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OPINION NO. 69-026 

Syllabus: 

Section 343,01, Revised Code, does not permit a board of 
county commissioners to lease land for use as a landfill opera­
tion in connection with a garbage and refuse disposal district. 

To: Harry A. Sargeant, Jr., Sandusky County Pros. Atty., Fremont, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, March 6, 1969 

I have before me your request for an opinion on the following 
question: 

Is the authority granted to a board of county commissioners by 
Section 343,01 of the Revised Code broad enough to permit the board 
to lease land for use as a landfill operation in connection with a 
garbage and refuse disposal district? 

Section 343.01, Revised Code, reads in pertinent part: 

"~' * ~·the board may acquire, construct, improve,
enlarge, replace, maintain, and operate such garbage
and refuse collection systems within any such dis­
trict and such garbage and refuse disposal plants 
and facilities within or without any such district 
as are necessary for the protection of the public 
health." 

If wo are to construe statutes strictly, we must look closely 
at the language of the law. Although at first blush the language 
of the statute seems broad enough to encompass your request, a 
closer look reveals the lack of express authority for the board to 
lease land for use as a landfill operation. 

The word "acquire" in the statutes has been held in Ohio to 
mean the purchase of something, or to make property one's own. 
State ex rel, Fisher v. Sherman, 21 N.E. 2d 447, 135 Ohio St, 458 
(1939), 

Since county offices are created by the legislature, the de­
termination of the powers and duties of these offices is likewise 
wholly a matter for the legislature. In other words, county of­
ficials have only such powers and duties as are expressly given 
them by statute. Acts of county officers which exceed the lil'lits 
of their powers are void. State v. Griggsby, 6 ONP 202, 8 ODNP 616 
(1899). It would seem, therefore, that the leasing of land for a 
landfill operation is not authorized by the statute in qv.estion. 

Your second question is as follows: """ * *may the Board of 
County Commissioners contract with a person or firm to construct, 
operate and maintain a landfill operation on the leased grounds?" 
The answer to your first question obviates an answer to your sec­
ond question. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that 
Section 343.01, Revised Code, does not permit a board of county 
commissioners to lease land for use as a landfill operation in 
connection with a garbage and refuse disposal district. 
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