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A LOCAL SCHOOL BOARD AND A LOCAL EXECUTIVE HEAD 
MAY MUTUALLY RESCIND A CONTRACT BETWEEN THEM 
AND ENTER INTO ANOTHER AT A HIGHER SALARY-AN 
EXECUTIVE HEAD NEED BE COMPENSATED IN ACCORD­
ANCE WITH A TEACHER'S SALARY SCHEDULE ONLY TO 
THE EXTENT OF HIS TEACHING DUTIES. OPINION 3198, 
OAG, 1962, §§3319.08, 3319.22, RC. 
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SYLLABUS: 

1. When a local board of education has made a contract for the employment of 
a local executive head, under Section 3319.02, Revised Code, the parties to the con­
tract may mutually agree to rescind the contract and enter into another calling for an 
increase in salary. (Opinion No. 3198, Opinions of the Attorney General for 1962, 
approved and followed.) 

2. A local board of education, in order to receive state school foundation pro­
gram funds under Section 3317.02, Revised Code, must under Sections 3317.07 and 
3317.14, Revised Code, pay teachers in accordance with the teachers' salary schedule; 
but the position of local executive head, authorized under Section 3319.02, Revised 
Code, need be compensated in accordance with the teachers' salary schedule only to 
the extent that the position is occupied with teaching duties. 

Columbus, Ohio, December 21, 1962 

Hon. Robert 0. Stout, Prosecuting Attorney 

Marion County, Marion, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads: 

"Some time ago three local school districts consolidated into 
one district. At that time one executive head was appointed whose 
basic salary on the salary schedule of the school district would have 
been $7,300.00 per year, plus the 3/9 additional for additional 
duties and the 25% addition for full time duty, the additional 
amounts being the result of the appointment as executive head. 
However, the party appointed executed a contract with the board 
to perform the duties as executive head for the sum of $10,000.00 
per year. This contract runs until August, 1963. 

"We are aware of your recent opinion rendered Prosecuting 
Attorney Forest Bacon, \i\Tyandot County, Ohio, although we have 
not as yet received a copy. It may well answer our queries. 

"1. Can the original contract be terminated and a new con­
tract entered, increasing the yearly compensation? ( In 
view of our knowledge of the above mentioned opinion, 
the answer is probably yes, as to this executive head.) 

"2. Must the board enter into a new contract increasing the 
compensation or can it hold to the existing contract, en­
tered voluntarily, at the compensation of $10,000.00 per 
year, even though this is less than the compensation pay­
able under the salary schedule?" 

The recent opinion to which you refer is Opinion No. 3198, Opinions 

of the Attorney General for 1962, issued August 10, 1962. The syllabus of 
that opinion reads : 

https://10,000.00
https://10,000.00
https://7,300.00
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"When a board of education has made a contract for the em­
ployment of a local executive, pursuant to Section 3319.02, Revised 
Code, such board is without authority to increase the compensation 
of such employee, as fixed by such contract, during the term 
thereof; the parties to such contract may, however, by mutual 
agreement rescind such a contract at any time and execute another 
in its stead." 

As you indicate, this disposes of your first question; the original contract 

may be terminated, if the parties so desire, and a new contract entered into 

calling for increased compensation. 

From the facts stated in your letter, it appears that the salary under 

the existing contract is below the salary required under the salary schedule, 

which is the reason for your question as to whether the local board of 

education must rescind the old contract and enter into a new one. 

Under Section 3319.02, Revised Code, upon the recommendation of 

the county superintendent, a local board of education may appoint a person 

to the position of executive head of a local school district. The qualification 

imposed by that section is that the person appointed be properly certified. 

Section 3319.08, Revised Code, in dealing with salaries, reads in part: 

"The board of education of each city, exempted village, and 
local school district shal lenter into written contracts for the em­
ployment and reemployment of all teachers and shall fix their 
salaries which may be increased but not diminished during the 
term for which the contract is made, except as provided in section 
3319.12 of the Revised Code. 

"* * * * * * * * * 
"The board of education of each city, exempted village, and 

local school district may include in such contract duties beyond the 
regular duties and for such additional duties the salary of the 
teacher may be supplemented. Such boards may discontinue at 
any time the assignments of special duties beyond the regular 
classroom teaching duties and the supplemental salary allowed 
for such additional duties shall be discontinued upon relief from 
such additional duties. In addition to supplemental salary pay­
ments as provided in this section, such boards of education may 
grant salary increases at any time without the imposition of addi­
tional duties. Teachers must be paid for all time lost when the 
schools in which they are employed are closed owing to an epi­
demic or other public calamity, and for time lost due to illness or 
otherwise for not less than five days annually as authorized by 
regulations which each board of education shall adopt. 

"* * * * * * * * *" 
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Assuming, for the purposes of this section, that "teacher" includes "execu­

tive head", it should be noted that the provisions for a written contract and 

payments to teachers despite time lost due to epidemics and other calamities 

are mandatory; yet, all other provisions concerning salaries are permissive; 

e.g., though the board may impose duties beyond a teacher's regular duties, 

the "* * * salary of the teacher may be supplemented." The use of the 

mandatory terms "shall" and "must" in regard to certain provisions con­

tained in the same paragraph that includes the permissive term "may" in 
regard to other provisions is cogent evidence that the distinction was in­
tended. Further, it should be noted that though this section requires that 

salaries be fixed, it omits any provision that would describe how salaries 

should be fixed. Therefore, I conclude that Section 3319.08, supra, does 

not require a particular salary or even the supplementation of a salary upon 

the imposition of additional duties. 

A salary schedule is required, however, at least to the extent that the 

board of education desires to receive funds under the state's school founda­

tion program. In this regard, Section 3317.14, Revised Code, reads: 

"A school district, the board of education of which has not 
conformed with the law and the rules and regulations pursuant 
thereto, shall not participate in the distribution of funds authorized 
by section 3317.02 of the Revised Code, except for good and suffi­
cient reason established to the satisfaction of the state board of 
education and the state controlling board. 

"Any board of education participating in funds authorized by 
section 3317.02 of the Revised Code, shall annually adopt and file 
with the state board of education a teachers' salary schedule with 
provision for increments based upon training and experience. A 
copy of such schedule shall annually be filed by the board of educa­
tion of each local school district with the county superintendent 
of schools, who thereupon shall certify to the clerk of such local 
school district the correct salary to be paid to each teacher in ac­
cordance with the adopted schedule. 

"Upon written complaint to the state board of education by 
any teacher that the board of education of the district in which he 
is employed has failed or refused to annually adopt a salary sched­
ule or to pay salaries in accordance with an adopted salary sched­
ule, such state board of education shall cause to be made an im­
mediate investigation of such complaint. If such board finds that 
the conditions complained of exist, it shall order the board of 
education to correct such conditions within ten days from the date 
of the finding. The state board of education may not pay any 
money to such school district under the terms of section 3317.02 
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of the Revised Code until it has satisfactory evidence of the board 
of education's full compliance with such order." 

(Emphasis added) 

( Section 3317 .02, Revised Code, mentioned in the first paragraph of Sec­

tion 3317.14, supra, is the specific section under which school foundation 

funds are paid.) 

In the facts presented by your letter, it appears that the executive head 

is being paid a salary below the salary schedule of the school district. It 
should be noted, however, that the requirement is only that there be a 

teachers' salary schedule. Thus, the school district would be in danger of 

forfeiting its share of school foundation moneys only if the position of 

executive head is included within the position of teacher. In this regard the 

statutes are somewhat inconsistent. 

Section 3319.09, Revised Code, in defining "teacher" reads: 

"As used in sections 3319.08 to 3319.18, inclusive, of the Re­
vised Code: 

"(A) Teacher means * * * any other educational position 
for which the employing board requires certification. 

"* * * * * * * * *" 
( Emphasis added) 

As Section 3319.02, Revised Code, requires that the position of execu­

tive head be filled by a certified person, an executive head is a teacher-at 

least for the purposes of Sections 3319.08 to 3319.18, inclusive, Revised 

Code. I am thus tempted to conclude that the position of executive head is 

included in that of teacher for the purposes of Section 3317.14, and am 

influenced particularly since (a) both chapters deal with education, (b) 

Chapter 3317, does not define "teacher", and (c) the fact that the term 

"teacher" includes certain positions in one chapter but fails to include these 

same positions in another chapter can only lead to confusion. 

Chapter 3317., Revised Code, appears, however, to make a distinction 

between the positions of teacher and certificated employees: 

(a) Section 3317.06, Revised Code, establishes minimum annual 

salaries for "teaching personnel." 

(b) Section 3317.07, Revised Code, forbids the payment of school 

foundation program moneys to school districts that fail to pay 

"teachers" the amounts required by Section 3317.06, supra. 
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(c) Section 3317.14, supra, requires school districts to establish 

"teachers'" salary schedules. 

On the other hand : 

(a) Section 3317.052, Revised Code, deals with the salary allowance 

paid school districts under the school foundation program, and 

provides that the allowance shall be calculated from, among 

other things, the number of "certificated employees." 

(b) Section 3317.061, Revised Code, directs the superintendent of 

the school district to certify to the state board of education the 

name of each "certificated employee"-though it confuses the 

situation somewhat by directing that the certification must in­

clude the type of "teaching certificate" held by such employee. 

The conclusion to be drawn from this distinction is that in Chapter 3317., 

Revised Code, unlike Chapter 3319., Revised Code, the word "teacher" is 

confined to its common usage; that is to say, the word there refers to a 

person who instructs pupils in a field of learning-a pedagogue. Accord­

ingly, the requirement for a salary schedule and for salary payments in 

accordance with the schedule that is imposed under Section 3317.14, supra, 

is required only for teachers rather than for all certified employees. 

The question that arises is whether an executive head is a teacher in 

the commonly understood sense of the word. In this regard, Section 

3319.22, Revised Code, reads in part: 

"Teachers' certificates of state-wide validity shall be issued 
pursuant to sections 3319.22 to 3319.31, inclusive, of the Revised 
Code, or in accordance with standards, rules, and regulations 
authorized by law. The grades of certificates shall be designated 
as 'temporary certificates,' 'provisional certificates,' 'professional 
certificates,' and 'permanent certificates.' Each of such grades of 
certificates may be issued in each or any of the following types: 

"* * * * * * * * * 
"(L) Executive head, valid for teaching the subjects named 

in such certificate and for supervision and administration in a 
local school district; 

"* * * * * * * * *" 
Thus, though the title of the position implies duties that are primarily 

administrative, the duties may include teaching. Therefore, to the extent 

that his duties require him to teach, and in order for the school district to 

receive school foundation funds, the executive head must be paid in accord­

ance with the salary schedule, but not otherwise. 
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In the situation presented, you do not describe the duties of the 

executive head. If these are entirely administrative, there is no need for 

the board to rescind the old contract and enter into a new one. If, on the 

other hand, his duties include teaching, and the terms of the contract show 

that the portion of his salary stemming from his duties as a teacher are 

below the teachers' salary schedule, the board should rescind the old 

contract and enter into a new one in order to avoid losing its share of 

school foundation program funds. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised: 

1. When a local board of education has made a contract for the em­

ployment of a local executive head, under Section 3319.02, Revised Code, 

the parties to the contract may mutually agree to rescind the contract and 

enter into another calling for an increase in salary. (Opinion No. 3198, 

Opinions of the Attorney General for 1962, approved and followed.) 

2. A local board of education, in order to receive state school founda­

tion program funds under Section 3317.02, Revised Code, must under 

Sections 3317.07 and 3317.14, Revised Code, pay teachers in accordance 

with the teachers' salary schedule; but the position of local executive head, 

authorized under Section 3319.02, Revised Code, need be compensated in 

accordance with the teachers' salary schedule only to the extent that the 

position is occupied with teaching duties. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




