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IKSURAKCE - .MUTUAL PROTECTIVE ASSOCIATION - OR­

GAXIZED PURSUANT TO SECTION 9593 G. C.-)1AY NOT 

LEVY AND COLLECT ASSESSMENTS TO MEET ANTICI­

PATED LOSSES AND EXPENSES, INCLUDING REINSURING 

IXDIYIDUAL RISKS OR PORTIONS THEREOF-EXCEPTION, 

FORM OF SURPLUS ACCUMULATED AS SECTION PRO­

VIDES. 

SYLLABUS: 

A mutual protective association organized pursuant to Section 9593, General 
Code, may not levy and collect assessments to meet anticipated losses and expenses, 
including the expense of reinsuring individual risks or portions thereof, except in 
the form of surplus accumulated as provided for in said section. 

Columbus, Ohio, April 21, 1950 

Hon. VI/alter A. Robinson, Superintendent of Insurance 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

".:\lay an insurance association organized under Sections 
9593 et seq., of the General Code, bill, and collect, funds from 
its members for periods of time in advance of the elate of the 
hilling and collecting? 

"One association in this State, operating under the above 
sections, has been following the above procedure, for the claimed 
purpose of paying for reinsurance of the individual risks. 

"V,,Te will appreciate receiving your opinion of the matter.'' 

The sections of the General Code to which you refer pertain to the 

organization and operation of mutual protective or assessment associa­

tions. The pertinent provisions thereof for purposes of your inquiry 

read as follows : 

Section 9593. "Any number of persons of lawful age, not 
less than ten in number, and owning insurable property in this 
state, may associate themselves together for the purpose of insur­
ing each other against loss on property in this state caused by 
fire and lightning, smoke, smudge, cyclones, tornadoes or wind 
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storms, hail storms, explosion except explosion by steam boilers 
or fly-wheels, riot, riot attending a strike, civil commotion, 
falling or moving bodies except loss or damage to motor vehicles 
caused by collision, and also to assess upon and collect from each 
other sums of money, from time to time, as are necessary to pay 
expenses and losses which occur from the above causes. The 
assessment and collection of such sums of money shall be regu­
lated by the constitution and by-laws of the association, which 
shall require such assessments to be made directly and specifi­
cally upon the members and to be paid directly and specifically 
by them and not out of any fund deposited with the association 
or other trustee in anticipation of assessments or in any other 
manner except that any such association may borrow money for 
the payment of losses and expenses, such loans not to be made 
for a longer period than the collection of their next assessment ; 
and such association may also accumulate a surplus from its 
assessments not exceeding five dollars on each one thousand 
dollars of insurance in force, such surplus to be used in paying 
losses and expenses that may occur and if investee\ to be under 
the provisions of sections 9518 and 9519 of the General Code. 
Such associations may only insure farm buildings, detached 
dwellings and outbuildings, school houses, churches, township 
buildings, grange buildings, farm implements, farm products, 
livestock, household goods, furniture, pleasure and utility ve­
hicles, motor vehicles, steam, gas, gasoline and oil engines, 
motor trucks, tractors, electric motors, electric appliances, light­
ing systems and other similar property except property used 
exclusively for commercial or industrial purposes. 

"Such property may be classified only for the purpose of 
determining and levying assessments and such property may be 
located within or without the limits of any municipality. Pro­
vided, however, that an association whose membership is re­
stricted to persons engaged in any particular trade or occupa­
tion and its insurance confined in any particular kind or descrip­
tion of property may insure property used exclusively for such 
commercial or industrial purposes located in any county or 
counties in this state; and an association whose membership 
is so restricted and whose insurance is so confined and which 
insures such property may also accumulate from its assessments 
a surplus not exceeding five times the average yearly losses and 
expenses of the association as shown by the reports of the 
association to the department of insurance of the state of Ohio 
for the preceding three years, such surplus to be used in paying 
losses and expenses that may occur and if invested to be under 
the provisions of sections 9518 and 9519 of the General Code. 

"Any association organized under the provisions of this 
section may collect an initial charge, on each contract of insur­
ance, in accordance with its constitution and by-laws and in 
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addition thereto an amount not in excess of one-tenth ( 1 / 1o) 
of one percent of the amount of each individual contract of insur­
ance; provided, however, that the total amount of such charges 
shall not exceed the sum of fifteen ($15.00) dollars." 

Section 9593-1. ''Any association organized under the 
provisions of section 9593 is empowered and authorized to make 
contracts of reinsurance or accept reinsurance on any portion 
thereof, for the kinds of insurance authorized by this chapter." 

The provisions of Section 9593, above, relating to assessments, lend 

themselves only to one interpretation. With exceptions concerning specific 

provisions for accumulation of surplus and the right to borrow money 

to pay losses and expenses, mutual protective associations are prohibited 

from meeting losses and expenses "out of any fund deposited with the 

association or other trustee in anticipation of assessments or in any other 

manner." To me, this is unequivocal language prohibiting a mutual pro­

tective association from levying and collecting assessments in anticipation 

of losses. 

The limited powers of mutual protective associations were noted by 

the Supreme Court of Ohio in State ex rel. The Clinton :-Iutual Ins. 

Assn. v. Bowen, I 32 0. S. 583, 585, as follows: 

''A mutual protective association, such as the relator is, 
can insure only members ( Section 9597, General Code) and can 
make assessments only upon its membership for the payment of 
losses of its members, and for incidental purposes which include 
the necessary expenses of administration of the trust ( save that 
it has limited power to create a surplus and to borrow money 
to pay expenses and to meet losses in anticipation of assess­
ments). Sections 9593 and 9594, General Code. * * *" 

You call attention to the fact that a mutual protective association 111 

this state has been collecting assessments in anticipation of losses on the 

theory that such assessments are to cover the cost of reinsuring a portion 

of the member's risk. This conduct of the association is apparently based 

on Section 9593-1, quoted above, which became effective on July II, 1933. 

This section simply authorizes mutual protective associations to make 

contracts of reinsurance or to accept reinsurance on any portion of their 

risks. I can find no authority in this section to authorize such associa­

tions to make assessments, even to cover individual reinsurance costs, 

prior to the time losses are incurred. For present purposes, the most 
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which can be said for said section is it establishes reinsurance expenses 

as a legitimate expense of mutual protective associations. 

The conclusion indicated by the preceding is reinforced by the 

history of Section 9593, et seq. General Code. Prior to 1910, it was 

provided that the assessment and collection of moneys necessary to pay 

losses incurred by mutual protective associations "shall be regulated by 

the constitution and by-laws of the association." (97 v. 150) The pro­

vision prohibiting such associations from meeting losses "out of any 

fund deposited with the association or other trustee in anticipation of 

assessments or in any other manner * * *" was added in 19ro. (101 v. 

2 94) 

In 1905, the Circuit Court for Hamiliton County, in State, ex rel. 

Ellis v. Ohio Fire Ins. Assn., 23 G. C. (NS) 1, 17 C.D. 838, held that 

a mutual protective association was authorized by the laws then in exist­

ence to collect sums of money from its members in advance of any loss 

being sustained and assessment made therefor. See also State, ex rel. 

Richards v. Manufacturers' Mutual Fire Association, 50 0. S. 145, and 
State, ex rel. Attorney General v. Monitor Fire Association, 42 0. S. 

555. 

The conclusion I have reached with respect to the question you have 

raised is further strengthened by the general weight of authority through­

out the United States with respect to the right of mutual protective asso­

ciations to make assessments in anticipation of losses. The rule appears 

to be that in the absence of contract or statutory authorization such 

assessments may not be made. The rule has been stated as follows in 

Appleman, Insurance Law & Practice, Vol. 14, Section 7885, page 97: 

''Normally, it has been held that an assessment to create a 
surplus, or to provide for future or anticipated losses is invalid." 

See also Couch, Cyclopedia of Insurance Law, Vol. 3, Section 596b; 

Farmers Mutual Fire Ins. Co. v. Knight, 162 Ill. 470, 44 NE 834 (If the 

legislature had intended to give the association power to make assessments 

in anticipation of losses, it would have so provided.) ; Michigan Mutual 

Windstorm Co. v. Goodrich, 225 Mich. 687, 196 NW 612. (The right 

to assess to pay losses and expenses does not include the right to assess 

to create a surplus or to pay anticipated losses.) 

In view of the preceding, I am of the opinion that a mutual protective 

association organized pursuant to Section 9593, General Code, may not 



ATTORNEY GENERAL 

levy and collect assessments to meet anticipated losses and expenses, 

including the expense of reinsuring individual risks or portions thereof, 

except in the form of surplus accumulated as provided for in said section. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




