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COUNTY VEHICLES REQUIRED TO BE PLAINLY AND CON~ 

SPICUOUSLY LETTERED AS COUNTY PROPERTY: 

THOSE PURCHASED BY COUNTY COMMISSIONERS, OR BY 

COMMISSIONERS WITH APPROVAL OF COMMON PLEAS 

JUDGE, USE, SHERIFF OR COUNTY ENGINEER, THEIR DEP­
UTIES OR NECESSARY EMPLOYES, BOARD OF COUNTY COM­

MISSIONERS OR ANY DEPARTMENT UNDER ITS CONTROL 

- SECTIONS 2412-1, 2412-2 G.C. 

SYLLABUS: 

'-Under the provisions of Sections 2412-1 and 2412-2, General Code, 

all county vehicles purchased by county commissioners, or by county 

coniinissioners with the approval of the judge of the court of common 

·pleas of such county, for the use of the sheriff or sanitary engineer, their 

deput'ies 'or necessary employes, or for the ··use of the board of county 

comriiisioners or any department 1inder their direct control, are required 

to b'e ptainly..,aftd c6nspicuousl} lettered as the property of the county. 

Columbus, Ohio, May 16, 1941. 

Honorable Erwin L. Clemens, Prosecuting Attorney, 

Defiance, Ohio. 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion which reads: 

"Recently the Board of County Commissioners of Defiance 
County, Ohio, passed a resolution requiring all county trucks 
and automobiles to be lettered as provided for in Section 2412-2 
of the General Code of the state of Ohio. 

Inquiry was then made of me by the Sheriff, Superintendent 
of the County Infirmary, and Superintendent of the Children's 
Home as to whether or not they would be required to letter 
their cars in compliance with this resolution. 

I would therefore appreciate your opinion in answer to 
the following questions: 
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( 1) Is the Sheriff required to letter the automobiles used 
by his department? 

(2) Is the County Superintendent of the County Infirmary 
required to letter the cars used by his department? 

(3) Is the Superintendent of the County Children's Home 
required to letter the cars used in his department? 

Personally, I am of the opinion that under the Attorney 
General's ruling in 1925, being Opinion No. 2779, the cars to be 
lettered are only those under the direct control of the County 
Commissioners. This would include the automobiles of the 
County Infirmary only. 

The Sheriff's car is under his direct control and therefore 
it is not necessary to have it lettered unless the Sheriff so orders. 
The equipment used by the County Children's Home is under 
the direct control of the Board of Trustees and the lettering of 
that equipment is subject to the rule of the Board of Trustees. 

Due to the fact that there is some dissension between the 
Sheriff and the Board of County Commissioners, I will appreciate 
your opinion with reference to the questions above· outlined 
taking into consideration Sections 2412-1 and 2412-2 of the 
General Code of the State of Ohio." · 

Sections 2412-1 and 2412-2, General Code, provide as follows: 

Section 2412-1: 

"'that, whenever the board of county commissioners, deems 
it necessary to purchase a motor vehicle or vehicles for the use 
of the sheriff or sanitary engineer, their deputies or necessary 
employes they shall adopt a resolution setting forth the necessity 
for such purchase, together· with a statement of the kind and 
number of vehicles required and the estimated cost of each such 
vehicle. 

Upon the adoption of said resolution the board of county · 
commissioners may purchase said vehicles for the use and pur­
poses of the aforesaid persons or any of them. If the board of 
county commissioners deem it necessary to purchase a motor 
vehicle or vehicles for their use or for the use of any department 
under their direct control, application shall be made by them to 
a judge of the court of common pleas of said county, who, if 
upon the hearing thereof finds it necessary and expedient to 
purchase such vehicle or vehicles shall so order, fixing the num­
ber and kind of such vehicles, and the amount to be expended 
for each." 
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Section 2412-2: 

"When purchased, such vehicle or vehicles shall be for the 
use of the county commissioners, or other county officials, such 
use to be subject to the regulation of the county commissioners. 
Such vehicles shall be used by each such officials or said deputies 
and employes in lieu of hiring vehicles, in the manner otherwise 
provided by law unless the county vehicles are not available 
for such use. When vehicles are so purchased, the county com­
missioners may purchase such supplies as may be necessary. 
Any vehicles heretofore acquired and now owned by the county 
shall be used as herein provided. All such vehicles shall be 
plainly and conspicuously lettered as the ,property of the county. 
No official or employe shall use or permit the use of any such 
vehicle or any supplies therefor, except in the transaction of 
public business or work of such county." (Emphasis mine.) 

The sections above quoted were first enacted in 1917, in "An Act 

- Authorizing county commissioners to purchase automobiles or other 

vehicles for the use of county officials in the transaction of public busi­

ness" ( 10 7 v. 5 8 5 ) . Such sections were amended to read as they now 

appear in the General Code on April 17, 1925 (111 v. 365), the chief 

differences between the sections as originally passed and as they now 

exist being that under the old sections county commissioners were em­

powered to purchase automobiles only "for the use of the county com­

missioners and county sheriff"; were required in all cases to obtain the 

approval of the common pleas court; and to give ten days' notice in a 

newspaper of general circulation in the county of the time of the hearing 

on any application filed in such county. You will note that by the terms 

of Section 2412-1, supra, as it now reads, county commissioners are given 

complete discretion in the matter of purchasing "a motor vehicle or 

vehicles for the use of the sheriff or sanitary engineer, their deputies or 

necessary employes" but that to purchase "a motor vehicle or vehicles 

for their (own) use or for the use of any department under their direct 

control," the ap,proval of "a judge of the court of common pleas" of the 

county must first be obtained." The philosophy underlying the requirement 

underscored is not hard to follow or to understand. It is grounded upon 

that ancient and fundamental principle of the common law that "no 

man should sit as a judge in his own case." See Broom's Legal Maxims, 

p. 90; Tumey v. Ohio, 273 U.S. 510, 71 L. Ed. 749 (1927). 

In so far as Section 2412-2, supra, is concerned, the section con­

taining the provisions which are dispositive of the questions asked in 

your letter, the only change of substance was that the terms of the 
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section were broadened so as to provide for the use of county vehicles 

by "county commissioners, or other county ojjicia/.s," instead of limiting 

such use to "the county commissioners and county sheriff" as theretofore. 

The governing provisions, namely, that the use of county vehicles is "to 

be subject to (the) regulation of the county commissioners" and that 

all such vehicles "shall be plainly and conspicuously lettered as the 

property of the county" were left unchanged. 

It is fundamental that, as stated by Judge Donahue (sometime 

Judge, United States Circuit Court of Appeals for the Sixth Circuit) in 

his opinion in the case of Sipe, Auditor, v. State, ex rel. Mansfield, 86 

O.S. 80, 8 7 ( 1912), "it is not the province of a court to improve or 

expand the language of an act, but to interpret it as it is written" and 

that the legislative "intent must be ascertained first, if possible, from the 

language used and where that language is clear and unambiguous courts 

have no authority to change it." See also Black on Interpretation of 

Laws, p. 11, et seq. 

I am unable to see any lack of clarity or ambiguity in those parts 

of Section 2412-2, supra, to the effect that the use of county vehicles 

shall "be subject to the regulation of the county commissioners" and 

that all "such vehicles (i.e., vehicles purchased or owned by the county) 

shall be plainly and conspicuously lettered as the property of the county." 

And certainly the history of these sections under consideration, as above 

epitomized, serves not to muddle but only to make clear the conclusions 

herein reached. That is to say, while the power of county commissioners 

to purchase vehicles for their own use was restricted as above pointed 

out, yet their authority to regulate the use of county cars was in nowise 

abridged; nor was the positive direction of the Legislature that all county 

vehicles shall be plainly and conspicuously marked "as the property of 

the county," repealed, modified or changed in any manner. And, of 

course, the purpose of these provisions is manifest. They were obviously 

enacted and left undisturbed to make effective the commandment of the 

Legislature contained in the last sentence of Section 2412-2, supra, that 

county vehicles, purchased and maintained with the taxpayers' monies, 

should not be used "except in the transaction of public business or work" 

of the proper county. 

I note that the conclusions arrived at by you, as expressed in the 
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-fourth and ·fifth paragraphs of your request, are based upon Opinion 

:No. 2779, Opinions, Attorney General, 1925, p. 598. The syllabus of 

that opinion reads·: 

"I. By amended senate bill No. 44, county commissioners 
may purchase motor vehicles, without the approval of the com­
mon pleas court, for the sheriff and sanitary engineer or their 
employes to be used subject to the regulation of such officials. 

2. Under this act, county commissioners may purchase 
motor vehicles, with the approval of the common pleas court, for 
their own use or for the use of any department under their 
direct control. When purchased, such vehicles shall be for the 
use of the county commissioners or other county officials." 
(Emphasis mine.) 

In the body of the opinion it was said as follows at page 599: 

"Construing section 2412-2 with section 2412-1 as they are 
amended, we come to the conclusion that the board of county 
commissioners may purchase motor vehicles for the sheriff and 
sanitary engineer without the approval of the common pleas 
court, and may, with the approval of the common pleas court, 
purchase vehicles for their use or for the use of any department 
under their direct control. It can not be said that other county 
officers are under the direct control of the county commissioners, 
such as to include them within the statute. By 'departments 
under the direct control of the county commissioners' it is 
believed is meant such as the county infirmary, the county hos­
pital, the county tuberculosis hospital and other similar depart­
ments or institutions. Such vehicles, when purchased for such 
departments, may be used for other county officials, subject to 
the regulation of the county commissioners. This has application 
to the motor vehicles purchased for the use of the county com­
missioners or the use of any department under their direct con­
trol, and is not applicable to the motor vehicles purchased by 
the county commissioners for the use of the sheriff or sanitary 
engineer." 

After the above excerpt, these conclusions were reached m the 

opinion: 

"1. That the county comm1ss10ners may purchase motor 
vehicles for the use of the sheriff and sanitary engineer or their 
deputies, such vehicles to be for the use and subject to the 
regulation of the person for whom purchased; 

2. That the county commissioners may purchase motor 
vehicles for their own use or for the use of any department under 
their direct control, and such vehicles may be used ·by other 
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county officials, subject to the regulation of the county com­
missioners." 

Were it not for the conclusions expressed in the opm10n, I would 
be inclined to say that notwithstanding the grammatical rule that nouns 

in apposition are intended to refer to those nearest antecedent thereto, 

the words "such officials" as used in the last phrase of the first branch 

of the syllabus, refer to the words "county commissioners" and not the 

words "the sheriff and sanitary engineer or their deputies." However, 

an examination of the conclusions of the opinion discloses that it was 

apparently intended that the words "such officials" were intended to 

refer to "the sheriff and sanitary engineer or their deputies." 

You will observe that the request in Opinion 2779, supra, was "what 

departments are under the direct control of the board of county com­

missioners for which the commissioners would be authorized to purchase 

motor vehicles?", the second paragraph amplifying this request by asking 

how far the county commissioners "may go in furnishing automobiles to 

other departments and officers of the county," such paragraph expressing 

a "desire for an opinion on the broadness of the term 'department under 

their direct control.' " 

You do not ask, except by implication, whether or not the use of 

all vehicles purchased or owned by the county arc "subject to the regu­

lation of the county. commissioners," and I therefore find it unnecessary 

directly to pass upon this question or expressly to overrule Opinion 2779, 

supra. Be that as it may, I find nothing whatever in Opinion 2779, supra, 

or in Opinions Nos. 1553 and 1823, Opinions, Attorney General, 1928, 

Vol. I, pp. 66 and 618 respectively, justifying the conclusion that the 

mandate of the Legislature, to the effect that all county vehicles must 

be "plainly and conspicuously lettered as the property of the county" 

to the end that such vehicles shall not be used for private purposes, may 

be disregarded. 

In connection with Opinion No. 2779, supra, I deem it proper to 

direct your attention to Opinion No. 1296, Opinions, Attorney General, 

1927, Vol. III, p. 2343, in which it was held as follows: 

"1. Neither the county children's home, nor the child 
welfare board, established under the provisions of Section 3092, 
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General Code, is a department under the direct control of the 
county commissioners within the provisions of Section 2412-1, 
General Code, relating to the purchase of automobiles. 

2. Neither the board of trustees of the county children's 
home, nor the child welfare board may legally purchase an 
automobile for the use of the visiting agent authorized to be 
appointed by Section 3099, General Code. 

3. The county home, the county tuberculosis hospital, 
when the county commissioners constitute the board of trustees 
of said hospital, and other similar institutions, are departments 
under the direct control of the county commissioners within 
the provisions of Section 2412-1, General Code." 

At page 2351 of the opinion the then Attorney General said: 

"I, therefore find it necessary to modify the former opinion 
of this department reported in Opinions, Attorney General, 1925, 
page 598, in so far as it holds that the county hospital and the 
county tuberculosis hospital are included within the phrase 
'departments under the direct control of the county commission­
ers.' 

It seems evident that the departments or institutions under 
the direct control of the county commissioners include the county 
home, the county tuberculosis hospital, when the county com­
missioners constitute the board of trustees of said hospital, and 
other· similar departments and institutions." 

Your attention is also directed to Section 7200, -General Code, which 

provides in part as follows: 

" * * * The county commissioners may also at their dis­
cretion purchase, hire or lease automobiles, motorcycles or other 
conveyances and maintain the same for the use of the county 
surveyor and his assistants when on official business. All such 
machinery, tools, equipment and conveyances owned by the 
county shall be plainly and conspicuously marked as the prop­
erty of the county. * * * " (Emphasis mine.) 

In view of the foregoing, and in specific answer to your questions, 

it is my opinion that under the provisions of Sections 2412-1 and 2412-2, 

General Code, all county vehicles purchased by county commissioners, 

or by county commissioners with the approval of a judge of the court 

of common pleas of such county for the use of the sheriff or sanitary 

engineer, their deputies or necessary employes or for the use of the board 
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of county commissioners or any department under their direct control, 

are required to be plainly and conspicuously lettered as the property of 

the county. 

Respectfully, 

THOMAS ]. HERBERT, 

Attorney General. 




