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OPINION NO. 1011 

Syllabus: 

The pension of a police chief who is also serving as a 
bailiff of a municipal court pursuant to Section 1901.32, 
Revised Code, is to be based on the combined salary he re­
ceives as bailiff and chief of police. 

To: James 0. Gossett, Ashland County Pros. Atty., Ashland, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, April 30, 1964 

I have before me your request for my opinion which reads 
as follows: 

"The following questions have arisen 
through the Law Director about the Police 
Relief and Pension Fund of the City of Ash­
land, Ohio. 

"The Chief of Police of the Ashland City
Police Department is now retiring-and for some 
years has served as Bailiff of the Ashland 
Municipal Court as well as Chief of Police. 

"Pursuant to Opinion 1954 OAG #4451, 
four percent 01' the three-fifths of his fsalary 
as Bailiff, which is paid by the City of Ash­
land, has been deducted and p~id into the 
Police Relief and Pe.nsion Fund in addition to 
the deductions from his salary as Chief of Po­
lice. 

"The question is, should his pension be 
based on the combined salaries he received as 
Bailiff and Chief of Police, or simply on the 
Chief of Police salary? 

"In the event the Bailiff's salary is not 
used, should the four percent from said salary 
be refunded to him or remain in the pension
fund?" 
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Chapter 741, Revised Code, deals with pension funds. 
Based on the facts you set forth in your letter the follow­
ing parts of Section 741.49, Revised Code, are pertinent 
here and read as follows: 

"The board of trustees of the police re­
lief and pension fund shall adopt rules and 
regulations for the management of such fund and 
for the disbursement of benefits and pensions as 
set forth in this section. 

"Members of the fund who, on or after 
September 25, 1947, are granted pensions or 
disability benefits by the board are entitled 
to receive pensions and benefits as provided 
by divisions (A) to (E}, inclusive, of this 
section*** 

"(A} A member of the fund who has com­
pleted twenty-five years of active service in 
the police department and has attained fifty­
two years of age may, at his election, retire 
from the police department, and upon notifying 
the board in writing of such election, shall 
receive an annual pension, payable in twelve 
monthly installments, in an amount equal to 
two per cent of his average annual salary for 
the five calendar years during which his total 
annual salary as member of said police depart-° 
ment was the greatest multiplied bS the number 
of years he was in the active service of such 
department, or an annual pension of fifteen 
hundred dollars, whichever amount is the greater. 
Such annual pension shall not exceed sixty-six 
per cent of the member's average annual salary 
for the five calendar years during which his 
total annual salary as a member of said police 
department was the greatest." (Emphasis added) 

Thus, the pension of a member of the police department 
who qualifies for benefits under Section 741.49, Revised Code, 
depends on his salary received as a member of the police de­
partment. The issue then becomes whether the compensation 
received by the chief of police here in his capacity as bailiff 
is to be considered as part of his annual salary as a member of 
the police department within the meaning of Section 741.49, Re­
vised Code. 

After examining both the rationale and the conclusion of 
my predecessor in Opinion No. 4451, Opinions of the Attorney 
General for 1954, which rationale and conclusion I fully agree 
with, I am compelled to conclude that this opinion is conclu­
sive of the issue here. My prececessor concluded in this 
opinion that the salary paid to the chief of police for serv­
ing as bailiff of a municipal court pursuant to Section 1901.32, 
Revised Code, is part of his salary as a member of the police 
department for the purpose mentioned in Section 741.43, Revised 
Code, i.e., for deduction and payment to the Police Relief and 
Pension Fund. 

My predecessor reasoned that because Section 1901.32 (D), 
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Revised Code, provides that every police officer of a municipal 
corporation is ex officio a deputy bailiff, it follows that the 
duties of a deputy bailiff are implicit within the office of 
a police officer and the duties of a bailiff if performed by 
the chief of police are also in their nature police duties. 
The compensation received by the chief of police as bailiff is 
thus subject to Section 741.43, Revised Code, as the statute 
contemplates deductions from the salary of a member of the 
police department if the salary is for police duties. 

My prececessor found further support for his conclusion 
from the fact that Section 145.02, Revised Code, expressly 
excludes members of the police relief and pension fund from 
membership in the public employees retirement system. Thus 
my predecessor states in his opinion on page 552, that: 

"Accordingly, unless the service and salary 
of a policeman as bailiff in the municipal court 
is to be considered as related to the police 
pension system he can have no benefit based on 
his service as bailiff, by way of retirement 
allowance from any fund; which, in my opinion 
would be out of accord with the evident purpose 
of the law to provide retirement and other bene­
fits for all classes of public employees." 

Section 741.49, Revised Code, bases the pension of a member 
of the police department on his total annual salary as a member 
of the police department. The rationale as hereinabove set out 
that compelled my predecessor to conclude that "salary" as used 
in Section 741.43, Revised Code, includes compensation received 
by the chief of police as bailiff of the court here compels me 
to conclude that "salary" as used in Section 741. 49, Revised 
Code, also includes compensation received by the chief of police 
as bailiff of the court. Also, as both these statutes are in 
pari materia, it would be unreasonable to believe that the legis­
lature would ascribe one meaning to "salary" for purposes of 
deductions to be paid into the police relief and pension fund 
pursuant to Section 741.43, Revised Code, and a different mean­
ing to "salary" for purposes of computing the amount of a forth­
coming pension due under Section 741.49, Revised Code. Thus, I 
must conclude that "salary" as used in Sections 741.43 and 
741.49, Revised Code, has the same meaning. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that 
the pension of a police chief where he is also serving as a 
bailiff of a municipal court pursuant to Section 1901.32, Re­
vised Code, is to be based on the combined salary he receives 
as bailiff and chief of police. 




