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BOARD OF STATE CHARITIES-NOT LIABLE TO ONE WHO BOARDS 
CHILDREN UNDER ITS CONTROL FOR MONEY PILFERED-NO 
AUTHORITY TO PAY SUCH CLAIM. 

The board of state charities is not liable to 011e who is boarding children under 
its control for money pilfered at various times from the one having a c01~tract with 
the board to provide keep for such children, and has 110 authority of law to pay such 
claim. 

CoLUMBUS, OHIO, January 21, 1921. 

Board of State Charities, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-Acknowledgment is made of your request for an opinion, which 

reads: 

"Unde'r the provision of section 1352-3 of the General Code, the Chil­
dren's Welfare Department of thi; board finds it necessary to board a num­
ber of children in and about Columbus until such time as a free foster home 
can be obtained or until the children are in a physical and moral condition 
to be placed in such free homes. 

One of our boarding mothers has made affidavit to the effect that two 
boys who have been boarded with her have stolen money at various times 
from her to the amount which she believes is about $100. She claims that 
we are responsible for these children and should compensate her for her 
loss. 

The matter was presented at the last meeting of the Children's Wel­
fare committee of the board and I stated at that time that I had doubts as 
to whether we had a legal right to pay such expenses even after investiga­
tion would disclose that the claim is just and proper. Nevertheless, I recog­
nize that we are the legal guardian of the children and, as a general princi­
ple of law, a parent or guardian is responsible for the damage -done by 
minors who are their children or wards. The committee, therefore, directed 
me to submit the problem to you for advice. 

If this expense is legal and payable, from what funds shall it be paid, 
or should it be presented to the General Assembly as a sundry claim? If 
such a claim is just, can it be paid from the rotary fund and charged to the 
county from which the child is received?" 

Section 1352-3 G. C. reads: 

"The board of state charities shall, when able to do so, receive as its 
wards such dependent or neglected minors as may be committed to it by 
the juvenile court. County, district, or semi-public children's homes or any 
institution entitled to receive children from the juvenile court or the board 
of administration may, with the consent of the board, transfer to it the 
guardianship of minor wards of such institutions or board. If such children 
have been committed to such institutions or to the board of administration 
i)y the juvenile court that court must first consent to such transfer. The 
board shall thereupon ipso facto become vested with the sole and exclusive 
guardianship of such child or children. The board shall, by its visitors, seek 
out suitable, permanent homes in private families for such wards; in each 
case making in advance careful investigation of the character and fitness 
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of such home for the purpose. Such children may then be placed in such 
investigated homes upon trial, or upon such contract as the board may deem 
to be for the best interests of the child, or proceedings may be had, as pro­
vided by law, for the adoption of the child by suitable persons. The board 
shall retain the guardianship of a child so placed upon trial or contract dur­
ing its minority, and may at any time, if it deem it for the best interest of 
the child, cancel such contract and remove the child from such home. The 
board, by its visitors, shall visit at least twice a year all the homes in which 
children have been placed by it. Children for whom on account of some 
physical or mental defect it is impracticable to find good, free homes may 
be so placed by the board upon agreement to pay reasonable board therefor. 
The board shall provide needed clothing and personal pecessities for such 
children. When necessary any children so committed or transferred to the 
board may be maintained by it in a. suitable place until a proper home is 
found. So far as practicable children shall be placed in homes of the same 
religious belief as that held by their parents. The traveling expenses in 
connection with the placing of such children in homes, the amount of board, 
if any, and expenses for clothing and personal necessities and for mental, 

'9 dental and optical examination and treatment shall be paid out of funds 
appropriated to the use of the board by the general assembly." 

This statute provides only for the payment of traveling expenses in placing 
children, payment for board, clothing, personal necessities, physical examination and 
treatment of the children who are the wards of the board. 

The law governing the board of state charities is found in chapter 24, General 
Code of Ohio, sections 1349 to 1359, inclusive. Nowhere in the Ia~ is there to be 
found an express provision for the payment of such a claim as your communication 
mentions or other claims except those incidental to the keep, well-being and proper 
supervision of the wards of the board. 

Section 1349 provides that there shall be a board of state charities of nine mem­
bers, eight of whom shall be appointed by the governor, he being ex-officio the ninth 
member of the board. The board thus is and functions as an administrative board 
and as a part of the executive branch of the state government. 

The relation in which the board of state charities stands to the infants or minor 
children coming into its care is that of guardian and ward. Indeed, the law as found 
in section 1352-3 above expressly states that the board is the sole and the exclusive 
guardian of the child or children committed to its care and control. The law rela­
tive to statutory guardians obtains as to these children or wards. The children are 
in the custody of the law but are, so to speak, the wards of the state. 

The wrongdoing complained of and for which reimbursement is asked is in such 
an amount as, upon proof and conviction, to constitute a very grave offense, punish­
able, if the children are not of too tender age, by commitment to the reformatory or 
the boys' industrial school. Your statement does not disclose the ages of these boys. 
However, criminal proceedings result in punishment by the state and generally pro­
vide no recompense for the wrong that is done to the injured party. The loss herein 
alleged could be made good through a successful action sounding in tort where the 
wrongdoer was the owner of property that could be reached upon execution. 

In Cooley on Torts, Third Edition, Vol. I, at pp. 177-179, the following is found: 

"The general rule is that an infant is responsible for his torts, as any 
other person would be * * *. 

All general statements that an infant is responsible like any other person 
for his torts, are to be received with the qualification that the tort must not 
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be one involving an element which in his particular case must be wanting. 

* * * 
Whoever has transactions with a person of immature and slender 

capacity or is so brought into relations with such a person that the negli­
gence of the latter may expose him to injury, may reasonably on his own 
part be charged with a higher, degree of care and caution than could be re­
quired of him in the like dealings or under similar circumstances with .other 
persons. * * *." 
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The reason the law requires infants, incompetents, imbeciles and insane persons 
to be liable for their torts in charging losses effected through such acts to their 
estates, is that the injured person should be recompensed. Judge Cooley remarks 
"that the question of civil responsibility for wrongs suffered is one that directs our 
attention chiefly to the injury done; and that the weakness of the party committing 
it, or the absence of any deliberate purpose to injure, must commonly be of little or 
no importance." Id. page 171. 

It is well settled that a parent is not responsible for the torts of his child unless 
he is connected therewith or promotes or. encourages such wrongdoing. 

Lacker vs. Ewald, 8 0. N. P. 204. 
Cluthe vs. Svendsen, 9 Dec. Rep. 405a; 
Cameron vs. Heister, 10 Dec. Rep. 651. 

It is also well settled that a guardian is not personally responsible for a tort 
committed by his ward, and further that the ward is not liable to third parties on 
contracts made by a guardian. Am. & Eng. Ency. of Law, Vol. 15, pp. 78-85. An­
other way of stating the matter is that a guardian has authority over a ward in a 
more limited degree than that of a parent. Quoting Cooley on Torts, at page 300, 
also page 493, it is said: 

"A guardian of the person of his ward has a right of personal restraint 
corresponding to that of the parent, but without, in general, the power of 
chastisement. That power would probably be possessed in extreme youth if 
the ward were received into the family of the guardian, who thus was 
placed, in respect to him, in loco parentis. * * * 

The guardian of the ward's person may, in general, maintain suits for 
personal injuries to the ward when, under corresponding circumstances, the 
parent might maintain them." 

It would seem that if the one who is boarding these children is to be reimbursed 
for the alleged loss sustained, it must be done through an action in tort against the 
children. 

The board's liability to one who is boarding its wards is contractual,-the 
children are cared for for a stipulated price and the law provides that the contract 
may be terminated at the pleasure of the board. It may contract to pay for board, 
under the law, and is bound thereby to furnish clothing and personal necessities. 
It is required by law that the board shall visit the children in the homes where they 
live at least twice each year, so that the evident intent is that the board shall at all 
times be informed as to its wards' conduct, care and well-being in the homes where 
placed, and whenever the interest of the ward shall require it, may cancel the con­
tract and remove the ward. In no sense is it expressed or implied in the law that 
the board shall be liable for the injury resulting from. the \'irongfulacts of its warda 
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in the absence_ of acts of the board or its agents that encourage or promote the 
wrongful things done by the wards. 

It may be presumed that one contracting to board such children does so knowing 
that they may be mischievous, inquisitive and full of pranks, as the young usually 
are, and that annoyance and injury may possibly result therefrom, and so assumes 
some considerable risk in that respect, to be subverted, if at all, by extra care, atten­
tion and forethought on the part of those furnishing the keep of these children. 

It is believed that no action may be maintained by the one who is boarding 
these children for the board against it because it is one of the agencies of the 
executive power of the state, and certainly no express authority of law makes it 
liable to pay the claim spoken of in your letter, even though such action were 
possible under the laws governing guardian and ward. 

From what has been said and upon the authorities cited it is the opinion of this 
department that the board of state charities cannot pay the alleged claim set out in 
your letter out of any fund it may have or that may be available. A discussion, 
therefore, as to the fund from which payment should be made is unnecessary in the 
absence of a legal liability to pay the alleged claim. 

In reply to your inquiry as to whether or not this matter should be presented as 
a sundry claim, you are advised that it is not within the province of this department 
to suggest or direct the determination of such a proceeding, and nothing is said in 
reference thereto. 

1804. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

APPROVAL, BRIDGE BONDS OF MONTGOMERY COUNTY, OHIO, IN 
AMOUNT OF $18,000. 

CoLUMBUS, OHIO, January 21, 1921. 

Industriar Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 

1805. 

APPROVAL, REFUNDING BONDS OF MONROE TOWNSHIP RURAL 
SCHOOL DISTRICT, LOGAN COUNTY, OHIO, IN AMOUNT OF $9,000. 

CoLUMBus, Omo, January 21, 1921. 

lndu.r.trial Commission of. Ohio, Columbus, Ohio. 


