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1. CORONER - COUNTY LESS THA.."J\T ONE HUNDRED THOU­

SAND POPULATION-OFFICE NOT VACATED THROUGH 
ABSENCE, MILITARY FORCES, UNITED STATES. 

2. INQUESTS IN SUCH COUNTY - JUSTICE OF PEACE HAS 

POWER AND DUTY TO HOLD INQUESTS IN PRESENCE 
SHERIFF OR DEPUTY SHERIFF DURING SUCH TEMPORARY 

ABSENCE. 

SYLLABUS: 

1. A coroner in a county of less than one hundred thousand po,pu­

lation does not vacate his office because of absence with the military 

forces of the United States. 

2. In such a county a justice of the peace shall have the powers and 

the duties of the coroner to hold inquests in the presence of the sheriff 

or a de,puty sheriff in the place of the coroner while that person is tem­

poraruy absent in the military service of the United States. 

Columbus, Ohio, September 30, 1941. 

Hon. Richard E. Hole, Prosecuting Attorney, 

Greenville, Ohio. 

Dear Sir: 

I have your letter of recent date which states the following facts. 
In Darke County, which has a population of less than one hundred 

thousand, the person elected as coroner at the November, 1940 election 

bas been called to duty with the military forces of the United States 
under the Selective Service Act. In your letter you refer to the seeming 

inconsistencies between Section 2856-3, General Code, and Section 2829, 
General Code, as to the filling of the office of coroner when vacant and 

inquire if vacant how such office shall be filled. 

It is essential to note at the start of this discussion that in an opinion 
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released November 2, 1940, found in Opinions of the Attorney General 

for 1940, Vol. II, page 982, I determined that the office of county auditor 

did not become vacant by reason of the incumbent's absence with the 

armed forces of the United States. That result I consid~r .to be the gen­

eral rule applying to temporary absence from office under such circum­

stances in the absence of specific statutory provisions dictating a contrary 

result. 

The Ninety~Fourth General Assembly enacted House Bill No. 224, 

effective Juiy 21, 1941, now codified as Sections 2397-1 and 2397-2, 

General Code, which provides that a vacancy exists in any county office 

when the incumbent is absent from the county for ninety consecutive 

days. That enactment, however, contains the following proviso: 

"Nothing contained in this act shall apply to a county officer 
while in the active military service of the United States." 

I consider the above quoted language to be the equivalent of a legislative 

statement that absence with the military forces does not vacate a county 

office. 

Going now to the particular provisions of law .concerning the office 

of county coroner, I find that Section 2829, General Code, provides as 

follows: 

"In counties having a population of more than 100,000, 
according to the latest federal census, when the office of coroner 
becomes vacant by death, resignation, expiration of ·the' term of 
office or otherwise, or when the coroner is absent from the 
county, or unable from sickness or other causes to discharge the 
duties of his office, the county commissioners shall appoint a 
suitable person to fill the vacancy, who shall give bond and take 
·the oath of office as prescribed for the coroner. When ·such per­
son is temporarily acting in the capadty of coroner he ?hall 
receive the compensation equivalent to that .allowed by law to 
coroners in such cases. · 

In counties. having a population according to .the latest 
federal census of less than 100,000, when the office of coroner 
becomes vacant by death, resignation, expiration of the term of 
office or otherwise, tlie county· co·mmissioners shaH appoint a 
suitable person to fill the vacancy, who shall give bond and ·take 
the oath of office as prescribed for the coroner; when the coroner 
is absent from the county, or unable from sickness or other 
cause to discharge the duties of his office, a justice. of the peace 
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of the county shall have the powers and duties of the coroner to 
hold inquests in the presence of the county sheriff or deputy 
sheriff. When acting in the capacity of coroner, a justice may 
receive the fees allowed by law to coroners in such cases." 

Since the county with which we are here concerned has a population 

of less than one hundred thousand, the second paragraph of the above 

section is controlling. Under the words of that paragraph and under the 

ruling of the opinion abnve referred to, and having in mind the provisions 

of Section 2397-2, supra, regarding military absence, it would appear 

that no vacancy exists in the office concerned. You will have noted that it 

is only when a vacancy exists that the county commissioners are em­

powered to appoint a person to fill the office of coroner or to perform the 

duties of that office. There being then no vacancy it follows that a justice 

of the peace of the county shall act in the place of the coroner since the 

coroner, who still holds his office, is "absent from the county" and that 

such justice of the peace shall discharge the duties of the coroner in per­

forming inquests in the presence of the sheriff or his deputy. 

The only question now remaining is whether or not Section 2856-3, 

General Code, would now prevent a justice of the peace from so acting 

in the place of the coroner during the coroner's absence from the county. 

That section, in so far as it pertains to the question at hand, is as follows: 

"No person shall be eligible to the office of coroner in any 
county except a licensed physician of good standing in his pro­
fession or a person who shall have previously served as coroner 
prior to his election. * * * " 

In my opinion the above ·words are no bar to a justice of the peace 

acting in the absence of the coroner from the county for the reason that 

the justice of the peace does not, while so acting, hold the office of cor­

oner, but rather merely acts in the place of or assumes the duties of the 

coroner who, while absent, still holds the office. 

In accordance with the above you are advised that it is my opinion 

that a coroner in a county of less than one hundred thousand population 

does not vacate his office because of absence with the military forces of 

the United States and that in such a county a justice of the peace shall 

have the powers and the duties of the coroner to hold inquests in the 

presence of the sheriff or a deputy sheriff in the place of the coroner while 
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that person is temporarily absent in the military service of the United 

States. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




