40a, 
General Code, for the submission to the electors of a tax levy designed to raise 
funds to meet the expenses of such general health district. 

Columbus, Ohio, August 12, 1952 

Hon. Luther L. Liggett, Prosecuting Attorney 

Union County, Marysville, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, which reads as 

follows: 

"The Board of Health of the Union County Health District 
has passed a resolution certifying that the amount necessary to 
meet the current expenses of said Health District will not be 
forthcoming to said Board because the amount of taxes to be 
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raised during the ensuing year within the ten mill limitation will 
be insufficient. Said resolution was passed and certified to the 
Board of County Commissioners of Union County, Ohio under 
the authority of Section 126I-4oa of the General Code. The 
Board of County Commissioners undouibtedly will submit the 
question of levying a tax under this section to the electors of 
Union County at the November 4, 1952 general election. A mem­
ber of the Board of Health is also a member of the Union County 
Board of Elections. 

"My specific question is, in the above described situation is 
the office of a member of a county Board of Elections and mem­
ber of the Board of Health of a county Health District mcom­
pati·ble." 

There are, of course, no constitutional or statutory prov1s1ons m 

Ohio relative to incompatibility of public offices generally. 32 Ohio 

Jurisprudence, 9o6, Section 46. Moreover, I find no express or implied 

provisions as to the incompati,bility of the two offices in the instant case 

in any of the special statutes relating to them. In this situation, resort 

must be had to the common-law rule on the subject. This rule is stated 

in 32 Ohio Jurisprudence, 909, Section 48, as follows : 

"* * * One of the most important tests as to whether offices 
are incompatible is found in the principle that incompatibility is 
recognized whenever one office is subordinate to the other in 
some of its important and principal duties, or is subject to super­
vision or control 1by the other-as an officer who presents his 
personal account for audit and at the same time is the officer who 
passes upon it,---or is in any way a check -upon the other, or 
where contrariety and antagonism would result in an attempt by 
one person to discharge the duties of both." 

Further, in State, ex rel. Attorney General v. Gebert, 12 O.C.C. 

(N.S.) 274, it is held that "Offices are considered incompatible * * * 
when it is physically impossible for one person to discharge the duties 

of both." 

With these rules in mind, we may note certain of the statutory duties 

and functions of the two offices with which we are presently concerned. 

Members of boards of elections are appointed under the provisions 

of Section 4785-8, General Code, which reads as follows: 

"There shall be in each county of the state, a board of elec­
tions consisting of four qualified electors of the county, who shall 
-be appointed by the secretary of state, as representatives of the 
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secretary of state, to serve for the term of four years and until 
their successors have been appointed and have qualified. On the 
first day of March in even numbered years the secretary of 
state shall appoint two of such board members, one of whom shall 
be from the political party which cast the highest number of votes 
in the state for the office of governor at the last preceding state 
election, and the other shall 1be from the political party which cast 
the next highest vote .for governor at such election. All vacancies 
filled for unexpired terms and all appointments to new terms shall 
•be made from the political party to which the vacating or out­
going member belonged, unless there is a third political party 
which cast a greater number of votes in the state at the last pre­
ceding state election for the office of governor than did the party 
to which the retiring member ·belonged, in which event the 
vacancy shall •be filled from such third party." 

Certain restrictive provisions relative to eligibility for membership 

on boards of elections are found in Section 4785-16, General Code. This 

section provides : 

"No person shall serve as a member, clerk, deputy clerk, 
assistant clerk, or employee of the board of elections who is a 
candidate for an office to .be filled at an election, except the office 
of delegate or alternate to a convention or a member of a party 
committee. No person who is a candidate for an office or position 
to be voted for by the electors of a precinct shall serve as a 
precinct election officer in said precinct." 

The duties of boards of elections are set out m Section 4785-13, 

General Code, which reads in part as follows: 

"The boards of elections within their respective jurisdictions 
by a majority vote shall exercise, in the manner herein provided, 
all powers granted to such boards in this act, and shall perform 
all the duties imposed by law which shall include the following:

"* * * e. To make and issue such rules, regulations and 
instructions, not inconsistent with law, or the rules established by 
the chief election officer, as they may deem necessary for the guid­
ance of election officers and voters. 

"* * * j. To investigate irregularities, non-performance of 
duties, or violations of laws by election officers and other persons; 
to administer oaths, issue subpoenas, summon witnesses, and 
compel the production of •books, papers, records, and other 
evidence in connection with any such investigation; and to report 
the facts to the prosecuting attorney. 

"* * * 1. To receive the returns of elections, canvass the 
returns, make abstracts thereof and transmit such abstracts to 
the proper authorities provided by law. * * *" 
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District boards of health are provided for in Section 1261-17, General 

Code, which reads in part as follows: 

"In each general health district, except in a district formed 
by the union of a general health district and a city health district, 
there shall be a district board of health consisting of five members 
to ,be appointed as hereinafter provided and as provided in 
section 44o6 of the General Code. * * *" 

Members of boards of health in general health districts are appointed 

under the provisions of Section 1261-18, General Code. This section 

provides in part : 

""Within sixty days after this act shall take effect the mayor 
of each municipality not constituting a city health district and 
the chairman of the trustees of each township in a general health 
district shall meet at the county seat and shall organize iby select­
ing a chairman and a secretary. Such organization shall ,be known 
as the district advisory council. The district advisory council 
shall proceed to select and appoint a district board of health as 
hereinbefore provided, having clue regard to the equal representa­
tion of all parts of the district. Where the population of any 
municipality represented on such district advisory council exceeds 
one-fifth of the total population of the district, as determined by 
the last preceding federal census such municipality shall be entitled 
to one representative on the district board of health for each fifth 
of the population of the district represented hy the population of 
such municipality. Of the members of the district board of health, 
one shall be a physician. * * *" 

The duties of a 'board of health 111 the matter of submitting to the 

electors a special tax levy to meet the budget requirements of its district 

are prescribed in Sections 1261-40 and 126I-4oa, General Code. These 

sections provide in part : 

Section 1261-40, General Code: 

"The board of health of a general health district shall, 
annually, on or before the first Monday of April, estimate in 
itemized form the amounts needed for the current expenses of 
such districts for the fiscal year beginning on the first day of 
January next ensuing. Such estimate shall be certified to the 
county auditor and ,by him su;bmitted to the budget commissioners 
which may reduce any item or items in such estimate but may not 
increase any item or the aggregate of all items. The aggregate 
amount as fixed by the budget commissioners shall be apportioned 
by the county auditor among the townships and municipalities 
composing the health district on the basis of taxable valuations in 
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such townships and municipalities. The district board of health 
shall certify to the county auditor the amount due from the state 
for the next fiscal year as provided in section 1261-39 of the 
General Code, which shall be deducted from the total of such 
estimate before an apportionment is made. * * *" 

Section 126r-4oa, General Code: 

"If the aggregate amount necessary to meet the current 
expenses of the general health district for the fiscal year beginning 
on the first day of January next ensuing, as set -by the budget 
commissioners pursuant to section 1261-40 of the General Code, 
will not be forthcoming to the iboard of health of such district 
out of the district health fund because the amount of taxes to be 
raised during the ensuing year within the ten mill limitation will 
be insufficient, the 'board of health of the general health district 
shall certify the fact of such insufficiency to the county commis­
sioners of the county in which such general health district is 
located who are hereby ordained to be a special taxing authority 
for the purposes of this section only, and notwithstanding any 
other provisions of law to the contrary, the board of county com­
missioners of any county in which a general health district is 
located shall be the taxing authority for such special levy outside 
the ten mill limitation. The county commissioners shall thereupon, 
at any time prior to September fifteenth of the year preceding that 
in which the insufficiency will exist, by vote of two-thirds of all 
the members of said ibody, declare by resolution that the amount 
of taxes which may be raised within the ten mill limitation will 
be insufficient to provide an adequate amount for the necessary 
requirements of such health district within the county, and that 
it is necessary to levy a tax in excess of such limitation in order 
to provide the board with sufficient funds to meet its current 
expenses. * * *" 

The precise question presented by your inquiry is whether, in a 

case where a board of health has initiated action designed to bring a 

special tax levy to a vote of the electors under the provisions of Section 

r26r-4oa, supra, there would exist such a "contrariety and antagonism," 

or such a division of loyalty, between the offices of member of such board 

and of the board of elections that one person could not properly discharge 

the duties of both. 

From an examination of the prov1s1ons of Section r26r-4oa, supra, 

it will be observed that the ,board of county commissioners is the taxing 

authority for the special levy for which provision is therein made, and it 

is this -board, rather than the •board of health, which is vested with the 
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authority to declare the necessity of the additional levy being put to a 

vote of the electors. Moreover, by referring to the quoted provisions of 

Section 1261-40, supra, we may observe that although a board of health 

may present a budget request in such amounts as it may think proper, 

final authority to fix the aggregate amount needed by such board for its 

current expenses is lodged in the county budget commission. 

Despite these checks on the discretion of a board of health m the 

matter of bringing to a vote a special tax levy designed to raise funds 

for the operation of such ,board, it must be conceded that a member of 

such board would very likely, as to such election, find himself in a posi­

tion of partisanship with reference to the issue thus presented to the 

electors. Is this circumstance such as to disqualify the individual concerned 

from the proper performance of the duties devolving on a member of a 

board of elections ? 

In the consideration of this question, regard must be had to the 

essential nature of our system by which elections are conducted and 

supervised. By reference to the statutory provisions already noted herein 

for the appointment of members of election boards, it is readily apparent 

that all of such members are representatives of one or the other of two 

major political parties. All of them are, therefore, in positions of partisan­

ship with respect to the election of the candidates sponsored by the party 

which each represents. To a lesser, and perhaps a more mixed extent, the 

same '\Vould be true with respect to the "questions and issues" which 

from time to time are submitted to the electorate. Here it becomes evident 

that the General Assembly has frankly rejected any notion of attempting to 

provide non-partisan, unprejudiced or neutral membership for such boards, 

and has provided instead that the partisanship on such boards should be 

equally divided between the major parties. Purely as a political matter, 

it may be doubted whether any attempt to provide for membership on such 

boards on a non-partisan basis could be successful in a society in which 

political interest is as widespread as it is in our own. In any event, it is 

clear that under our present statutes, partisanship on the part of election 

board members is accepted as an essential feature of the state election 

machinery. This being the case, I am unable to see that a member of a 

•board of health, merely by reason of his support of or opposition to a tax 

levy submitted to a vote, under the provisions of Section 126r-4oa, General 
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Code, would thereby be placed in such a position of contrariety and 

antagonism, or involved in such a division of loyalty, as would make his 

office incompatible with that of member of a county board of elections. 

Respectfully, 

C. wILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




