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OPINION NO. 67-011 

Syllabus: 

1. There is no statutory requirement that the approval of 
the Superintendent of Building and Loan Associations be obtained 
prior to the filing of the corporate charter of a service corpora­
tion as defined in Subsection (E), Section 1151.34, Revised Code. 

2. The purpose clause of a service corporation may be either 
compatible or incompatible with the purposes, powers and duties of 
a domestic building and loan association, depending upon the manner 
of its exercise. 

3. If the exercise of the purpose clause of a service corpor­
ation is compatible with the purposes, powers and duties of a do­
mestic building and loan association there is no law which forbids 
such a corporation from exercising any powers afforded by the gen­
eral corporation law to a corporation for profit. 

To: J. Gordon Peltier, Director, Department of Commerce, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, January 19, 1967 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The Division of Building and Loan Assoc­
iations of the Department of Commerce wishes 
your opinion regarding the interpretation of 
Section 1151.34 (E), Ohio Revised Code, effec­
tive June 21, 1965. The section provides as 
follows: 

"'Such associations may invest no more 
than two per cent of the association's assets 
in the capital stock, obligations, and other 
securities of service corporations organized 
under the laws of this state to provide domes­
tic associations as defined in section 1151.01 
of the Revised Code, services compatible with 
the purposes, powers, and duties of such domes­
tic associations. Such service corporations 
may also provide mechanical, clerical, and 
record keeping services for other corporations, 
other persons, or governmental units subject 
to the written approval of the state superin­
tendent of building and loan associations. 
The capital stock of such service corporations 
shall be available for purchase only by such 
domestic associations and no association 
stockholder shall hold more than fifty per 
cent of the capital stock of such service 
corporation.' 

"A corporation has been duly organized 
under the General Corporation laws of the 
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State of Ohio and is a corporation in good
standing according to the records of the 
Secretary of State. It has three sharehold­
ers, all of which are domestic building and 
loan associations, no one of which holds more 
than 50% of the capital stock of the corpora­
tion. None of the investments of the three 
shareholder-associations exceeds 2% of that 
particular association's assets. 

"The purpose clause of this corporation
reads as follows: 

"'The nature of the business, or objects 
or purposes to be transacted, promoted or 
carried on are: 

"'To devise, formulate and conduct bus­
iness research, studies, surveys and tests; to 
create, install and utilize business systems,
methods, controls, layouts and plans; to as­
semble and supply personnel and staff; all as 
required or expedient to a solution of business 
problems of others or to an improvement in 
function or to an increase in efficiency or 
profit in behalf of such others, whether in 
relation management, administration, mainte­
nance, manufacture, production, display, in­
ventory, marketing, sales, distribution or 
otherwise; to sell, publish and otherwise 
deal in and with any of the foregoing; to 
furnish consultation and render business coun­
sel; to determine or predetermine the unit 
cost of each operational contribution to the 
end product or sale and to determine or pre­
determine the competitiveness of the end 
product; to provide domestic building and loan 
associations, as defined in section 1151.01 
of the Ohio Revised Code, services compatible
with the purposes, powers and duties of such 
associations; and to provide mechanical, cler­
ical and record keeping services for other 
corporations, persons or governmental units 
subject to the written approval of the state 
superintendent of building and loan associa­
tions as set forth in section 1151.34 of the 
Ohio Revised Code. 

"'To engage in any other type of business 
or activity which a corporation may be em­
powered to engage in under the general corporate
laws of the State of Ohio, including, without 
limiting the generality of the foregoing, the 
acquisition, holding and disposition of its 
own shares or the shares of any other corpora­
tion.' 

"The following questions are presented
for your opinion relative to the law and facts 
stated: 

"l. Does Section 1151.34 (E), Revised 
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Code require this Ohio corporation formed 
for the purposes stated in its purpose clause 
to obtain written approval of its Articles 
of Incorporation or any amendment thereof 
before filing such Articles or amendment with 
the Secretary of State of Ohio? 

"2. Are the purposes expressed in the 
foregoing purpose clause 'compatible' with 
the purposes, powers, and duties of a domes­
tic Building and Loan Association? 

"3. Inasmuch as a service corporation
formed for the purpose set forth in section 
1151.34 (E) is incorporated under the General 
Corporation Law, if the above stated purposes 
are compatible with the purposes, powers and 
duties of a domestic Building and Loan Associ­
ation, is there any law which forbids a service 
corporation with such a purpose clause from 
exercising any powers which are afforded by 
the General Corporation Law to a corporation 
for profit?" 

The powers and duties of the Superintendent of the Division 
of Building and Loan Associations are such as are authorized by 
statute, incorporated in Chapters 1151 and 1155, Revised Code. 
He is specifically authorized by Section 1151.02, Revised Code, 
to approve the articles of incorporation of any building and 
loan association organized under the general corporation laws 
of this state, prior to the recording of such articles with the 
Secretary of State. 

There is, however, no comparable statute which requires 
the prior approval of the Superintendent of Building and Loan 
Associations before the recording of the articles of incorpor­
ation of a service corporation, as defined in Subsection (E),
Section 1151.34, Revised Code, with the Secretary of State. 

The only statutory reference made to such a "service 
corporation" is that made in Subsection (E), Section 1151.34, 
Revised Code, which reads as follows: 

"(E) Such ,lbuilding and loa"Q,7 assoc­
iations may invest no more than two per cent 
of the association's assets in the capital 
stock, obligations, and other securities of 
service corporations organized under the 
laws of this state to provide domestic as­
sociations as defined in section 1151.01 of 
the Revised Code, services compatible with 
the purposes, powers, and duties of such 
domestic associations. Such service cor­
porations .may also provide mechanical, cler­
ical, and record keeping services for other 
corporations, other persons, or governmen­
tal units subject to the written approval
of the state superintendent of building 
and loan associations, The capital stock of 
such service corporations shall be available 
for purchase only by such domestic associa-
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tions and no association stockholder shall 
hold more than fifty per cent of the capi­
tal stock of such service corporation." 

(Emphasis added) 

This section does not require the approval by the Superinten­
dent of Building and Loan Associations of the articles of in­
corporation of such service corporation prior to the recording
of them with the Secretary of State. 

The "service corporation" as defined by Section 1151.34, 
supra, is sharply delineated. It is the only type of private 
corporation for profit in which a building and loan associa­
tion may invest surplus funds, its stock may only be purchased 
by building and loan associations and no one association may 
own more than fifty per cent of its stock. Organized under 
the general corporation laws of the state, it may provide do­
mestic building and loan associations with services compatible
with the purposes, powers, and duties of such domestic associa­
t·ions. Further they may provide limited services as listed in 
the statute to others, with the approval of the Superintendent
of Building and Loan Associations. 

It would seem apparentthat since the statute defines the 
scope of the authority of a service corporation organized pur­
suant to Section 1151.34, supra, it is immaterial whether the 
purpose clause, as such, is compatible with the purposes, powers,
and duties of a domestic building and loan association. A 
purpose clause such as the one suggested in your letter could 
be either compatible or incompatible, depending upon the man-
ner of its exercise. A building and loan association which 
had invested in such a corporation would be subject to censure 
for its investment by the Superintendent of Building and Loan 
Associations if the corporation provided services to such associ­
ation incompatible with the purposes, powers and duties of such 
association. 

The specific provisions of Section 1151.34 (E), supra, do 
not preclude this corporation from exercising powers which may 
not be permitted a domestic building and loan association. A 
service corporation is organized under Chapter 1701, Revised 
Code, and its powers are limited only by the provisions of that 
chapter. There is no restriction whatsoever on the powers of a 
service corporation except that it may not sell its services to 
corporations other than building and loan associations and other 
persons without the written approval of the Superintendent of 
Building and Loan Associations. Since the corporation in ques­
tion is incorporated under the general corporation law and its 
purposes may be compatible with the purposes, powers and duties 
of a building and loan association, there is no law which for­
bids this corporation from exercising any powers afforded by
the general corporation law to a corporation for profit. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised: 

1. There is no statutory requirement that the approval 
of the Superintendent of Building and Loan Associations be ob­
tained prior to the filing of the corporate charter of a serv­
ice corporation as defined in Subsection (E), Section 1151.34, 
Revised Code. 
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2. The purpose clause of a service corporation may be 
either compatible or incompatible with the purposes, powers 
and duties of a domestic building and loan association, de­
pending upon the manner of its exercise. 

J. If the exercise of the purpose clause of the service 
corporation is compatible with the purposes, powers and duties 
of a domestic building and loan association there is no law 
which forbids such a corporation from exercising any powers 
afforded by the general corporation law to a corporation for 
profit. 




