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OPINION NO. 73-129 

Syllabus: 

A board of education may not adopt a rule or regulation 
under R.C. 3313.20 which denies teachers, administrators 
or principals the authority to inflict corporal punishment 
pursuant to R.C. 3319.41. 

To: Lee C. Falke, Montgomery County Pros. Atty., Dayton, Ohio 
By: William J, Brown, Attorney General, December 17, 1973 

I have before me your request for my opinion which reads: 

Section 3319.41 of the Ohio Revised Code 

deals with the use of Corporal Punishment by 

school employees. May a Board of Education 

nevertheless adopt a rule or regulation pro­

hibiting the use of Corporal Punishment? 
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The board of education has the power to make rules 
concerning the government of its internal affairs under R.C. 
3313.20 which provides in part as follows: 

The board of education shall make such 
rules and regulations as are necessary for its 
government and the government of its employees,
pupils of its schools, and all other persons 
entering upon its school grounds or premises. 
Rules and regulations regarding entry of persons 
other than students, staff, and faculty upon 
school grounds or premises shall be posted con­
spicuously at or near the entrance to such grounds 
or premises, or near the perimeter of such grounds 
or premises if there are no formal entrances, and 
at the main entrance to each school building.*•* 

In addition R.C. 3313.47 vests the management and control 
of public schools in the board of education and courts will 
not interfere with a rule adopted by the board of education 
unless it is arbitrary, unreasonable or an abuse of discretion. 
Holroyd v. Eibling, 90 O.L.A. 78, 188 N.E. 2d 208 (1961); 
State ex rel Idle v. Chamberlain, 39 Ohio Op. 2d 262 (1961), 

On the other hand, R.C. 3319.41 specifically permits 
certain school personnel to inflict corporal punishment upon 
pupils in certain circumstances. It provides: 

A person employed or engaged as a teacher, 
principal, or administrator in a school, whether 
public or private may inflict or cause to be inflicted, 
reasonable corporal punishment upon a pupil attending 
such school whenever such punishment is reasonably 
necessary in order to preserve discipline while such 
pupil is subject to school authority. Such persons 
and noncertificated school employees and school bus 
drivers may also, within the scope of their employment, 
use and apply such amount of force and restraint as is 
reasonable and necessary to quell a disturbance 
threatening physical injury to others, to obtain 
possession of we.1.pons or other dangerous objects 
upon the person ,)r within the control of the pupil, 
for the purpose of self-defense, or for the pro­
tection of persons or property. 

It follows from the wording of these two provisions that 
for the board of education to adopt a rule under R.C. 3313.20 
which prohibits the use of corporal punishment allowed under 
R.C. 3319.41 would be an abuse of discretion, for such a 
rule would conflict with the statute. It has frequently been 
held that a board of education has a wide discretion to 
adopt such rules and regulations as it deems necessary for 
the conduct of the schools. Greco v. Rote!, 145 Ohio St. 
243, 249 (1945); Opinion No.---,.r::o24, Op n ons of the Attorney 
General for 1971; Opinion No. 71-026, Opinions of the Attorney 
General for 1971. Specific statutory limitations on the 
board's authority must not, however, be exceeded. Where, for 
instance, a board of education adopted a rule requiring its 
employees in the classified service to retire at sixty-five
the Court held the rule arbitrar}' and unjustified in view 
of a Section of the General Code fixing seventy as the age 
for mandatory retirement. Verberg v. Board of Education, 
135 Ohio St. 246 (1939). 
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There is no evidence, either in the wording of R.C. 3313.20 
and R.C. 3319.41, or in case law, that the legislators intended 
the authority granted in R.C. 3319,41 to be subject to rules 
adopted by a board of education. On this point, see R, Drury, 
Ohio School Guide p. 179, Section 636 (3rd ed. 1966), in which 
the matter of corporal punishment is discussed as follows: 

It is generally considered that the discipline 
of pupils is a matter committed for the most part to 
teachers. The authority of teachers in such respect, 
however, may be controlled by rules and regulations 
adopted by a board of education. However, in 
reference to a teacher using corporal punishment as 
a disciplinary measure, the state now specifically 
grants a teacher, principal or administrator the 
legal right to use reasonable corporal punishment 
upon a pupil attending school whenever such punishment 
is reasonably necessary to preserve discipline while 
such pupil is subject to school authority. 

In addition, the Legislative Service Commission, in an 
analysis of S.B. No. 358, 131 Ohio Laws 805, stated that 
R.C, 3319.41, as enacted in 1965, "permits" teachers, princi­
pals, and administrators to inflict reasonable corporal
punishment, and in Opinion No. 68-161, Opinions of the Attorney 
General for 1968, my predecessor described this authority to 
administer corporal punishment as a "statutory right." I 
con\_;lude, therefore, that although R.C. 3313.20 gives a 
board of education power to regulate its internal affairs 
and its employees, these regulations may not conflict with 
specific grants of authority such as are set out in R,C, 
3319. 41. 

R.C. 3319.41 appears to be the codification of a well 
settled rule of law in this state, Under Ohio common law, 
teachers and administrators of schools stand in loco parentis. 
State v. Lutz, 65 Ohio L. Abs, 402 (1953); Quinn v. Nolan, 
7 Ohio Dec. Reprint 585 (1879). Not only are teacheri'"cfiarged 
with the task of maintaining order and discipline within the 
classroom, but they may also be called to account for failure 
to maintain discipline. Powell v. Youn1, 148 Ohio St. 342 
(1947); Guyten v. Rhodes, 65 Ohio App. 63 (1940). 

In State v. Lutz, sufira, the court stated the presumption
involved"""l'n"'cases'"'or""teac ers inflicting corporal punishment. 
Teachers, standing in loco parentis, have the authority to 
inflict corporal punishment and are not liable for their actions 
as long as such punishment is reasonably necessary, is not 
malicious, and is not so excessive as to shock ordinary sensi­
bilities. R.C. 3319.41, in authorizing the use of corporal
punishment only when "reasonably necessary", does not define 
that term. Nor does it provide guidelines or procedures to be 
followed in making such a determination. In the absence of such 
provisions a hoard of education would be within its authority 
under R.C. 3313.20 in adopting guidelines assessing situations 
in which corporal punishment would be reasonably necesssary. 
While such rules could not prohibit corporal punishment, they 
could establish procedures Jesigned to insure that the admini­
stration of corporal punishment is reasonable. Such guidelines 
would still be subject to review by the court in any action 
challenging the reasonableness of a teacher's actions. 
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In specific answer to your question it is my.opinion, 
and you are st advised, that a board of education may not 
adopt a rule or regulation under R.C. 3313.20 which denies 
teachers, administrators or principals the authority to 
inflict corporal punishment pursuant to R.c. 3319.41. 




