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ATTORNEY GENERAL 

SYLLABUS: 

1. The duly licensed physicians who are members of the medical staff 
of a hospital may incorporate as a professional association under Chapter 
1785., Revised Code, to render professional medical services in the emergency 
room of the hospital. 

2. Under Section 1785.03, Revised Code, such professional association 
may employ duly licensed physicians (who may or may not be members of 
the medical staff) to render professional services in the emergency room, each 
such physician to be compensated by the association at a stipulated rate per 
hour of service, the billing and collection for the professional service being 
made by the association; and the hospital independently charging emergency 
room patients a separate amount for the furnishing of facilities and non­
professional services. 

3. Such professional association may contract with one or more physicians 
(who are members of the medical staff of the hospital), at a stipulated rate 
per month, to serve on a part-time basis to schedule the physician employees, 
keep records, and cooperate with the hospital on emergency room needs. 
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Columbus, Ohio, March 8, 1963 

Hon. John T. Corrigan 
Prosecuting Attorney 
Cuyahoga County 
Cleveland, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"I request your opinion as to the following question: 

"May the medical staff of a hospital incorporate, pur­
suant to Ohio Revised Code Chapter 1785, and through the 
medium of such professional association provide (without 
violation of law by the medical staff or the professional 
association or any of the physicians employed thereby or 
contracting therewith) for the organization and control of 
the emergency room of a hospital on the following basis: 

"(a) The professional association resulting from 
such incorporation would employ physicians (who may not 
necessarily be members of the medical staff) to render pro­
fessional services in the emergency room. Each such physi­
cian would be compensated at a stipulated rate per hour of 
service, as mutually agreed upon from time to time. Build­
ing and collection for the professional services would nor­
mally be made by the professional association. The hospi­
tal would independently charge and collect from emergency 
room patients a separate fee for the furnishing of facili­
ties and non-professional services. 

"(b) The professional association would contract 
with one or more physicians (who are members of the 
medical staff) to serve on a part-time basis as supervisors 
of the emergency room operation. By such contract, such 
supervisor would agree to supervise the operation of the 
emergency room, scheduling the physician-employees so 
as (to the extent possible) to assure continuous 24-hour 
physician coverage, keeping records of the emergency 
room operation, and dealing with the hospital to assure 
availibility of necessary equipment and personnel for the 
proper functioning of the emergency room. Such super­
visor or supervisors would be compensated at a stipulated 
rate per month, as mutually agreed upon from time to 
time. 

"(c) The articles of incorporation of the profes­
sional association would conform to and be filed in accor-
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dance with the provisions of Chapter 1701 of the Ohio 
Revised Code." 

It has been well settled in Ohio that a corporation whether or­
ganized for profit or not for profit, rnay not engage in the practice 
of medicine. Opinion No. 1751, Opinions of the Attorney General 
for 1952, page 608; Opinion No. 3031, Opinions of the Attorney 
General for 1962, issued May 29, 1962; 41 American Jurisprudence 
148, Physicians and Surgeons, Section 20. 

Chapter 1785., Revised Code, enacted effective October 17, 
1961 (129, Ohio Laws, 563), does, however, allow an individual or 
group of individuals, each of whom is licensed or otherwise legally 
authorized to render the same kind of professional service, to in­
corporate as a professional association to render such professional 
service. Section 1785.01, Revised Code, reads, in part, as follows: 

"As used in sections 1785.01 to 1785.08, inclusive, of 
the Revised Code : 

"* * * * * * * * * 
"(B) 'Professional association' means an association or­
ganized under the provisions of section 1785.01 to 1785.08, 
inclusive, of the Revised Code for the sole purpose of ren­
dering a professional service." 

Section 1785.02, Revised Code, reads as follows: 

"An individual or group of individuals each of whom 
is licensed or otherwise legally authorized to render the 
same kind of professional service within this state may 
organize and become a shareholder, or shareholders, of a 
professional association. Any such group of individuals 
who may be rendering a specific professional service as an 
organization created otherwise than pursuant to sections 
1785.01 to 1785.08, inclusive, of the Revised Code, may in­
corporate under and pursuant to the provisions of this act 
by amending the agreement establishing the organization 
in such manner that such agreement as amended shall 
constitute articles of incorporation prepared and filed in 
the manner prescribed in section 1785.08 of the Revised 
Code and by otherwise complying with the applicable re­
quirements of sections 1785.01 to 1785.08, inclusive, of 
the Revised Code." 

Section 1785.08, Revised Code, referred to in the above quoted 
statute, reads as follows: 
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"Chapter 1701. of the Revised Code shall be applic­
able to professional associations, including their organiza­
tion and the manner of filing articles of incorporation, ex­
cept that the requirements of division (A) of section 
1701.06 of the Revised Code shall not apply to professional 
associations. If any provision of sections 1785.01 to 1785.-
08, inclusive, of the Revised Code, conflicts with any pro­
vision of Chapter 1701. of the Revised Code, the provisions 
of sections 1785.01 to 1785.08, inclusive, of the Revised 
Code, shall take precedence." 

Section 1785.03, Revised Code, reads as follows: 

"A professional association may render professional 
service only through officers, employees, and agents who 
are themselves duly licensed or otherwise legally author-
ized to render professional service within this state. The 
term 'employee' as used in this section does not include 
clerks, bookkeepers, technicians, or other individuals who 
are not usually and ordinarily considered by custom and 
practice to be rendering professional services for which 
a license or other legal authorization is required, nor does 
the term 'employee' include any other person who performs 
all of his employment under the direct supervision and 
control of an officer, agent, or employee who is himself 
rendering professional service to the public on behalf of 
the corporation." (Emphasis added) 

Since the medical staff members of a hospital would undoubt-
edly be licensed to practice medicine in this state, such staff member 
may be permitted to form a professional association pursuant to 
Chapter 1785., supra, to render professional medical services. 

Also, since a professional association may render professional 
services through employees, who are individually authorized to 
render such service, the proposal of paragraph "(a)" of your re­
quest to employ physicians to operate the emergency room appears 
to be a proper exercise of power by the professional association, 
such physicians being licensed to render professional medical ser­
vice in the state. 

Your second proposal, proposal "(b) ", seemingly calls for the 
use of independent contractors to serve as part-time supervisors of 
the operating room; charged specifically with scheduling physici­
ans, keeping records and making available the necessary equip­
ment and personnel for the functioning of the emergency room. 
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Section 1785.03, supra, provides that an "association may 
render professional services only through officers, employees, and 
agents" and there is considerable doubt in my mind that this pro­
vision is capable of being extended to include the rendering of 
professional services by independent contractors. This particular 
question need not concern us here, however, for it would appear 
that the contracts suggested under propsal "(b)" cover non-pro­
fessional services. (As noted above, the professional services to be 
rendered by the association would be rendered through profession­
ally licensed employees). Accordingly, I find no objection to the 
procedure contemplated by paragraph "(b)" of the request for 
opinion. 

As to paragraph "(c)" of the request for oprn10n, Section 
1785.08, supra, specifically states that Chapter 1701., Revised Code, 
shall be applicable to professional associations, including their 
organization and the manner of filing articles of incorporation. 
Since under said paragraph "(c)", Chapter 1701., Revised Code, is 
to be followed, the proposed procedure is in accordance with law. 

In conclusion, therefore, it is my opinion and you are advised: 

1. The duly licensed physicians who are members of the medi­
cal staff of a hospital may incorporate as a professional association 
under Chapter 1785., Revised Code, to render professional medical 
services in the emergency room of the hospital. 

2. Under Section 1785.03, Revised Code, such professional 
association may employ duly licensed physicians ( who may or may 
not be members of the medical staff) to render professional serv­
ices in the emergency room, each such physician to be compensated 
by the association at a stipulated rate per hour of service, the 
billing and collection for the professional service being made by 
the association; and the hospital independently charging emer­
gency room patients a separate amount for the furnishing of facili­
ties and nonprofessional services. 

3. Such professional association may contract with one or 
more physicians (who are members of the medical staff of the hos­
pital), at a stipulated rate per month, to serve on a part-time basis 
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to schedule the physician employees, keep records, and cooperate 
with the hospital on emergency room needs. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




