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1. MOTOR VEHICLE, CERTIFICATE OF TITLE - MUST BE 

TYPED-REGULATION, REGISTRAR OF MOTOR VEHICLES 
-AUTHORITY, SECTION 6290-7 G.C. 

2. CLERK OF COURTS OR PERSON DELEGATED BY HIM, RE­
QUIRED TO PREPARE ALL CERTIFICATES OF TITLE AND 

NOTE ALL LIENS - NO SUCH AUTHORITY VESTED IN ANY 

OTHER PERSON - SECTION 6290-2 ET SEQ., G.C. 

SYLLABUS: 

I. By virtue of a regulation promulgated by the Registrar of Motor 
Vehicles under authority of Section 6290-7, General Code, all certificates 

of title to motor vehicles must be typed. 

2. The clerk of courts or a person u_nder his supervision and control 

is required by the provisions oJ law relating to the issuance of certificates 

of title (Section 6290-2, et seq., General Code) to prepare all certificates 

of title and note all liens thereon. No authority to prepare a certificate 

of title or note a lien thereon is vested in any other person. · 

Columbus, Ohio, April 14, 1941. 

Hon. Joe M. Moorhead, Prosecuting Attorney, 

Findlay, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion as 

follows: 

"The local Clerk of Courts raises several questions in relation 
to the so-called Certificate of Title Law, General Code, Sections 
6290-2 and following, upon which we respectfully request your 
opinion. 

The above officer is directed by the Chief of Title Division 
under authority of the above cited sections to prepare the face 
of all Certificates of Title (including notations of liens thereon) 
by typing the same. Must, by virtue of these sections and by 
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direction of the Chief of Title Divisions, all Certificates of Title 
be typed and may, under the above sections, anyone besides the 
Clerk of Courts or a Deputy thereof prepare a Certificate of 
Title (including notations of liens thereon)?" 

The first question you have propounded no doubt has arisen by 

reason of an instruction issued under date of November 9, 193 7, by the 

Registrar of Motor Vehicles tc the clerk of courts to the effect that all 

certificates of title must be typed. This instruction .was issued. under 

authority of Section 6290- 7, General Code, which is a part of the so-called 

Certificate of Title .Law. Said section provides in part: 

"The registrar shall issue such regulations as he may deem 
necessary to insure uniform and orderly operation of this chapter, 
and the clerks of courts of all counties shall conform thereto. 

* * * " 

It is clear that a regulation requiring the typing of certificates of 

title definitely tends toward the uniform and orderly operation of the 

Certificate of Title Law. Therefore, the clerk of courts is required by 

virtue of Section 6290-7, General Code, to conform to such regulation. 

With reference to your second inquiry, an examination of the law 

relating to the issuance of a certificate of title definitely reveals that the 

tenor of such law is that the clerk of courts shall prepare the certificate 

of title. Section 6290-5, General Code, provides that the application for 

a certificate of title shall be filed with the clerk of courts. Such sectioµ 

further provides that: 

" * * * The clerk of courts shall use reasonable diligence in 
ascertaining whether or not the facts in said application are true 
by checking the application and documents accompanying same 
with the records of motor vehicles in his office; and if satisfied 
that the applicant is the owner of such motor vehicle and that 
the application is in the proper form, the clerk of courts shall 
issue a certificate of title over his signature and sealed with his 
seal,· but not otherwise." 

Furthermore, Section 6290-6, General Code, provides that the "clerk of 

courts .shall issue the certificate of title in triplicate." 

It is manifest that when the· ~egislature has said that the clerk of 

courts· "shall issue" a certificate of . title the preparation bf same is a 
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definite part of his authority and duty. There is no such authority vested 

in any other person. 

The question as to who may note a lien on a certificate of title is 

answered expressly by Section 6290-9, General Code, which provides 

in part: 

" * * * Any mortgage, conveyance intended to operate as a 
mortgage, trust receipt, conditional sales contract, or other 
similar instrument made hereafter and covering a motor vehicle, 
if such instrument is accompanied by delivery of said manufac­
turer's or importer's certificate and followed by actual and con­
tinued possession of same by the holder of said instrument, or in 
the case of a certificate of title if a notation of same has been 
made by the clerk of courts on the face thereof, shall be valid as 
against the creditors of the mortgagor whether armed with 
process or not, and subsequent purchasers, mortgagees and other 
lien holders or claimants but otherwise shall not be valid against 
them. All liens, mortgages and encumbrances noted upon a certi­
ficate of title shall take priority according to the order of time 
in which the same are noted thereon by the clerk of courts. * * * 

The holder of a chattel mortgage, trust receipt, conditional 
sales contract or similar instrument, upon presentation of said 
instrument to the clerk of courts of the county where such certifi­
cate of title was issued, together with the certificate of title and 
the fee prescribed by this chapter, may have a notation of such 
lien made on the face of such certificate of title. The clerk of 
courts shall enter said notation and the date thereof over his 
signature and seal of office, and he shall also note such lien 
and the date thereof on the duplicate of same in his files and 
on that day shall notify the registrar who shall do likewise. The 
clerk of courts shall also indicate by appropriate notation on such 
instrument itself the fact that such lien has been noted on the 
certificate of title. * * * " 

According to the express terms of the foregoing section a lien is not 

valid as to creditors of the mortgagor, subsequent purchasers, mortgagees 

and other lien-holders or claimants unless notation of such lien has been 

made on the certificate of title by the clerk of courts. Therefore, the 

attempted notation of a lien by any other person could have no legal 

effect. 

The conclusions herein pronounced are supported by a statement 

found in Crawford on Statutory Construction, page 335, as follows: 

" * * * So also, if the statute directs that certain acts shall 
be done in a specified manner, or by certain person, their per-
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formance in any other manner than that specified, or by any 
other person than one of those named, is impliedly prohibited." 

Obviously the acts which the clerk of courts is required to perform 

by virtue of the Certificates of Title Law may be executed by a person 
under his supervision and control. 

Therefore, in specific· answer to your inquiries, I am of the opinion 

that: 

1. By virtue of a regulation promulgated by the Registrar of Motor 

Vehicles under authority of Section 6290-7, General Code, all certificates 

of title to motor vehicles must be typed. 

2. The clerk of courts or a person under his supervision and control 

is required by the provisions of law relating to the issuance of certificates 

of title (Sections 6290-2, et seq., General Code) to prepare all certifi­
cates of title and note all liens thereon. No authority to prepare a 

certificate of title or note a lien thereon is vested in any other person. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 


