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OPINION NO. 80-053 

Syllabus: 

1. 	 R.C. 3313.53 authorizes a board of education of a city, exempted 
village, or local school district to employ noncertificated 
athletic trainers, provided that individuals already certified 
under one of the divisions of R.C. 3319.22 do not first accept the 
offered positions. 

2. 	 R.C. 3313,53 authorizes the State Board of Education to set 
standards to assure the competence and good moral character of 
athletic trainers employed by boards of education of city, 
exempted village, or local school districts; however, the Board 
does not have the authority to certify athletic trainers. 

To: Franklin B. Walter, Superintendent, Department of Education, Columbus, Ohio 
By: William J, Brown, Attorney General, September 10, 1980 

I have before me your request for an opinion concerning the certification of 
athletic trainers in which you ask: "Does Section 3319.22 of the Revised Code, 
more specifically Divisions (D) or (K), authorize the certification of athletic 
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trainers?" AJ3 you note, the recent amendment of R.C. 3313.53 must be interpreted 
in conjunction with R.C. 3319.22 in determining whether the State Board of 
Education is authorized to certify athletic trainers. By "certify" I assume you 
mean to Issue a certificate (valid throughout the state for the performance of 
specified teaching or other school-related duties) upon demonstration that certain 
criteria are met, as is presently the case with teaching and certain other personnel 
pursuant to R.C. 3319.22 through R.C. 3319.31. See generally R.C. 3319.09 
("[t] eacher11 defined for R.C. 3319.06-.18 to include "all persons certified to teach 
and who are employed in the public schools of this state as instructors, principals, 
supervisors, superint~ndents, or in any other educational position for which the 
state board of education requires certification"). 

Since school boards are created by statute, their powers are limited to those 
provided by statute. State ex rel. Clarke v. Cook, 103 Ohio St. 465, 134 N.E. 655 
(1921). Hence, it is necessary to review the relevant statutory sections to 
determine if the State Board of Education has been granted the authority to certify 
athletic trainers. 

Pursuant to R.C. 3319.22 through R.C. 3319.31, the State Board of Education is 
authorized to certificate certain categories of persons employed by local school 
districts. R.C. 3319.22 provides that "[t] eachers' certificates of state-wide validity 
shall be issued pursuant to sections 3319.22 to 3319.31 of the Revised Code, or in 
accordance with standards, rules, and regulations authorized by law." (Emphasis 
added.) Hence, if the State Board of Education has the authority to certify athletic 
trainers, it must be found in R.C. 3319.22 through R.C. 3319.31 or in rules or 
regulations which implement some other statute that authorizes the certification 
of athletic trainers. 

You have specifically asked whether R.C. 3319.22(0) or (K) authorizes the 
certification of athletic trainers. R.C. 3319.22(0) describes one of the types of 
certificates that may be issued: "Special, valid for teaching any subject named in 
such certificate in all grades of the elementary and high schools, or in such other 
fields as are included in the public school curricula." ln a document attached to 
your request the functions of an athletic trainer are described. The functions 
include administration of first aid, establishment of conditioning and rehabilitation 
programs, selection of equipment, facility planning, and preventive and curative 
bandaging, all of which are performed in connection with interscholastic sports. 
Nowhere does the information you have provided indicate that an athletic trainer 
would be teaching a subject included in the public school curricula. Hence, it is 
clear that athletic trainers may not be certified pursuant to R.C. 3319.22(0). 

R.C. 3319.22(K) describes another type of certificate that may be issued: 
"Pupil-personnel workers, including school psychologists, valid for the conduct of 
all home-school-community relations incident to the adjustment of pupils to the 
facilities available for their education." While the precise meaning of this language 
is not readily apparent, I do not believe that it can reasonably be interpreted to 
include an athletic trainer of the sort you have described. This provision was 
interpreted by one of my predecessors in 1962 Op. Att'Y Gen. No. 2995, p. 330, in 
connection with the question whether school nurses might be certified pursuant 
thereto. My predecessor stated at 333: 

Though its meaning is not overly clear to one not familiar with school 
terms, nevertheless I venture to state that it authorizes the state 
board of education to grant a certificate to pupil-personnel workers, 
and that it defines such persons as personnel workers who help the 
pupils make adjustments to the facilities available for the pupil's 
education. Nurses, on the other hand, are engaged in helping persons 
adjust to good health, and in preventing the spread of ill health 
between persons. This is far different from "adjustment of pupils to 
facilities available for their education." (Emphasis in original.) 

Even as the focus of a nurse's efforts are toward the adjustment to good health, the 
focus of an athletic trainer's efforts are toward the adjustment to physical well-
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being. While being healthy clearly helps a pupil adjust to any educational 
environment, it does not seem to be the sort of specific adjustment to educational 
facilities which the statute contemplates. It might be argued that extracurricular 
activities, including interscholastic sports, contribute to a pupil's education, see, 
~. R.C. 3777.0l(B) (where the General Assembly has defined educational facilities 
rorhigher education to include any "facility •.•and equipment •.•to be used for 
or in connection with the conduct or operation of an educational institution, 
including but not limited to, • . . 9a;mnasiums, • • • physical education, (and] 
athletic facilities. • ." (emphasis aed}}; 1963 Op. Att'y Gen. No, l57, p. 249 
(where the value of extracurricular activities in a pupil's education is noted), and 
that, since an athletic trainer helps pupils adjust to such athletic facilities, he 
comes within the purview of R.C. 3319.22(K). I do not, however, find such 
argument persuasive, particularly in light of the recent amendment of R.C. 3313.53. 

R.C. 3313.53, Am. H.B. 251, 113th Gen. A. (1979) (eff. March 14, 1980), now 
provides in pertinent part: 

The board of education of any city, exempted village, or local 
school district may employ a noncertificated individual to direct, 
supervise, or coach a pusil-activity program pursuant to rules adopted 
by the state board ore ucation setting forth standards to assure the 
individual's good moral character and competence to direct, 
supervise, or coach the ~upil-activitti pro~am. The state board shall 
also adopt rules applica le to certiicate individuals, setting forth 
standards to assure any such individual's competence to direct, 
supervise, or coach a pupil-activity program and that shall not be 
more stringent than the standards set forth in rules applicable to 
noncertificated individuals. A noncertificated individual who meets 
the standards ado~;a by the state board may be so employed only 
after the schooltrict's board of education adopts a resolution 
stating that it has offered such position to those employees of the 
district who have a certificate of a type described in section 3319.22 
of the Revised Code and no such employee qualified to fill the 
position has accepted it, and has then advertised the position as 
available to any individual with such a certificate who is qualified to 
fill it and who is not employed by the board, and no such person has 
applied for and accepted the position. A noncertificated individual so 
employed is a nonteaching employee and is not an educational aide as 
defined in section 3319.088 of the Revised Code. As used in the 
ara a h u il-activit r am does not include an class or course 

require or o ere or ere 1t towar a pupil's promotion to e next 
aduation or an activit conducted as a art of or 

re u1re or sue a class or course. A noncert1 1cate m v1dual 
employed under t IS section mffi per orm only the Uties O the 
director, supervisor, or coach of e pup1l-actmty program for which 
he 1s employed. 

The board shall fix th'l <!ompensation of the noncertificated 
individual so employed, which shall be the same amount as the 
position was offered to the district's certificated employees, and 
execute a written contract with him for a term not to exceed one 
year. The contract shall specify the compensation, duration, and 
other terms of employment, and the compensation shall not be 
reduced unless such reduction is a part of uniform plan affecting the 
entire district. No contract issued under this section shall be 
terminated or suspended except pursuant to the procedure established 
by division (C) of section 3319.081 of the Revised Code. (Emphasis 
added.) 

Under this section, a board of education of any city, exempted village, or local 
school district is perrr:itted to employ and compensate a noncertificated individual 
to direct, supervise, or coach a pupil-activity program, provided that the board has 
first offered the position to those employees of the district who are already 
certified under one of the divisions of R.C. 3319.22 and no such employee qualified 
to fill the position has accepted it, and has then advertised the position as available 
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to any individual with such a certificate who is not employed by the board, and no 
such person who is qualified has applied for and accepted the position. As 
ascertained from the document attached to your request, the functions of an 
athletic trainer are clearly included within the scope of directing, supervising, or 
coaching a pupil-activity program, which, as defined in R.C. 3313,53, includes 
interscholastic sports. Hence, pursuant to R.C. 3313.53, the State Board of 
Education is authorized to adopt rules setting forth standards to assure the 
competence and good moral character of a noncertificated athletic trainer. In 
addition, the Board is also authorized to adopt rules applicable to those individuals 
already certified under one of the divisions of R.C. 3319.22 setting forth standards 
to assure their competence as athletic trainers, but these standards cannot be more 
stringent than those set forth for noncertificated individuals, 

Because the General Assembly has expressly authorized the Board to establish 
standard9 to assure the competence of directors, supervisors, or coaches of pupil­
activity programs (evidently including athletic trainers) without also expressly 
authorizing the Board to certify them, and because the General ASsembly was 
previously silent on the subject of certification of athletic trainers, it is my opinion 
that the recently-enacted grant of authority for the employment of noncertificated 
individuals as directors, supervisors, or coaches of pupil-activity programs 
evidences a legislative intent that the Board not have the authority to certify 
athletic trainers. 

In sum, it is my opinion, and you are advised, that: 

1. 	 R.C. 3313.53 authorizes a board of education of a city, exempted 
village, or local school district to employ noncertificated 
athletic trainers, provided that individuals already certified 
under one of the divisions of R.C. 3319.22 do not first accept the 
offered positions. 

2. 	 R.C. 3313.53 authorizes the State Board of Education to set 
standard9 to assure the competence and good moral character of 
athletic trainers employed t,y boards of education of city, 
exempted village, or local districts; however, the Board does not 
have the authority to certify athletic trainers. 
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