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COUNTY -'COMMISS10NER-OPERATING A COUNTY HOME, 

MAY PROVIDE ALL NECESSARY MEDICAL AND SURGICAL 

SERVICES .IN THE HOME ITSELF-CHAPTER :5155., R.C.­
§§5155.22, SlSS.27, R.C. 

SYLLABUS: 

1. A board of county commissioners in 'its operation of a county home pursuant 
to Chapter 5155., Revised Code, may provide all necessary medical and surgical ser­
vices in the home itself to persons •who have been admitted ·to the home pur-suant to 
Section 5155.22, Revised Code. 

2. A board of county commissioners ·may ·enter -into ·a ·contract with a proper 
medkal ,school for Jthe fornisliing, of the•medical and surgical services necessary •for the 
care .of the inmates of .a county home, .hut such contract must comply .with the pro­
visions of Section 5155.27, Revised Code. 

Columbus, Ohio, March 31, 1960 

Hon. C. Watson Hover, .Prosecuting Attorney 

Hamilton County, Cincinnati, Ohio 

.Dear .Sir: 

Your request for my opinion states in part : 

"Your Informal Qpinion No..103, dated December 9, 1959, 
has been closely studied by this office and by other interested 
local agencies, both public and private. ·while it is, of course, 
·not ·questioned that ·a Board of ·County Commissioners may not 
operate a county hospital as your opinion states, the .information 
furnished your office apparently was not sufficiently accurate or 
detailed to _permit a oetermination of whether or not the facility 
known as 'Drake Memorial 'Hospital' is, 'both in fact or in 'legal 
contemplation, a county hospital. 
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"The Board of County Commissioners here has never know­
ingly attempted to operate 'a county hospital', nor has it ever 
operated anything other than a hospital pavilion of an established 
county home, nor has there been any representation that this 
institution is a 'county hospital', under the provisions of R.C. 
339.01 ." 

The request then gives a history of the Hamilton County Home and 

the hospital facility now known as "Drake Memorial Hospital." In this 

regard you state : 

"As stated above, the hospital portion of The County Home is 
not, nor has it ever been, open to all patients as, we understand, 
is the intent of public hospitals generally, including those classi­
fiable under the statute as 'county hospitals'. The admission policy 
executed by The Hamilton County Vvelfare Department, and 
pursuant to the original intent of the construction program and 
the federal grant-in-aid, is to screen patient-inmates to determine 
that they are properly classifiable as county charges and to so 
report to the Superintendent of The County Home." 

You then ask the following specific questions : 

"1. Can a Board of County Commissioners, as a part of its 
operation of a county home, provide all necessary medical and 
surgical services in the Home itself to Patient-inmates elegible, 
because of type of illness or economic or medical indigency, 
for care in a county home? 

"2. In operating such an institution, may the Board of 
County Commissioners enter into a contract with the University 
of Cincinnati, a municipally owned institution, to furnish the 
necessary medical and surgical services through its College of 
Medicine?" 

The question of whether the Daniel Drake facility is operated as a 

general hospital, a county hospital or a hospital facility of the county home, 

is a question of fact which I, of course, am in no position to determine. 

Since your questions are concerned only with the furnishing of medical 

services to inmates of a county home, however, I do not consider it neces­

sary for me to discuss the particular fact situation existing in Hamilton 

county in answering your request. Actually, while your interest is naturally 

in the question pertaining to Hamilton county, the questions you ask 

appear to be of a general nature and might be pertinent in more than one 

county of the state. 
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The statutes pertaining to county homes are now contained in 

Chapter 5155., Revised Code, having been renumbered by Amended Sub­

stitute House Bill No. 926 of the 102nd General Assembly, effective 

September 14, 1957. Before that date such statutes were contained in 

Chapter 337., Revised Code. 

There is no specific provision in Chapter 5155., supra, for the erecting 

or operation of a hospital as a part of a county home. Section 5155.27, 

Revised Code, does, however, authorize the board of county commissioners 

to contract with one or more physicians to furnish medical relief and medi­

cines necessary for the inmates of the county home, reading as follows: 

"The board of county commissioners may contract with one 
or more competent physicians to furnish medical relief and 
medicines necessary for the inmates of the county home, but no 
contract shall extend beyond one year. Medical statistics shall be 
kept by the physician, who shall report such statistics to the board 
quarterly. Such statistics shall show the nature and extent of the 
services rendered, to whom rendered, and the character of the 
diseases treated. The board may discharge any such physician 
for proper cause. No medical relief shall be furnished by the 
county to persons in their own home, except for persons who 
are not residents of the state or county for one year, or of a town­
ship or city for three months, and except under section 5155.22 of 
the Revised Code." 

I believe that "medical relief" when interpreted in the broad sense 

includes medical and surgical services which would be furnished by a 

hospital. Further, I am of the opinion that authority for the institution 

of a hospital as a part of a county home must be implied since many of 

the inmates of a county home are in the institution because of advanced 

age or mental or physical disability making it impossible to care for them 

in their own homes. The institution of a hospital to care for these inmates 

would clearly be a part of the operation of the home. (See Opinion No. 

6274, Opinions of the Attorney General for 1956, page 121 at pages 

123, 124.) 

Regarding admission to a county home, Section 5155.22, Revised 

Code, reads: 

"In any county having a county home, when a board of 
township trustees or the proper officers of a municipal corporation, 
after making the inquiry provided by law, are of. the opinion that __ _ 
the person complaine9 _of is entitled to admission to such home, • · _ 
they shall forthwith transmit a statement o{ the -facts to tlie: ·::,.' 
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superintendent of- the· home. If it appears that such: person, is 
legaUy settled; in. the township- or has. no. legal settlement in. this. 
state, or that such settlement. is. unknown, and the superintendent 
of the liome is satisfied· that such person should become a county 
charge, the superintendent shall· adh1it such person as a- county· 
charge and shall receive and provide for him in- such institution, 
forthwith, or as soon as the physical condition of such person will 
so permit. The county shall not be liable for any relief- furnished; 
or· expenses incurred by the board, 

Thus, an inmate of a county home is a person who has been admitted 

under Section 5155.22, supra, and who has become a county charg.e 

pursuant to said section. The county home hospital would, of course, be 

for the care of such persons only. 

In answer. to your first qpestion, therefore, I am of the· opinion 

that a board of county. commissioners may, as a. part of its operation of 

a county home; provide· all necessary medical· and surgjcal services for 

inmates of the county home. 

Coming to your second· question, Chapter 5155., Revised: Cod'e, does 

not provide express authority for a contract such as you mention. Section 

5155.27,.supra,.does, however, authorize the board of county commissioners 

"to contract w.ith one or more competent physicians to furnish medical 

relief and medicines necessary for the inmates of the· county home." The 

section further provides that such physician report to the board quarterly 

and that the board. may "discharge any such physician for proper cause." 

I see no reason why the board should not contract with a medical. school. 

for the furnishing of competent physicians if the board deems. it. advisable 

and I consider that authority for such a contract may be reasonably 

implied. 

Since said- Section 5155.27, provides• authority for the employment of· 

physicians 1' bc:dieve that any such employment must be· done· in: accordance 

w.ith- that section. Thus, although L deem it appropriate for the board· to1 

enter into a contract with a medical school for the furnishing of competent 

physicians, such contract must comply with Section 5155.27, supra. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised: 

1. A board of county commissioners- in its oper.ation of a county 

home. pur.suant to Chapter 5·15-5., Revised Code; may provide aU' necessary 

medical am.t surgical s·ervices- in the home itself to persons who have been 

admitted to the home pursuant to Section. 5155,22-,. Revised Code. 
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2. A board: of county commissioners· may enter. into a contract with 

a proper medical school for the furnishing of the medical and surgical 

services necessary for the care of the inmates of. a county home, but such 

contract must comply with the provisions.of Section' 51-55.27, Revised Code. 

Respectfully, 

MARK McEr:.Rov 

Attorney General. 
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