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1. ENGINEER, COUNTY - TWO-THIRDS COST OF OPER­

ATION, SALARIES, MAINTENANCE, REQUIRED SERVICES, 

INCLUDING IMPROVEMENTS COUNTY DITCH, PAID OUT 

OF COUNTY'S SHARE, MOTOR VEHICLE LICENSE AND 

MOTOR VEHICLE FUEL TAXES - SECTIOX 2782-2 GEN­

ERAL CODE. 

2. ENGINEER HAS NO AUTHORITY TO COLLECT FEES, 

COUNTY DITCH IMPROVEMENT FROM GENERAL DITCH 

IMPROVEMENT FUND - COUNTY COMMISSIONERS MAY 

TRANSFER CERTAIN FUNDS - SECTIONS 562S-13a TO 

S62S-13g, GENERAL CODE. 

SYLLABUS: 

1. Section 2782-2, General Code," requires two-thirds of the cost 
of operation of the office of the county engineer, including salaries of 
all employes and the cost of maintenance thereof, to be paid out of the 
county's distributive share of the motor vehicle license and the motor 
vehicle fuel taxes. Such cost of operation embraces the cost of all 
services which the county engineer is required by law to perform, in­
cluding the services of his office with respect to county ditch improve­
ments. 

2. The county engineer has no authority to collect fees from the 
general ditch improvement fund for his services in connection with 
county ditch improvements, but the county commissioners may transfer 
funds from the general ditch improvement fund to the general fund of 
the county by complying with the requirements of Sections 5625-13a to 
5625-13g, General Code. 

Columbus, Ohio, January 16, 1942. 

Hon. William L. Coleman, Prosecuting Attorney, 

Marysville, Ohio. 

Dear Sir: 

Your request for _my opinion reads as follows: 

"Our County Engineer, the Honorable Claude Skidmore, 
has requested me for an interpretation of No. 2782-2 of the 
General Code of Ohio, which question I am referring to you for 
an opinion. 

As you will note the said section of the Code provides that 
two thirds of all the County Engineers' expenses must be paid 
to the general fund of said County from the money raised under 
the said section of the Code 2782-2. We are at a loss to know 
as to whether the County General Fund must be reimbursed 
to the extent of two thirds for all work done by the engineer's 
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office including the work done on county ditch work. You vvill 
also note that abutting property owners are assessed generally 
for the work done on such county ditches and the question arises 
as to whether reimbursement must also be made for this partic­
ular ~base of the engineer's services." 

County ditches are established and maintained under authority of 

the provisions found in Chapters 1, 2, 3 and 8 of Title III, being Sec­

tions 6442 to 6595 and 6691 to 6726-4 of the General Code. The im­

provements are generally made under contract in accordance with plans 

and specifications prepared by the county engineer who is also super­

visor of the work. Improvement costs are paid from the general ditch 

improvement fund, established under authority of Section 6492, Gen­

eral Code, which provides: 

"The commissioners of each county shall provide and es­
tablish a fund, to be known as the general ditch improvement 
fund, which shall be used as a sinking fund for all bonds issued 
under the provisions of this chapter. Said fund shall consist of 
all funds in any ditch fund at the time this act takes effect, that 
are not then specifically appropriated, of any taxes then or 
thereafter levied and collected for ditch and drainage purposes 
under county levies, not by law otherwise disposed of, the pro­
ceeds of all bonds issued and sold under this chapter, the col­
lections from all special assessments for benefits to property, as 
provided in this chapter, and such other funds as by law are or 
may be provided to be paid therein." 

Payments from the fund are authorized by Section 6493, General Code, 

which reads as follows: 

"From the general ditch improvement fund, except as 
otherwise provided by law, all costs and expenses of improve­
ments under this chapter shall be paid, including contract prices 
of construction and the costs of locating the improvement. No 
warrants shall .be drawn, to be paid from such fund, unless it 
contains a sufficient amount not otherwise specifically appropri­
ated to pay the same. 

The letting and approving of any contract for an improve­
ment shall be deemed a specific appropriation of the amount of 
such obligation, and such amount shall be set apart for the 
purpose of such payment, and contingently charged against 
said fund. If, at any time, said fund contains the proceeds of 
bonds issued and sold under this chapter, then -said fund shall 
not be depleted below the obligations incurred by such bond 
issue or issues, unless assessments or levies have been made or 
ordered made, and in sufficient amount to redeem the same 
as they fall due. If at any time obligations legally incurred 
exceed the amount of said improvement fund, an amount of the 
general revenue funds in the county treasury, unless otherwise 
appropriated, equal to the deficiency, may by resolution of the 
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board of commissioners, be transferred to the general ditch im­
provement fund." 

Section 6454, General Code, details the various duties of the county 

engineer with respect to proposed improvements and, among other things, 

provides: 

" * * * He shall make an estimate of the cost of inspect­
ing the work as it progresses, and shall with the assistance of 
the prosecuting attorney, prepare forms for contracts with bid­
ders, and forms of bonds to secure the performance of such con­
tracts. He shall make an itemized bill of the costs and expenses 
incurred in the proper discharge of his duties aforesaid, and he 
shall file said maps, profiles, schedules, and reports with the 
auditor, upon completing the same." 

Section 6691, General Code, permits the county commissioners to 

delegate to the county engineer the duty of keeping ditches, drains and 

water courses clean and in repair. These duties may either be per­

formed by the county engineer or he may employ a ditch supervisor for 

the purpose. If a ditch supervisor be employed, provision for his com­

pensation and compensation of an assistant is made in Section 6692, 

General Code, as follows: 

"Such ditch supervisor shall receive such compensation· as 
the county commissioners may determine, not to exceed three 
dollars per day for the time actually employed on ditch work, 
which compensation shall be paid from the general ditch im­
provement fund upon presentation of an itemized account certi­
fied upon oath by the ditch supervisor, and allowed by the 
commissioners. When actually engaged in measuring a ditch, 
drain or watercourse, the supervisor shall be allowed one as­
sistant, who shall receive compensation, as the commissioners 
may determine, not to exceed two dollars and a half per day 
for the time actually employed; and shall be paid from the 
general ditch improvement fund upon the certificate of the ditch 
supervisor and the allowance of such claim by the commission­
ers." 

I assume, however, that a county ditch supervisor and his assistant 

are not involved in the questions you have submitted. 

The authority for county officials, including the county engineer, 

to employ deputies and assistants is found in Section 2981, General 

Code, which reads in part: 

"Such offi.cers may appoint and employ necessary deputies, 
assistants, clerks, bookkeepers or other employes for their re­
spective offices, fix their compensation, and discharge them, and 
shall file with the county auditor certificates of such action. 
Such compensation shall not exceed in the aggregate for each 
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office the amount fixed by the comm1ss10ners for such office. 
When so fixed, the compensation of each duly appointed or 
employed deputy, assistant, bookkeeper, clerk and other em­
ploye shall be paid semi-monthly from the county treasury, 
upon the warrant of the county auditor. * * * " 

Former attorneys general have held, as shown in Opinions of the 

Attorney General for 1932, No. 4141, Volume I, page 352, and Opinions 

of the Attorney General for 1935, Xo. 4150, Volume I, page 424, that 

the words "county treasury," as used in the above section, refer to the 

general fund of the county. Other expenses of operating the office of 

the county engineer are also paid from the general fund of the county 

as provided in Section 2786, General Code, which is as follows: 

"The county surveyor shall keep his office at the county 
seat in such room or rooms as are provided by the county com­
missioners, which shall be furnished, with all necessary cases 
and other suitable articles, at the expense of the county. Such 
office shall also be furnished with all tools, instruments, books, 
blanks and stationery necessary for the proper discharge of the 
official duties of the county surveyor. The cost and expense 
of such equipment shall be allowed and paid from the general 
fund of the county upon the approval of the county commission­
ers. The county surveyor and each assistant and deputy shall 
be allowed his reasonable and necessary expenses incurred in 
the performance of his official duties." 

Former attorneys general have considered the question of apportion­

ing the expenses of operating the county engineer's office with a view of 

charging specific funds for a proportionate share of such expenses and 

have consistently held that such procedure is unauthorized. To this ef­

fect the syllabus of Opinion No. 4141, reported in Opinions of the At­

torney General for 1932, Volume I, page 352, reads: 

"The expense of the county surveyor and his office, in con­
nection with the cost of the construction of a road improvement, 
are to be paid from county general funds and such cost cannot 
be proportioned and paid from the proceeds of a special road 
tax levy authorized by Section 5625-15 et seq., of the General 
Code." 

The same conclusion was reached in Opinions of the Attorney General 

for 1935, No. 4150, Volume I, page 424, the syllabus of which reads: 

"The salary of a payroll clerk in the office of a county 
surveyor must be paid from the general fund of the county and 
there is no authority in law for the payment of any portion of 
such salary from the county road and bridge fund." 

A similar conclusion was reached in Opinions of the Attorney General 
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for 193 7, No. 56, Volume I, page 96, of which the first branch of the 

syllabus reads: 

"Where a County Engineer and an annually employed 
Deputy Engineer perform services on a county ditch improve­
ment project, no per diem fees for these services can be included 
in the costs to be assessed for said ditch improvement." 

Section 2983, General Code, referring to certain county officials, 

including the county engineer, requires such officials to pay into the 

county treasury to the credit of the general fund all fees, costs, penal­

ties, percentages and perquisites of whatever kind collected by his office 

for official services "provided that none of such officers shall collect any 

fees from the county." I must therefore conclude that, wit.h the ex­

ception of the compensation of ditch supervisors and assistants, the 

county engineer is without authority to collect from the general ditch 

improvement fund any of the expenses of his office for services performed 

in connection with ditch supervision and that all salaries and other ex­

penses of his office must be paid from the general fund of the county. 

While the cost of operating the county engineer's office, including 

salaries of employes, is paid from the general fund, the legislature in 

1939 passed Section 2782-2, General Code, which provides that two­

thirds of such cost is to be charged to the county share of the motor 

vehicle license and fuel taxes. 

Section 2782-2, General Code, reads: 

"Two-thirds of the cost of operation of the office of county 
engineer, including the salaries of all of the employes thereof 
and the cost of the maintenance thereof as provided by the an­
nual appropriation made by the board of county commission­
ers for such purpose, shall be paid out of the county's share 
of the fund derived from the receipts from motor vehicle li­
censes as distributed by section 6309-2 of the General Code, 
and from the county's share of the fund derived from the motor 
vehicle fuel tax as distributed by section 5541-8 of the Gen­
eral Code." 

The statute appears to be unambiguous and free from doubt. The county 

engineer has numerous duties to perform. His duties include not only 

work on public roads and highways but, among other things, county 

ditch improvements, all of which duties contribute to the cost of op­

erating his office. 

In my Opinion No. 1120, rendered August 31, 1939, and now re­

ported in Opinions of the Attorney General for 1939, Volume II, page 
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1632, I considered questions somewhat similar to those submitted by 

you and held, as shown in the second and third branches of the syllabus: 

"2. The salaries of assistant engineers, engineering clerks, 
instrumentmen, rodmen, etc., employed by the county engineer, 
are payable from the county general fund, whether they are 
assigned to regular county duties or are engaged in engineering 
work in connection with a WPA highway improvement. 

3. By reason of the provisions of Section 2782-2, General 
Code, when it becomes effective, two-thirds of the amount ap­
propriated by the board of county commissioners for the op­
eration of the county highway engineer's office is payable from 
funds allotted to the county from the proceeds of the motor 
vehicle license tax and the motor vehicle fuel tax and the re­
mainder from the general fund of the county." 

The county engineer's office operating allowance from the motor 

vehicle license and fuel tax distributions being general and without 

restriction, it must be construed as applying to all expenses of his of­

fice, including such expenses as might be allocated to ditch improve­

ment work. 

Coming now to a consideration of the right, if any, to transfer funds 

from the general ditch improvement fund to the general fund of the 

county to the extent that services have been performed on ditch im­

provement work by the county engineer, I find that a former attorney 

general, in considering this question after quoting Section 5625-13a, 

General Code, stated, as shown in Opinions of the Attorney General for 

1935, No. 4150, Volume I, page 424: 

"From the foregoing section, it would seem that the taxing 
authority of the county ( the county commissioners under sec-
tion 5625-lc, General Code) might have authority to proceed 
to reimburse the general fund for the proportion of the salary 
of the payroll clerk earned during the time spent_ in connection 
with the work of making out payrolls for employes paid from 
the county road and bridge fund by transferring moneys from 
the special fund, the county road and bridge fund, to the gen-
eral fund, providing such county commissioners followed the 
procedure set out in sections 5625-13b, et seq., General Code." 

Section 5625-13, General Code, makes provision for the transfer of 

certain detailed funds, none of which appear to include the general ditch 

improvement fund. Such transferring power is supplemented by Sec­

tion 5625-13a, General Code, as follows: 

"In addition to the transfers authorized in section 562 5-13, 
the taxing authority of any political subdivision may, in the 
manner hereinafter provided, transfer from one fund to an­
other any public funds under its supervision except the pro-
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ceeds or balances of loans, bond issues, or special levies for the 
payment thereof, and except the proceeds or balances of funds 
derived from any excise tax levied by law for a specified pur-
pose or purposes, and except the proceeds or balances of any 
license fees imposed by law for a specified purpose or purposes." 

This section appears to be broad enough to warrant a transfer from 

the ditch fund to the general fund where the funds sought to be trans­

ferred are not balances of loans, bond issues or special levies for the 

payment thereof, since no excise taxes or license fees are included in 

the ditch fund. The method of making such transfer is set forth in 

Sections 5625-13b to 5625-13g, General Code, and requires the approval 

of the Tax Commissioner and the Court of Common Pleas. 

In specific answer to your questions it is my opinion that: 

1. Section 2782-2, General Code, requires two-thirds of the cost of 

operation of the office of the county engineer, including salaries of all 

employes and the cost of maintenance thereof, to be paid out of the 

county's distributive share of the motor vehicle license and the motor 

vehicle fuel taxes. Such cost of operation embraces the cdst of all serv­

ices which the county engineer is required by law to perform, includ­

ing the services of his office with respect to county ditch improvements. 

2. The county engineer has no authority to collect fees from the 

general ditch improvement fund for his services in connection with county 

ditch improvements, but the county commissioners may transfer funds 

from the general ditch improvement fund to the general fund of the 

county by complying with the requirements of Sections 5625-13a to 

5625-13g, General Code. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General. 


